Radio Suomen Päivä

Tervehtiminen ja muu muuttuva suomalaisuus

 • 27 min
 • ei kuunneltavissa

Suomalainen tervehtiminen. Mitä se on nyt ja mitä tulevaisuudessa? Haastattelussa kielitieteilijä Johanna Isosävi Helsingin yliopistosta. Kohta ei kukaan lottoa eikä seuraa hiihtokilpailuja. Asta Lepän kolumni suomalaisen arkikulttuurin muuttumisesta. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Lähetykset

 • ma 23.4.2018 11.33 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Suomeen avautuu Euroopan ensimmäinen tekoälyyn ja biometriikkaan keskittynyt laboratorio. Haaga-Helian myynnin opiskelijat opettelevat sen avulla tunteiden tunnistusta.

  Mira Stenström kävi testaamassa. Haastateltavina ovat SalesLab Manager Heidi Kock ja rehtori Teemu Kokko.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Digitalisaatio ei enää paranna elämänlaatuamme. Näin sanoo toimittaja Pekka Vahvanen, joka on julkaissut kirjan "Kone kaikkivaltias. Kuinka digitalisaatio tuhoaa kaiken meille arvokkaan." Ylistämmekö suotta digitalisaatiota? Tuoko kehitys meille enää lisää onnea? Miksi tekoäly voi olla uhka?

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Tatuointiväreissä voi olla samoja aineita kuin automaaleissa, eikä niillä ole minkäänlaista hyväksymismenettelyä. Tukesin ylitarkastaja Anna Vuori kertoo, että virasto on nyt aloittamassa selvityksen tatuointivärien koostumuksesta. Niiden koostumus tunnetaan huonosti. Ruotsissa kiellettiin vastaavan selvittelyn jälkeen useita värejä niiden vaarallisuuden takia.

  Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Hannu Kiviranta kertoo myös värien riskeistä.

  -Tautointiväri liikkuu kehossa. Samalla kun tatuoi ihonsa, tatuoi myös imusolmukkeensa.

  Toimittajana Marja Ala-Kokko.

 • Tutkija, filosofian tohtori Pauli Ohukainen (Oulun yliopisto) kirjoitti lokakuun alussa Tervettä skeptisyyttä -blogissa: "2018 ja terveystietoa on joka päivä enemmän, kuin koskaan. Elämme myös aikaa, jolloin yksittäiset ihmiset juovat omaa tai koiransa virtsaa. Näitä tapauksia on varmasti ollut aina mutta nyt he pystyvät jakamaan kokemuksiaan laajasti ja keräämään ympärilleen kannattajia."

  Aki Laine ja Matti Ylönen haastattelevat.
  -Siis mitä ihmettä, miksi ihmiset juovat pissaansa?

 • Virtsanjuontia, syövyttävää mustaa salvaa ja myrkyllisiä aprikoosinkiviä syöpään, hopeavettä, outoja dieettejä, rokotusvastaisuutta. Muun muassa tätä kaikkea on huuhaa. Tutkija, filosofian tohtori Pauli Ohukainen Oulun yliopistosta on yksi heistä, joka puolustaa tutkittua tietoa Tervettä skeptisyyttä -blogissaan.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen

 • Mitä mikromuovit aiheuttavat terveydellemme? Mikromuoveja on nyt löytynyt runsaasti elimistöstämme ja hengitysilmastamme. THL:n tutkimusprofessori Hannu Kiviranta kertoo.

  Ammattikouluista työelämään valmistuneiden kirjava taso on noussut keskustelunaiheeksi. Esimerkiksi lähihoitajiksi valmistuneet henkilöt eivät aina ole lainkaan sopivia toimimaan hoitoalalla, ja yhtenä syynä tilanteen heikkenemiseen nähdään keväällä 2016 pääosin poistetut soveltuvuuskokeet.

  Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin puheenjohtaja Silja Paavolaa ja sivistysvaliokunnan jäsentä, kokoomuksen kansanedustaja Sari Multalaa haastattelee Päivi Neitiniemi.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Voisiko ilmakehästä poistaa hiilidioksidia metsittämällä autiomaata - vaikkapa Saharaa? Tätä kokeilevat yhteistyössä polttoaineyhtiö St1, marokkolainen yliopisto ja Suomen Luonnonvarakeskus. Haastattelussa projektipäällikkö Heidi Laurila.

  Suomen eläkejärjestelmä on todettu yhdeksi maailman parhaista ja luotettavimmista. Mutta riittävätkö eläkerahat suomalaisille? Haastattelussa johtaja Mikko Kautto Eläketurvakeskuksesta

  Studiossa Aki Laine ja Jari Mäkäräinen.

  WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

 • Miten JHL:n työnseisauksen vaikutukset näkyvät sinun arjessasi? Osallistu keskusteluun soittamalla numeroon 0203-17600.

  Studiossa Aki Laine ja Jari Mäkäräinen.

  WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

 • JHL:n työnseisaus on vaikuttanut monin paikoin esimerkiksi ruokahuoltoon. Toimittaja Mari Kahila on mukana Uudenlahden päiväkodin ruokailussa, missä lapset ovat tuoneet eväät mukanaan päiväkotiin. Haastattelussa Emma Hallio sekä lapset Daniel Perävainio ja Saimi Suominen.

  JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kertoo littonsa julistaman lakon laajuudesta.

  Studiossa Aki Laine ja Jari Mäkäräinen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

 • TTeoston uusi toimitusjohtaja Risto Salminen näkee järjestön toiminnan olevan murrosvaiheessa markkinoiden sirpaloituessa.

  Studiossa Aki Laine ja Jari Mäkäräinen.

  WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

 • Irtisanomiskiista. Kiistan umpisolmu kiristyy, kun työtaistelut lisääntyvät. Mistä ratkaisu pattitilanteeseen? Jääkö kiistasta painolastia tuleviin työehtoneuvotteluihin? Haastattelussa Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

  Ylen Asuntopuntari. Missä asuntokauppa käy nopeiten? Toimittaja Tuomo Björksten selvittää asuntomarkkinoiden kehitystä. Studiossa Aki Laine ja Jari Mäkäräinen.

  WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

 • Espanjan Ceutan ja Marokon kautta tulee nyt entistä enemmän siirtolaisia Eurooppaan. Toimittajamme Anna Sarasteraportoi Ceutasta ja Välimeren pakolaistilanteesta.

  Kokkolassa KPV-fanit valmistautuvat kohtaamaan HIFK:n. Toiveissa on voitto ja sarjanousu.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Elisa Miinin on todellinen joulufani: ensimmäiset glögit hän juo syys-lokakuun vaihteessa ja kuusi koristellaan viimeistään itsenäisyyspäivänä. Mrs Christmas -blogia pitävä Miinin innosti viime vuonna suomalaisia askartelemaan tonttuovia. Mikä on tulevan joulun askarteluhitti vai vieläkö tonttuovi pitää pintansa? Entä mitä kaikkea muuta kuuluu hardcore-joulufanin repertuaariin? Ilona Turtola tapasi Elisa Miininin. (Kuva: Elisa Miinin)

 • Autoliikenne ja sen mukana tullut infra eli tieverkko ja huoltoasemat olivat modernisaation näkyvimpiä merkkejä Suomessa jo 20-luvulta alkaen. Lopulta tieverkko ja tuhannet huoltoasemat täyttivät maan. Muutosta on kuitenkin ilmassa. Toimittaja Jari Mäkäräinen tapasi helsinkiläisellä funkishuoltoasemalla arkkitehti Harri Hautajärven, jonka kanssa keskustellaan niin huoltoasemien muutoksesta kuin menneisyydestä.

 • Miltä kuulostaa satojen tuhansien eurojen äänentoisto? Jari Mäkäräinen kävi kuuntelemassa neljän päätevahvistimen, yhden etuvahvistimen, parin äänilähteen, useiden ranteen paksuisten kaapeleiden ja neljän ison, miehenkorkuisen kaiutintornin "stereota" HIFI-messuilla. Teppo Hirvikunnas on AVPlus-lehden päätoimittaja ja Hifi-asiantuntija on Jari Mäkäräisen haastattelussa.

 • Lapsuuden hyvät olot luovat pohjan hyvään aikuisuuteen. Turvaton lapsuus voi johtaa turvattomaan aikuisuuteen. Pelottava lapsuuden huostaanottokokemus voi aiheuttaa ongelmia myös omassa vanhemmuudessa.
  Ylitse-projekti on SOS Lapsikylän kolmivuotinen hanke, jonka tarkoituksena on vähentää lastensuojelun ylisukupolvisia asiakkuuksia.
  Radio Suomen päivässä Kati Lahtisen ja Matti Ylösen haastateltavina ovat projektikoordinaattori Oskari Savisalo SOS Lapsikylästä ja vertaismentori Mia.

 • Leo-Pekka Tähti on millä tahansa mittarilla yksi Suomen menestyneimmistä urheilijoista. Vuoden urheilijaksi 2016 valittu Tähti on urallaan voittanut 16 arvokisakultaa ja yhteensä 27 arvokisa -eli EM, MM tai paralympiamitalia.
  Äskettäin päättyneet parayleisurheilun EM-kisat Berliinissä nousivat otsikoihin suomalaismenestyksen lisäksi raha-asioiden takia. Ilman mitalia jääville suomalaisurheilijoille oli ennen kisoja määrätty 900 euron omavastuu kisamatkan kustannuksista.
  Kolmen kullan ja yhden hopean kanssa kotiin tullut Tähti kertoo oman näkemyksensä asiasta. Samalla hän pohtii syitä omaan, odotukset ylittäneeseen kisamenestykseensä. Aki Laine haastattelee.

 • Mielenterveys- ja päihdeongelmat koskettavat lähes kaikkia, ainakin välillisesti. Puolet työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveystaustaisia. Yli puoli miljoonaa suomalaista on alkoholin kanssa ongelmissa ja joka neljäs lapsi kärsii alkoholin käytöstä.

  Päihdetyölle on siis kysyntää, mutta miten päihdetyö pärjää keskellä soten myllerryksiä ja millaista päihdetyö voisi olla vuonna 2025?

  Mutta miten kyseiset palvelut on otettu huomioon sote-uudistusta tehtäessä? Esimerkiksi näihin kysymyksiin vastaukset antaa sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhiala ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Jaana Markkula.

  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Ultra Bra-kirjan toinen kirjoittaja Ville Similä kertoi yhtyeen vaiheista. Similä pohti ensin, kuinka poliittinen yhtye Ultra Bra oli.
  Ville Similää haastattelivat Radio Suomen Päivän juontajat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen lähtee uusiin tehtäviin elokuun lopussa 2018. Millaisen Ylen hän jättää jälkeensä? Lauri Kivinen sanoo, että hänen toimistusjohtajakaudellaan suurin muutos Ylessä on ollut julkaisutavan muuttuminen. Ennen oli kanavia ja nyt on tarjotin, johon kuuluu erilaisia tekniikoita kuten Areena, verkkopalveluja ja Uutisvahti. Lauri Kivinen uskoo, että radiossa julkaisemisen tapa säilyy pitkään entisellään, sillä radio on hänestä edelleen erittäin vahva, intiimi ja koukuttava väline. Radio Suomen Päivässä toimitusjohtaja Lauri Kivistä haastattelivat Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Italialaiset Elena Favilli ja Francesca Cavallo kyllästyivät perinteisiin prinsessasatuihin ja kirjoittivat maailmanmaineeseen ampaisseen Iltasatuja kapinallisille tytöille. Myös täällä Suomessa rajoja rikkovien, omaa tietä kulkevien naisten tarinat ovat inspiroineet niin paljon, että lyhyessä ajassa peräti kolmeen kirjaan on koottu tarinoita uraauurtavista suomalaisnaisista. Ilona Turtolan haastattelussa kirjoittajista kaksi: Ida Salminen ja Elina Tuomi.

 • Ajokorttiuudistus tuli voimaan 1.7.2018 ja keskustelussa on se, miten uudistus vaikutti kuorma-autoilijoiden elämään. Radio Suomen päivän vieraana lakimies Emilia Ojala Trafista.

 • Kalevauva on yhtye, joka tekee kansanrunoutta keskustelupalstoilta. Vauva.fi keskustelupalstojen anonyymit keskustelut ovat Kalevauvan käsittelyssä taipuneet internetin maailmaa naurattaneiksi tarttuviksi kappaleiksi ja nyt jopa Kalevauvala- nimiseksi runokokoelmaksi. Anni Riit´aho haastattelee.

 • Kahvinkulutus nykyisessä mitassaan päättyy vuoden 2050 tienoillla. Näin ennakoivat tuoreessa Kahvivallankumous-kirjassaan kustannuspäällikkö Petri Leppänen ja kahvipaahtimon johtaja Lari Salomaa. Ilmastonmuutos ja kulutuksen kasvu tekevät kahvista uhanalaisen. Suomalaiset kuluttavat jopa 10 kiloa kahvia per henkilö joka vuosi, mutta siihen on tulossa muutos, sanoo Lari Salomaa.

  Elina Päivinen haastattelee.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä