Kulttuuriykkönen

Kulttuuriministeri myrskyn keskellä - kantilaisen progen ystävä Sampo Terho rakentaa elokuvakäsikirjoitusta

 • 52 min
 • toistaiseksi

Vieraana kulttuuriministeri Sampo Terho

Kulttuuriministerit tuppaavat onnistumaan nousukaudella ja epäonnistumaan laskukaudella. Sampo Terhon kulttuuriministerikaudella pitäisi tehdä ennätyksellisen suuria uudistuksia kulttuurin rahoitusjärjestelmään, mutta uudistukset uhkaavat jäädä puolitiehen. Ministeripuolue Sinisten tilanne on sekava ja hallituksen tulevaisuus epäselvä.

Sampo Terho kertoo Kulttuuriykkösessä myös omasta musiikkimaustaan ja työn alla olevasta elokuvakäsikirjoituksestaan.

Juontana Pietari Kylmälä.

Lähetykset

 • ti 24.4.2018 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Jakke Holvas juontaa Kulttuuriykkösen juhannusaiheisen erikoislähetyksen saunan lauteilta. Vihtomisen ja löylyttelyn ohessa kaikki käsitellään: alastomuus, humala, kokko sekä juhannustanssit ja -taiat. Jutunheittäjinä Kulttuuriykkösen juontajat Pauliina Grym ja Jonni Roos sekä ohjelman tuottaja Pekka Toikka.

 • Uuden musiikin orkesteri UMO on ajautunut pahaan rahoituskriisiin. Pääosin Helsingin pääosin rahoittaman UMO:n rahoitusta selvitetään, eikä ainakaan UMO:a tyydyttävää ratkaisua ole näköpiirissä.

  Mikä on UMO oikein on ja miten se toimii? UMO:sta Jonni Roosin vieraina keskustelemassa ovat muusikko Jouni Järvelä UMO:sta, freelancemuusikko Sami Pitkämö sekä vastaava tuottaja Juhani Kansi Yle Kulttuuri ja viihteestä.

 • Kulttuuriykkösen Kesävieras-maanantait aloittaa näyttelijä Krista Kosonen.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Kulttuuriykkösen kisastudiossa ajankohtaisia aiheita tuovat keskustelupöytään Sixten Korkman, Anna Moilanen ja Silvia Hosseini. Jakke Holvas juontaa.

 • Yleiskirjallisuuden myynti kääntyi viime vuonna kasvuun ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2009. Painettu kirja jyllää, mutta rinnalle ovat tulleet sähköiset tuotteet, joista äänikirja tekee kovaa nousua. Kumpi on tärkeämpää - formaatti vai sisältö? Voittavatko kaikki vai häviääkö joku? Kulttuuriykkösen vieraina ovat Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho, Kosmos-kustannuksen kustantaja Mikko Aarne sekä BookBeatin Business Development Manager Sari Forsström.

  Lähetyksen juontaa Tuukka Pasanen.

 • Mikko Joensuun albumitrilogia Amen on herättänyt kuulijoiden kiinnostuksen vähäeleisen ja kirkkaan henkisyytensä takia. Pohjoismaisen musiikkipalkinnon ehdokkaan musiikkia on kutsuttu myös uskonnolliseksi. Mistä musiikin henkisyys rakentuu? Kulttuuriykkösen vieraana on muusikko Mikko Joensuu ja toimittaja Perttu Häkkinen.

  Lähetyksessä esiintyy myös Zane un Minna duo, eli Zane Perkone ja Minna Koskenlahti.

  Lähetyksen juontaa Pietari Kylmälä.

 • Kesäkuu on sarjakuvan kuukausi. Kotimaista nykysarjakuvaa esitteleva Sarjakuvaelämää -sarja alkaa Yle Teemalla 12. kesäkuuta. Kulttuuriykkösen suorassa lähetyksessä tästä aikuisten taidemuodosta, viihteestä ja pakopaikasta ovat keskustelemassa dokumenttisarjan isä Olli Kangassalo ja sarjakuvataiteilijat Tommi Musturi, Tiitu Takalo ja Marko Turunen, joiden elämää sarjassa seurataan. Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Omaperäisiä näkökulmia jalkapallon MM-kisojen tarkasteluun kertovat sirkustirehtööri Juha Ekorre, tanssin lehtori Jenni Nikolajeff ja kansainvälinen shakkimestari Jussi Tella.

  Kulttuuriykkösen juontaa Jakke Holvas.

 • Kittilän Hiljaisuus-festivaalilla soivat tänä vuonna niin kasvit kuin sopraanotkin. Kalle Hammin musiikki perustuu kasvien ääniin. Festivaalin molempien taiteellisten johtajien, säveltäjä Outi Tarkiaisen ja sirkustaiteilija Henna Kaikulan teokset ovat osa Hiljaisuuden vuodenajat-spektaakkelia, jossa runoteoksiin yhdistyy klassinen laulu, akrobatia ja vaikkapa Särestöniemen museon luonnonäänet.

  Kulttuuuriykkösen Tuukka Pasanen tapasi festivaalin taiteelliset johtajat ja Kalle Hammin Särestöniemen joensolinan äärellä. Sekä Henna Kaikulan että Outi Tarkiaisen teoksissa Lapin hiljaisuudella on paikkansa.

 • Kirjastot ovat valokeilassa tämän vuoden Venetsian arkkitehtuuribiennaalin Suomen paviljongissa. Miksi arkisesta lähikirjastosta on tullut radikaali ilmiö, josta kansainvälinen lehdistö kuhisee? Entä voiko kirjastoa ajatella tekoälynä? Kulttuuriykkösen vieraana ovat Suomen paviljongin kuraattori Anni Vartola, arkkitehti Helmi Kajaste, kirjastoista intoileva toimittaja Minna Joenniemi, sekä professori Jussi Parikka.

  Ohjelman juontaa Pietari Kylmälä.

 • Musiikki on kulttuurin voimallisimpia sukupuolen ja seksuaalisuuden neuvottelukenttiä. Se muokkaa voimakkaasti asenteitamme.

  Vanhassa kansanmusiikissa naisen riemukasta seksuaalisuutta ei piiloteltu, mutta se siivottiin sittemmin piiloon vuosisadoiksi. Ilmapiiri on alkanut vapautua, mutta silti rohkeimmatkin valtavirran artistit ovat pääsääntöisesti kieli keskellä suuta.

  Musiikkitalon kahvilassa keskustelemassa ovat feminististä kansanmusiikkia tekevä Amanda Kauranne ja Turun Yliopiston kulttuurisen musiikkitieteen tutkija Anna-Elena Pääkkölä, sekä Sofa-duon Sonja Kuittinen ja Fanni Norola.

  Lähetyksessä kuullaan Sibelius-Akatemin opiskelijoiden Duo Selinan eli Sanni Virran ja Hanna Ryynäsen kantele-esitys sekä ote Verta, pornoa ja propagandaa, JUMALAUTA! -kansanmusiikkikonserttisarjan ohjelmistosta.

  Juontajana on Pauliina Grym.

 • Kuvanveistäjä Laila Pullisen ensimmäiset teokset tuodaan esille Vantaalla Nissbackan kartanon veistospuistossa. Vuonna 1958 Pullinen oli lahjakas lupaus, joka oli hyvin varhain tietoinen taiteen traditiosta. Laila Pullisen poika Jean Ramsay haastattelussa. Jakke Holvas juontaa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä