Kulttuuriykkönen

Diginatiivi sukupolvi leipoo nykyklasariin uutta teknologiaa ja esitystaidetta - tanakka paketti nykymusiikista

 • 54 min
 • toistaiseksi

Nykymusiikin saloja avaamassa kansainvälisen läpimurron tehnyt säveltäjä Sebastian Fagerlund, Viitasaaren Meidän aika -festivaalin taiteellinen johtaja, säveltäjä Johan Tallgren. Säveltäjä Jennah Vainio kertoo kuinka hän aikoo uutena taiteellisena johtajana luotsata Tampere Biennalea. Kulttuuriykkösessä haastatellaan myös kansainvälisen nykymusiikkikatselmuksen ROSTRUM:in Suomen toista edustajaa, säveltäjä Minna Leinosta. Jakke Holvas juontaa.

Lähetykset

 • ke 2.5.2018 15.54 • Yle Radio 1

Jaksot

 • ”Kyllä tälle Turkalle jotain piti tehdä”, sanovat ohjaaja Ruusu Haarla ja näyttelijä Julia Lappalainen. Haarlan ja Lappalaisen yhteisteos Turkka kuolee purkaa turkkalaisuutta, tarkastelee neromyyttiä ja Turkan feminiinisyyden pelkoa. Nuoret teatterintekijät huomasivat Turkassa kaappifeministin piirteitä. Turkka tunnisti naisvihan, mutta tuli silti esityksissään vahvistaneeksi sitä. Nainen ei ole Turkan teoksissa ihminen, vaan toiseuden edustaja ja ”ämmämassaa”.

  Yli kolmetuntisen Turkka kuolee –teoksen ensi-ilta on Tampereen teatterikesässä. Elokuussa teos tulee myös Helsinkiin Korjaamolle.

  Juontajana Jonni Roos.

 • "Sehän on ihan oikea muusikko", sanoi Henri Pulkkisen isä, kun kuuli, että Pulkkinen eli Paperi T on tekemässä yhteistyötä viulisti Pekka Kuusiston kanssa. Erinäisten yhteistöiden kautta syntyykin aina jotain kiinnostavaa ja Pulkkinen haluaa ammentaa muiden osaamista myös omaan musiikkiinsa.

  Paperi T on noussut kevyen musiikin saralla ehdottomasti Suomen vaikutusvaltaisimpien ja merkittävimpien artistien joukkoon. Kritiikkiä tulee samalla myös niskaan. Pulkkinen kokee kuitenkin itse tehneensä polittisimman levynsä ja haluaakin koko ajan olla muutoksessa.

  Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Kulttuuriykkösen kesävieras Berndt Arell haluaa elämäänsä runsautta ja vaihtelua. Monien merkittävien taidemuseojohtajuuksien (mm. Kiasma, Ruotsin kansallismuseo, Turun ja Helsingin kaupunginmuseot) hallintotehtävien jälkeen Arell on päätynyt itse taiteen äärelle Fotografiska Internationalin valokuvataidemuseon näyttelyiden tuottajana.

  Tukholman taidemaailmassa marinoitunut, sittemmin myös ortodoksiksi kääntynyt Arell viettää kesiään Turun saaristossa ystäviensa ja maatiaiskanojensa seurassa.

  Juontajana Vesa Kytöoja.

 • Elias Lönnrot keräsi kansanrunoutta, Uno Harva uskomuksia ja Matti Kuusi sananlaskuja sekä puheenparsia paikkakunnittain. Mutta tiedetäänkö esimerkiksi vuonna 2068 kuinka Somerolla sutkauteltiin sanoja vuonna 2018? Kerätäänkö oman aikamme suullista kansanperinnettä ja folklorea tulevien sukupolvien tiedoksi? Keskustelemassa folkloristiikan professori Lotte Tarkka ja tutkija Kaarina Koski sekä uskontotieteen emeritus professori Veikko Anttonen. Jakke Holvas juontaa.

 • Esittävät taiteet ovat riippuvaisia yleisöstä, mutta yleisö pitää nykyisin löytää uusilla tavoilla. Miten esimerkiksi tulevaan Tansin taloon houkutellaan yleisöä? Entä millaiset kokemukset yleisön löytämisestä on kaksi vuotta toiminnassa olleella musiikkiklubi G Livelabilla?

  Haastateltavina Tanssin talon uusi johtaja Matti Numminen ja G Livelabin toimitusjohtaja Tanja Douglass.

  Juontajana on Jonni Roos.

 • Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla soivat sulassa sovussa niin perinteinen kaustislainen viulunsoitto kuin koneilla sämplätty portugalilainen kansanmusiikki. Mihin suuntiin kansanmusiikki on kehittymäsä. Keskustelemassa mestaripelimanni Mauno Järvelä, harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi, yhdennaisen etnobändi Maija Kauhanen ja huuliharppuyhtye Svängin Jouko Kyhälä, ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki ja Kaustisen touhumies Antti Huntus. Musiikkia esittävät Näppäripelimannit, Sväng, Kalaniemi ja Kauhanen.

  Juontajana Vesa Kytöoja.

 • Hyvä dokumenttielokuva on sellainen, että "vaikka se olisi tehty Grönlannissa, niin pakistanissa kun ihminen katselee sitä, se kokee että tämä on ihan kuin minusta. Siinä on universaali taso." Tuore Oscar-akatemiaan kutsuttu dokumenttielouvien tuottaja Iikka Vehkalahti kertoo Oscar-akatemian toiminnasta, siitä mikä tekee dokumenttielokuvasta hyvän, ja mitä dokumenttielokuvan kentällä on tapahtunut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.

  Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Kulttuuriykkösen kesävieraana on näyttelijälegenda, kunniatohtori Seela Sella. Jakke Holvas haastattelee.

 • Kulttuuriykkösen juontaja Jakke Holvas on oopperanoviisi, joten hän asettuu jälleen aloittelijan asemaan ja pyytää vieraitaan kertomaan mistä oopperassa on kyse. Mistä oopperassa helposti voi iloita ja mikä puolestaan siinä voi olla hankalaa ymmärtää. Keskustelemassa psykiatri Jari Sinkkonen ja semiootikko Eero Tarasti.

 • Kajaanin Runoviikolla runoskenen moninaisuus puskee vastaan niin retkiteltan kokeellisessa privaattiesityksessä kuin juhlasalin klassikkolausunnoissa.

  Mutta mihin runo ja runous ovat matkalla tässä twiittien, valmiiden mielipiteiden ja someräyhäysten aikana? Minna Joenniemen vieraina Kajaanin Kulttuurikeskus Kaukametsän kahviossa ovat festivaalin nykyinen johtaja Taisto Reimaluoto, tuleva johtaja Kati Outinen, sekä Tanssiva karhu -runopalkinnon saaneet Lassi Hyvärinen ja Kaisa Ahvenjärvi, ja raadin puheenjohtaja Jukka Viikilä. Mukana myös Helsinki Poetry Connectionin Outi-Illuusia Parviainen.

 • Mies, joka teki ulkomaanmatkoista lauluja käymättä juurikaan ulkomailla, joka oli aiheesta riippuen lyhyt- tai pitkäjänteinen, joka osasi avata kauneuden kaikista, mutta samalla halusi pitää kaikki langat käsissään niin työn kuin yksityiselämänkin piirissä. Gösta Sundqvist oli kaikkea tätä ja enemmän.

  Gösta Sundqvistista fiktiivisen 20-osaisen "Itkisitkö Onnesta? Tarina Gösta Sundqvistista" -radiokuunnelmasarjan ohjaaja-käsikirjoittaja Peter Lindholm sekä Sundqvistista vuonna 2017 julkaistun "Gösta Sundqvist - Leevi and the Leavingsin dynamo" -kirjan kirjoittanut Timo Kalevi Forss pohtivat kuka oli tämä suomalaisen musiikkikentän keskeinen vaikuttaja ja outolintu.

  Juontajana Tuukka Pasanen.

 • ”En todellakaan välitä” luki presidentin rouvan Melania Trumpin vihreässä takissa, joka nosti valtavan kohun siirtolaisia koskevan kiistaan mainingeissa. Omia arvoja tuodaan esille jokapäiväisessä toiminnassa, niin vaatevallinnoilla kuin sosiaalisen median profiilikuvien kehyksilläkin. Tämä omien arvojen kärkäs liputtaminen on kuitenkin nostanut myös vastareaktion Yhdysvalloissa, jossa omaa hyveellisyyttä alleviivavaa ”virtue signalingia” myös pilkataan.

  Neworkilainen Boy meets Girl -vaatemerkin luoja Stacy Igel kertoo omista arvoistaan ja yhteistyöstään Helsinki Priden kanssa. Studiossa ovat keskustelemassa Aalto-yliopiston muodintutkimuksen professori Annamari Vänskä ja Heterophobia-vaatemalliston suunnittelija Antti Asplund.

  Juontajana on Pauliina Grym.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä