Vega Dag

ti 17.4.2018

 • 57 min
 • ei kuunneltavissa

Aktuella frågor inom kultur, musik och livsstil.

Lähetykset

 • ti 17.4.2018 13.03 • Yle Vega

Jaksot

 • Aktuella frågor inom kultur, musik och livsstil.

 • Aktuella frågor inom kultur, musik och livsstil.

 • Aktuella frågor.

 • Aktuella frågor.

 • Anne Hietanen har sett veckans filmpremiärer och ger tips på vad som lönar sig att se!

  Lördagen den 14 juli skulle den svenska regissören Ingmar Bergman ha fyllt 100 år och det firar man stort runt om i världen. Silja Sahlgren-Fodstad har träffat Jan Holmberg som är vd för Stiftelsen Ingmar Bergman i Stockholm. Holmberg skrev nyligen en bok om Bergman som författare - han var nämligen inte bara en stark regissör utan också en bra skribent.

  Programledare: Peter Fahllund

 • Årets X-Factorvinnare Tika Sevón Liljegren är dagens sommarpratare i Yle Vega. Hennes bästis Annette Lundell som bär artistnamnet Clarissa deltog också i tävlingen och deras gemensamma färd började för fem år sen också i musikaliska tecken, då de båda studerade musik vid pop- och rocklinjen i Lärkkulla i Karis. Sen dess har de hållit tätt ihop. Vi ber Clarissa berätta om Tika.

  Vi går på fotoutställningen Tro, hopp och kärlek i Jakobstad som handlar om HBTIQ -unga som vuxit upp inom olika religiösa rörelser, frikyrkliga eller inomkyrkliga och hur det påverkat dem och deras identitetsutveckling. Kvinnan bakom utställningen är fotokonstnär Ilar Gunilla, hemma från Dalarna. Hör Lisen Sundqvist som själv har erfarenhet av att växa upp som homosexuell inom baptiströrelsen.

  Programledare: Peter Fahllund

 • Allt du behöver veta om mete! Yle Vegas fiskeserie, del 3.

  Många har kanske reagerat på att de sett ovanligt många huggormar iår jämfört med tidigare somrar. Men antalet ormar har inte ökat. Däremot trivs dom i sol och värme och kan därför synas till mer.

 • Idag sommarpratar Europaparlamentarikern Nils Torvalds i Yle Vega. Vi ringde upp hans lokalmedarbetare i Vasa, Elisabeth Rantschukoff, som har känt Nils i 10 års tid och som dagligen har kontakt med honom, för att höra hurdan arbetskollega han är.

  Bonden behövs! Det är en devis som vi ofta hör. Och bonden behöver, liksom alla andra företagare nuförtiden, också tänka på ekologisk hållbarhet i sin produktion. Fredrik von Limburg Stirum driver tillsammans med sin hustru Helena den anrika Koskis Gård och, biologer som de båda är, så har de satsat på naturvård.

  Programledare: Jukka Isojoki

 • I Åbo påträffades rasistiskt och nynazistiskt klotter som inte hade tvättats bort från en buss trots att chaufförer och bussbolag kände till saken. Bland det som var klottrat i bussen var också hakkors. Heraldikern Tom Bergroth i Åbo berättar om hakkorset och dess historia, men också hur laddad symbolen fortfarande är.

  Vi behöver hjältehistorier och berättelser med lyckliga slut - det fick vi i och med den lyckade grotträddningen i Thailand.

 • Den prisbelönta författaren och journalisten Karin Erlandsson, känd bland annat för böckerna Minkriket och Pärlfiskaren, är dagens sommarpratare i Yle Vega. Nina Sederlöf ringde upp hennes goda vän och författarkollega Malin Klingenberg, som i sin tur är aktuell med ungdomsboken Älgflickan, och frågade vad diskussionen brukar kretsar kring då de träffas.

  På 1960- och 70-talet skrev Gösta Ågren, Lars Huldén och Claes Andersson poesi med socialt engagemang. Och i likhet med andra författare strävade de efter att öppna poesin mot vardagen, samhället och politiken. Hör en intervju med Anna Möller-Sibelius som är aktuell med boken "Dikt och ideologi - Gösta Ågrens, Lars Huldéns och Claes Anderssons 19601970-talspoesi".

  Programledare: Jukka Isojoki

 • 8-åringarna Lukas Nykvist och Benjamin Laakkonen som spelar i Grankulla IFK deltar för tillfället i turneringen Helsinki Cup. De följer med fotbolls-VM och har en klar favorit.

  Vi frågade publiken om erfarenheter från att barnen flyttade ut - och ni svarade! Dessutom ger familjerådgivare Siv Jern goda råd om hur man själv, som förälder, kan tampas med de känslor som kanske dyker upp då ungarna flyger ur boet.

  Programledare: Jukka Isojoki

 • Rafael Donner är dagens sommarpratare i Yle Vega. Vi ringer upp hans storebror Daniel Donner för att höra hurudan lillbrorsan var som liten.

  Allsång på Skansen ikväll har en lite otippad gäst - Avantgardet. Anne Hietanen har träffat sångaren Rasmus Arvidsson inför kvällens tv-sändning.

  Agnes Lidbeck är det senaste stora litterära stjärnskottet från Sverige. Lidbeck intresserar sig för det man inte talar om, om allt man stoppat undan i källaren och inte låtsas om. Hör en intervju med henne!

  Programledare: Jukka Isojoki

Klipit

 • Många av er har kanske inlett det nya året med lite sundare matvanor, mindre sprit och mera motion. En del börjar mer försiktigt, andra igen utmanar sig själva med att testa på helt nya saker.
  Pojobon, bloggaren och sjukvårdsstuderande Jenny Sandberg kommer att pröva på olika dieter. Inte endast i januari utan så gott som hela våren. En ny diet för varje månad. I januari ska hon leva som vegetarian, i februari som vegan, i mars glutenfritt och i april sockerfritt. Det här är dieter som Jenny inte har prövat på tidigare och som hon inte heller känner till. Men alla som känner Jenny vet att ”fredagsbiffen” är ett måste för Jenny Sandberg. Efter en lång arbets- eller skolvecka vill Jenny unna sig god mat till veckoslutet. Fredagsbiffen kan också betyda en dyrare fisk, men framför allt älskar Jenny Sandberg en riktig rejäl bit kött på tallriken. Redaktör: Tiina Grönroos.

 • Då Carita Rizzo sökte läkarvård på ett sjukhus i sin dåvarande hemstad Los Angeles kunde hon inte ana att det skulle bli början på en romans. Då mannen visade sig vara förlovad fann hon sig plötsligt i en situation där hon var den andra kvinnan.
  Programledare: Hannah Norrena

 • Kan alla ha tur i kärlek?

  Ingrid Tollgerdt-Andersson som är doktor i ekonomisk psykologi, forskare, föreläsare och författare, aktuell med boken ”Relationer – himmel eller helvete” berättar om hur man lyckas i sina människorelationer. Programledare: Hannah Norrena

 • Som du kanske har märkt har vi haft en del om fetma och skamkänslor kopplade till övervikt här på svenska yle. En person som hela sitt liv har tampats med övervikt och som nu vill starta en stödgrupp i Raseborg är Gun-Britt Färm, närvårdare och utbildad erfarenhetsexpert. Hon har märkt på kommentarerna på nätet att många efterlyser en grupp där man får vara anonym.

 • Svenska Yle har haft en del om övervikt och skamkänslor kopplade till övervikt på Yle Vega, X3M och på svenska.yle.fi. En artikel som väckt uppmärksamhet och fått många kommentarer är intervjun med Petra Signell som har gått ner i vikt med hjälp av en operation. Efteråt har Petra märkt hur annorlunda hon betraktades som överviktig. Petra säger rakt ut att man anses vara lite dum när man är överviktig. Hon berättar också hur svårt det har varit att få hjälp med att gå ner i vikt.

  Artikeln har lästs av många och har likaså fått många kommentarer. Ekenäsbon Gun-Britt Färm har också reagerat, inte på intervjun, men nog på alla negativa kommentarer. Nu vill Gun-Britt starta en anonym stödgrupp för överviktiga.

 • Det finns många testmetoder för borrelia och andra infektioner. Det vanligaste kallas Elisa. Men råder olika åsikter om just denna testmetod och flere väljer andra tester för att få en diagnos, bland annat det svenska paret Mats och Claudia Lindström.

  Professor Dag Nyman vid det åländska testlaboratoriet Bimelix bekräftar att Elisa är pålitiligt bara man ufför testet på rätt sätt, trots att patienternas symptom kan vara väldigt olika.

 • Nu till Lotta Andström, 45-årig trebarnmamma och flygvärdinna . Efter många om och men har hon diagnostiserats med en ovanlig form av cancer i blindtarmen. Lottas sjukdomshistoria fick sin början sommaren 2016. Fast till en början tänkte både hon och läkarna att det mest rörde sig om klimakteriebesvär. Men efter diverse provtagningar fick Lotta sin första cancerdiagnos, det här var just före jul.

 • Ida Voutilainen och Anna Back från Vasa.

 • Ida Voutilainen och Anna Back kom från Vasa för att se Avenged Sevenfold och Disturbed i arenan 7.3. 2017.

 • Kommer du ihåg Yles sömnutmaning? Att försöka sova så bra som möjligt i februari. Det är enklare sagt än gjort. Många finländare lider av olika sömnsvårigheter eller -problem. Pia är en av dem.

 • Entreprenören Anna Häggblom grundade inredningsföretaget Aveo för snart tio år sedan - utan någon tidigare erfarenhet av branschen. Numera arbetar hon med lantbruksföretag, föreläser och sitter i olika styrelser. Red. Jessica Morney

 • I Jakobstad grundade sex kopisar företaget Friends & Brgrs för två-tre år sedan. Idag är företaget på väg att lansera sina restauranger runt om i Europa. Jessica Morney har träffat Kaj Fagerholm, ekonomidirektör och ansvarig för nyetableringar.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä