Kulttuuriykkönen

Kuinka lisätä suvaitsevaisuutta seksuaalivähemmistöjä kohtaan kirjallisuuden avulla

 • 52 min
 • toistaiseksi

Tänään vietetään kansainvälistä homo-, trans- ja bifobian vastaista päivää. Kulttuuriykkösen studiossa keskustellaan kuinka me voimme lisätä suvaitsevaisuutta seksuaalivähemmistöjä kohtaan kirjallisuuden avulla. Vieraina ovat kirjailijat Selja Ahava ja Eeva Turunen ja toimittaja Tuomas Aitonurmi.

Juontajana Pia-Maria Lehtola.

Lähetykset

 • to 17.5.2018 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Josef Frank on nyt pinnalla. Frank oli muotoilun suuri humanisti, joka arkkitehtinä keskittyi muun muassa sosiaaliseen asuntotuotantoon. Frank kuului Wienin juutalaisvähemmistöön ja pakeni antisemitismin vuoksi Ruotsiin 1930-luvulla, mitkä jättivät vahvan jäljen myös hänen muotoilufilosofiaansa. Niin Frankin ajattelu kuin tämän estetiikkakin ovat jälleen erittäin ajankohtaisia, toteaa Designmuseon näyttelyn vastaava Anna Vihma. Josef Frankin filosofiasta ja hänen vielä tänään merkittävästä sanomastaan keskustelevat Anna Vihma, Frank-fani Pia Maria Montonen ja sisustusarkkitehti Hanni Koroma.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

  Itävallan juutalainen arkkitehti Josef Frank toivoi että ihmisillä olisi henkilökohtainen suhde omaan kotiinsa

 • Kauhu on merkityksellistä, väittävät Ylen uuden Outo laakso -podcastin tekijät Sofia Tawast ja Ville Yli-Knuutila. Maanantain Kulttuuriykkösessä selviää mikä on kaikkien aikojen hirvittävä kauhuelokuva, miksi pelko tuntuu hyvältä ja miksi höpsötkin kauhuelokuvat onnistuvat karmimaan selkäpiitä.

  Ohjelman juontaa Pietari Kylmälä.

 • Kulttuuriykkösen Kisastudiossa kosmologi Kari Enqvist, oikeushammaslääkäri Helena Ranta ja esseisti ja äidinkielen lehtori Silvia Hosseini keskustelevat Arto Paasilinnan huumorista, vastuullista taiteilijoista, jokamiehenoikeuksista ja luontoelämysten sponsoroinnista sekä siitä, onko ihmiskunta kadottanut yhteiset unelmansa Kuuhun laskeutumisen jälkeen.

  Juontajana on Pauliina Grym.

 • Tietokirjailija, toimittaja ja pop-filosofi Pontus Purokuru kirjoittaa uudessa "Täysin Automatisoitu Avaruushomoluksuskommunismi" -kirjassaan maailman nykytilasta, tulevaisuudesta ja utopioiden puutteesta. Purokurun mukaan kapitalismi ja taloudellisen vaurauden epätasa-arvoinen jakautuminen on näivettänyt ihmisen kyvyn ajatella parempaa tulevaisuutta.

  Ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja Mikko Kiesiläinen puolestaan näkee postmodernismin olleen suuremmassa osassa nykyisen dystopiakeskeisen ajattelun voittokulussa.

  Voiko reaalipolitiikan keskellä ajatella toisenlaista maailmaa?

  Purokurua ja Kiesiläistä haastattelee Tuukka Pasanen.

 • Helsingin Musiikkitalossa kuunnellaan sellonsoittoa ja juhlistamme maanantaina alkaneita Kansainvälisiä Paulon sellokilpailuja. Vieraina Kulttuuriykkösessä ovat asiantuntija, Wienin Musiikkiakatemian sellonsoiton professori, Liina Leijala, sellistit ja kilpailun varjoraadin jäsenet Lauri Rantamoijanen ja Jonathan Roozeman ja sellisti, urheilutoimittaja Heikki Takkula.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Historioitsija Ulla Koskinen on kirjoittanut teoksen siitä miten Suomessa selviydyttiin ennen hyvinvointivaltiota ja modernia maataloutta. Suomessa selviytymisen historia -teos esittelee selviytymisen tekniikoita ja taitoja menneinä vuosisatoina raukoilla rajoilla. Kulttuuriykkösessä kysytään mikä menneessä elämässä shokeeraa eniten suomalaista nykyihmistä - ja miten nykyhetken merkityskato selätetään.

  Nykyajan maalaiselämää kommentoivat ekoyhteisöaktivisti Kai Vaara ja maanviljelijä Tuomas Mattila.

  Juontaja on Pietari Kylmälä.

 • Helsingin Kaupunginteatterin Huonosti vartioitu tyttö yllättää, vuonna 1789 ensiesityksensä saaneesta, Suomessakin lukuisia kertoja esitetystä klassikkobaletista La fille mal gardée on jäljellä vain naispääosa - ja hänkin on erilainen kuin esikuvansa. Naimakaupoista kertovasta tarinasta kumpusi kertomus itsenäistyvästä naisesta, ja yksisarvisista, jotka korvaavat kaikki miesroolit.

  Mitkä ovat baletin pyhät konventiot ja minkälaisia kirjoittamattomia sääntöjä on muodostunut nykytanssiin?

  Vieraina ovat Huonosti vartioidun tytön koreografi Jyrki Karttunen ja tanssija Heidi Naakka sekä toimittaja ja kriitikko Raisa Rauhamaa.

  Juontajana on Pauliina Grym.

 • Kisastudion panelistit pohtivat kulttuurielämän vaikutusmahdollisuuksia ilmastonmuutoksen kaltaisiin kysymyksiin, nykytaiteen arvonmuodostuksesta liittyen Banksyn itsensätuhoavaan teokseen taikka hahmottomiin nykytaideteoksiin, halusta nostaa taiteilijaneroja jalustalle ja pitää heidät siellä sekä siitä kuinka äänikirjoja tulisi lähestyä. Panelisteina Sami Kuusela, Sixten Korkman sekä Anna Moilanen. Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Onko suomenruotsalaisella rikoskirjallisuudella tiettyjä ominaispiirteitä, jotka erottavat sen ruotsalaisista ja suomalaisista dekkareista? Siitä keskustelemme dekkarikuningatar Eva Frantzin ja dekkarikuninkaan Staffan Bruunin kanssa. Svenska Ylen kulttuuritoimittaja ja Lasiavain-palkintoraadin suomalainen jäsen Petter Lindberg kertoo suomenruotsalaisen dekkarin menneisyydestä ja nykytilasta. Mitä äijäilylle ja cosy crimelle on tapahtumassa?

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Mitä olisi ooppera ilman kunnon murhaa? Murha on yksi opperataiteen keskeisistä moottoreista. Yle Kulttuurin Rikollisen lokakuun kunniaksi Kulttuuriykkönen ottaa selvää, millaisia murhia oopperataiteessa on ja mikä murhaamista motivoi. Ohjelmassa käydään läpi ainakin intohimomurha, poliittinen murha, itsemurha, vahinkomurha, tikarilla murhaaminen, myrkyttäminen, lapsenmurha, isänmurha ja sisarusmurha. Joukkoitsemurhaa ja selittämätöntä vaipumiskuolemaa unohtamatta. Ja jottei koko keskustelu menisi aivan hirvittäväksi teurastamiseksi, pohdimme myös miksi murhaaminen ei aina ole hyvä ratkaisu elämän ongelmiin - oopperassakaan.

  Opperamurhaamisesta ovat keskustelemassa toimittaja Minna Lindgren ja ohjaaja Ville Saukkonen.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Miten media on eri vuosikymmeninä Suomessa käsitellyt rikoksia ja rikollisia? Luottaako yleisö tapaan, jolla valtamedia rikoksista uutisoi? Studiovieraina ovat Helvetinkone-kirjoittajat Miika Viljakainen ja Lauri Silvander ja Keisari Aarnio -kirjan kirjoittajat Susanna Reinboth ja Minna Passi.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Rikoselokuva on siirtynyt enenevissä määrin elokuvateattereista sarjoihin. Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen mukaan Hollywood ei halua panostaa tällä hetkellä keskisuuriin, vakavasti otettaviin rikoselokuviin, vaan supersankarielokuvien tapaisiin mahdollisiin kassamagneetteihin. Dramaturgi Tove Idström ei ole lajityypin puolesta huolissaan, vaikka se tällä hetkellä "nukkuu".

  Suuri rikoselokuva tai -sarja on väkisin ajassa kiinni, paljastaa ja kritisoi ympäröivää yhteiskuntaa - puhutaan sitten The Wiresta tai Chinatownista.

  Rikoselokuvien klassikoita ja nykytilaa perkaavia Kalle Kinnusta ja Tove Idströmiä haastattelee Tuukka Pasanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä