Radio Suomen Päivä

Yle Radio Suomi - Yle Areena 30 pv

Radio Suomen Päivä kertoo päivän tärkeimmät tapahtumat, seuraa suomalaisten arkea ja juhlaa sekä liikkuu eri puolilla Suomea ja maailmaa. Juontajina Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Jaksot

 • Suomen jalkapallomaajoukkueella on tänä iltana Ateenassa mahdollisuus päästä mukaan jatkopeleihin, joista voittaja pääsee mukaan seuraaviin jalkapallon Euroopan-mestaruuskisoihin. Suomi voitti Kreikan ensimmäisessä maiden välisessä kansojen liigan kohtaamisessa Tampereella 2-0. Kreikka on takavuosina jopa voittanut jalkapallon Euroopan mestaruuden. Toimittaja Sami Laine piipahti studiossa arvioimassa Suomen joukkueen mahdollisuuksia.

  Lappeenrannassa kasiluokkalaisten lapsien kautta yritetään opastaa kaupunkilaisia vihreämpään ja kestävämpään elämiseen. Kasiluokkalaisten projektityön avulla oppilaat tutkivat perheidensä kanssa sitä, mistä arjen päästöt syntyvät ja miten niitä voisi vähentää.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Miten pitkäaikaistyötön pääsisi paremmin palveluiden pariin? Suomeen ehdotetaan perustettavaksi työkykyohjelmaa. Pitkäaikaistyöttömän palvelutarvetta, työkykyä ja kuntoutustarvetta ei selvitetä riittävän yksilöllisesti ja monialaisesti. Tämä johtaa useiden työttömien jäämiseen palveluiden ja etuuksien ulkopuolelle. Mira Stenström oli paikalla kun Tuija Oivon ja Raija Kerättären selvitys luovutettiin ministereille.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Suomessa on töissä kymmenittäin niin kutsuttuja haamuhoitajia, joiden avulla on pyritty kaunistelemaan alimitoitettua henkilöstömäärää, kertoo Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super. Liiton puheenjohtaja Silja Paavola kertoi tilanteesta torstaina Ylen Radio Suomen Päivä -ohjelman haastattelussa.

 • Yli sata miljoonaa levyä myynyt Deep Purple on menestyneimpiä ja pitkäikäisimpiä rockyhtyeitä maailmassa. Erityisesti klassikkokoonpano Jon Lord, Ritchie Blackmore, Ian Paice, Roger Glover ja Ian Gillan sekä 70-luvun alun läpimurtolevyt In Rock, Fireball ja Machine Head muistetaan, siltä näyttää, ikuisesti.

  Suomalaisen muusikon ja kirjoittajan Mika Järvisen uunituore kirja Highway Star - Ritchie Blackmoren vuodet 1968-1993 on ikonisen hardrockbändin tarina 60-luvun lopun Englannista marraskuiseen iltaan Helsingissä 1993, jolloin Deep Purplen kuolemattomat kitarariffit säveltänyt Ritchie Blackmore erosi yhtyeestä lopullisesti.

  Jari Mäkäräinen tapasi Mika Järvisen ja kysyi miksi Deep Purple on aina ollut Suomessa niin suosittu bändi.

 • Millä Suomessa elää? Kuluttajatutkimuskeskus on julkaissut kohtuullisen minimin viitebudjetin. Sitä tarvitaan mm perusturvan riittävyyden arviointiin. Mutta miten minimi lasketaan? Katariina Lahtonen haastatteli Kuluttajatutkimuskeskuksen projektisuunnittelija Anna-Riitta Lehtistä ja Takuusäätiön Sanna Apajalahtea.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Haamuhoitajia on ympäri Suomen. Työvuorolistoille merkitään mitoituksen täyttämiseksi "jaskajokusia" ja jopa kuolleita henkilöitä, todellisia haamuja. SuPerin "Ilmianna haamuhoitaja" -kampanjaan on tullut jo viitisenkymmentä tapausta. Myös aluehallintovirasto on puuttunut haamuhoitajiin. Lähi- ja perustahoitajaja SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kertoo siitä, että haamuhoitajat heikentävät hoidon laatua.

  Turussa alkaa tänään uuden Carnival risteilijäaluksen rakentaminen. Telakka tarvitsee jopa 10 000 uutta työntekijää. Päivi Neitiniemi haastattelee Meyerin Turun viestintäpäällikkö Tapani Myllyä.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen

 • Tasavallan presidentti jakoi kansainvälistymispalkinnot. Haastattelussa yksi menestynyt yrittäjä. Saara Hirvonen toimittaa. Studiossa Sanna Pirkkalainen

 • Syntyvyys vähenee, mutta erot eri puolilla maailmaa ovat suuret. Hannele Muilu haastattelee YK:n väestörahaston (UNFPA) varapääjohtaja Laura Londénia. Tutkimuspäällikkö Jaana Lindström THL:stä kehottaa maailman diabetespäivänä testaamaan sairastumisriskiä. Studiossa Sanna Pirkkalainen.

 • Riikka Uosukainen raportoi Ruotsin hallitusneuvotteluista. Autojen tuonti länsinaapurista on lisääntynyt paljon. Mitä tuodaan? Minna Rosvall selvittää. Studiossa Sanna Pirkkalainen.

 • Yhä useampi kulkee kahdella pyörällä ympäri vuoden. Turvallisuusvalistus on tärkeä keino vähentää onnettomuuksien määrää. Mutta millainen valistus? Tästä ovat puhumassa erityisasiantuntija Martti Tulenheimo Pyöräliitosta ja Robert Torvelainen Uberista.
  Studiossa Sanna Pirkkalainen.

 • Britannia ja EU saivat illalla valmiiksi sopimusluonnoksen Britannian EU-eron ehdoista, kertoo kirjeenvaihtaja Petri Raivio. Kahdessa vuorokaudessa kansalaisaloite diesel-veron poistamiseksi on jo kerännyt yli 105 tuhatta allekirjoitusta. Tuulikki Paavola on ensimmäinen allekirjoittaja, hänelle soitti Pirjo Auvinen. Sanna Pirkkalainen juontaa.

 • Lähes kahdella miljoonalla suomalaisella on kirjastokortti. Se on paljon, mutta miksi kaikilla ei ole sitä - niin paljon ja monenlaista kirjasto on ollut ennen ja on nykyään. Minna Joenniemen toimittama "Kirjasto auki!" on ohjelmakokonaisuus, jossa kirjaston monet kasvot näkyvät ja kuuluvat.

  Miten musiikki ja tanssi auttavat oppimisessa? Miten tehdään esimerkiksi tanssia runoista? Kokkolan seudulla koulujen kulttuuriviikolla testataan tätä.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Suomalaiset metsästysturistit eivät ole yhtenäinen ryhmä, vaan metsästäjillä on monenlaisia motiiveja metsästysmatkoilleen. Asia ilmenee kauppatieteiden maisteri Jarno Sunin 9. marraskuuta Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavasta väitöskirjasta.

  Suni on tutkinut väitöstutkimuksessaan metsästysmatkailun motiiveja ja sitä, millaisia metsästäjätyyppejä metsästysturisteista löytyy. Väitöstyössä metsästysmatkalla tarkoitetaan vähintään yhden vuorokauden, yöpymisen vaativaa matkaa, joka suuntautuu metsästäjän tavanomaisten metsästysalueiden ulkopuolelle.

  Jarno Sunin mukaan metsästysmatkailu ei ole kovin yleinen ilmiö suomalaisten metsästäjien keskuudessa. Yleisimpiä metsästysmatkakohteita ovat Viro, Ruotsi, Puola, Saksa, Afrikka ja Pohjois-Amerikka. Toimittajana Mira Stenström.

 • Samoihin aikoihin, kun Suomessa vietetään pyhäinpäivää, Meksikossa juhlitaan ilolla eläviä ja kuolleita. Meksikolaiset uskovat, että kuolleet kerran vuodessa tulevat tervehtimään elossa olevia läheisiään ja silloin on syytä käynnistää riehakas Dia de los Muertos, vainajien juhla. Toimittaja ja tietokirjailija Eija Pulkkinen on asunut 25 vuotta eri puolilla maailmaa, pitkään myös Meksikossa. Hän on kirjoittanut kirjan elämän ja kuoleman riiteistä, ja tietää mitä vainajien juhlistaminen merkitsee meksikolaisille. Pulkkinen vieraili perjantaina Radio Suomen Päivän vieraana. Toimittajana on Johanna Östman.

 • Elisa Miinin on todellinen joulufani: ensimmäiset glögit hän juo syys-lokakuun vaihteessa ja kuusi koristellaan viimeistään itsenäisyyspäivänä. Mrs Christmas -blogia pitävä Miinin innosti viime vuonna suomalaisia askartelemaan tonttuovia. Mikä on tulevan joulun askarteluhitti vai vieläkö tonttuovi pitää pintansa? Entä mitä kaikkea muuta kuuluu hardcore-joulufanin repertuaariin? Ilona Turtola tapasi Elisa Miininin. (Kuva: Elisa Miinin)

 • Autoliikenne ja sen mukana tullut infra eli tieverkko ja huoltoasemat olivat modernisaation näkyvimpiä merkkejä Suomessa jo 20-luvulta alkaen. Lopulta tieverkko ja tuhannet huoltoasemat täyttivät maan. Muutosta on kuitenkin ilmassa. Toimittaja Jari Mäkäräinen tapasi helsinkiläisellä funkishuoltoasemalla arkkitehti Harri Hautajärven, jonka kanssa keskustellaan niin huoltoasemien muutoksesta kuin menneisyydestä.

 • Miltä kuulostaa satojen tuhansien eurojen äänentoisto? Jari Mäkäräinen kävi kuuntelemassa neljän päätevahvistimen, yhden etuvahvistimen, parin äänilähteen, useiden ranteen paksuisten kaapeleiden ja neljän ison, miehenkorkuisen kaiutintornin "stereota" HIFI-messuilla. Teppo Hirvikunnas on AVPlus-lehden päätoimittaja ja Hifi-asiantuntija on Jari Mäkäräisen haastattelussa.

 • Lapsuuden hyvät olot luovat pohjan hyvään aikuisuuteen. Turvaton lapsuus voi johtaa turvattomaan aikuisuuteen. Pelottava lapsuuden huostaanottokokemus voi aiheuttaa ongelmia myös omassa vanhemmuudessa.
  Ylitse-projekti on SOS Lapsikylän kolmivuotinen hanke, jonka tarkoituksena on vähentää lastensuojelun ylisukupolvisia asiakkuuksia.
  Radio Suomen päivässä Kati Lahtisen ja Matti Ylösen haastateltavina ovat projektikoordinaattori Oskari Savisalo SOS Lapsikylästä ja vertaismentori Mia.

 • Leo-Pekka Tähti on millä tahansa mittarilla yksi Suomen menestyneimmistä urheilijoista. Vuoden urheilijaksi 2016 valittu Tähti on urallaan voittanut 16 arvokisakultaa ja yhteensä 27 arvokisa -eli EM, MM tai paralympiamitalia.
  Äskettäin päättyneet parayleisurheilun EM-kisat Berliinissä nousivat otsikoihin suomalaismenestyksen lisäksi raha-asioiden takia. Ilman mitalia jääville suomalaisurheilijoille oli ennen kisoja määrätty 900 euron omavastuu kisamatkan kustannuksista.
  Kolmen kullan ja yhden hopean kanssa kotiin tullut Tähti kertoo oman näkemyksensä asiasta. Samalla hän pohtii syitä omaan, odotukset ylittäneeseen kisamenestykseensä. Aki Laine haastattelee.

 • Mielenterveys- ja päihdeongelmat koskettavat lähes kaikkia, ainakin välillisesti. Puolet työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveystaustaisia. Yli puoli miljoonaa suomalaista on alkoholin kanssa ongelmissa ja joka neljäs lapsi kärsii alkoholin käytöstä.

  Päihdetyölle on siis kysyntää, mutta miten päihdetyö pärjää keskellä soten myllerryksiä ja millaista päihdetyö voisi olla vuonna 2025?

  Mutta miten kyseiset palvelut on otettu huomioon sote-uudistusta tehtäessä? Esimerkiksi näihin kysymyksiin vastaukset antaa sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhiala ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Jaana Markkula.

  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Ultra Bra-kirjan toinen kirjoittaja Ville Similä kertoi yhtyeen vaiheista. Similä pohti ensin, kuinka poliittinen yhtye Ultra Bra oli.
  Ville Similää haastattelivat Radio Suomen Päivän juontajat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen lähtee uusiin tehtäviin elokuun lopussa 2018. Millaisen Ylen hän jättää jälkeensä? Lauri Kivinen sanoo, että hänen toimistusjohtajakaudellaan suurin muutos Ylessä on ollut julkaisutavan muuttuminen. Ennen oli kanavia ja nyt on tarjotin, johon kuuluu erilaisia tekniikoita kuten Areena, verkkopalveluja ja Uutisvahti. Lauri Kivinen uskoo, että radiossa julkaisemisen tapa säilyy pitkään entisellään, sillä radio on hänestä edelleen erittäin vahva, intiimi ja koukuttava väline. Radio Suomen Päivässä toimitusjohtaja Lauri Kivistä haastattelivat Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Italialaiset Elena Favilli ja Francesca Cavallo kyllästyivät perinteisiin prinsessasatuihin ja kirjoittivat maailmanmaineeseen ampaisseen Iltasatuja kapinallisille tytöille. Myös täällä Suomessa rajoja rikkovien, omaa tietä kulkevien naisten tarinat ovat inspiroineet niin paljon, että lyhyessä ajassa peräti kolmeen kirjaan on koottu tarinoita uraauurtavista suomalaisnaisista. Ilona Turtolan haastattelussa kirjoittajista kaksi: Ida Salminen ja Elina Tuomi.

 • Ajokorttiuudistus tuli voimaan 1.7.2018 ja keskustelussa on se, miten uudistus vaikutti kuorma-autoilijoiden elämään. Radio Suomen päivän vieraana lakimies Emilia Ojala Trafista.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä