Horisontti

Miten sisällissodan painolastia on kannettu punaisessa ja valkoisessa suvussa?

 • 43 min
 • toistaiseksi

Sisällissodan päättymisestä tulee tällä viikolla kuluneeksi sata vuotta. Horisontissa tavataan kaksi sukua, joista kummastakin löytyy sisällissodan merkittävä vaikuttajahahmo. Säveltäjä Lasse Heikkilän isoisoisä Seth Heikkilä oli Työväenpuolueen perustajajäseniä, työväen aatteen levittäjä, joka tuomittiin lopulta maanpetoksesta. Muusikko Pekka Simojoen isoisän serkku oli puolestaan Elias Simojoki, IKL:n kansanedustaja ja kiihkomielisenä pidetty pappi. Millainen strategia vaikeneminen on trauman käsittelyssä? Mitä sovinto merkitsee tänään sata vuotta myöhemmin? Toimittajina Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

Lähetykset

 • su 20.5.2018 12.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Antropologi Maija Butters tutki kuolemaa keskustelemalla siitä kuolevien ihmisten kanssa saattohoidossa ja sairaalassa. Jääkö elämä aina kesken ja millä mielellä Suomessa kuollaan? Entä millaisia rituaaleja kuoleman vastaanottamiseen nyky-Suomessa liittyy? Toimittajana Samuli Suonpää.

 • Oulun tuomiorovasti Satu Saarinen katsoo, että kirkossa on tasa-arvon saralla vielä paljon tehtävää. Hän pitää erikoisena sitä, että kirkkoherran työhaastattelussa kysytään yhä erikseen sitä, tekeekö ehdokas alttariyhteistyötä kaikkien sukupuolien kanssa.

  Tasa-arvopalkinnosta päätti kirkkohallituksen täysistunto ja sen jakoi arkkipiispa Kari Mäkinen. Palkintoperusteissa korostettiin erityisesti tuomiorovasti Saarisen työtä sukupuolten tasa-arvon edistämisen hyväksi. Satu Saarinen on tutkinut väitöskirjassaan naisten asemaa kirkossa ja rohkeasti puolustanut sukupuolten tasa-arvoa käytännön työssä. Toimittajana on Anna Patronen.

 • Sisällissodan päättymisestä tulee tällä viikolla kuluneeksi sata vuotta. Horisontissa tavataan kaksi sukua, joista kummastakin löytyy sisällissodan merkittävä vaikuttajahahmo. Säveltäjä Lasse Heikkilän isoisoisä Seth Heikkilä oli Työväenpuolueen perustajajäseniä, työväen aatteen levittäjä, joka tuomittiin lopulta maanpetoksesta. Muusikko Pekka Simojoen isoisän serkku oli puolestaan Elias Simojoki, IKL:n kansanedustaja ja kiihkomielisenä pidetty pappi. Millainen strategia vaikeneminen on trauman käsittelyssä? Mitä sovinto merkitsee tänään sata vuotta myöhemmin? Toimittajina Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Kuluneella viikolla kokoontunut kirkolliskokous oli jälleen avioliittoaiheen parissa. Samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä keskusteltiin ja päätökseksi tuli, ettei päätöstä asiaan saada. Keskustelun luvataan kuitenkin jatkuvan, kunnioittavasti.

  Miltä kunnioittava "ei" kuulostaa sellaisen ihmisen korvissa, josta tässä puhutaan? Keitä ovat "sateenkaaripapit" jotka olivat saapuneet seuraamaan kokousta? Toimittajat Anna Patronen ja Samuli Suonpää tapasivat kirkolliskokousedustajia, sateenkaaripappi Ari Kotisaaren sekä helsinkiläisen Hanna Hokan, joka on jo ehtinyt mennä naisen kanssa kirkossa naimisiin.

 • Pyhät tekstit kuvaavat monenlaisia äitejä. Vaikka äidit ovat usein tarinoiden sivuhenkilöitä, heistä kulttuurimme on saanut vahvat mallit siihen, mitä äitiys on. Raamatun ja tämän päivän äitiydestä ovat keskustelemassa teologian tohtori Outi Lehtipuu, pastori, asiantuntija Minna Jaakkola Kasper ry:stä sekä sosiologian professori Anna-Maija Castrén. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Koraanissa mainitaan nimeltä yksi ainoa nainen, Jeesuksen äiti Maryam, mutta islamin historiassa on silti monia äitejä, joita muslimit voivat pitää esikuvinaan. Samuli Suonpää tapasi kaksi nuorta muslimia, Nahla Hewidyn ja Hajar Mahdavin. Millaisia roolimalleja ovat profeetta Muhammadin ensimmäinen vaimo Khadija ja heidän tyttärensä Fatima Zahra? Entä millaista äidinrakkautta sai osakseen Koraanin Musa, joka Raamatussa tunnetaan nimellä Mooses?

 • Israelin valtio täyttää 70 vuotta. Se on maa, joka on kamppaillut olemassaolostaan enemmän kuin kenties mikään muu maa. Mitä merkitsee Israel juutalaisille täällä Pohjolassa? Keskustelemassa ovat juutalaisen koulun opettaja Daniel Shaul, yrittäjä Pavlos Ylinen sekä laulaja, maskeeraaja Sharon Rubanovitsch. Horisontin toimittavat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Edes Fingerporin pikkukaupunki ei ole kokonaan maallistunut, uskonto näkyy ja kuuluu katukuvassa siinä kuin muuallakin. Pertti Jarlan sarjakuvassa lukija törmää säännöllisesti pappeihin, paaviin tai jopa Jeesukseen, joka vaatekaupassa on sovittanut housutkin meidän puolestamme. Mikä on uskonnon rooli Fingerporissa ja mikä Pertti Jarlaa kirkossa naurattaa? Entä miksi kristinuskolle on helpompi nauraa kuin vaikkapa islamille? Sarjakuvataiteilija Pertti Jarlaa haastattelee Samuli Suonpää.

  Kuva: Pertti Jarla

 • Miten toimii huumori uskonnosta? Entä uskonnollinen huumori? Papeille ja uskonnolle on naureskeltu läpi koko historian, joskus salaa, joskus avoimemmin. Mutta saako Jeesuksesta vitsailla? Entä mitä merkitystä sillä on, kuka vitsin kertoo? Horisontti valmistautuu vappuun tarpomalla huumorin miinakentällä.

  Keskustelemassa ovat koomikko, mm. Siskonpeti-sarjasta tuttu näyttelijä Pirjo Heikkilä, kansanperinteen tutkija, dosentti Kati Mikkola sekä helluntailiikkeen RV-lehden toimituspäällikkö Anssi Tiittanen. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Väestöstä noin kymmenen prosenttia on vammaisia. Silti heidän äänensä ei kuulu historiassa. Miksi vammaisille on edelleen tilaa vain hyväntekeväisyys- ja avustustyön kohteina, ei täysivaltaisina kansalaisina? Ovatko kirkossa esteinä rappusten lisäksi myös asenteet? Mitä on vammaisuuden teologia?

  Keskustelemassa ovat teologian maisteri, vammaisaktivisti Amu Urhonen Vammaisuuden vaiettu historia -tutkimushankkeesta, papiksi pyrkivä teologian maisteri Antti Björklund sekä asiantuntija, rovasti Riitta Kuusi Kirkkohallituksesta. Toimittajina Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Onko uskontodialogi vain komiteamietinnöissä käytetty muotisana? Miten tuodaan uskontodialogia arkeen ja ketkä sitä tekevät? Keskustelemassa ovat pappi Heidi Rautiomaa, imaami Abbas Bahmanpour, sekä uskontodialogitoimija, taustaltaan bahá'i, Lars Silen. Lisäksi tavataan buddhalainen nunna Ani Sherab. Ohjelman toimittavat Samuli Suonpää ja Ville Talola. Ohjelma on uusinta helmikuulta 2017.

 • Ranskan presidentti Emmanuel Macron piti puheen Ranskan piispoille ja kehui kirkkoa. Tällaiseen puheeseen eivät ranskalaiset ole tottuneet. Suomessa asuva, ranskalainen dominikaanimunkki Marie-Augustin Laurent-Huyghues-Beaufond kertoo, mikä Macronin puheessa oli merkittävää.

  Miksi Macron kosiskelee katolisia ja mitä tarkoittaa että Ranskassa valtion ja uskonnon suhdetta säätelevää laïcité –periaatetta tulkitaan ankarammin kuin ennen? Suomalainen uskonnonvapaus näyttää toisenlaiselta. Veli Marie-Augustin ihmettelee koulujen uskonnonopetusta ja sitä, että pääministeri voi Suomessa osallistua ristinkantajana Tuomasmessuun. Ranskassa kumpikaan ei olisi mahdollista. Toimittajana Samuli Suonpää.

  Kuva: Grégoire Le Mercier

Klipit

 • Presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari puhuu suomalaisten erityissuhteesta Namibian kanssa. Maan itsenäisyyden kätilöksi tituleerattu Ahtisaari on puolisonsa kanssa Namibian kunniakansalainen.

 • Lapsi ei ole tyhjä taulu, ei kasvamassa oleva kuluttaja eikä tulevaa työvaoimaa, ajattelee Seurakuntien lalpsityön keskuksen eläkkeelle jäävä pääsihteeri Kalevi Virtanen. Lapsen tulo ajattelun keskiöön merkitsee perustavaa muutosta sekä kirkkoon että muualle yhteiskuntaan.
  Ohjelmassa kuullaan myös, millaisia kuvia lapset piirtävät pyhästä sekä millaisista palikoista hyvä parisuhde rakentuu.

 • Luterilaisuus koettiin Venäjän vallan aikaan erottamattomaksi osaksi suomalaisuutta, vastapainona ortodoksiselle tsaarin vallalle. Mutta yhtenäinen Suomi oli myytti jo 1800 -luvulla. Yhtenäisyyttä korostava historia oli aikanaan poliittinen valinta. Tarkastelukulmaa muuttamalla kokonaiskuva tarkentuu. Professori Irma Sulkunen valottaa suomalaisuuden ja luterilaisuuden sidoksia. Ohjelmassa tarkastellaan myös suomalaista antisemitismiä ja avataan ikkunat Arfikkaan.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä