Äänitarina

Sanat jotka sattuu

 • 1 min
 • toistaiseksi

Teoksellani haluan saada kuulijan miettimään mitä hän seuraavaksi sanoo ja millä tavalla. Kun sanomme mitä sattuu, se satuttaa mitä sanomme. Useimmiten täysin harmittomaksi vitsiksi tarkoitettu heitto satuttaa enemmän kuin lyöminen. Mieti tätä kun seuraavan kerran avaat suusi! Toteutus: Anu Yli-Nikkilä.

Lähetykset

 • ma 14.5.2018 18.11 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kotimatka -dokumentilla tekijä haluaa kuvata sitä kuplivaa innokkuutta ja avoimuutta, jolla lapset havainnoivat ympäristöään ja elävät hetkessä niin iloine kuin suruineen. Jokapäiväinen reilun kilometrin päiväkotimatka tarjoaa lapsille elämyksiä laidasta laitaan, kun sen sijaan kanssakulkijana toimiva aikuinen ei ikävä kyllä muista aina suhtautua ympäröivään maailmaan samanlaisella innokkuudella ja avoimuudella… Toteutus: Helena Yli-Kyyny.

 • Teoksellani haluan saada kuulijan miettimään mitä hän seuraavaksi sanoo ja millä tavalla. Kun sanomme mitä sattuu, se satuttaa mitä sanomme. Useimmiten täysin harmittomaksi vitsiksi tarkoitettu heitto satuttaa enemmän kuin lyöminen. Mieti tätä kun seuraavan kerran avaat suusi! Toteutus: Anu Yli-Nikkilä.

 • 1997 kertoo tekijän ensikohtaamisesta adoptiovanhempiensa kanssa sekä hänen matkastaan Suomeen. Toteutus: Yasu Jukkola.

 • Trollaus ei ole vain harrastus, se on elämäntapa. Trolli saattaa istua viereesi bussissa, syödä kanssasi lounasta työpaikan ruokalassa tai lämmittää sinulle mikroaaltouunissa eilisen makaronilaatikkoa, kun tulet illalla kotiin. Toteutus: Hanna-Mari Kuivalainen. Rummut: Mikko Kuivalainen.

 • Tämän vuoden Shortdox kilpailun voittaja. Toteutus: Nina Eriksén.

  Öppna vidder och mil på mil av genomskinlig is. Spegelblankt under fötterna och sen det tillfredställande kraset. Det finns något fascinerande och ogreppbart i att ytan både kan bära dig och släppa igenom. Allt kan ändras. Allt kan byta form. Kommer du att räddas eller gå under? Nina Eriksén är journalist och dokumentarist på Ålands Radio. Tidigare har hon bland annat gjort dokumentärer om cancer och alkoholism. Hon letar alltid efter historier och ljud som beskriver livet. Cello: Klara Binder.

 • Tämä tarina kertoo parisuhteesta, jossa tulee raja vastaan. Toteutus: Maarit Mitrunen.

 • Persoonallisuuden sälekaihdin ei välttämättä kaikilla raotu apposen auki. Miten ymmärtää toista, jos edes itseään? Mihin minuus peilautuu? Toteutus: Antti Pyykkönen.

 • Tässä teoksessa liikutaan eri todellisuuksien, aikojen, ja kenties myös pärjäämisen rajoilla. Millaista on kun mennyt sekoittuu tähän päivään ja tämä päivä menneisyyteen, eikä oikein enää muista mitä sieltä omasta ikkunasta pitäisi näkyä.

 • Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet irakilaiset ja afgaanit järjestävät mielenosoituksen Helsingissä koventunutta turvapaikkapolitiikkaa vastaan. Muutaman päivän jälkeen poliisi ei ole tyytyväinen heidän leirinsä sijaintiin, ja heidät siirretään seuraavaan paikkaan.

 • Teos käsittelee rajan teemaa keskeneräisten valmiiden ajatusten kautta, pakotettujen ja vapaiden ajatusten kautta, yksityisten julkisten ajatusten kautta, ajallisesti toisistaan irtoavien ja toisiinsa osuvien muistiinmerkintöjen kautta. Teos lähestyy dokumentaarisuutta kaiken hyväksyvänä lähtökohtana, ajattelun kääntöpuolena, kohtaamisen tasona ja hyödyttöminä lausuntoina. Toteutus: Zeit unter Entstehung (Esa Kurkimaa ja Pasi Tirva).

 • Hellsinki 2017 on äänikollaasi ahdistuksesta - kokemuksesta, jonka ajatellaan syntyvän rajattomuudesta, ja joka keskeisellä tavalla määrittää olemista nykyaikaisessa yhteiskunnassa. Se on myös äänikuvaelma hyvän elämän ja onnen rajoista vallitsevan yhteiskuntajärjestyksen piirissä.
  Toteutus: Lasse Poser.

 • Teoksen nimi viittaa tutkimusmatkailija Thor Heyerdahl:n kuuluisaan lauseeseen: "Borders? I have never seen one. But I heard they exist, in the minds of some people.” Niin monissa meissä on rajoja, jotka estävät meitä toimimasta oikein ihmisiä, eläinkuntaa, maata ja merta kohtaan. Nämä rajat ovat lähes aina oman mielemme rakentamia. Audioteos on äänitetty Perussa, Limassa syksyllä 2015.

Klipit

 • Vinnaren av finländska Shortdoxtävlingen. Koprt audiodokumentär av Nina Eriksén:
  "Öppna vidder och mil på mil av genomskinlig is. Spegelblankt under fötterna och sen det tillfredställande kraset. Det finns något fascinerande och ogreppbart i att ytan både kan bära dig och släppa igenom. Allt kan ändras. Allt kan byta form. Kommer du att räddas eller gå under?"

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä