Musiikkistudio

to 17.5.2018

 • 55 min
 • ei kuunneltavissa

Lotta Emanuelsson esittelee Yleisradion uunituoretta musiikkituotantoa ja arkiston aarteita.

Lähetykset

 • to 17.5.2018 13.59 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Inari Tilli esittelee Yleisradion uunituoretta musiikkituotantoa ja arkiston aarteita. Tämänkertaiseen Musiikkistudioon hän on etsinyt äänitteitä Bernhard Henrik Crusellin sävellyksistä usean eri vuosikymmenen ajalta.

  Ohjelmassa kuultavat sävellykset ja esiintyjät: Fosterländsk hymn (Solistikuoro ja Radio-orkesteri/Nils-Eric Fougstedt)

  Alkusoitto oopperasta Pikku orjatar (Radio-orkesteri/Erik Cronvall)

  Trio klarinetille, fagotille ja käyrätorvelle (Kullervo Kojo, Juhani Tapaninen ja Kalervo Kulmala)

  Sinfonia concertante (Reijo Koskinen, klarinetti, Esa Tukia, käyrätorvi, Pekka Katajamäki, fagotti, ja Radion sinfoniaorkesteri/Jukka-Pekka Saraste)

  Farväl (Eeva-Liisa Saarinen, mezzosopraano, ja Ilmo Ranta, piano)

 • Tänään alkavan kuudennen kansainvälisen Paulon sellokilpailun kunniaksi Musiikistudiossa kuullaan sellomusiikkia. - Leevi Madetoja: Lyyrillinen sarja (Senja Rummukainen, sello ja Jenni Lappalainen, piano). Aulis Sallinen: From a Swan Song (Arto Noras, sello ja Eero Heinonen, piano).
  Francis Poulenc. Sonaatti sellolle ja pianolle (Jan-Erik Gustafsson, sello ja Arto Satukangas, piano). - Lotta Emanuelsson esittelee Yleisradion uunituoretta musiikkituotantoa ja arkiston aarteita.

 • Inari Tilli esittelee Yleisradion uunituoretta musiikkituotantoa ja arkiston aarteita. Tämänkertaiseen Musiikkistudioon hän on etsinyt äänitteitä Tapio Tuomelan sävellyksistä usean eri vuosikymmenen ajalta.

  Ohjelmassa kuultavat sävellykset ja esiintyjät:

  Kolme preludia pianolle (Ilkka Paananen)

  Pendulum (Marko Ylönen, sello)

  Vuohenki luohti (Radion sinfoniaorkesteri/Okko Kamu, ja Lilli Paasikivi, mezzosopraano)

  Liekut ja loitsut (Radion kamarikuoro/Eric-Olof Söderström, Kaisa Tuppurainen, lyömäsoittimet, ja Heikki Nikula, klarinetti)

 • Mikko Heiniö 70 vuotta. Mikko Heiniö: Syyskesän laulu, laulusarja Lassi Nummen runoihin (Tommi Hakala, baritoni ja Kristian Attila, piano). ReLay (Pasi Eerikäinen, viulu ja Juhana Ritakorpi, sello). April Evening for Black Twins (Pasi Helin ja Tuukka Vähätalo, piano). - Lotta Emanuelsson esittelee Yleisradion uunituoretta musiikkituotantoa ja arkiston aarteita. (Kuva: Laila Kangas/Yle)

 • Oskar Merikanto 150 vuotta. Oskar Merikanto: Elämälle (Usko Viitanen, baritoni ja Pentti Koskimies, piano); Kesäilta (Eero Heinonen, piano); Muistellessa; Merellä (Tommi Hakala, baritoni ja Kristian Attila, piano); Häähymni (Ville Urponen, urut); Pai pai paitaressu (Aino Ackté, sopraano ja tuntematon, piano); Rukous (Lilli Paasikivi, mezzosopraano ja Tuija Hakkila, piano); 3. näytöksen alkusoitto oopperasta Pohjan neiti (Folke Gräsbeck ja Peter Lönnqvist, piano); Kirstin aaria "Yksi ainut hetki" oopperasta Elinan surma (Irja Auroora, sopraano ja RSO, joht. Leif Segerstam); Haudoilta (Sauli Tiilikainen, baritoni ja Pentti Kotiranta, piano); Onnelliset (Johanna Tuomi, sopraano, Raimo Laukka, baritoni ja Pentti Kotiranta, piano). - Lotta Emanuelsson esittelee Yleisradion uunituoretta musiikkituotantoa ja arkiston aarteita.

 • Elokuun alussa säveltäjä Oskar Merikannon syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta. Kirkosta tuli tärkeä osa Merikannon elämää vuonna 1891, kun hän sai urkurin viran vasta rakennetusta Helsingin Johanneksenkirkosta. Kirkon virka tarjosi sekä taloudellisen että ammatillisen perustan Merikannon musiikillisille toimille. Hän toimi Johanneksenkirkon urkurina aina kuolemaansa, vuoteen 1924 saakka.

  Urkutaiteilija Jan Lehtola äänitti Yleisradiolle kiinnostavan teosharvinaisuuden: 100 koraalialkusoittoa op. 59, jonka Merikanto sävelsi vuonna 1905. Lyhimmät alkusoitoista ovat vain parinkymmenen sekunnin mittaisia ja pisimmät parin minuutin luokkaa. Alkusoittoja ei ole järjestetty koraalien mukaan vaan sävellajeittain, itse asiassa vain harvassa alkusoitossa on edes tunnistettavissa koraalia. Poikkeuksen muodostavat Melchior Vulpiusin Oi Herra, ilon suuri ja Martti Lutherin Jumala ompi linnamme.

  Yleisradion äänite on äänitetty Helsingin Johanneksenkirkossa vuonna 2017.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä