Moniääninen Eurooppa

Ovatko eurooppalaisten metropolikaupunkien ongelmalähiöt pelastettavissa?

 • 18 min
 • toistaiseksi

Eurooppalaisten suurkaupunkien voimakas kasvu lisää samalla mitalla myös sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia niiden slummiutuneissa ongelmalähiöissä.

Ranskassa, noin Helsingin kokoisessa Toulouse’ssa on useiden asuntoalueiden tilanne kehittynyt jo niin vaikeaksi, että kymmenkunta niistä aiotaan purkaa kokonaan.

Näille ongelmalähiöille leimaa-antavaa on rikollisuus, eristäytynyt, jo kolmannen sukupolven maahanmuuttajaväestö, uskonnollinen radikalisoituminen ja toivottomuus tulevaisuuden suhteen.

Kaupungin johto kamppailee kuitenkin ongelmalähiöiden pelastamiseksi. Niiden peruskorjaamiseen on investoitu jo 150 miljoonaa euroa ja aluejohto innostaa asukkaita osallistumaan itse oman asuinalueensa kehittämiseen.

Toimiiko osallistuva demokratia, auttaako poliisivoimien lisääminen vai pitääkö ongelma-alueet yksinkertaisesti purkaa pois?

Ismo Nykänen tapasi Toulouse Métropole'in asunto-ohjelman johtajan ja Le Grand Mirail -suurkaupunginosan pormestarin Franck Biasotton.

Lähetykset

 • la 28.4.2018 12.30 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Alankomaista suuri osa on mereltä vallattua aluetta, missä ihmiset elävät merenpinnan tason alapuolella. Tiheästi asuttu maa joutuu nyt turvautumaan uusiin toimiin vastatakseen kiihtyvään merenpinnan nousuun. Alankomaille on kehittynyt ainutlaatuista vesirakentamisen osaamista, jota se vie hyvällä menestyksellä myös maailmalle, mm. Intiaan.

 • Rannikon kuluminen ja hiekan katoaminen meren aaltoihin on Portugalissa vakava ympäristöongelma, jota ilmastonmuutos ja merenpinnan nousu kiihdyttävät entisestään.Vesistöihin erikoistunut biologi Cristina Chaves seuraa etulinjassa, miten Atlantin valtameri moukaroi Portugalin pohjoista rannikkoa. Meren etenemistä yritetään hillitä kunnallisten ja kansallisten toimien lisäksi myös EU:n rahoituksella toimeenpannuilla hiekkakuljetuksilla.

  Ohjelman on Portugalissa toimittanut Pilvikki Kause.
  Moniääninen Eurooppa -sarjan tuottaja on Jorma Mattila
  Lukija: Meri Koivisto
  Kuvassa: Portugalilainen biologi Cristina Chaves
  Kuva: Pilvikki Kause

 • Isojen euromaiden Ranskan, Italian ja Espanjan yhä kasvavat velat pitävät ne riippuvaisina jatkuvasta taloskasvusta. Siten Euroopan keskuspankin on edelleen jatkettava alhaisten korkojen politiikkaansa.
  Kuinka kauan biljooniin ulottuva velkaantuminen oikein voi jatkua?
  Uuden Moniääninen Eurooppa-ohjelman euroalueen talouden uhkakuvista on Madridissa toimittanut Jyrki Palo.

  Moniääninen Eurooppa -sarjan tuottaja on Jorma Mattila
  Kuvassa: Espanjalainen ekonomisti ja matemaatikko Juan Ignacio Crespo.
  Kuva: Jyrki Palo.

 • Euroopan suurkaupungeissa pyöräilee yhteensä satoja tuhansia ruokalähettejä. Pelkästään Milanossa lähetit toimittavat perille 10 miljoonaa annosta vuodessa. Pyörälähetit edustavat uudenlaista työkulttuuria, missä älypuhelinsovellusten kautta välitetään työtehtäviä freelancereille. Nyt nämä uuden ajan algoritmi-orjat järjestäytyvät ja hakevat parannuksia työsopimuksiinsa tuomioistuimien kautta.

  Ohjelman on Milanossa toimittanut Jenni Meronen
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Lukija: Jorma Mattila
  Kuvassa: Tilastoanalyytikko Paolo Natale, Milanon valtionyliopisto.
  Kuva: Jenni Meronen

 • Viime vuonna kansa nousi kaduille useissa maissa eri puolilla maailmaa.Tuloerot tai epäoikeudenmukaisuus eivät välttämättä selitä yhteiskunnallisen ilmapiirin kiristymistä. Esimerkiksi Egyptin tuloerot pienentyivät 2000-luvulla ennen arabikevään 2011 mellakoita.
  - Sosiaalinen media ja internet ovat luoneet uuden, kriittisen poliittisen tietoisuuden, sanoo egyptiläinen mediatutkija Walid Osman.

  Ohjelman on Berliinissä toimittanut Visa Noronen.
  Moniääninen Eurooppa -sarjan tuottaja on Jorma Mattila
  Lukija: Jorma Mattila
  Kuvassa: Egyptiläinen mediatutkija Walid Osman

 • Vuoden 2019 aikana hallitsivat suuret mielenosoitukset uutisia eri puolilla maailmaa. Näin myös Euroopassa. Miksi tyytymättömyys ja politiikkaan turhautuminen leviävät juuri nyt – ja mistä tulevat uuden politiikan toivot?
  - Ainoa todellinen demokraattinen vallankumous olisi, jos kullakin ihmisellä saisi olla elämänsä aikana ainoastaan yksi poliittinen mandaatti yhden kauden, sanoo ranskalainen politiikan tutkija Bruno Cautres.

  Ohjelman on Pariisissa toimittanut Annastiina Heikkilä.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Lukija: Jorma Mattila.

  Kuvassa: Pariisilaisen Sciences Po-korkeakoulun tutkija Bruno Cautres.
  Kuva: Bruno Cautres

 • Kreikkaan valittiin kesällä 2019 uusi konservatiivijohtoinen hallitus.

  - Jos joku hallitus ylipäätään pystyy toteuttamaan Kreikassa välttämättömät talouden rakenneuudistukset, niin se on juuri tämä Kyriakos Mitsotakisin kabinetti, sanoo kreikkalais-saksalainen taloustieteen professori Alexander Kritikos.

  Moniääninen Eurooppa-ohjelma selvittää millaisilla keinoilla ja aikataululla on mahdollista nostaa EU:n pahin kriisimaa suunnattomien velkojen suosta?

  Ohjelman on toimittanut Jorma Mattila.

  Lukija: Lauri Paalama

  Moniääninen Eurooppa ohjelman tuottaja: Jorma Mattila

  Kuvassa: Alexander Kritikos, instituutio- ja teollisuustalouden professori Potsdamin yliopistossa.

  Kuva: Jorma Mattila

 • Nozizwe Dube on 23-vuotias afrikkalaistaustainen lakitieteen opiskelija Belgiassa. Hän tuntee kolonialismin varjon päivittäisessä elämässään ja haluaa purkaa yliopistossaan siirtomaavallan aikaisia käytäntöjä.

  - Yliopistolla tapaan muita afrikkalaisia vain kahvilan siivoojina, sanoo zimbabwessa syntynyt Nozizwe Dube.

  Ohjelman on toimittanut Anna Saraste.

  Lukija: Meri Koivisto

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Jorma Mattila.

  Kuvassa: lakitieteen opiskelija Nozizwe Dube

  Kuva: Anna Saraste.

 • Krimin valtaus ja Venäjän tukema kapina Itä-Ukrainassa ovat vieneet Ukrainan ja Venäjän melkein täyteen sotaan. Siitä huolimatta taloudellinen kanssakäyminen kahden suuren slaavilaismaan välillä on jatkunut.
  Ukrainalainen, Lontoossa opettava tutkija Julija Jurtshenko erittelee Ukrainan tapahtumia ja miten ne liittyvät muihin meneillään oleviin konflikteihin Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisessä maailmassa.
  Ohjelman on Lontoossa toimittanut Hannu Reime.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Kuvassa: Greenwichin yliopiston tutkija, kirjailija Julija Jurtshenko
  Kuva: Hannu Reime

 • "Espanja on vanha suurvalta, jossa rajojen avoimuuteen on totuttu. Integraatio työelämään saa espanjalaiset hyväksymään tulijat", sanoo tunnettu politologi José Ignacio Torreblanca. Hän johtaa Madridissa EU:n ulkosuhteita tarkkailevaa ajatushautomoa ECFR. Parin vuosikymmenen aikana Espanjaan on muuttanut miljoonia ihmisiä, jotka ovat löytäneet työtä ja asunnon hakematta turvapaikkaa.
  Ohjelman on Madridissa toimittanut Jyrki Palo.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Lukija: Jorma Mattila.
  Kuvassa: José Ignacio Torreblanca, johtaja, European Council on Foreign Relations, Madrid.
  Kuva: Jyrki Palo

 • Yhdeksäs päivä marraskuuta on Saksan ja samalla koko Euroopan historiassa merkittävä päivä. Tuona iltana Berliinin muuri avautui ja DDR:n kansalaiset tungeksivat tuhansittain Länsi-Berliinin puolelle. Moniääninen Eurooppa-ohjelma kertoo yhden heistä, Rainer Schulzin tarinan. 12 vuotta sotilasuraa yhteissaksalaisessa armeijassa ja nykyisin sosiaalityöntekijänä Berliinissä.

  Ohjelman on Berliinissä toimittanut Mari Lukkari.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Lukija: Jorma Mattila
  Kuvassa: Saksojen yhdistymisen aikalaistodistaja Rainer Schultz
  Kuva: Mari Lukkari

 • Rauhallinen kehitys Lähi-Idässä on elintärkeää myös Euroopalle. Britannia pyrkii vahvistamaan entistä alusmaataan Irakia ja voimistamaan Kurdistanin autonomista asemaa. - Irakissa menee nyt paremmin, mutta koska maan perusongelmia ei ole ratkaistu, pelkään väkivallan kierteen alkavan siellä uudestaan, sanoo arvostettu Irakin tuntija, britannialainen professori Gareth Stansfield.

  Ohjelman on toimittanut Liisa Liimatainen.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Kuvassa: Exeterin yliopiston professori Gareth Stansfield.
  Kuva: University of Exeter, Institute of Arab and Islamic Studies.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä