Urheiluhullut

Seksuaalinen häirintä suomalaisessa urheilussa: karmaisevia yksittäistapauksia vai laajempi ilmiö?

 • 44 min
 • toistaiseksi

Naisten jalkapalloon ja jääkiekkoon liittyen on viime aikoina puhuttu häirintätapauksista. Onko kyse yksittäistapauksista vai laajemmasta ongelmasta? Urheiluhullut-ohjelmassa aiheesta puhuvat HJK:n valmentaja Heidi Pihlaja ja Olympiakomitean projektipäällikkö, tasa-arvoasioihin perehtynyt Sari Kuosmanen. Keskusteluun osallistuu myös MTV:n toimittaja Timo Innanen. Ohjelman juontaa toimittaja Jussi Paasi.

Lähetykset

 • ma 16.4.2018 18.05 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Pianistin on huipulle päästäkseen harjoiteltava yhtä päämäärätietoisesti ja paljon kuin huippu-urheilijan. Jalkapalloilija on esiintyvä taiteilija siinä missä oopperalaulajakin. Kummankin on kestettävä ammatin valtavat henkiset paineet. Urheiluhullut sukeltaa syvälle taiteen ja urheilun rajapinnoille. Suorassa lähetyksessä keskustelevat pianisti Jukka Nykänen, Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Pekka Holopainen sekä oopperalaulaja Ville Rusanen. Ohjelman juontaa toimittaja Jussi Paasi.

 • Breakdance on tänä vuonna ensimmäistä kertaa nuorten olympialaisten lajina. Mihin suuntaan alakulttuureista ponnistanut breikkaus on matkalla ja miten se voi Suomessa? Urheiluhullut sukeltaa syvälle breikkikulttuuriin ja lajin estetiikkaan kahden suomalaisen breikkitähden, Jussi "Focus" Sirviön ja Johannes "Hatsolo" Hattusen kanssa. Keskustelua johdattaa toimittaja Jussi Paasi.

 • Jalkapallon MM-kisat sytyttää taas futishulluuden koko maailmaan. Huuma on taianomaista, mutta turnauksella on myös kääntöpuolensa. Kansainvälinen jalkapalloliitto on korruptiosyytösten kohteena, ja kisoja pelataan maissa, joissa käydään sotaa tai sorretaan kansalaisia. Voiko kaikelta siltä sulkea silmät ja keskittyä nauttimaan vain pelistä?
  MM-kisoista keskustelevat HJK:n jalkapallojohtaja Juho Rantala ja koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann, joka kertoo lähetyksessä nähneensä aitiopaikalta saksalaisen jalkapallon suuren muutoksen.

 • Mitä kaikkea psyykkinen valmennus urheilussa tarkoittaa? Mistä tunnistaa valmennuksen laadun, kun alalla toimii kirjava joukko todella monenlaisia tekijöitä? Urheilupsykologian asiantuntija Terhi Lehtoviita ja jalkapallovalmentaja Marianne Miettinen keskustelevat Urheiluhulluissa henkisestä valmennuksesta. Aiheesta pakinoi ohjelmassa kirjailija Minna Lindgren. Keskustelua johdattaa toimittaja Jussi Paasi.

 • Suomen yleisurheilu on ollut kiivaan keskustelun kohteena viime viikot. Mistä huippu-urheilijoiden poikkeuksellinen kritiikki Urheiluliittoa kohtaan kertoo? Myös Urheiluliiton epävakaa taloustilanne puhuttaa. Yleisurheilun tilanteesta keskustelevat SUL:n puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi ja Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Pekka Holopainen. Ääneen pääsee myös kokenut urheilumanageri Jukka Härkönen. Keskustelua johdattaa toimittaja Jussi Paasi. Urheiluhullujen pakinasta vastaa kirjailija Minna Lindgren.

 • Ei pelkoa häviämisestä, ei menneisyyden painolastia harteilla. Tavoitteet pilvissä, lupa unelmoida. Ja kovaa tulosta myös tulee. Suomalaisen urheilun Z-sukupolven menestyksestä ja ennakkoluulottomuudesta keskustelevat valmentajat Henrik Dettmann ja Mikael Kotkaniemi. Ohjelmassa puhutaan myös valmentajan työn raadollisuudesta ja juniorivalmennuksen isoista puutteista. Keskustelua johdattaa toimittaja Jussi Paasi. Pakinasta vastaa kirjailija Minna Lindgren.

 • Jääkiekon MM-kisojen suosio pysyy Suomessa vuodesta toiseen vankkumattomana. Tähän löytyy useita syitä, aina kulttuuperimästä lajin syvimpään olemukseen, joka sopii täydellisesti suomalaisille. MM-kisojen ja jääkiekon merkityksestä suomalaisille keskustelevat tutkija, Kiekkokansa-kirjan toimittaja Benita Heiskanen ja Ilta-Sanomien urheilutoimituksen esimies Vesa Rantanen. Keskustelua johdattaa toimittaja Jussi Paasi. Ohjelman pakinasta vastaa kirjailija Minna Lindgren.

 • Urheileeko urheilija vihan vai rakkauden voimalla? Mitä nyrkkeilijälle tapahtuu, jos hän alkaa vihata vastustajaa? Rakkauden ja vihan merkityksestä urheilussa keskustelevat valmentajalegenda Alpo Suhonen, nyrkkeilyn MM-pronssimitalisti Elina Gustafsson ja Pikkuleijonat MM-kultaan luotsannut Tommi Niemelä. Ohjelman juontaa toimittaja Jussi Paasi.

 • Vääränlaisella harjoittelulla on karmeita seurauksia. Nuorten urheilijoiden rasitusperäiset vammat ovat huolestuttava ilmiö Suomessa. Urheiluhullut-ohjelmassa selvitetään, mistä ongelmat ovat lähtöisin ja mitä tilanteen korjaamiseksi pitää tehdä. Aiheesta keskustelevat urheilulääkäri Harri Hakkarainen, fysiikkavalmentaja Marko Yrjövuori ja Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Pekka Holopainen. Keskustelua johdattaa toimittaja Jussi Paasi, pakinasta vastaa kirjailija Minna Lindgren. Ajankohtaisohjelmassa käydään läpi myös kuuma puheenaihe: Harry Harkimo ja Jokerit.

 • Naisten jalkapalloon ja jääkiekkoon liittyen on viime aikoina puhuttu häirintätapauksista. Onko kyse yksittäistapauksista vai laajemmasta ongelmasta? Urheiluhullut-ohjelmassa aiheesta puhuvat HJK:n valmentaja Heidi Pihlaja ja Olympiakomitean projektipäällikkö, tasa-arvoasioihin perehtynyt Sari Kuosmanen. Keskusteluun osallistuu myös MTV:n toimittaja Timo Innanen. Ohjelman juontaa toimittaja Jussi Paasi.

 • SJK:n puheenjohtaja Raimo Sarajärvi kertoo Urheiluhullut-ohjelmassa, mitkä ovat suurimmat esteet jalkapallon kehitykselle Suomessa. Sarajärvi nostaa esiin kolme keinoa, joilla Veikkaulliigasta saadaan kovempi ja kiinnostavampi sarja. Keskustelemassa Sarajärven kanssa on Urheilulehden erikoistoimittaja Pekka Holopainen. Ohjelman juontaa toimittaja Jussi Paasi. Pakinoitsija on kirjailija Minna Lindgren.

 • Jääkiekon SM-liigalla on edessään valtavia haasteita. Urheiluhullut-ohjelmassa käydään perusteellisesti läpi suljetun sarjan ongelmat ja koko Suomi-kiekon kehityksen kipukohdat. Stanley Cup -voittaja Ville Nieminen ja pelaajatarkkailija Tommi Kerttula kertovat ohjelmassa vahvat näkemyksensä siitä, miten SM-liigaa ja toiseksi ylintä sarjatasoa, Mestistä, tulisi jatkossa kehittää. Ohjelman juontaa toimittaja Jussi Paasi. Radiopakinasta vastaa kirjailija Minna Lindgren.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä