Radio Suomi Helsinki

Viimeisin taiteen ja teknologian liitto löytyy Tähtitorninvuorelta - Käy kokeilemassa itse!

 • 11 min
 • toistaiseksi

Lisätty todellisuus, eli tietokoneella luotu keinotekoinen näkymä, joka on yhteydessä todelliseen ympäristöön, yleistyy kokoajan. Lisätty todellisuus kiinnostaa erityisesti markkinavoimia, mutta myös taiteen tekijät ottavat tätä uutta teknologiaa nopeasti haltuunsa, sillä se mahdollistaa teoksia periaatteessa minne vaan sekä interaktiivisuuden. Yksi näistä taiteilijoista on Vappu Rossi, jonka teos Swan on Tähtitorninvuorella huhtikuun 27:n päivään saakka. Toimittaja Justus Laitinen lähti tutustumaan teokseen taitelijan itsensä kanssa.

Lähetykset

 • to 22.3.2018 15.35 • Yle Areena

Jaksot

 • Aika moni yhdistää Rajamäen tehtaan kirkkaisiin viinoihin. Seuraavaksi saattaa tulla mieleen etikka. Harva tietää kuitenkaan, että vuonna 1888 alueelle perustettiin hiivatehdas, mistä kaikki sai alkunsa. Radio Suomen toimittaja Justus Laitinen sai kutsun mennä paikan päälle tutustumaan moderniin tuotantolaitokseen, joka on volyymiltään pohjoismaiden toiseksi suurin alkoholijuomatehdas. Mutta kuinka juuri Rajamäki valikoitui 130 vuotta sitten tehtaan paikaksi? Miten tuotteita testataan? Entä saako sinnikäs toimittaja selville tehtaan tunnetuimman tuotteen salaisuuden?

 • Radio Suomen toimitus on saanut tietoonsa, että joihinkin Kaapelitehtaan bändikämpistä on ilmestynyt elektronisia valvontalaitteita ja tämä on herättänyt joissakin piireissä levottomuutta. Nimetön lähde vinkkaa Kaapelitehtaalle kaikessa hiljaisuudessa avatun Vekotinverstaan liittyvän tapaukseen. Justus Laitinen lähti Radio Suomen toimitus on saanut tietoonsa, että joihinkin Kaapelitehtaan bändikämpistä on ilmestynyt elektronisia valvontalaitteita ja tämä on herättänyt joissakin piireissä levottomuutta. Nimetön lähde vinkkaa Kaapelitehtaalle kaikessa hiljaisuudessa avatun Vekotinverstaan liittyvän tapaukseen. Justus Laitinen lähti Salmisaareen setvimään minkälaisesta kammottavasta salaliitosta on kyse, eikä aikaakaan kun hän pääsi jututtamaan keskeisiä miehiä operaation takana: Helsingin kaupungin innovaatioyksikön, Forum Viriumin, ohjelmistosuunnittelija ja erityisasiantuntija Aapo Ristaa ja Kaapelitehtaan käyttöpäällikköä Matti Waaraa.

 • Kaarina ja Päivi ovat vapaaehtoisia Suursuon sairaalan saattohoito-osastolla.
  Vapaaehtoiset kohtaavat ihmisiä elämänsä ehtoopuolella, osa viettää osastolla viimeiset viikkonsa - ja hetkensä.

  Kaarina ja Päivi pyrkivät helpottamaan kuolevan ihmisen elämää mm. kuuntelemalla, keskustelemalla ja olemalla läsnä.

  Osastolla on myös potilaana 79-vuotias Arto. Hän on parantumattomasti sairas.

  Toimittaja Olli-Pekka Kursi tapasi Arton ja keskusteli myös vapaaehtoisten, Kaarinan ja Päivin kanssa siitä, mitä ajatuksia kuoleminen ja kuolema heissä herättää...

 • Vaikuttaa kovasti siltä, että vaikka teknologia kehittyy ja yhteiskuntamme muuttuu koko ajan maallisemmaksi, kummitustarinat jaksavat yhä vaan kiinnostaa ihmismieltä. Helsingin kaupunginmuseon ns. kummitusvastaava Vanessa Kairulahti ja uskontotieteilijä Karolina Kouvola ovat koonneet nyt Helsingin kummitukset yksien kansien väliin nimellä Helsingin henget. Yle Radio Suomen toimittaja Justus Laitinen lähti housujen vaihtotarpeen ja mielenterveytensä uhalla katsastamaan kirjailijoiden kanssa kaksi Helsingin keskeisimmällä paikalla sijaitsevaa kummittelupaikkaa. Kiertue alkaa Kappelilta...

 • Tammisaaren edustalla sijaitsee saari, jonne vain naiset ovat tervetulleita. Viiden hehtaarin kokoinen SuperShe-Islandiksi nimetty lomasaari on amerikkalaisyrittäjä Kristina Rothin luomus. Supernaisten saari vastaanotti ensimmäiset vieraansa juhannuksena ja tänään tuohon eksklusiiviseen paikkaan pääsevät tutustumaan myös median edustajat. Yle Helsingistä SuperShe-saarelle lähti toimittajamme Lena Nelskylä. Saarella hän tapasi Ursula Suppasen ja Sara Myllylän.

 • Vantaan Sotungissa sijaitsee taiteilija Risto Vilhusen työhuone ja koti. Pihapiirissä on myös Leonardo Da Vilhun veistospuisto.

  72-vuotias taidemaalari haluaa edelleen herättää paheksuntaa. Hänen mielestään tärkeintä mitä hän on uransa aikana tehnyt, on häiriköinti. Taiteen tekemisen lisäksi hänellä on merkittävät taidekokoelmat, jotka hän on lahjoittanut Kuopion kaupungille ja Suomen ortoksiselle kirkkomuseolle.

  Toimittaja Olli-Pekka Kursi kävi tutustumassa veistospuistoon sekä persoonalliseen kuvataiteilija Vilhuseen.

 • Kaunis kesäpäivä eikä mitään tekemistä, eikä ketään, jonka kanssa joutilaisuutensa jakaisi? Asialle on tehtävä jotain! Rakkauden riksa on kaupunkiaktivisti ja -taiteilija Lauri Jäntin Helsingin katukuvaan tuoma sokkotreffipalvelu. Samalla riksatempauksen tarkoituksena on rakentaa kaupunkiympäristöön tiloja, joissa ihmiset voivat helposti kohdata toisiaan.
  Lauri Jäntin itsensä lisäksi toisena riksakuskina toimii yhteisöpedagogi Kristiina Puukko, jonka tehtävänä on myös helpottaa toisilleen tuntemattomien ihmisten kohtaamista. Olli-Pekka Kursi seurasi Rakkauden riksan liikkeitä kaupungissa. Tutustumme juttukoosteessa helsinkiläiseen nuoreen mieheen, Oskari Norvioon, joka päätti lähteä sokkotreffeille ja Maria Tuomiseen, joka tarttui empimättä yllätyksenä tulleeseen kyytitarjoukseen.

 • Useissa kaupungeissa pyritään nyt lisäämään pyöräilyä. Se tehdään rakentamalla uusia pyöräteitä ja kaistoja sekä tuomalle kaikkien ulottuville yhteiskäyttöpyörät. Näin esimerkiksi Helsingissä ja Espoossa. Ensi vuonna kaupunkipyörät tulevat myös Vantaalle. Myös järvikaupunki Lohjalla on herätty pyöräilyasiassa. Lohja on asettanut tavoitteeksi olla Suomen paras pyöräilykaupunki kolmen vuoden päästä. Ari Tuhkanen kysyi, miten ihmeessä se tehdään. Ensin ääneen pääsevät Lohjan kaduilta tavoitetut Jaakko Knuutila, Teemu Salin, Teemu Karuluoto, Rami Laitinen, Anne Raiski ja Tiina Vaahteranoksa. Sitten tulevaisuuteen katsoo Lohjan liikuntakeskus Oy:n toimitusjohtaja Jukka Vienonen Lohjan pyöräilyn edistämisryhmästä.

 • Tuusulalainen Antti Honkonen on eläinrakas mies. Erityisesti joutsenet ovat lähellä hänen sydäntään ja lähiseutujen joutsenkannat ovatkin Honkosella hyvin tiedossa, jopa siinä määrin, että hän on antanut linnuille nimiäkin. Jokelassa joutsenten hyvinvoinnista on haluttu huolehtia tekemällä niille oma suojatiekin, että ne pääsisivät ylittämään maantien turvallisesti. Honkonen on myös opettanut linnut käyttämään niille osoitettua kulkuväylää. Ari Tuhkanen tapasi paikallisten vähän vitsillä joutsenneuvoksen arvonimellä kutsuman Honkosen.

 • Keravalla osa asunnottomista voi yöpyä Keski-Uudenmaan nuorisoasuntoyhdistys Ry:n tuottamassa ensisuojassa.
  Olli, Juha ja Reijo ovat ensisuojan asiakkaita.

  Ensisuojan vastaavana ohjaajana on vaativan erityistason psykoterapeutti Päivi Wilén.

  Toimittaja Olli-Pekka Kursi vieraili kodinomaisessa ensisuojassa perjantia-aamuna.

 • Maailman kuuluisin nukke syntyi vuonna 1959.
  Alunperin pitkäraajainen, iso povinen, hoikkauumainen ja pin up -tähden kasvoinen Barbara Millicent Roberts, eli Barbie on lähes 60 vuodessa kokenut monta muodonmuutosta.
  Vuosikymmenten aikana Barbiesta ystävineen on tullut miljoonien lasten suosikkilelu.

  Yksi Barbie-faneista on helsinkiläinen Olga Kemppinen. Rakkaus nukkeihin on aikuisuuden myötä vaihtunut kriittisemmäksi suhtautumiseksi nukkeen, joka oli lapsuuden suosikkilelu.

  Toimittajana näyttelyssä on Olli-Pekka Kursi

 • Kampin kauppakeskuksessa, Salmisaaren rannassa sekä Suvilahden skeittiparkissa nähdään seuraavien kolmen päivän aikana Suomen suurin skeittitapahtuma. Nyt neljättä kertaa nykymuodossaan järjestettävä Helride tuo Helsinkiin kolmen päivän ajaksi noin 30 ulkomaista huippuskeittaajaa sekä koko joukon kotimaisia tähtiä.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen tapasi tapahtuman tuottajan Anssi Paukkusen Suvilahden betonisessa skeittiparkissa juuri ennen Helriden alkamista.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

 • Tammikuun lopun pakkasaamuna kahdeksassa pääkaupunkiseudun yläkoulussa seiskaluokkalaiset söivät aamupalan yhdessä vanhempiensa kanssa.
  Kyseessä oli Yllätetään yhteiskunta -ryhmän tempaus "Päivän tärkein ateria". Sen tavoitteena oli luoda hyviä hetkiä vanhempien ja lasten yhdessä oloon ja ehkä vielä enemmän saada heissä aikaan oivallus yhteisen ajan tärkeydestä. Pitäjänmäen peruskoulun aamupalalla olijoita tapasi Ari Tuhkanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä