Rahvaan historia -sarjassa seurataan rantasalmelaisen Kiiskisen suvun ja satakuntalaisen Teukun suvun tarinoita läpi 1500-1600-luvun myrskyisten vuosien.

Sarja perustuu historioitsija Perttu Immosen kirjoittamaan kirjaan Suomen rahvaan historia.

Kaukana menneisyydessä eläneiden tavallisten ihmsiten elämästä on tavallisesta vaikea saada käsitystä, koska kirjallisia lähteitä on niin vähän. Keskiajan Suomessa maanviljelijät ja käsityöläiset eivät tavalisesti osanneet kirjoittaa ja viranomaistenkin merkinnät heistä ovat vähäisiä.

Sukutukimusta ja muuta historiallista tutkimusta yhdistelemällä on kuitenkin mahdollista saada jonkinlainen käsitys siitä, miten tavallinen rahvas eli Suomessa vuosisatoja sitten.

Toimittajana Virpi Väisänen.

Jaksot

 • 1600-luvulla, kolmikymmenvuotisen sodan jälkimainingeissa läänityslaitos alkaa vaikuttaa suomalaisten talonpoikien elämään. Erityisen näkyvän aseman läänitysherrat saavat Savossa Rantasalmen pitäjässä, jonne asettuu asumaan paljon aatelisia upseereita. Läänitetyiksi joutuvat myös satakuntalaisen Tyrvään talonpoikien tilat.

  Tarina alkaa Rantasalmelta, jossa Erosen suku yrittää toipua pitkän, lähes sata vuotta kestäneen sota-ajan rasituksista.

  Ohjelma perustuu historioitsija Perttu Immosen kirjaan Suomen rahvaan historia. Ohjelman toimittaa Virpi Väisänen.

  Kuva: Talonpojat ajavat lantaa pellolle. Olaus Magnus: Pohjoisten kansojen historiasta 1555. Museovirasto

 • Ruotsin valtakunta kävi 1500-luvun puolivälistä lähtien lähes sadan vuoden ajan yhtämittaista sotaa eri rintamilla.Tavallisille talonpojille jatkuva sotila merkitsi verojen kiristymistä ja joka vuosi toistuvia väenottoja. Sekä rantasalmelainen Erosen suku että Sastamalan Teukut joutuvat lähettämään poikansa kauas kotoa Euroopan rintamille.

  Ohjelmasarja perustuu historioitsija Perttu Immosen kirjoittamaan kirjaan Suomen rahvaan historia. Ohjelman toimittaa Virpi Väisänen.

  Kuva: Talonpojat ajavat lantaa pellolle. Olaus Magnus: Pohjoisten kansojen historiasta 1555. Museovirasto

 • Kaukana menneisyydessä eläneiden tavallisten ihmisten elämästä on vaikea päästä perille, kun kirjallisia lähteitä on niin vähän. Sukututkimusta ja muuta historiantutkimusta yhdistelemällä voi kuitenkin saada jonkinlaisen käsityksen siitä, miten tavallinen rahvas eli menneinä vuosisatoina.

  Tällaiseen hankkeseen on ryhtynyt historioitsija Perttu Immonen viime syksynä ilmestyneessä kirjassaan Suomen rahvaan historia.

  Kirjan pohjalta tehdyssä ohjelmasarjassa tutustumme savolaisen Kiiskisen suvun ja satakuntalaisen Teukkujen suvun elämään keskiajalta lähtien. Sarjan ensimmäisessä osassa eletään vielä talonpojan kannalta kohtuullisen hyvää rauhan aikaa 1400-luvun lopulla ja 1500-luvun alussa. Ohjelman toimittaa Virpi Väisänen.

  Kuva: Talonpojat ajavat lantaa pellolle. Olaus Magnus: Pohjoisten kansojen historiasta 1555. Museovirasto.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä