Radio Variaatio

Ihanaa elämää - eli miten perinnelaiva sai muuttamaan suuntaa

 • 46 min
 • toistaiseksi

Melkein ihmiskokeeksi voisi luonnehtia tilannetta, jossa suurimmaksi osaksi toisilleen ennalta tuntematon joukkio aivan eri-ikäisiä ja erilaisia ihmisiä pakataan purjelaivaan ja lähetetään merelle. Perinnelaiva Ihana merellä jossakin Viron saaristossa vaatimattomine mukavuuksineen ja ahtaine tiloineen on antoisa paikka havainnoida ihmisluontoa.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Päivi Leino.
Äänisuunnittelu: Tiina Luoma.
Muusikot: Olli Haapakangas ja Jyrki Hakapää.
Tuottaja: Hannu Karisto.

Lähetykset

 • su 13.5.2018 18.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Mitä näkymätöntä jää valmiiksi kirjoitetun rakkausspektaakkelin taakse? Mitä yhteistä on algoritmeilla, hyönteisillä ja rakkaudella? Mitä tarkoittaa "olla jonkun kanssa"?

  "Sukupolveni elää rakkauden dystopiaa. Olemme siinä saumassa, jossa rakkaustarinasta pitää luopua. Rakkaus on vain mielikuva, kuin unta, josta herätään. Ja tämä havahtuminen on ihanaa ja kamalaa, vapaata, turvatonta ja pelottavaa. Samalla tiedän, että omat lapsenlapseni tulevat ihmettelemään minun aikani käsitystä rakkaudesta, koska se on niin poissulkeva."

  Nimim. Terminatorgirl87

  Ohjaus: Suvi Tuuli Kataja, Aino Kivi
  Käsikirjoitus ja äänisuunnittelu: Suvi Tuuli Kataja
  Esiintyjät: Elli Salo, Arttu Kurttila
  Asiantuntijat: Silja Heikkilä, Matti Nelimarkka, Markku Soikkeli
  Muissa äänissä: Suvi Tuuli Kataja, Tuukka Pasanen, Kasper Salonen, Marja Vehkanen
  Lähdemateriaali: Markku Soikkeli: Tuttua lemmentouhua, Mikko Suominen: Parviälykkyys ja muurahaispohjaiset algoritmit (pro gradu), Jack Halberstam: Gaga Feminism
  Kuraattori: Suvi Sinervo
  Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen / Radiogalleria

  Ohjelma on osa Suvi Sinervon kuratoimaa Kanssa / With -kokonaisuutta.

 • Kanssani täällä on toisenlainen todellisuus. Sinne päästäkseni tarvitsen älypuhelimen, lähettimen, anturin tai sirun. Teknologia kietoutuu meihin: ihmiskunnalle kehitetään jopa uusia aisteja kuten ultraviolettisäteiden näkeminen ja magneettisen pohjoisen tunteminen kehossa. Omat salaisuutemme alkavat paljastua meille itsellemme, kun tekoälyn avulla voimme muuttaa ajatuksia kuviksi.

  Olen suhtautunut digitaaliseen murrokseen ja tekoälyn kehitykseen yhtä luonnollisesti kuin vaihtuvaan vuodenaikaan, mutta enää en näe, mitä täällä tapahtuu. En ehkä osaa edes katsoa oikeaan suuntaan.

  Siksi matkustin tapaamaan tekoälyn kehittäjiä, huippututkijoita, ihmisten mikrosiruttajaa ja kyborgi Neil Harbissonia, joka puhuu itsestään translajisena, osana teknologiaa. Tapaan Erican, joka on robotti. Mitä Erica ajattelee kuolemasta? Mikä on hänen tehtävänsä täällä, ihmiskunnan kanssa?

  Radioessee Vierasta värähtelyä kertoo ihmisen ja teknologian sulautumisesta ja kysyy, mitä on elää ihmisenä täällä. Teos on syntynyt osittain niistä tilanteista, joita Iiris Härmä on kohdannut kuvatessaan dokumenttielokuvaa Outouden laakso (Guerilla Films, 2019).

  Käsikirjoitus, ohjaus: Iiris Härmä
  Äänisuunnittelu, musiikki: Jukka Herva
  Esiintyjä: Jussu Pöyhönen
  Muissa äänissä: Androidi Erica, Neil Harbisson, Iiris Härmä, Hiroshi Ishiguro, Yukiyasu Kamitani, Suvi Sinervo, Peter Stone, Jowan Österlund
  Kuraattori: Suvi Sinervo
  Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen / Radiogalleria

  Ohjelma on osa Suvi Sinervon kuratoimaa Kanssa / With -kokonaisuutta.

 • Voiko ilmaston lämpenemisen kokea kehossaan? Hengitän jäätä kuin rakastettua, joka on huomenna lähdössä. Kun Arktis sulaa, paljastuu jäähän sitoutunutta mikromuovia, esihistoriallisia viruksia, kauppareittejä, öljy- ja kaasuvarantoja. Ja paljastuu muutakin: riippuvaisuutemme toisista ihmisistä ja toisista lajeista.

  Kukaan ei ole saari – edes saari ei ole saari. Olemme yhteydessä toisiimme, hengittäviä soluja, vettä, joka haihtuu ilmakehään ja valuu valtameriin. Vaikka miljoonat erilaiset kehot kokevat lämpenemisen samaan aikaan kanssani, ajattelen tulevaisuutta yksin. En uskalla puhua planetaarisista muutoksista vastaantulijoiden kanssa, koska jaettuna niistä tulisi enemmän totta. Ajatteletko sinäkin jäätä, joka sulaa?

  ”Sulamisvesissä” on henkilökohtaisiin äänikirjeisiin perustuva radioessee lämpenemisen ja sulamisen kokemisesta. Se on kirjoitettu ja äänitetty Kuvan Residenssiyhdistys ry:n Utön residenssissä vuorovaikutuksessa saaren sääolosuhteiden kanssa. Lisäksi teoksessa kuullaan sulavia jäätiköitä Islannista ja Norjasta. Radioesseen rinnalla toteutetaan ääni-installaatio Sulamisvesissä II, joka on esillä Archipelago Mountain -ryhmänäyttelyssä Kuvataideakatemian Exhibition Laboratory -galleriassa 28.11.-12.12.2018. Essee ja installaatio ovat osa Henna Lainisen tohtorin opinnäytetyötä, jota ovat tukeneet Tiina ja Antti Herlinin säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Taideyliopisto.

  Käsikirjoitus, ohjaus: Henna Laininen.
  Äänisuunnittelu: Eero Nieminen, Henna Laininen
  Jäätikköäänitykset ja sävellys: Eero Nieminen, Tom Lönnqvist
  Esiintyjät: Jonnakaisa Risto, Seela Sella
  Muissa äänissä: Mikael Hildén, Solveig Kovanen, Henna Laininen, Eero Nieminen, Jan Saikkonen, Eeva Kemppainen, Ole Øwre
  Kuraattori: Suvi Sinervo
  Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen Radiogalleria

  Ohjelma on osa Suvi Sinervon kuratoimaa Kanssa / With -kokonaisuutta.

 • Sami Kojonen on 25-vuotisen näyttelijäuran tehnyt teatteriammattilainen, ja Jari Veromaa on yli 30-vuotisen lentouran nähnyt lentokapteeni. Sami olisi aina halunnut olla lentäjä. Jari taasen on ajautunut lentouralle omien sanojensa mukaan sattumalta. Voisiko Sami sittenkin olla lentäjä. Millainen oikea lentäjä luonteeltaan on? Sitä lähtee Sami selvittämään tässä dokumentissa. Voiko joku olla sattumalta ammattilentäjä? Käsikirjoitus ja ohjaus: Sami Kojonen. Äänisuunnittelu: Kai Rantala.Tuottaja: Hannu Karisto.

 • Viro juhlii tänä vuonna tasavaltana olonsa 100-vuotisjuhlaa.Miljoonien Suomenlahden yli tehtyjen turistimatkojen takia voisi kuvitella, että eteläinen naapurimaamme on meille suomalaisille todella tuttu. Mutta millaista Virossa on oikeasti elää ja asua? Miten Virossa kohtaavat uusi ja vanha maailma, länsi ja itä? Virossa pitkään asuneet Jorma Rotko sekä Tiina ja Kimmo Linkama kertovat miltä Viro ja virolaiset näyttävät ja tuntuvat suomalaissilmin? Käsikirjoitus ja ohjaus: Riikka Rahi. Äänisuunnittelu: Kai Rantala. Tuottaja: Hannu Karisto.

 • Mies, kaksi lasta, omakotitalo, auto ja ehkä koirakin. Nämä olivat Minnan haaveita lapsuudesta asti. Vuodet vierivät ja matkalla oli pitkiä, hyviä parisuhteita. Biologinen kello alkoi tikittää. Miehellä oli jo lapsia edellisestä suhteesta, eikä toive yhteisestä lapsesta kohdannut. Ajatus lähteä hankkimaan lasta yksin kypsyi Minnan mielessä pitkään, mutta lopulta hän oli täysin varma asiasta. Vaikka päätös tarkoitti parisuhteen loppumista, unelma omasta lapsesta oli liian suuri sivuutettavaksi.

  Mutta – vaikka suuri päätös on tehty, asiassa on vielä monta mutkaa. Tällä matkalla kaikki ei ole itsestä kiinni. Onko luonto Minnan puolella vai onko ehkä jo liian myöhäistä?

  Dokumentti Solo Mama kertoo oman lapsen kaipuusta, unelmista, sinnikkyydestä, uhrauksista, kasvamisesta, perhesuhteista, ystävyydestä.

  Käsikirjoitus ja ohjaus: Mervi Leino. Äänisuunnittelu: Kai Rantala. Tuottaja: Hannu Karisto.

 • Taiteilijaryhmä Honkasalo-Niemi-Virtanen käsittelee esseessään myyttistä Leväluhdan lähdettä ja nykyistä kuolemankulttuuriamme. Miksi kuolema on niin näkymätön arkipäivässämme? Teos sukeltaa rauta-aikaisen suokalmiston ääreltä polveilevaan rihmastoon kirjoja, myyttejä, mielikuvitusta ja arkistoja, etsien vastauksia krematoriosta ja entisestä ruumiinavaussalista.

  Ohjelma on toteutettu binauraalisella äänitekniikalla. Tilallinen kokemus saavutetaan parhaiten kuulokkeilla kuunneltaessa.

  Konsepti, käsikirjoitus ja ohjaus: taiteilijakollektiivi Honkasalo-Niemi-Virtanen.
  Äänisuunnittelu: Tatu Nenonen.
  Esiintyjät: Sinna Virtanen, Akuliina Niemi, Felicia Honkasalo, Anna Wessman, Patrik Lassus, Kyllikki ja Martti Arkkola
  Kuraattori: Saara Kanerva Tamminen Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen

  Ohjelma on osa Saara Kanerva Tammisen kuratoimaa Kummia kaikuja -kokonaisuutta

 • Vuonna 1959 oopperalaulaja Friedrich Jürgenson tallentaa nauhalle selittämättömiä ääniä, jotka muistuttavat ihmisen puhetta. Vuosien mittaan Jürgenson nauhoittaa tuhansia viestejä, ja kehittyy ilmiö nimeltä EVP (electronic voice phenomena). Radioessee pohtii, voiko teknologia toimia meidän ja jonkin meille vielä tuntemattoman välikappaleena. Ovatko haamuäänet todellisuuteemme vaikuttava luonnonilmiö vai omien ajatustemme ja kaipuumme ilmentymää?

  Konsepti ja toteutus: Kirsi Korhonen ja Katja Lautamatti
  Esiintyjät: Oona Airola, Dick Idman, Jari Männynsalo, Antti Ahonen, Otto Urpelainen
  Dramaturginen konsultaatio: Riikka Pelo. Kuraattori: Saara Kanerva Tamminen Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen
  Ohjelma on osa Saara Kanerva Tammisen kuratoimaa Kummia kaikuja -kokonaisuutta.

 • Miten suhtautua äitiyteen ilmastonmuutoksen aikakaudella? Ihmislajin jatkaminen tuntuu ristiriitaiselta, kun elämä maapallolla on vaakalaudalla ihmisen toiminnan johdosta. Radioessee pohtii äitiyden teemaa suhteessa Alien-elokuviin ja kuljettaa kohti tuntematonta maastoa, jossa ainoastaan monilajinen yhteistyö voi mahdollistaa elämän jatkumisen vaurioituneella planeetalla.

  Käsikirjoitus ja puhuja: Elina Minn. Ohjaus: Elli Salo Äänisuunnittelu: Johannes Vartola. Kuraattori: Saara Kanerva Tamminen. Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen.
  Ohjelma on osa Saara Kanerva Tammisen kuratoimaa Kummia kaikuja -kokonaisuutta

 • Miltä tuntuu joutua vankeuteen siksi, että ei halua osallistua isänmaan puolustukseen asein tai
  siviilipalveluksessa. Miksi jotkut valitsevat vankeuden vakaumuksensa vuoksi?

  Panta jalassa -dokumentti seuraa kahta totaalikieltäytyjää puolen vuoden rangaistuksensa ajan. Miehet ovat saaneet tuomion, koska ovat kieltäytyneet sekä asepalveluksesta että siviilipalveluksesta. Toinen kärsii rangaistusta kotonaan ja toinen Suomenlinnan avovankilassa. Molempien rangaistusta valvotaan jalkapannan avulla.

  Miku Hännisen panta laitettiin jalkaan kotona syyskuussa. Vankeuden aikana Miku sai poistua kotoaan vain käydäkseen töissä, kaupassa ja kuntoilemassa. Miltä tuntuu kärsiä rangaistusta omassa kodissaan, josta ei saa poistua kuin muutaman kerran viikossa?

  Risto Miinalainen valitsi rangaistuspaikakseen Suomenlinnan avovankilan, josta hän sai käydä Ressun lukiota. Ristolla oli menossa lukion viimeinen vuosi ja laudaturit ovat yo-kirjoitusten tavoitteena. Miten sujuu koulu ja puoli vuotta avovankilassa huume- ja talousrikollisten kanssa?
  Molempia miehiä valvoo tukipartio, joka voi koska tahansa tehdä yllätystarkastuksen ja puhalluttaa tai
  vaatia virtsakokeisiin. Partio valvoo, että panta jalassa kulkeva vanki noudattaa annettuja määräyksiä.

  Sekä Miku että Risto perustelevat omia valintojaan totaalikieltäytyjinä. Kumpikin haluaa kantaa vastuuta yhteisestä hyvästä ja isänmaasta omalla tavallaan.

  Dokumentin on käsikirjoittanut ja ohjannut Helena Itkonen, äänisuunnittelu Jukka Herva ja Kai Rantala, tuottaja Hannu Karisto.

  Kuva: Aseistakieltäytyjäliitto.

 • Kolme katsetta kameraan. Kolme erilaista luontokuvaajaa. Kullakin on oma tapansa havainnoida ja tehdä työtään. Ritva Kovalainen tunnetaan erityisesti puiden ja metsän kuvaajana. Kari Heliövaara on erikoistunut hyönteiskuvaukseen ja Jaana Kotamäki erilaisiin liikkeen rytmeihin.

  Kuuntele, sulje silmäsi ja lähde mukaan luontokuvaajan matkaan.

  Käsikirjoitus ja ohjaus: Tiina Harpf. Äänisuunnittelu: Joonatan Kotila. Tuottaja: Hannu Karisto.

  Kuva: Jaana Kotamäki.

 • Emi täytti vastikään 30 vuotta mutta on jo ajautunut etäälle kaikesta - opiskelusta, työstä, parisuhteesta, kodista, riennoista ystävien kanssa. Pakosalle hänet ajoi home. Miten elämä järjestyy?

  Käsikirjoitus ja ohjaus Päivi Leino, äänisuunnittelu Tiina Luoma, musiikki Emi, Olli Haapakangas, Hannu Haikonen, tuottaja Hannu Karisto.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä