Radio Suomi Helsinki

YLE Helsinki: Sähkön varastointi tulee pientaloihin

 • 5 min
 • toistaiseksi

Akut kehittyvät vauhdilla. Se on pitkälti autoteollisuuden ansiota, mutta kehitys vaikuttaa myös kotitalouksien energiantuotantoon. Esimerkiksi siten, että pientalossa aurinkopaneeleilla päivällä tuotettu sähkö varastoidaankin akkuihin muutamiksi tunneiksi ja käyttetään illalla. Helenin mukaan näillä niin sanotuilla sähkövarastoilla pystytään nostamaan paneelien käyttöaste yli 90 prosenttiin. Mitä hyötyä sähkövaraston hankkimisesta on ihan käytännössä? Ja onko siinä taloudellisesti mitään järkeä? Ari Tuhkanen kävi Itä-Helsingissä Herttoniemenrannassa sijaitsevassa paritalossa, johon asennettiin sähkövarasto kuukausi sitten.

Lähetykset

 • to 22.3.2018 7.32 • Yle Radio Suomi Helsinki

Jaksot

 • Helsingissä järjestetään 5.-6.1. SM-kisat lajissa, joka on kaikille tuttu, mutta harvoille harrastus. Pöytäjääkiekon SM-kisat järjestetään nyt jo 29. kerran.
  Vesa Marttinen kävi perehtymässä lajin saloihin moninkertaisen Suomen-mestarin Juha Erälaukon kanssa.

 • Tänä vuonna Kansalaisareena valitsi kaksi vuoden vapaaehtoista: Tapani Vainikaisen sekä Jouko Näivän. The Streetbarberina eli katuparturina tunnettu Näivä on tehnyt monia sekalaisia töitä, soittanut parissa bändissä ja saattaapa joku muistaa hänet vuoden 2012 Big Brother- talostakin. Nyt hän on leikannut vähän yli vuoden ajan syrjäytyneiden, kodittomien ja vähävaraisten hiuksia ja kohtaa heidät ihmisenä. Toimittajana Justus Laitinen.

 • Kansalaisareena valitsi joulukuussa jälleen vuoden vapaaehtoisen tai itseasiassa tänä vuonna vuoden vapaaehtoiset: Tapani “Tapsa” Vainikaisen ja Jouko “the Streetbarber” Näivän.
  Korsossa, Woimanurkassa, tavallisesti senioreita liikkumiseen iloihin innostava ja opastava Tapani Vainikainen antaa toimittaja Justus Laitiselle vinkkejä niin salille kuin elämäänkin.

 • Vantaalainen Hanna Fiskari on sisustubloggaaja ja innokas askartelija. Tämän joulun hittituote lienee käpyhyasintti, joka syntyi myös Hannan hyppysissä.
  Toimittaja Olli-Pekka Kursi piipahti Hannan kotona. Samalla hän sai helpon vinkin joulukranssin tekemiseen.

 • Finnwave-rahtialus on rantautunut poikkeuksellisesti Vuosaaren satamaan Helsingissä. Toimittaja Olli-Pekka Kursi kipuaa laivaan aamuhämärissä, jossa ensimmäisenä tapaa laivan kapteenin, Mika Kärin.
  Sitten alkaakin pikaperehdytys siihen, millaista on olla joulun aika laivassa.
  Aluksen kansainvälisen miehistön ansiosta jouluperinteissä yhdistyvät suomalaiset ja filippiiniläiset tavat.
  Matruusi Mikko Toivonen on jo kolmatta joulua hommissa laivalla ja talousapulainen Vipri Mäkinen pitää huolta siitä, että aluksessa on tarjolla juhlapyhienkin aikaan hyvää ruokaa ja mahdollisimman levollinen tunnelma.

 • Kauniaisten kuvataidekoulu perustettiin neljäkymmentä vuotta sitten, kun taideaineista leikattiin maanlaajuisesti hurjalla tavalla.
  Tällä hetkellä kuvataidekouluosaamisesta halutaan tehdä vientituote: Japanissa ja Kiinassa ollaan hyvin kiinnostuneita ainutlaatuisesta suomalaisesta taideoppimisesta.
  Kuvataidekoulun rehtori Hannamaija Heiska iloitsee taidenkoulun arjesta. Kaiken lisäksi maalausluokan ikkunasta avautuu yksi pääkaupunkiseuden upeimmista maisemista. Sitä ihaili myös toimittaja Olli-Pekka Kursi

 • Harva tietää, että Suomella on tutkimusasema Etelämantereella – ja näin on ollut jo 30 vuotta. Retkikuntaan kuuluvat muun muassa Ilmatieteen laitoksen tutkija Juho Vehviläinen ja FINNARP-operaatioiden päällikkö Mika Kalakoski. Vehviläisen edellisestä ja ainoasta Etelämantereen-vierailusta on jo kymmenen vuotta, kun taas Kalakoski on käynyt siellä viitisentoista kertaa, ensimmäisen kerran vuonna 1999. Minkälaiset olosuhteet tutkimusasemalla on vastassa ja miten Etelämantereelle edes pääsee?

  Toimittajana Ippi Arjanne.
  Kuva: Timo Vihma / Ilmatieteen laitos

 • Miltä tuntuu, kun teatterin lava vaihtuu yhdessä yössä sairaalavuoteeseen ja pyörätuoliin? Piia Korisevalle kävi näin kymmenen vuotta sitten, kun migreeni aiheutti aivoinfarktin ja hänen oikea puolensa halvaantui. Viisi vuotta sitten Piia Koriseva juoksi puolimaratonin, tosin intervallina, koska oikea jalka alkoi aina välillä laahata.

  Piia Korisevan kanssa jutteli Ippi Arjanne.

 • Uusi lastensairaala Meilahdessa on täynnä toinen toistaan erilaisempia innovaatioita, joiden tarkoituksena on tehdä pienille potilaille sekä heidän omaisille käynti tai joissakin tapauksissa pidempikin oleskelu sairaalassa miellyttävämmäksi. Eräs kävijöitä eniten yllättäneistä elementeistä ovat olleet alan viimeisintä teknologiaa edustavat äänisuihkut, joita on ripoteltu eri puolille sairaalaa. Justus Laitinen kävi paikan päällä projektia johtaneen Aalto-yliopiston lehtori Antti Ikosen sekä äänisuunnittelussa mukana olleen lastentautien dosentti Pekka Lahdenteen kanssa virkistäytymässä äänisuihkussa.

 • Lahjoilla on mukava ilahduttaa läheisiään. Mutta meneekö lahjasta fiilis, jos se on paketoitu rumasti? Radio Suomen toimittaja Justus Laitinen tunnustaa kuuluvansa siihen ihmisryhmään, jolta joulupakettien tekeminen ei suju käden käänteessä. Niinpä hän lähti askarteluun, tee-se-itse-henkeen ja sisutusratkaisuihin keskittyneen Kaikki paketissa-blogin pitäjien, Aleksi Koskisen ja Jani Lindbergin, luo oppiin.

 • Pete Hoppulan ja Matti Laipion kirjoittama tietokirja Sininen sielua myöten – Suomi-bluesin tarina avaa blues-musiikin historiaa ja vaiheita Suomessa. Miten blues saapui Suomeen ja millaisia ominaispiirteitä se pohjoisessa sai? Millaisia alueellisia blueskeskittymiä syntyi Helsinkiin, Lahteen ja vaikkapa Nurmijärvelle tai Järvenpäähän? Entä miten Suomi-blues voi tänä päivänä?
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen tapasi kirjan tekijät Helsingin Kalliossa, jossa asui pitkään eräs suomalaista bluesia muokannut merkkimies.

 • Niklas Ansamaan ura alkoi jo teini-iässä, kun hän koodasi ensimmäisen applikaationsa 14-vuotiaana auttaakseen äitiään sienestyksessä. Neljä vuotta myöhemmin hän on perustanut yrityksen ja opettanut ohjelmointia niin Ruandassa kuin Supercell-peliyrityksessäkin.

  Toimittajana Ippi Arjanne.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Jalkojemme alla kulkee laaja vesiputkien verkosto, joka on osittain varsin vanha. Lauantaina 23.3. Harjutorilla paukahti hajalle vuonna 1940 asennettu runkoputki, joka aiheutti mittavat tulvat ja vesivahingot. Missä kunnossa Helsingin vesiputket oikein ovat? Voiko vastaavia onnettomuuksia tulla lisää?
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen tapasi Helsingin seudun ympäristöpalvelujen verkko-osaston johtajan Kia Akselan.

 • Kevät kolkuttelee jo kulman takana, ammattipyöräilijä Sari Saarelainen istuu oman hotellin ruokasalissa Vantaalla. Tarjoiluvaunuun nojaa uusi työkalu, runsaat kuusi kiloa painava täyshiilikuituinen Look maantiepyörä.
  Sarille riittää uusia haasteita tälle vuodelle, ammattilaissopimus syntyi venäläis-sveitsiläinen tiimin Cogeas – Mettler:in kanssa. Sarin rooli tiimissä on mm. auttaa nuoria kuljettajia huipulle. Omat henkilökohtaiset tavoitteet ovat laadittu ensi vuodelle eli vuoden 2020 olympialaisiin. Ohjelman toimittaa Petri Rinne.

 • On faneja ja sitten on superfaneja. Aktiivinen fani-ilmiö on syntynyt Kinky Boots -musikaalin ympärille. Innokkaimmat musikaalin ystävät ovat nähneet esityksen jo yli 20 kertaa!

  Emma Salo eli Vinski on nähnyt suosikkiesityksensä jo monta kertaa. (Haastatteluhetkellä 14 kertaa.)
  Kerta toisensa jälkeen se tarjoaa jotain uutta musikaaliteatteria opiskelevalle Vinskille.

  Toimittaja Olli-Pekka Kursi tapasi Vinskin Helsingin kaupunginteatterissa. Tapaamiseen osallistui myös musikaalin pääosaa esittävä Lauri Mikkola.

 • Millaista on tämän päivän koululaiskulttuuri ja -perinne? Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on jo vuosikymmenten ajan tallentanut koululaisaineistoa menemällä kouluihin ja kyselemällä oppilailta asioita heidän elämästään.
  Maaliskuun lopulla 2019 keruutyötä tehtiin Itä-Helsingissä Hertsikan ala-asteen koululla.
  Kouluun on pystytetty Big Brother -ohjelmasta tuttu päiväkirjahuone, jossa oppilaat voivat yksin tai pienissä ryhmissä käydä tallentamassa aineistojaan.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen kävi seuraamassa projektin etenemistä. Kuva: Raili Löyttyniemi / Yle

 • 7. maaliskuuta vietettiin Anjyr’s Boreaksen, paremmin Suomen ykköskoirana tunnetun Lennun, kahdeksatta syntymäpäivää. Sen kunniaksi samana päivänä julkaistiin kirja, Presidenttien lemmikit, jossa toimittaja ja kirjailija Meri Eskola summaa kaiken mitä tarvitsee tietää niin Suomen kun ulkomaistenkin presidenttien lemmikeistä. Ketä sinä esimerkiksi veikkaisit eläinrakkaimmaksi presidentiksemme? Radio Suomen toimittaja Justus Laitinen oli paikalla kirjan julkaisutilaisuudessa Lennu-leivosten nauttimisen lisäksi selvittämässä, että minkälaista roolia Suomen presidenttien lemmikit ovat näytelleet maamme historiassa.

 • Bvlgari, Hermès, Google, Facebook, New York Times ja Marimekko... Tällaisestä asiakaslistauksesta moni haaveilee.
  Nämä huippubrändit ovat esimerkkejä graafikko Lotta Niemisen asiakkaista. Hän on luonut menestyksekästä uraa New Yorkissa jo useamman vuoden ajan.

  Hänet tunnetaan erityisesti värikkäistä, asetelmallisista ja käsinkosketeltavan tuntuisista kuvituksistaan.
  Nyt Nieminen on valittu Suomessa vuoden graafikoksi.

  Toimittaja Olli-Pekka Kursi tapasi Lotta Niemisen.

 • “Minulla on sellainen ominaisuus, että olen ihan tavallinen ukkeli”, sanoo näyttelijä Martti Suosalo. Onko tämä se taika, joka tekee osallistavasta Parasta elämässä -monologista hauskan eikä kiusallista? Ja miksi Suosalo otettiin Teatterikorkeakoulussa liikuntasalin keskelle esimerkiksi erinomaisesta itsetietoisuudesta?

  Kaupunginteatterin näyttämön penkkiriville Martti Suosalon kanssa istui Radio Suomen toimittaja Ippi Arjanne.

 • "Adoptioperheet ovat aivan tavallisia perheitä, joilla on samanlaiset ilot ja surut kuin muillakin", kiteyttää Yhteiset lapsemme Ry:n adoptiokuraattori Anja Wikstedt. Hän auttaa työkseen adoptiota harkitsevia, adoptiovanhempia sekä adoptiolapsia arjen erilaisissa tilanteissa. 6-vuotiaana Venäjältä Suomeen adoptoitu Maria Tattari on aikuisena alkanut kaivata lisää tietoa omista juuristaan. Riikka Porttila keskusteli Wikstedtin ja Tattarin kanssa kansainvälisestä adoptiosta #adoptionilo-teemaviikolla maaliskuussa.

 • Helsingin Kaapelitehtaalla pyörähti perjantaina käyntiin maalaustaiteen vuosittainen suurtapahtuma Taidemaalariliiton Teosvälitys. Tapahtuma kestää reilun viikon ja viime vuonna tapahtumaan tutustui noin 20 000 kävijää.
  Vuodesta 1987 alkaen yleisölle avoimena järjestetty Teosvälitys on matalan kynnyksen ostopaikka kuvataiteelle ja samalla myös laaja katsaus suomalaiseen nykymaalaustaiteeseen.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen piipahti paikan päällä katsomassa, miten taide vaihtaa omistajaa.
  Jutun jälkipuoliskolla perehdytään Taiko-nimiseen verkkopalveluun, joka tekee käytännössä samaa kuin Teosvälitys, mutta verkossa.
  Palvelussa on myytävänä noin 7000 teosta noin 550 taiteilijalta. Kuva: Johanna Lemettinen

 • Talvisodan 105 päivää kestäneet taistelut päättyivät 13.3.1940 edellisenä yönä Moskovassa solmittuun rauhansopimukseen. Huomenna näistä tapahtumista tulee kuluneeksi 79 vuotta.
  Talvisodan päättymispäivänä nähdään Helsingin Temppeliaukion kirkossa juhlakonsertti, jossa kohtaavat oopperalaulaja Jorma Hynninen sekä oululainen kahdeksanvuotias Anton Häkkinen.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen tapasi nämä kaksi laulajaa Temppeliaukion kirkossa pidettyjen harjoitusten yhteydessä.

 • Reilun seitsemän kilometrin tienpätkän rakentaminen ei äkkiseltään kuulosta kovin massiiviselta projektilta.
  Nurmijärven Klaukkalassa tällaisesta pätkästä on kuitenkin taisteltu vuosikausien ajan. Ensimmäiset maininnat Klaukkalan ohitustiestä on kirjattu jo 80-luvun alussa.
  Uusi tie kulkee Kolmostieltä luoteeseen Klaukkalan taajaman pohjoispuolelta. Se on siis Klaukkalan keskustaajaman kiertävä yhteys, jolla on tarkoitus parantaa alueen liikenneolosuhteita ja mahdollistaa lähialueiden maankäytön kehittämistä.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen kävi seuraamassa rakennustöiden virallista alkupamausta.

 • Uraäiti, bosslady – tällaisia sanoja voisi Maija Itkosesta käyttää, jos hän tykkäisi niistä. Maija Itkonen ei pidä myöskään ruuhkavuosien huonosta maineesta eikä kannusta ketään kuuntelemaan itseään.

  Ennen Gold & Green -yritystä hän perusti langatonta latausteknologiaa kehittäneen Powerkiss-yrityksen, ja ennen sitä hän on ehtinyt olla myös ammattimuusikko, soittimenaan oboe.

  Mikä on tämä ihminen, joka ehtii niin paljon eikä ole mielestään stereotyyppinen suorittaja?
  Toimittaja Ippi Arjanne puhui hänen kanssaan työstä, naiseudesta, tasa-arvosta ja myös karvoista.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä