Puheen Aamu

Puheen Aamu: Elämäntehtäväetsivä ja Uramuotoilija: "Ihmiset ajattelevat elämänmuutosta liikaa koulutuksen kautta"

 • 25 min
 • toistaiseksi

Oletko tyytyväinen työpaikkaasi, asioihin jotka täyttävät suuren osan arjestasi ja jonka avulla elätät itsesi ja perheesi? Onko epämääräinen tyytymättömyys vallannut sinut? Oletko harkinnut uranvaihtoa? Puheen Aamussa oikeaoppiseen elämänmuutokseen kävivät antamassa Elämäntehtäväetsivä Marjaana Herlevi ja Uramuotoilija Paula Helle.

- Ihmisillä on aika paljon isoja uskomuksia, jotka estävät etenemästä uralla johonkin toiseen suuntaan. Ajatellaan, että minulla on vain tämä yksi polku mitä kuljen ja tähän mä olen sidottu.

- Ihmiset ovat liian armottomia itselleen. Maailmasta löytyy monenlaisia polkuja oppia uutta ja lähteä toteuttamaan vaihtoehtoista urapolkua.

Toimittajina Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen.

Lähetykset

 • ke 14.3.2018 13.40 • Yle Areena

Jaksot

 • Televisio ei ole vain aivot turruttavaa viihdettä, se heijastaa yhteiskuntaa, asenteita ja politiikkaa. Television kautta opimme, miten asioita käsitellään arjessa. Siksi televisio on otettava vakavasti. Näin sanovat Noora Vaarala ja Anton Vanha-Majamaa, joiden toimittama esseekokoelma "Television lapset" kertoo televisiosta television katsojan silmin.

  Televisio on ollut luokkaikkuna, jossa tosi-tv:n kilpailijat ovat työväenluokkaa, draamassa näkyvät keskiluokkaiset ihmiset. Kun tosi-tv ja viihde on alettu ottaa vakavammin, kohteille nauraminen on vähentynyt ja samaistuminen lisääntynyt. Uusi empaattisempi tapa katsoa avaa pinnalliselta näyttävästä realitysta syvempiä sisältöjä, kun se saa miettimään esimerkiksi ihmiskuvan moninaisuutta. Suomalaisen television ihmiskuva on edelleen hyvin valkoinen.

  Tulevaisuudessa EU edellyttää suoratoistopalveluilta, että kolmannes sisällöstä tulee Euroopassa olla eurooppalaista tuotantoa. Se avaa mahdollisuuksia myös suomalaisille tuotannoille.

  Puheen Aamussa toimittajina Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Anna Cadian, Juhani Kenttämaan ja Alina Kulon seurassa. Uutistoimittajana Jan Fredriksson.

  Televisio ei ole vain viihdettä, se heijastaa yhteiskuntaa, asenteita ja politiikkaa. Siksi televisio on otettava vakavasti. Puheen Aamussa vieraana "Television lapset" kirjan toimittajat Noora Vaarala ja Anton Vanha-Majamaa.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Pitkän uran muodin parissa tehnyt Sami Sykkö aloitti uransa lapsimallina jo 40 vuotta sitten. Elokuun alusta Sykkö on toiminut Fashion Finlandin liiketoiminnan johtajana ja päätoimittajana. Nyt hän katsoo muotimaailmaa osin lobbarin silmin.

  Suhtautumisemme muotiin on kertakäyttöistä, osin siksi, että nykykuluttamisen tapa ostaa marketeista ja verkkokaupasta on kliininen: se ei jätä muistijälkeä, eikä synnytä tunnesidettä ostettuun tuotteeseen. Kivijalkakauppa ei pärjää volyymilla, mutta palveluineen se on erityisempi. Se voi tarjota elämyksen, jossa tavalliseen ostokseen syntyy tarina ja tuotteeseen toisenlainen, kestävämpi side.

  Kertakäyttökulttuuri on sesonkiin ja jatkuvaan uudistumiseen perustuvan muotiteollisuuden etu. Mutta ajatusta voi haastaa. Laadukkaan vaatteen arvon ei tarvitse laskea sesongin päätyttyä, kuluttajana kannattaa ostaa sitä, mitä tietää käyttävänsä usein.

  Puheen Aamussa toimittajina Kati Lahtinen ja Anna Cadia.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Anna Cadian, Juhani Kenttämaan ja Kati Lahtisen seurassa. Uutistoimittajana Jan Fredriksson.

  Sami Sykkö on tehnyt vuosia töitä muodin parissa. Elokuun alusta hän on ollut Fashion Finlandin päätoimittaja ja liiketoiminnan johtaja. Mitä työ siis käytännössä on?

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Ruoantuotannon tehostaminen ja keskittäminen ovat johtaneet siihen, ettei tuotanto ole enää kestävällä pohjalla, sanoo Luomuliiton toiminnanjohtaja Susann Rännäri.

  Hän kuvaa nykymallia tiimalasiksi, jossa alhaalla ovat tuottajat, ylhäällä kuluttajat ja keskellä pullonkaulassa ne, joilla on valta päättää, mitä ja millä hinnalla kuluttajille tuotetaan. Euroopan tasolla näitä ihmisiä on noin sata. Toinen keskittymä on kaupassa. Suomessa 90 prosenttia kuluttajien ostamasta ruoasta ostetaan ketjujen kautta.

  Tuotantoa tulee monipuolistaa ja hajauttaa, sanoo Rännäri. Tähän ovat heränneet kuluttajien lisäksi myös viljelijät. Luomu- ja lähiruoka, osuuskunnat, kumppanuusmaatalous ja omien tottumusten kyseenalaistaminen haastavat nykymallia.

  Tulevaisuudessa ruoantuotantoa tulee tarkastella kolmen tekijän kautta: taloudellinen, ympäristöllinen ja sosiaalinen kestävyys. Rännäri vertaa muutosta tupakkalakiin, jota ensin pidettiin mahdottomana ja nyt se toimii.

  Puheen Aamussa toimittajina Juhani Kenttämaa ja Anna Cadia.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Anna Cadian, Juhani Kenttämaan ja Alina Kulon seurassa. Uutistoimittajana Monna Tervo.

  Mitä voi odottaa presidentti Vladimir Putinin vierailulta? Puoli yhdeksältä vieraana Ylen Moskovan kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

  Ruoantuotannon ongelmista ja sen vaihtoehdoista yhdeksän jälkeen puhumassa Luomuliiton toiminnanjohtaja Susann Rännäri. Onko osuuskunta tulevaisuuden tapa hankkia ruoka?

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Juhani Kenttämaan, Alina Kulon ja Kati Lahtisen seurassa. Uutistoimittajana Monna Tervo.

  Metsästys on raakaa peliä, se on tappamista, ruhoja, sisäelimiä. Julman ulkomuotonsa takana metsästyksen olemus on muutakin: se on suhdetta luontoon, ravintoon ja jopa itseensä. Näin ajattelee metsästä ja metsästyksestä kirjan kirjoittanut Aleksi Lumme.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Anna Cadian, Juhani Kenttämaan ja Alina Kulon seurassa. Uutistoimittajana Monna Tervo.

  Walkers-toiminta täyttää tänään 25 vuotta. Vieraana toimintavastaava Minna Lahtela.

  WhatsApp: 040 163 8586
  twitter: #puheenaamu

 • Noin viikon uutiset -tv-ohjelmasta tuttu Jukka Lindström on asunut 10 kuukautta Belgiassa ja tuo nyt Suomeen Välikysymys-stand up -shownsa, jossa hän kertoo vitsejä suomalaisesta yhteiskunnasta ja pohtii, ovatko poliitikot sittenkin koomikoita hauskempia.

  - Politiikka näyttää etäämmältä koomisemmalta. Esimerkiksi irtisanomislaissa mua huvitti se, että suomalaiset meni ihan hajalle siitä, että lapsille piti tehdä eväät kouluun - Belgissa eväät tehdään joka aamu, eikä kukaan rikas yrittäjä tule tarjoaamaan pastaa.

  Jukka Lindström kävi kertomassa kuulumisensa Puheen Aamussa. Jere Pehkonen ja Linda Vettanen haastattelevat.

 • Nuoremman konstaapelin ja jalkapallomaalivahti Heidi Foxellin elämä muuttui lopullisesti nuoren miehen ammuskeltua kiväärillä liikehuoneiston katolta Hyvinkäällä. Tuore kirja "Luodinkestävä" on Heidi Foxellin tarina epätodennäköisestä selviytymisestä, rankasta toipumisesta ja ihmissuhteiden vaikeudesta.

  Heidi Foxell oli Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen vieraana kertomassa, kuinka selvitä päivästä toiseen, kun kaikki mikä on ollut itsestään selvää, otetaan pois.

 • Arkisessa työssä mietimme rajoitteita, jotka estävät tekemästä asioita. Ketterässä työkulttuurissa tehdään pieniä kokeiluja ja keskitytään asiakkaalle hyvän tekemiseen. Ketterään työkulttuuriin voi tarttua kiinni miettimällä yhdessä, mitä kokeilemme tällä viikolla. Viikon lopulla käydään läpi, mitä odotimme, mitä tapahtui ja mitä opimme.

  Ylen Ketterän kiihdyttämön päällikkö Mirette Kangas on johtava ketterän yrityskulttuurin ja johtamisen asiantuntija ja muutoksentekijä Suomessa. Kankaan kokemuksen mukaan suurin este uudenlaiseen tekemiseen siirtymisessä on pelko: Uskallanko tehdä uudella lailla? Onko mulla lupa tehdä näin? Voidaanko päätöksentekoa ja johtamistapaa muuttaa?

  Mirette Kangas oli Puheen Aamussa Linda Vettasen ja Juhani Kenttämaan haastateltavana.

 • Alle kouluikäinen lapsi tulee pahoinpidellyksi todennäköisemmin kotonaan kuin päiväkodissa tai pihalla. Pahoinpitelijä on usein oma äiti. Parikymppinen Henkka halusi nostaa kokemansa väkivallan julkisuuteen, jotta kukaan muu ei joutuisi ajattelemaan olevansa ainoa äitinsä pahoinpitelemä lapsi.

  Pääkaupungin turvakoti ry:n vastaavan sosiaalityöntekijän Minna Remes-Sieväsen mukaan äidin käyttämä väkivalta on tyypillisesti rankaisuväkivaltaa kuten tukistamista lapsen kurissa pitämiseksi. Toinen äideille tyypillinen tapa on mitätöidä ja vähätellä lasta. Niin henkinen kuin fyysinen väkivalta on lapselle aina haitallista, vaikka lapsi saataisiin sillä hetkellä tottelemaan.

  Toimittajina Linda Vettanen ja Juhani Kenttämaa.

Klipit

 • Metsästys on raakaa peliä, se on tappamista, ruhoja, sisäelimiä. Julman ulkomuotonsa takana metsästyksen olemus on muutakin: se on suhdetta luontoon, ravintoon ja jopa itseensä. Näin ajattelee metsästä ja metsästyksestä kirjan kirjoittanut Aleksi Lumme.

  Ampuessaan eläimen kokee Aleksi Lumme vastuuta, haikeutta ja syvää yhteyttä luontoon. Itse metsästetty liha vetosi marketteja enemmän, jonka vuoksi Lumme syö nyt ainoastaan itse metsästämäänsä lihaa.

  - Tuntui, että markettikäyttäytymiseni oli epärehellisempää kuin se, että kohtaan itse ne suolet ja veren omin käsin. En missään määrin nauti siitä, mutta laitan itseni työntekomoodiin. Ammuin eläimen, ja nyt minun täytyy tehdä se työ loppuun asti.

  Aleksi Lumme vieraili Puheen Aamussa. Toimittajina Kati Lahtinen, Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo.

 • Tuomas Rajalan Isävuoro antaa vertaistukea miehille erosta selviytymiseen - sellaista, mitä kirjailija olisi itse kaivannut. Nuorena solmittu avioliitto ja ikävuodet saivat Rajalan kokemaan oman elämänsä vieraaksi. Rajala koki eropäätöksen jälkeen yksinäisyyttä, ja havaitsi miesten olevan erotilanteissa altavastaajan asemassa. Tutkimusten mukaan ero on miehille fyysisesti vaarallisempi, kuin naisille.

  - Vanhemmalla iällä miesten sosiaaliset kontaktit tulevat tutkimusten ja empiiristen havaintojeni mukaan puolison kautta. Tilanteeseen voi helposti ajautua, kun paineisessa elämässä etsii helpotusta arkeen.

  Puheen Aamussa keskusteltiin miehisyydestä, eroamisesta ja vanhemmuudesta. Tuomas Rajalaa haastattelevat Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo.

 • Ennen Pariisin Kevään 11-vuotista taivalta oli yhtye Arto Tuunelan sooloprojekti. Finnvox-studiolla työskennellyt Tuunela yhdisti päivätyönsä ja oman artistiuden kehittämisen. Nyt Pariisin Keväältä julkaistaan seitsemäs, Reuna-nimeä kantava studioalbumi.

  Puheen Aamu kysyi Arto Tuunelalta, kannattaako rokkitähteys, entä voiko pop-musiikilla muuttaa maailmaa?

  - Osa minusta on aina halunnut olla esiintyvä taiteilija ja rock-tähti. Toinen puoli ajattelee, että toivottavasti kukaan ei minua huomaa. Artistiura vaatii paljon työtä, mutta hetket joina luon jotakin uutta, tekevät siitä kaiken työn arvoista.

  Arto Tuunela vieraili Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Anna Cadian haastateltavana.

 • Ilmastoaktivisti Greta Thunberg matkustaa New Yorkissa ja Chilessä pidettäviin YK:n ilmastokokouksiin Malizia II-purjeveneellä. Matka alkaa elokuun puolivälissä, perillä on määrä olla parin viikon päästä.

  Malizia II ei ole mikä tahansa paatti. Vastaavan veneen, Ariel II, omistava yksinpurjehtija ja lentokapteeni Ari Huusela sanoo, että matka Atlantin yli on kuin ajaisi kitarakopassa moottoritiellä.

  Veneen runko on kevlarilla vahvistettua hiilikuitua, siinä ei ole äänieristystä ja vessana toimii ämpäri. Merellä kuulosuojaimet, polvisuojat ja kypärä ovat tarpeen.

  Vene on vaatimattoman näköinen, mutta se on nopea, purjeveneiden Formula 1.

  Huuselan mukaan Gretan matka tulee olemaan ainutlaatuinen ja hän tulee muistamaan sen koko elämänsä.

  Ari Huuselan tapasi Puheen Aamun Juhani Kenttämaa.

  #puheenaamu

 • 20 vuoden takaisen musiikkivideon voi tunnistaa alleviivaavasta estetiikasta, mutta Oulun musiikkivideofestivaalien taiteellisen johtajan Anna-Mari Nousiaisen mukaan vuoden 2019 trendi on olemassa olevien trendien lomittuminen. Miten median murros on vaikuttanut videoiden löydettävyyteen, entä mikä tekee musiikkivideosta viraalimenestyksen?

  Audiovisuaalista kulttuuria ja kotimaista musiikkivideota juhlistavat Oulun Musiikkivideofestivaalit järjestetään 22.-25.8. Oulussa.

  Anna-Mari Nousiainen vieraili Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Alina Kulon haastateltavana.

 • Kun sydänlääkäri kertoi Taneli Roiniselle, että unelma olisi toteuttava nyt jos koskaan, lähti yksinpyöräilijä matkaan. Vuoristoteitä pitkin kulkenut reitti vei maailman ympäri käsittäen 38 maata ja 44 000 kilometriä. Taneli Roininen kertoi seikkailunhimon ja kestävien elintapojen olleen tärkeässä osassa unelman toteuttamisessa.

  Koskematon luonto, teiden pienentyminen ja ihmismäärän väheneminen tekee luonnosta kauniimpaa. Pitkälle ei tarvitse mennä, Lappi on yksi kiehtovimmista alueista.

  Puheen Aamussa koettiin yllätyselementti, kun seikkailijan matka jatkui haastattelusta kohti miehen omia polttareita.

  Taneli Roininen vieraili Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan, Anna Cadian ja Alina Kulon haastateltavana.

 • Hotellimuusat-podcast-sarjassa hotellin minibaarikin saa kaunokirjallisuuden piirteitä, kun kirjailija Riikka Pulkkinen ja teatteriohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen syventyvät keskusteluun. Hotellihuoneen sängyllä jaetut tarinat heijastelevat naisten henkilöhistoriaa paikkojen ja taideteosten kautta. Miten luova prosessi syntyy, Riikka Pulkkinen ja Hilkka-Liisa Iivanainen?

  Riikka Pulkkinen ja Hilkka-Liisa Iivanainen vierailivat Puheen Aamun vieraana. Toimittajina Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo.

 • Puheen Aamussa vieraillut Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentunen on nähnyt uransa aikana paljon, mutta kertoo USA:ssa olevan enemmän positiivisia, kuin negatiivisia puolia.

  Presidentinvaaleihin Yhdysvalloissa on aikaa vuosi ja kolme kuukautta. Presidentti Trumpilla on jo slogan - Keep America great - demokraatit vielä hakevat ehdokastaan.

  - Trump onnistui viime vaaleissa saamaan pettyneen valkoisen työväenluokan, pikkukaupunkien äänestäjät puolelleen. Demokraatit haluavat puhutella tätä samaa yleisöä nyt takaisin.

  Puheen Aamussa keskusteltiin Trumpin suosiosta, kotoperäisen terrorismin käsitteestä sekä lähestyvistä vaaleista.

  Mika Hentunen vieraili Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan, Anna Cadian ja Alina Kulon haastateltavana.

 • Puheen Aamun uutena äänenä aloitti Anna Cadia. Hän joutui Jenny Lehtisen revolverihaastatteluun Pointti kaupunkifestivaaleilla.

  Heittäisitkö sikaa?
  Kumpi juontoparisi on kivempi, Juhani Kenttämaa vai Alina Kulo?
  Mistä alkoi urasi toimittajana?
  Millaisista aiheista haluat puhua?

  Puheen Aamu arkisin klo 7-10.

 • Kaupunki on rakennuksia ja katuverkostoja, mutta mikä tekee kaupungista viihtyisän? Puheen Aamussa vieraillut kaupunkimaantieteen apulaisprofessori Venla Bernelius kertoo nykyisessä kaupunkisuunnittelussa viihtymisen edellytyksiä ymmärrettävän hyvin.

  - Kaupunkisuunnittelu on kuin lasten kasvatusta. Lopulta lopputulos on jotakin, joka tulee muualta kuin suunnittelijan pöydältä. Lentoon lähtevät asiat voivat tulla yllätyksenä.

  Venla Bernelius vieraili Puheen Aamussa Pointti-kaupunkifestivaaleilla Juhani Kenttämaan, Anna Cadian ja Alina Kulon haastateltavana.

 • 25 vuotta sitten Sipe Santapukki aloitti listan vierailemistaan paikoista. Tänä kesänä yksi lista on valmis. Santapukki on vieraillut kaikissa Suomen kaupungeissa.
  Tammikuussa on edessä toisen projektin huipentuma, kun Lahden Sibelius-talossa soi Santapukin säveltämä sinfonia. Toista soololevyän tehdessä Santapukki ymmärsi, ettei tuotanto ole tyypillistä pop-musiikkia.

  - Ajauduin epätoivoon, kunnes huomasin melodioiden olevan hyviä ja mielenkiintoisia harmonioita. Se oli heureka-hetki: ehkä teenkin orkesteriteosta.

  Sipe Santapukki vieraili Puheen Aamussa Juha Valvion ja Alina Kulon haastateltavana.

 • Ylen Saunapäivä-kampanja huipentuu 27.7., kun sadat suomalaiset saunat avaavat ovensa. Saunapäivän tunnuskappaleen ‘Tää on se hetki’ esittäjä Samae Koskinen kertoi Puheen Aamussa, minkälainen saunakulttuuri kuuluu muusikon kiertue-elämään.

  Ylen kesän 2019 kärkihankkeen, Saunapäivä-kampanjan, tavoitteena on juhlistaa suomalaista saunomiskulttuuria positiivisella ylpeydellä ja saada suomalaiset yhdessä saunomaan, kohtaamaan toisensa ja pitämään hauskaa.

  Samae Koskinen vieraili Puheen Aamussa Juha Valvion ja Alina Kulon haastateltavana.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä