Urheiluhullut

Seksuaalinen häirintä suomalaisessa urheilussa: karmaisevia yksittäistapauksia vai laajempi ilmiö?

 • 44 min
 • toistaiseksi

Naisten jalkapalloon ja jääkiekkoon liittyen on viime aikoina puhuttu häirintätapauksista. Onko kyse yksittäistapauksista vai laajemmasta ongelmasta? Urheiluhullut-ohjelmassa aiheesta puhuvat HJK:n valmentaja Heidi Pihlaja ja Olympiakomitean projektipäällikkö, tasa-arvoasioihin perehtynyt Sari Kuosmanen. Keskusteluun osallistuu myös MTV:n toimittaja Timo Innanen. Ohjelman juontaa toimittaja Jussi Paasi.

Lähetykset

 • ma 16.4.2018 18.05 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Urheiluseuran johtamisessa menevät usein puurot ja vellit sekaisin. Onko urheiluseuran tai -organisaation menestyksekäs johtaminen Suomessa lähes mahdoton tehtävä? Kuinka siinä voisi onnistua? Aiheesta keskustelevat valmentaja Marianne Miettinen ja Palloliiton uusi kehityspäällikkö Veli-Matti Yli-Rinne. Ohjelman juontaa toimittaja Jussi Paasi.

 • Minkälaista on pesäpallon arki pelaajan näkökulmasta, ja miltä lajin tulevaisuus näyttää? Kansallispelin tilaa ruotivat Jyväskylän Kirittärien Emma Sallinen ja Imatran Pallo-Veikkojen Sami Partanen. Ohjelman juontaa toimittaja Jussi Paasi.

 • Jääkiekon SM-liiga on Suomen urheilusarjojen ylivoimainen ykkönen, eikä sen suosiota uhkaa mikään muu sarja. Mutta jos vertaa Ruotsin jääkiekon pääsarjaan, huomaa SM-liigan jääneen jo kauas urheilullisesti ja taloudellisesti. SM-liigan nykytilasta ja merkityksestä suomalaisen jääkiekon tulevaisuudelle keskustelevat liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi ja valmentajalegenda Alpo Suhonen. Ohjelman juontaa toimittaja Jussi Paasi.

 • Kilpapelaamisen suosio kasvaa räjähdysmäisesti. Huippupelaajien palkintosummat mitataan jo miljoonissa, kuten myös lajin katsojamäärät. Mihin kilpapelaamisen suosio perustuu? Ja miten sen hurja kasvuvauhti vaikuttaa urheiluun, niin sanottuihin perinteisiin urheilulajeihin? Aiheesta keskustelevat kilpapelaamisen pioneeri Joona ”natu” Leppänen ja Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Pekka Holopainen. Ohjelman juontaa toimittaja Jussi Paasi.

 • Vain harva suomalaisurheilija haluaa – tai uskaltaa – ottaa kantaa yhteiskunnalliseen keskusteluun. Miksi? Aihetta lähestyvät monesta näkökulmasta jääkiekkoilija Teemu Ramstedt ja koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann. Ohjelman juontaa toimittaja Jussi Paasi. Urheiluhulluissa kuulet myös kirjailija Minna Lindgrenin pakinan.

 • Yhä useampi ammattiurheilijaksi tähtäävä nuori lähtee tavoittelemaan unelmaansa Suomen rajojen ulkopuolelle. Palloilulajeissa, erityisesti jääkiekossa, teini-ikäisten pelaajien muuttoliike Pohjois-Amerikkaan on viime vuosien aikana kiihtynyt. Jalkapallossakin moni lahjakas nuori valitsee mieluummin ulkomaisen seuran kehittyäkseen ammattilaiseksi. Eikö Suomessa tarjota riittävän laadukasta kasvu-alustaa huippu-urheiluun? Onko ruoho sittenkään vihreämpää aidan toisella puolella? Aiheesta keskustelevat Marianne Miettinen ja Sami Kapanen. Ohjelman juontaa toimittaja Jussi Paasi. Pakinasta vastaa kirjailija Minna Lindgren.

 • Suomen saldo Berliinistä, nolla mitalia, on kaikkien aikojen heikoin tulos EM-kisoissa. Urheiluliitto on kovan kritiikin kohteena. Urheilijat eivät koe saavansa riittävästi tukea, mutta eivät uskalla puhua avoimesti epäkohdista. Lajilegendatkin vaativat kulisseissa isoja muutoksia liiton hajanaiseen toimintaan. Mitä Suomen yleisurheilussa pitäisi tapahtua, jotta suunta muuttuisi? Aiheesta keskustelevat kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä ja Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Pekka Holopainen. Ääneen pääsee myös valmennusjohtaja Jorma Kemppainen. Ohjelman juontaa toimittaja Jussi Paasi. Pakinasta vastaa kirjailija Minna Lindgren.

 • Lapset ja nuoret eivät liiku riittävästi. Seuraukset ovat järisyttäviä niin kansanterveydellisesti kuin taloudellisestikin. Lihavuus lisääntyy ja kestävyyskunto heikkenee. Kyseessä on tutkijoiden mukaan jo maailmanlaajuinen epidemia. Liikkumattomuuden negatiiviset vaikutukset ulottuvat myös oppimiseen. Aiheesta keskustelevat koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann sekä liikunnan ja oppimisen tutkija, kirjailija Marko Kantomaa. Ohjelman juontaa toimittaja Jussi Paasi.

 • Pianistin on huipulle päästäkseen harjoiteltava yhtä päämäärätietoisesti ja paljon kuin huippu-urheilijan. Jalkapalloilija on esiintyvä taiteilija siinä missä oopperalaulajakin. Kummankin on kestettävä ammatin valtavat henkiset paineet. Urheiluhullut sukeltaa syvälle taiteen ja urheilun rajapinnoille. Suorassa lähetyksessä keskustelevat pianisti Jukka Nykänen, Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Pekka Holopainen sekä oopperalaulaja Ville Rusanen. Ohjelman juontaa toimittaja Jussi Paasi.

 • Breakdance on tänä vuonna ensimmäistä kertaa nuorten olympialaisten lajina. Mihin suuntaan alakulttuureista ponnistanut breikkaus on matkalla ja miten se voi Suomessa? Urheiluhullut sukeltaa syvälle breikkikulttuuriin ja lajin estetiikkaan kahden suomalaisen breikkitähden, Jussi "Focus" Sirviön ja Johannes "Hatsolo" Hattusen kanssa. Keskustelua johdattaa toimittaja Jussi Paasi.

 • Jalkapallon MM-kisat sytyttää taas futishulluuden koko maailmaan. Huuma on taianomaista, mutta turnauksella on myös kääntöpuolensa. Kansainvälinen jalkapalloliitto on korruptiosyytösten kohteena, ja kisoja pelataan maissa, joissa käydään sotaa tai sorretaan kansalaisia. Voiko kaikelta siltä sulkea silmät ja keskittyä nauttimaan vain pelistä?
  MM-kisoista keskustelevat HJK:n jalkapallojohtaja Juho Rantala ja koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann, joka kertoo lähetyksessä nähneensä aitiopaikalta saksalaisen jalkapallon suuren muutoksen.

 • Mitä kaikkea psyykkinen valmennus urheilussa tarkoittaa? Mistä tunnistaa valmennuksen laadun, kun alalla toimii kirjava joukko todella monenlaisia tekijöitä? Urheilupsykologian asiantuntija Terhi Lehtoviita ja jalkapallovalmentaja Marianne Miettinen keskustelevat Urheiluhulluissa henkisestä valmennuksesta. Aiheesta pakinoi ohjelmassa kirjailija Minna Lindgren. Keskustelua johdattaa toimittaja Jussi Paasi.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä