Kulttuuriykkönen

Kulttuuriykkönen: Kulttuuriministeri myrskyn keskellä - kantilaisen progen ystävä Sampo Terho rakentaa elokuvakäsikirjoitusta

 • 52 min
 • toistaiseksi

Vieraana kulttuuriministeri Sampo Terho

Kulttuuriministerit tuppaavat onnistumaan nousukaudella ja epäonnistumaan laskukaudella. Sampo Terhon kulttuuriministerikaudella pitäisi tehdä ennätyksellisen suuria uudistuksia kulttuurin rahoitusjärjestelmään, mutta uudistukset uhkaavat jäädä puolitiehen. Ministeripuolue Sinisten tilanne on sekava ja hallituksen tulevaisuus epäselvä.

Sampo Terho kertoo Kulttuuriykkösessä myös omasta musiikkimaustaan ja työn alla olevasta elokuvakäsikirjoituksestaan.

Juontana Pietari Kylmälä.

Lähetykset

 • ti 24.4.2018 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kulttuuriykkösen kisastudiossa vakiovieraina tällä kertaa oikeushammaslääkäri Helena Ranta sekä toiminnanjohtaja Annu Kemppainen ja yrittäjä Jussi Turhala. Puheenaiheina ovat lomarentoutuksen hankaluus, Madonnan laulutaidot, liehuvat takit taideteoksena ja suomalaisten outo kehtaaminen sekä käsityöläisten tulevaisuus Suomessa.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Sculpture Expanded -näyttely valtaa Helsingin. Liikkuva julkisen taiteen laboratorio haluaa tuoda taiteen ihmisten keskelle, ulos gallerioista. Galleria Sculptorissa avautuvan Social Animal -näyttelyn Petri Eskelinen puolestaan on tuonut kekseliäitten teostensa keskeneräiset vaiheet näkyviksi Instagramin kautta - parhaimmillaan videoita on katsottu yli puoli miljoonaa kertaa.

  Mitä kaikkea nykykuvanveisto oikeastaan on? Mitä teoksille tapahtuu, kun ne tuodaan julkisiin tiloihin ja mitä keskeneräisyyden näyttäminen teoksille antaa?

  Keskustelemassa Sculpture Expanded -näyttelyn tuottaja Moona Tikka, kuvanveistäjä, Ars Fennica -palkittu Kimmo Schroderus sekä kuvanveistäjä Petri Eskelinen.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Suomalaiset muusikot Antero Priha ja Timo Kiiskinen ovat tuoneet meditaation ja buddhalaisuuden jazziin. Kiiskinen-Prihan tuore albumi Buddha souls yhdistää buddhan oppeja jazzimprovisaatioon. Molemmat ovat pitkään meditoineet ja nyt he jakavat rauhoittumisen sanomaa englanninkielisellä uudella levyllään.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Venetsian biennaali on yksi maailmaan tärkeimmistä nykytaiteen katselmuksista ja Outi Pieski on ensimmäinen saamelaisia edustava taiteilija näyttelyn kansallisissa paviljongeissa. Biennaalin Suomen paviljonki ottaa muutenkin etäisyyttä nationalistiseen, suomalaista taidetta esittävään traditioon. Pieskin teos on osa monikansallisen the Miracle Workers -kollektiivin teoskokonaisuutta, joka purkaa politiikan kansallisia realiteetteja.

  Taiteilija Outi Pieski ja saamelaista kulttuuriperintöä tutkiva, arkeologi Eeva-Kristiina Harlin ovat Pietari Kylmälän vieraina.

 • Elokuvateollisuuden kerma on paraikaa koolla Ranskan Cannesissa 72. kertaa. Tänä vuonna elokuvajuhlilla saa maailmanensi-iltansa peräti kaksi suomalaista elokuvaa, Teemu Nikin All Inclusive ja J-P Valkeapään Koirat eivät käytä housuja. Suomalaiset ovat pyrkineet Cannesiin jo 1950-luvulla, mutta politiikka piti Tuntemattoman sotilaan pois filmijuhlilta vuonna 1956. Television saavuttua kansalaisten olohuoneisiin taistelu yleisön kiinnostuksesta sai elokuvantekijät apinoimaan ranskalaisia toimintaelokuvia, vaan minkälaisin seurauksin?

  Keskustelemassa ovat Unelmatehdas Liisankadulla - Suomen Filmiteollisuus Oy:n tarina -kirjan toimittaja, Oulun Yliopiston elokuvatutkimuksen lehtori Kimmo Laine ja kirjaan Eddie Constantine -mukaelmista kirjoittanut elokuva- ja televisiotutkimuksen dosentti Jaakko Seppälä Helsingin yliopistosta.

  Janne Sundqvist haastattelee Ranskan Rivieran legendaarisessa elokuvatapahtumassa ohjaaja J-P Valkeapäätä (Koirat eivät käytä housuja), ohjaaja Mikko Myllylahtea (Metsurin tarina) ja tuottaja Jani Pösöä (All Inclusive).

  Juontajana on Pauliina Grym.

 • "Lapsuuteni Vaasa on täysin muuttunut, mutta yksi iso kivi on jäänyt", sanoo Sixten Korkman. Kulttuuriykkösen kisastudiossa kotiseuturakkaudesta ja kulttuurin ajankohtaisista aiheista keskustelemassa ovat talousasiantuntija Sixten Korkman, palkittu esseisti Silvia Hosseini ja professori Henrika Franck.

  Juontajana on Jakke Holvas.

 • Runoilija ja kirjailija Johanna Venho uppoutui Sylvi Kekkosen, ikonisen presidentinrouvan, elämään. Uudessa romaanissaan, Ensimmäinen nainen, hän kuvailee ristiriitaista naista. Mitä hän piilotti sisimmässään? Vieraina ovat Johanna Venho ja Raija Oranen, joka on kirjoissaan myös käsitellyt Urho ja Sylvi Kekkosen elämää.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Populaarimusiikkiin keskittyneen Rumba-lehden taival päättyy ensi perjantaina. Samalla päättyy yksi ajanjakso kotimaisen syventävän musiikkijournalismin historiassa. Kriittiselle musiikkijournalismille on kuitenkin tilausta.

  Suomalaisen populaarimusiikin journalismin tilasta keskustelemassa ovat vuoden musiikkitoimittajanakin palkittu YleX:n toimittaja Anne Lainto, entinen Rumban päätoimittaja, nykyinen Music Finlandin viestintäpäällikkö Teemu Fiilin sekä vapaa toimittaja Oskari Onninen.

  Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Internetin avointa sanakirjaa Wikipediaa päivittävistä 90 prosenttia on miehiä ja suomenkielisessä Wikipediassa alle 19 prosenttia henkilöartikkeleista käsittelee naisia. Vaikka pyrimme kohti tasa-arvoista yhteiskuntaa, verkko on edelleen vahvasti sukupuolittunut. Mitä nämä erot tarkoittavat tasa-arvon ja arjen kannalta?

  Mukana keskustelemassa ovat Wikipedia-aktivisti Jenni Janakka, nykykulttuurin tutkija Tuija Saresma Jyväskylän yliopistosta ja Yle Areenan palvelukehitystiimin päällikkö Kari Haakana.

  Juontajana on Pauliina Grym.

 • Miljoonat katsojat ympäri maailmaa jännittävät tv-sarja Game Of Thronesin loppuratkaisua, kun sarjan viimeinen tuotantokausi päättyy. Miksi lohikäärmeiden, jättiläisten ja julmuuksien maailmasta tuli yksi suosituimmista sarjoista kautta aikojen? Keskustelemassa Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson, YLE X:n toimittaja Jussi Latvala ja kirjailija Mike Pohjola.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Pia-Maria Lehtolan johdolla Kulttuuriykkösen kisastudion vakioraati kokoontuu Keskustakirjasto Oodiin keskustelemaan viikon ajankohtaisista kulttuuriaiheista. Kosmologi Kari Enqvist, galleristi Pia Maria Montonen ja yrittäjä Annu Kemppainen puhuvat mm. prinssi Harryn ja Meghanin esikoispojasta, ihmiskunnan kollektiiviisesta sokeudesta, taidenautinnoista ja taideteosten tuhoutumisesta.

 • Kieli on liikettä, ääntä ja muotoa, sanoo Stina Saari, yksi Tanssivan Karhun palkintoehdokas.

  Kulttuuriykkösessä käydään läpi Yleisradion jakaman 4000 euron arvoisen runouspalkinnon ehdokkaat tämänvuotisen raadin puheenjohtajan Anja Erämajan sekä kirjallisuuskriitikko Aleksis Salusjärven toimesta. Taso on korkealla.

  Kuusi ehdokasta - Silene Lehto, Miira Luhtavaara, Tuukka Pietarinen, Nelli Ruotsalainen, Stina Saari sekä Jere Vartiainen - kisaavat heinäkuussa Kajaanin runoviikoilla julkistettavasta palkinnosta. Kulttuuriykkösessä kuullaan ehdokkaista Vartiaisen sekä Saaren ajatuksia omasta runoudestaan sekä runot heidän itsensä tulkitsemina.

  Juontajana Tuukka Pasanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä