Radio Suomen Päivä

Tervehtiminen ja muu muuttuva suomalaisuus

 • 27 min
 • ei kuunneltavissa

Suomalainen tervehtiminen. Mitä se on nyt ja mitä tulevaisuudessa? Haastattelussa kielitieteilijä Johanna Isosävi Helsingin yliopistosta. Kohta ei kukaan lottoa eikä seuraa hiihtokilpailuja. Asta Lepän kolumni suomalaisen arkikulttuurin muuttumisesta. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Lähetykset

 • ma 23.4.2018 11.33 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Millaisia ovat tämän hetken katuruokatrendit? Kuopiossa järjestetään tänään katuruokafestarit. Juha Vauhkonen on maistelemassa bbq-herkkuja.

  Tapaamme myös perhokalastavat siskokset Sanna ja Karoliina Koljosen.

 • Hyvää kansainvälistä nörttien päivää! Miten Nörttitytöt -lehden päätoimittaja Merli Juustila viettää juhlapäivää ja joko nuori nainen uskaltaa olla ylpeästi nörtti? Mikä on nörttiyden ydin?

  Yle on taas vertaillut lukioita. Mitä vertailu kertoo ja miten se on tehty? Toimittaja Paula Tiessalo kertoo.

 • Miten tietokone- ja mobiilipeleihin määritellään ikärajat? Monessa perheissä esimerkiksi huippusuositun ja alle 12-vuotiailta kielletyn Fortniten pelaaminen on melkoisen väännön aihe. Voiko pelien ikärajoissa joustaa, jos leffojenkin voi?
  Mediakasvatuksen asiantuntija Tommi Tossavainen Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista kertoo seuraavaksi perusjutut ikärajoista sekä antaa vinkkejä aikuisille siitä, miten lasten ja nuorten pelaamiseen kannattaa suhtautua. Heidi Laaksonen haastattelee.

 • Epäonnistuminen on välttämätöntä, jotta voisi oppia jotain uutta. Näin väittävät organisaatioiden johtamisesta ja mokailun tärkeydestä kirjan kirjoittaneet Mika Sutinen ja Mikko Kuitunen. Johanna Östman haastattelee.

 • Ebola leviää Kongossa. Maailman terveysjärjestö WHO on tilanteesta huolissaan. Suomen Punaisen Ristin terveydenhuollon neuvonantaja Rea Noponen arvioi tilannetta.

  Vuodesta 2019 on tulossa varsinainen EU-supervuosi. Kevään eduskuntavaalien jälkeen äänestäjiä odottavat toukokuun lopulla EU-vaaliuurnat. Heinäkuussa Suomi tarttuu kolmatta kertaa unionin ruoriin neuvoston puheenjohtajamaana. Euroopan parlamentin Suomen-toimiston päällikkö Jarmo Oikarinen haastattelussa.

 • Peliala menestyy keskittymällä. Helsingissä aukeaa kohta uusi pelinkehittäjien keskittymä. Haastattelussa Helsinki Games Factoryn operatiivinen johtaja Jyri Partanen.
   Sote-askel. Eduskunnan perustusvaliokunnan odotetaan tänään lausuvan kantansa ehdotettuun sote-uudistukseen. Soteen perehtynyt toimittaja Tiina Merikanto kertoo, missä nyt mennään. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Kansanedustajille luopumisrahaa tiedettyä enemmän. Kokeneille kansanedustajille mahdollisuus lisätienestiin? Asiaan on perehtynyt politiikan toimittaja Merja Niilola. Savolaisia menestystarinoita. Maailmanmenestystä voi saavuttaa vähän muita rauhallisemmallakin toimintavauhdilla. Haastattelussa konevalmistaja Ponssen pääomistaja Juha Widgren ja Iisalmen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Laura Koski. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Suomalainen kuluttaa nyt niin paljon, että jos kaikki maapallon asukkaat eläisivät kuten me, tarvitsisimme viiden maapallon luonnonvarat. Onko väliä mitä pieni kansa tekee, jos muu maailma elää holtittomasti? Haastattelussa aiheesta huomenna Aalto-yliopistossa väittelevä Michael Lettenmeier.
   Kelan hakemusten käsittely on edelleen hidasta. Jopa asiakkaiden lääkkeiden saanti vaarantunut. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Pelastusarmeija valitsee parhaillaan itselleen koko maailman Pelastusarmeijoita johtavaa kenraalia. Miten se tapahtuu? Mistä tulevat armeijan rahat? Mihin ne käytetään? Haastattelussa Pelastusarmeijan viestintäpäällikkö, everstiluutnantti Eija Kornilow. Lipputrokaus. Pienimuotoinen sähköisten lippujen kaupittelu on kasvussa. Tämä näkyy esimerkiksi konserttilippujen myynnissä. Ilmiöstä kertoo toimittaja Ville Vedenpää. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Syksyllä tuskailtiin kovia sateita, nyt on kuivaa ja pohjavedet laskevat. Mitä se aiheuttaa? Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta kertoo.
  Pärjääkö Kreikka omillaan? Aktia-pankin pääekonomisti Heidi Schauman vastaa. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Islannissa asuntovuokrabisnes on ylikuumentunut turistivirtojen myötä. Islantilaisten on vaikea löytää itselleen kotia, sillä asuntojen ja vuokrien hintataso on noussut kovaa vauhtia. Toimittaja Erja Tuomaala kertoi Kaija Kellmannille tunnelmia Reykjavikista.

  Mitä helteinen kevät tarkoittaa mansikoille? Avomaan mansikkaa tullee jo ennen juhannusta. Lisäksi mansikkasesongista ennustetaan lyhyttä ja kiihkeää. Tuija Veirto käy lahtelaisella mansikkatilalla katsomassa, joko näkyy raakileita.

 • Energiantarve kasvaa ja samaan aikaan energiaa pitäisi säästää. Myös ilmastonmuutos ja päästötavoitteet aiheuttavat yhtälöön päänvaivaa. Sähkömarkkinoiden kysyntäjousto tulee muuttamaan sähkönkulutustamme lähivuosina melkoisesti. Mitä se tarkoittaa kuluttajan kannalta?
  Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski kertoo Kati Lahtisen ja Matti Ylösen haastattelussa.

  Lisäksi visioimme sitä, millaista olisi tehdä työtä tekoälyn kanssa? Tekoälytutkija Harri Valpolan, yritys, Curious AI, kehittää tekoälyä, joka voisi olla vuorovaikutuksessa ihmisen kanssa. Petra Ristola haastattelee.

Klipit

 • Hyvää kansainvälistä nörttien päivää! Miten Nörttitytöt -lehden päätoimittaja Merli Juustila viettää juhlapäivää ja joko nuori nainen uskaltaa olla ylpeästi nörtti? Mikä on nörttiyden ydin?

 • Miten tietokone- ja mobiilipeleihin määritellään ikärajat?

  Monessa perheissä esimerkiksi huippusuositun ja alle 12-vuotiailta kielletyn Fortniten pelaaminen on melkoisen väännön aihe, koska "kaikki muut pelaavat". Onko todella näin ja voiko pelien ikärajoissa joustaa, jos leffojenkin voi?

  Mediakasvatuksen asiantuntija Tommi Tossavainen Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista KAVIsta sanoo, että liian pienenä väkivaltapelejä pelanneet saattavat nähdä esimerkiksi painajaisia. Jokaisen vanhemman pitää arvioida lapsensa reagointia ja miettiä sen jälkeen, kannattaako jousto.

  Tossavainen muistuttaa myös, että pelaaminen on olennainen osa nykyjunnujen elämää, eikä mitenkään huonompi harrastus kuin vaikkapa piirtäminen. Kokonaisuus ratkaisee. Kahden tunnin peliaikaa on turha enää tuijottaa.

 • Kela ruuhkautui viime vuonna, kun sen vastuulle siirrettiin suuri osa kuntien toimeentulotukiasioista.

  Lisähenkilökunnasta huolimatta suurin osa asiakkaista ei edelleenkään saa kiinni Kelan puhelinneuvojaa ainakaan ensi yrittämällä. Eduskunnan oikeusasiamies vaatiikin Kelalta nykyistä ripeämpää käsitteyä ja nopeampaa puhelinpalvelua.
  Apua tarvitsevien mielestä erityisen ongelmallista on saada Kelasta apua kiireellisissä tilanteissa. Kela puolestaan kehottaa päivystysasioissa ottamaan yhteyttä kunnan sosiaalitoimistoon. Toimittaja Arto Veräjänkorva tapasi yhden Kelan harmistuneista asiakkaista Oulussa.

 • Sähkömarkkinoiden kysyntäjousto muuttaa sähkönkulutusta lähivuosina melkoisesti. Sähköntuotanto muuttuu, kun sähköä tuotetaan yhä enemmän auringolla ja tuulivoimalla. Sähkön käytönkin pitää joustaa, kun tuotanto vaihtelee. Omakotitalossa asuja voi säästää vuosittain joitakin kymppejä tai ehkä satasiakin kysyntäjouston avulla. Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski kertoo, miten kysyntää voidaan joustaa. Toimittajina ovat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Oletko ihmetellyt, kun viime aikoina sähköpostiin on tullut viestejä erilaisten postituslistojen ylläpitäjiltä tai nettikaupasta, jota et ehkä ole aikoihin edes käyttänyt? Viesteissä pyydetään lukemaan uusia käyttöehtoja tai vahvistamaan, haluaako yhä saada sähköpostia paikasta jos toisesta. Tämä liittyy uuteen EU:n tietosuoja-asetukseen, jota aletaan soveltaa perjantaina 25.5.
  Radio Suomen Päivässä Ilona Turtolan haastattelussa datan ja tiedon avaamista edistävän Open Knowledge Finlandin toiminnanjohtaja Teemu Ropponen ja tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio kertovat, mikä muuttuu nykytilanteeseen verrattuna.

 • Parkkipaikoilla sattuu vuosittain lähes puolet kaikista liikennevahingoista. Liikennevakuutuksista korvataan päivittäin yli sata parkkipaikkavahinkoa. Yleisimmin korjauskustannukset ovat tuhannesta kahteen tuhatta euroa. Lisänä tulevat tapaukset, joissa auton omistaja on löytänyt kolhitun autonsa, mutta vahingon aiheuttajasta ei ole tietoa.
  Vakuutusyhtiö Lähitapiolan liikenneturvallisuuden johtavan asiantuntijan Markus Niemisen tavoitti Jukka Vanninen.

 • Onko peruskoulu kaikille sama? Muun muassa tähän kysymykseen on etsitty vastausta Ylen koulukoneessa.
  Missä erot koulujen välillä näkyvät - jos näkyvät - siitä Kati Lahtisen ja Matti Ylösen kanssa keskustelee Kuntaliiton erityisasiantuntija Leena Pöntynen.
  Aluksi kuitenkin yksi koulukoneen tekijöistä Veli-Pekka Hämäläinen kertoo mitä koulukoneesta näkee.

 • Työelämän sukupuolittuneisuus ja erilaiset roolit puhuttavat. Jennikoo.fi -blokia kirjoittava Jenni Karjalainen on saanut lempinimen setäkuiskaaja.
  Hän on kirjoittanut setämiehistä työpaikoilla, tehnyt sarjan setäkuiskaamisesta ja jopa pitänyt aiheesta luentoja sekä tyypitellyt pilke silmäkulmassa keskeisimpiä setämies-tyyppejä. Karjalainen muistuttaa, että ilmiö koskee miesten lisäksi myös naisia.
  Mutta mistä tässä setä-ilmiössä oikeastaan on kysymys. Jenni Karjalaista jututtavat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Kotitrampoliineilla hyppimisessä hauskuuden lisäksi tärkeintä on turvallisuus. Huipputelinevoimistelija Jari Mönkkönen on kevään kuluessa kiertänyt sisäaktiviteettipuistoja trampoliinikisakiertueella neuvomassa hyppijöitä turvallisesta tavasta liikkua. Kuuntele Jarin vinkit. Toimittajina ovat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Tasavallan presidentti Sauli Niinistön muotokuva paljastettiin perjantaina. Virallisen muotokuvan on tehnyt taiteilijaryhmä, johon on kuulunut sata taiteilijaa. Kyseessä on muotokuvamosaiikki. Miten presidentti kommentoi kuvaa ja mitä taiteilijaryhmän jäsenet kertovat muotokuvan synnystä? Toimittajana Jari Mäkäräinen. Kuva: Jari Mäkäräinen / YLE

 • Ylen päätös, että Herra Heinämäen Lato-orkesterin uusintoja ei enää nähdä Pikku Kakkosessa, herättää närää saamelaisten keskuudessa. Uusinnoista luovuttiin, koska intiaaniasuun puetun roolihahmon katsottiin vahvistavan aikansa eläneitä kaavamaisia mielikuvia intiaaneista ja näin loukkaavan alkuperäiskansoja. Saamelaisten sosiaalineuvos Ristenrauna Magga ei ole hyvillään päätöksestä, koska siitä ovat saaneet saamelaisetkin osansa.

 • Kun ihmiseltä evätään lasten saanti, äidinkieli, perintöoikeus, tai häneltä viedään maat, ne ovat vääryyksiä, jotka siirtyvät tuskana sukupolvelta toiselle. Näin on Suomessa tapahtunut. Miten vääryydet voidaan hyvittää saamelaisille, romaneille, viittomakielisille ja vammaisille, sitä selvitetään parhaillaan. Marja Ala-Kokko kyseli Ihmisoikeusliitosta, saamelaisilta ja viittomakielisiltä, mitä he odottavat. Kuurojen liiton toiminnanjohtaja Markku Jokinen kertoo ensin, minkälaista loukkaavaa kohtelua viittomakieliset nykypäivänä kohtaavat, tulkkina on Saija Kuronen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä