Minna Pyykön maailma

Miten lintujen laulua voi oppia matkimaan?

 • 26 min
 • toistaiseksi

Näihin aikoihin aamut alkavat taas täyttyä linnunlaulusta. Mutta tiesitkö että linnutkin voivat laulaa murteilla? Että ne kuuntelevat ja oppivat toisiltaan, ja että niiden laulua voi yrittää itsekin opetella?
Minna Pyykkö kävi biologi Heidi Björklundin kanssa linturetkellä Espoossa harjoittelemassa lintujen äänten matkimista. Kuva: Pinja Syyrilä

Lähetykset

 • su 15.4.2018 13.30 • Yle Radio Suomi Rovaniemi

Jaksot

 • Tähtien kuvaaminen oli pitkään teknisesti aika hankalaa. Öiden kuvaamiseen liittyy paljon muitakin haasteita: se voi olla epäsosiaalista, välillä voi väsyttää, ja tähtikirkkaiden talviöiden kuvaajan pitää varautua siihen, että välillä on tosi kylmä!
  Toisaalta monet yöt ovat niin hienoja, että niitä ei kertakaikkiaan voi tuhlata nukkumiseen, luontokuvaaja Jorma Luhta kertoo. Öitä kuvaamalla hän on päässyt kokemaan sellaista, mitä päivisin ei koe. Minna Pyykkö jutteli Jorma Luhdan yökuvista ja yöretkistä.
  Kuva: Jorma Luhta

 • Miten lumisateen voi maalata? Näyttävätkö lumen sävyt kovassa pakkasessa erilaiselta kuin nuoskasäässä? Minna Pyykkö oli Helsingissä Ateneumin taidemuseossa meteorologi Seija Paasosen kanssa katselemaan taulujen taivaita, juttelemassa erilaisista säistä ja pohtimassa mm sitä, ovatko taiteilijat maalanneet ulkona vai muistikuvista. Voiko esimerkiksi kaatosateessa tai ukkosmyrskyssä maalata, tai yöllä? miten voi maalata auringon kun sitä kohti ei saa katsoa?

  Kuva: Fanny Churberg: Talvimaisema, auringon mailleen mentyä (1880). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Yehia Eweis.

 • Säveltäjä Kalevi Aho on käyttänyt linnun ääniä musiikissaan, säveltänyt suositun hyönteisaiheisen oopperan, ja tutkinut mm. Kalevalan myyttejä. Minna Pyykkö kävi tapaamassa Kalevi Ahoa ja juttelemassa luonnon merkityksestä säveltäjille. Hän pääsi kysymään myös sitä, viettikö Kalevi Aho aikaa muurahaiskeon äärellä siinä vaiheessa kun teki hyönteisoopperaansa? Kuva: Minna Pyykkö / Yle

 • Tähtitieteilijä dosentti Harry Lehto on kiinnostunut luonnosta laajasti. Tähtien lisäksi hän tutkii mikroskoopilla pihamaataan, vettä jään alla, äänittää puiden runkojen sisältä toukkien ääniä, tallentaa lepakoiden juttelua. Minna Pyykkö jutteli hänen kanssaan luonnon kauneudesta, uuden löytämisestä, avaruudesta ja avaruuden ajasta. Avaruuteen katsomalla voi nähdä miljoonien vuosien taakse, jopa alkuräjähdykseen. Kuva: Aarni Lehto

 • Linnut tuntuvat liittyvän suomalaisten jouluun monin tavoin. Minna Pyykkö kävi Porissa linturetkellä Hannes ja Pirjo Tiiran kanssa. He juttelivat kauneimmista lintujen äänistä, satujen, joulukorttien ja joululaulujen linnuista, siitä, millaista on harrastaa lintuja näkövammaisena. - ja miten ihmiset voivat löytää rauhaa ja pyhyyttäkin luonnosta. Kuva: Minna Pyykkö / Yle

 • Asuuko meidän sisällämme kaiken tämän digiajan alla muinainen mieli joka rauhoittuu parhaiten kuullessaan meren maininkeja, maatessaan lämpimällä rantakalliolla tai katsellessaan tähtitaivasta pakkasyössä? Vai mistä johtuu että vähitellen aletaan saada yhä enemmän tutkimustietoa luonnon monista terveysvaikutuksista- myös vaikutuksista ihmismieliin.
  Minna Pyykkö kävi Tampereella jututtamassa psykologian professori Kalevi Korpelaa aiheesta.
  Ohjelma oli uusinta tammikuulta 2018. Kuva: Minna Pyykkö / Yle

 • Viime viikkoina on Itämerellä nähty valtavia aaltoja. Miten tuuli synnyttää aallot? Kuinka pitkälle ne voivat kulkeutua? Miten niitä valokuvataan? Onko totta, että joka seitsemäs meren aalto suuri? Kuinka korkeiksi aallot voivat kasvaa Itämerellä?
  Minna Pyykkö tapasi Utön saarella aaltokuvaaja Jaakko Ruolan ja kävi professori Kimmo Kahman kotona juttelemassa aaltotutkimuksesta.
  Kuva: Jaakko Ruola

 • Itsenäisyyspäivän lähestyessä on hyvä aika pysähtyä miettimään suomalaisen luonnonsuojelun sankareita. Keitä he ovat? ja Millaisia muistoja ja jälkiä heistä on jäänyt? Minna Pyykkö jutteli aiheesta Itä- Suomen yliopiston ympäristötieteen dosentin Heikki Simolan kanssa.

 • Arjen keskellä ei välttämättä huomaa kaupungin kauneutta, monia yksityiskohtia ja historian kerrostumia. Ja sitä, miten paljon eläinten kuvia kaupunkien kiviseinistä löytyykään. Niitä on monessa Suomen kaupungissa, kuten Turussa, Tampereella, tai Kuopiossa, jossa esimerkiksi Kauppahallin porttia reunustavat suuret sammakot.
  Minna Pyykkö lähti eläinretkelle Helsinkiin katselemaan kiviseinien, porttien ja katonharjojen eläinveistoksia. Oppaana hänellä oli arkkitehtuurihistorian professori Aino Niskanen, joka on yhdessä Annukka Pietilän kanssa ollut jo pitkään kiinnostunut kaupungin eläinhahmoista. Mitä kaikkia eläimiä seinistä löytyikään? Ohjelma on uusinta joulukuulta 2017. Kuva: Minna Pyykkö / Yle

 • Lumen sataessa on hyvä aika perehtyä myyrien elämään seuraamalla niiden jälkiä. Ja niin kiehtovia ja tärkeitä eläimiä myyrät, hiiret, sopulit ja päästäiset ovat, että jotkut tutkijat ovat omistaneet niille koko elämänsä. Minna Pyykkö oli Espoossa metsäretkellä Metsäeläintieteen professori Heikki Henttosen kanssa. Henttonen on alan legenda, viettänyt myyrätutkimuksen parissa jo yli 40 vuotta, opastanut nuorempia tutkijoita myyrien maailmaan ja vetänyt suuria kansainvälisiä hankkeita. Ja myyräinnostus vain jatkuu.

 • Tiikeri, kirahvi, oranki, mutta myös ankerias, jokihelmisimpukka, kultasirkku, kultakonna, panamantynkäsammakko, jne. jne.
  Uhanalaisten lajien lista on pitkä ja kasvaa koko ajan. Ja vaikka moni ihminen tekeekin hartiavoimin töitä lajien suojelun eteen, niin jatkuvasti lajeja myös kuolee sukupuuttoon. Jotkut tutkijat ovat todenneet että elämme parhaillaan kuudennen sukupuuttoaallon aikaa.

  Luonnon monimuotoisuudesta ja sen vähenemisestä keskustelivat tässä ohjelmassa YK:n biodiversiteettisopimuksen pääsihteeri Cristiana Pasca Palmer ja Jyväskylän yliopiston professori Janne Kotiaho. Kuva: Minna Pyykkö / Yle

 • Suomi on loistava sammalmaa, ja nyt juuri on hyvä aika lähteä sammalretkelle kaikkialla siellä missä lumi ei vielä peitä maata.
  Minna Pyykkö lähti sammalasiantuntija Kimmo Syrjäsen kanssa Nuuksioon ihmettelemään sammalmaailman kauneutta ja hämmästyttävää lajimäärää. Kuva: Minna Pyykkö / Yle

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä