X3M Fokus

ti 17.4.2018

 • 2 h 0 min
 • ei kuunneltavissa

Lucas Dahlström, Ann-Catrin Granroth och Mikael Stenlund ger dig koll på dagens viktigaste samtalsämnen.

Lähetykset

 • ti 17.4.2018 12.00 • Yle X3M

Jaksot

 • I dagens program:
  - Vad har Cardi B gjort för del?
  - Vad har montenegrinska fotbollsfans gjort för fel?
  - Vad har britterna gjort för fel?
  - Vad har sannfinländarna gjort för fel?
  - Vad gjorde Mozart för fel, och vad har det med förskolebarn att göra?

  I den ordningen.

 • Finska mästaren i ishockey Ida Kuoppala besöker studion och berättar om resan till guld med sitt Blues, och diskuterar damidrott vs. herridrott. Max och Evelina gör upp om nyhetsquizzet, som är både Vandatungt och sjukdomstungt. Vi pratar om Viking Sky, om Brexitprotesterna i London och om Muellerutredningens antiklimatiska slut. Eve ställer den viktiga frågan: vilken barnprogramskaraktär borde få en actionfilm?

 • I det sedvanliga nyhetsquizzet blir det förlust för regerande trippelmästaren Max, då Isabella är bättre på att gissa när österbottniska band är grundade. Vi talar om the usual suspects Brexit och Trump men också om Jakobstad, Kongo och Åland. Det är påtaglig fredagsfeelis i studion.

 • Får man vara otacksam för att ingen har tackat dig? Svaret är nej, otroligt nog! Vi pratar också om Apex Legends, om verklighetstrogna vs helt sekoga spel, och om saker som inte är spel som till exempel att Finland IGEN är lyckligast i världen.

 • Simon, Isabella och Max med flera ger dig dagens viktigaste samtalsämnen.

 • Niklas och Tino som gör en serie för Yle inför valet besöker studion och diskuterar om det alls är viktigt att rösta i val. Monica berättar att hon är en morgonmänniska. Max berättar om biskopsvalet, om skjutningen i Utrecht och vad han kan om Minna Canth. Oliver lyckas på två minuter insinuera snuskigheter angående Paris Hilton och hennes pappa.

 • I nyhetsquizzet tar Max hem den egentliga segern men Monica tar en milennialseger. Vi lär oss också vem S:t Gertrude är. Björn irriterar sig på vapenägares intresseorganisationer med anledning av terrordådet i Nya Zeeland. Max oxh Simon diskuterar folkomröstningen i Korsholm och ifrågasätter hela konceptet. Kan faktiskt en vanlig medborgare veta tillräckligt mycket?

 • Isabella a) berättar om veckans stora händelser b) förlorar ett quiz om veckans stora händelser. Max och Monica diskuterar filmer och mardrömmar. Kjell berättar om Lappträskmannen som matade sina höns med hjärtmedicin.

 • Vi spelar Får man göra så? Får man nominera över 300 personer till fredspriset, inklusive Greta Thunberg? Får man visa rumpan i thailändska tempel? Får man döpa husdjur till människonamn? Också: snack om Leaving Neverland och Yles Valkompass.

 • I Change My Mind går Isabella och Simon en debatt med lyssnarna om bodypositivity-rörelsen. Max berättar om världens stora händelser, inklusive Boeingkrisen, Brexitkaoset kapitel 34532001 och Vasa Centralsjukhus. Vi får också höra om räven i det franska hönshuset.

 • Isabella tvivlar på att Vesterbackas Tallinntunnel faktiskt är realistisk; den ska stå färdig om drygt fem år enligt Roviomagnaten! Beli kritiserar också Robert Kubicas beslut att återvända till Formel 1 efter en livsfarlig krasch. Simon kritiserar regeringens hastiga godkännande av underrättelselagarna, som bland annat ger Skyddspolisen befogenhet att läsa korrespondens online utan att objektet måste misstänkas för brott. Dessutom: Ungdomsbarometern visar att unga tror på framtiden och sin egen makt, Zidane flyttar till Madrid just då Cristiano Ronaldo öppnar en klinik för hårtransplantationer, och Simon har pratat med Moto3-föraren Jenny Ruokolainen.

 • Vad har Star Wars Episode I och regeringen gemensamt? Båda är med i måndagens nyhetsquiz! Också: sportkollen har flyttat till måndag (rationellt). Simon berättar om Timo Soinis begynnande komikerkarriär, Isabella om Helsingin Sanomats guide till hur man undviker att åtalas för ärekränkning. Viktigast: Max vet inte vem Jona i valen är....

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä