Kulttuuriykkönen

Diginatiivi sukupolvi leipoo nykyklasariin uutta teknologiaa ja esitystaidetta - tanakka paketti nykymusiikista

 • 53 min
 • toistaiseksi

Nykymusiikin saloja avaamassa kansainvälisen läpimurron tehnyt säveltäjä Sebastian Fagerlund, Viitasaaren Meidän aika -festivaalin taiteellinen johtaja, säveltäjä Johan Tallgren. Säveltäjä Jennah Vainio kertoo kuinka hän aikoo uutena taiteellisena johtajana luotsata Tampere Biennalea. Kulttuuriykkösessä haastatellaan myös kansainvälisen nykymusiikkikatselmuksen ROSTRUM:in Suomen toista edustajaa, säveltäjä Minna Leinosta. Jakke Holvas juontaa.

Lähetykset

 • ke 2.5.2018 15.54 • Yle Radio 1

Jaksot

 • ITE-taide tarkoittaa itse tehtyä elämää ja on taidemuoto, joka ei tarvitse gallerioita eikä apurahoja. Itseoppineet taiteilijat luovat koteihinsa ja pihoillensa itsensä näköistä, joskus filosofistakin taidetta.

  Miksi ITE-taide on hyväksi ihmiselle, siitä keskustelemme arkkiatrin ja ITE-taiteilijan Risto Pelkosen, galleristin Veikko Halmetojan, ITE-asiantuntijan Raija Kallioisen ja toimittajan Hannamari Hoikkalan kanssa.

  "Kaikissa meissä on luovuutta ja jonnekin se täytyy purkaa!", sanoo arkkiatri Risto Pelkonen. Hänen mielestään ITE-taiteessa on vapautta, omat rajat on omissa käsissä.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Elämmekö totuuden jälkeistä aikaa vai ovatko huhut faktojen kuolemasta liioiteltuja? Kulttuuriykkösessä keskustellaan totuuden ja faktojen merkityksestä nykymaailmassa, jonka elämänmenoa leimaavat valeuutiset, tietohyökkäykset, informaatiovaikuttaminen ja sosiaalisen median harrasteryhmät. Vieraina ovat aiheitta tutkineet politiikantutkijat Antto Vihma ja Johanna Vuorelma.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto on jaettu ja Finlandia-palkinto jaetaan parin viikon päästä. Mitä kirjallisuuspalkinnot tuovat ja tarvitaanko niitä? Mitä kaupungeissa tulisi vanhasta rakennuskannasta säilyttää ja millä perustein? Onko modernista nykytaiteesta tullut sisällötöntä digimassaa ja viihdettä vai löytyykö taustalta ajassa kiinni olevan taiteen sanoma? Entä mitä pitäisi ajatella Linnan juhlista ja puvuista - tuovatko ne kotimaisille suunnittelijoille paljon kaivattua tilaa näyttää osaamisensa? Tulisiko pukukoodeja rikkoa?

  Kulttuuriykkösen Kisastudion panelisteina kosmologian professori, kirjailija Kari Enqvist, toiminnanjohtaja, ekonomi ja kirjailija Pia Maria Montonen sekä tyyli- ja muotiasiantuntija Mirva Saukkola. Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Lapsen katse ja nokkeluus, kuolleiden sielujen kehto, rockin rytmit pikkukaupungissa, uskonnon paino, toiseus, seikkailu, kasvaminen. Muun muassa nämä teemat nousivat esiin kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiden kirjoista ja kansista.

  Teoksista keskustelemassa ovat Finlandia-palkintolautakunnan puheenjohtaja, kirjallisuustieteen professori Heta Pyrhönen, Ylen Aamun kirjan toimittaja Anna Tulusto ja Ylen Puoli seitsemän -ohjelman toimittaja Juha Roiha, joka toimi kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon valitsijalautakunnan puheenjohtajana vuonna 2016.

  Tämän vuoden ehdokkaat ovat Olli Jalosen Taivaanpallo, Jari Järvelän Kosken kahta puolta, Katja Ketun Rose on poissa, J. Pekka Mäkelän Hunan, Pauliina Rauhalan Synninkantajat ja Lars Sundin Där musiken började. Suomen kirjasäätiön Finlandia-palkinnon voittaja paljastetaan 28. marraskuuta.
  Voittajan valitsee Yleisradion pitkäaikainen, eläköitynyt kirjallisuustoimittaja ja Turun Kirjamessujen ohjelmajohtaja Seppo Puttonen ja voittaja paljastetaan 28. marraskuuta.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Virve "Vicky" Rosti täytti 10. marraskuuta 60 vuotta. Tämä legendaarinen punapää on tuttu pirteästä äänestään ja energisestä olemuksestaan. Kuka hän on naamion takana? Syksyllä ilmestynyt Vickypedia kertoo Virve rostin tarinan, lähipiirin kertomana.

  60-vuotiaan Vicky Rostin, "Lavojen Lolitan" ura on suomalaista kulttuurihistoriaa. Vetäytyminen on tämän laulajan suuren energian edellytys.

  "Ihminen kerää elämänsä aikana kaikenlaista roinaa, joka jalostuu seuraavalla tasolla", sanoo Vicky Rosti, joka uskoo sielunvaellukseen.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Helsingin keskustaan avataan torstaina Garden, suomalaisen muodin keskus. Muodin ammattilaiset Terhi Pölkki, Viivi Arela ja Marta Valtovirta kertovat millä keinoilla suomalainen muoti tulee menestymään maailmalla. Ekologisuus ja kestävyys ovat suomalaisen muodin valtavirtaa ja se erottaa sen ulkomaisista kilpailijoistaan.

  Onko suomalaisen muodin tulevaisuus laajassa muotiteollisuudessa vai paikallisissa pientuottajissa? Ja kuka on Musta Nuuskamuikkunen, tuo marraskuisessa pimeydessä elävä muodin ikoni?

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Kulttuuriykkönen esittelee syksyn elokuvia kriitikoiden Anton Vanha-Majamaa (mm. Aamulehti, Helsingin Sanomat) ja Martta Kaukosen (mm. Me Naiset, Helsingin Sanomat) kanssa.

  21. marraskuuta käynnistyvän Pohjoismaiden suurimman fantasia-, kauhu-, scifi- ja toimintaelokuviin keskittyvän Night Visions -festivaalin tarjonnasta kertoo festivaalijohtaja Mikko Aromaa.

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Kulttuuriykkösen Kisastudiossa taloustieteilijä Sixten Korkman, yrittäjä Anna Moilanen sekä copywriter-yrittäjä Jussi Turhala puivat Haminaan nousevaa 100-metristä lipputankoa, UMO Jazz Orchestran rahoituksen leikkausta, sitä miten läsnäolo vaikuttaa ihmisen luovuuteen, älykkyyteen ja merkityksen tunteeseen sekä kulttuurin itseisarvon merkitystä suhteessa sen välinearvoistamiseen.

  Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Kirjoittaminen on miellyttävää, mutta raskasta sanoo Kulttuuriykkösen maanantain kesävieras, kirjailija Olli Jalonen. 40 vuotta sitten esikoiteoksensa julkaissut Jalonen on sijoittanut kirjojensa tarinoita ympäri maailmaa ja maailman historiaa. Vaikka Jalonen on matkustanut paljon, hän viihtyy hyvin kotona ja on kova ikävöimään. Mutta jos kirjailija olisi eläin, hän olisi korkealla lentävä suuri lintu. Jalonen kertoo myös ajatuksiaan arvojen koventumisesta, mieskuvan murroksesta, kuunnelmien teosta, kääntämisestä ja työkyvyn ylläpidosta. Juontajana Anna Tulusto.

 • Eksentriset naiset ovat aina valinneet oman polkunsa, jota muut myöhemmin ovat alkaneet seurata. Niin teki keräilijä-mesenaatti ja menestynyt vaatealan yrittäjä Sara Hildén. Anna Kortelaisen uudessa kirjassa Hyvä Sara! saamme kulkea Saran kengissä. Leena Virtanen on kirjoittanut lastenkirjan toisesta eksentrisestä naisesta, Minna Canthista. Agneta Rahikainen tutkii omaperäisen runoilijan Edith Södergranin ajatusmaailmaa. Mikä näiden naisten sanoma on melle tänään? Anna Kortelainen, Agneta Rahikainen ja Leena Virtanen ovat Kulttuuriykkösen vieraina.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Pohjoismaiset musiikkipäivät täyttävät tänä vuonna 130 vuotta, mikä tekee niistä maailman vanhimman nykymusiikkifestivaalin. Musiikkipäivien taiteellinen johtaja Osmo Tapio Räihälä sekä säveltäjä Maija Hynninen avaavat pohjoismaisen yhteyden merkitystä musiikkielämän kannalta. Entä kuinka yhteiskunnallista nykymusiikki on?

  Juontajana on Pietari Kylmälä

 • Vihapuhe ei suinkaan ole sosiaalisessa mediassa syntynyt ilmiö vaan sitä on ilmennyt jo Antiikin Roomassa. Keskiajalla vihapuhe levisi hitaammin, mutta oli muuten hyvin samankaltaista kuin nykyään. Vihan pitkät jäljet -hanke tarkastelee vainon ja vihapuheen historiaa länsimaisessa kulttuurissa.

  Vieraina ovat Turun yliopiston Vihan pitkät jäljet -hankkeen koordinaattori Karoliina Sjö ja sen työpajan kaksi edustajaa, Rooman valtakunnan kristillistymisen tutkija Maijastina Kahlos ja 1970-luvun median saamelaiskuvaa tutkiva Niina Siivikko. Ylen journalististen standardien ja etiikan päällikkö Timo Huovinen kertoo vihapuheesta ja sananvapaudesta juristin ja journalistin näkökulmasta. Lähetyksessä kuullaan myös Vihan pitkät jäljet -hankkeen tutkijatohtori Reima Välimäkeä.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä