Horisontti

Miten sisällissodan painolastia on kannettu punaisessa ja valkoisessa suvussa?

 • 43 min
 • toistaiseksi

Sisällissodan päättymisestä tulee tällä viikolla kuluneeksi sata vuotta. Horisontissa tavataan kaksi sukua, joista kummastakin löytyy sisällissodan merkittävä vaikuttajahahmo. Säveltäjä Lasse Heikkilän isoisoisä Seth Heikkilä oli Työväenpuolueen perustajajäseniä, työväen aatteen levittäjä, joka tuomittiin lopulta maanpetoksesta. Muusikko Pekka Simojoen isoisän serkku oli puolestaan Elias Simojoki, IKL:n kansanedustaja ja kiihkomielisenä pidetty pappi. Millainen strategia vaikeneminen on trauman käsittelyssä? Mitä sovinto merkitsee tänään sata vuotta myöhemmin? Toimittajina Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

Lähetykset

 • su 20.5.2018 12.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Moni haluaa kuulua kirkkoon sen tekemän diakonian vuoksi. Onko kirkon diakonia maineensa veroista? Kun hätä muuttaa muotoaan, mukautuuko diakonia sen mukaan? Kuinka kirkko onnistuu puhumaan köyhien puolesta? Keskustelemassa ovat köyhyystutkija Anna-Maria Isola, johtava diakonianviranhaltija Tuula Mäkinen Vuosaaren seurakunnasta sekä diakoniajohtaja Jarmo Kökkö Helsingin Diakonissalaitokselta. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää. Ohjelma on uusinta kesältä 2017.

 • Helsingissä oli tällä viikolla koolla Suomen historian suurin teologian alan tieteellinen konferenssi. Tuhat eksegeettiä eli raamatuntutkijaa kokoontui Helsingin yliopistolle puimaan Raamatun tekstejä. Miten eksegeetti lähestyy Raamattua? Kun humanistista tutkimusta ei voi koskaan tehdä umpiossa, miten kulttuurinen ja uskonnollinen ympäristö tai jopa ideologiset painotukset vaikuttavat raamatuntutkimukseen? Keskustelemassa kolme Vanha testamentin eksegetiikan dosenttia, professori Hanna Tervanotko kanadalaisesta MacMaster Universitystä sekä Helsingin yliopistosta tutkijatohtori Elisa Uusimäki ja yliopistonlehtori Juha Pakkala. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Koko Lähi-idän historia on pitkään ollut miesten historiaa. Helsingin yliopiston Muinaiset Lähi-idän imperiumit -huippuyksikön vetäjä, apulaisprofessori Saana Svärd on kuitenkin tutkinut myös naisten kirjoittamia nuolenpääkirjoituksia. Mitä assyriologi osaa kertoa naisten elämästä ja mitä merkitystä muinaisen Lähi-idän tutkimuksella voi nykyihmiselle olla? Entä miten assyriologia eroaa Raamatun tekstien tutkimuksesta? Toimittajana Samuli Suonpää.

 • Euroopassa kristinusko näivettyy, kun taas Aasiassa, eritoten Kiinassa se menestyy. Miten monimuotoista kristillisyys on Aasiassa? Miten aasialaiset tulkinnat kristinuskosta eroavat länsimaisista tulkinnoista? Mitä lännen kirkot voisivat oppia Aasian kristityiltä? Vieraina ovat piispainkokouksen sihteeri Jyri Komulainen, pastori Marketta Antola Vuosaaren seurakunnasta ja Mekongin alueen aluepäällikkö Olli Pitkänen Suomen Lähetysseurasta. Toimittajina ovat Samuli Suonpää ja Anna Patronen.

 • Helsingin Kallion Alppilan kirkossa kokoontuu kiinankielinen messuyhteisö, joka kuuluu ev.lut kirkkoon. Kiinankielistä seurakuntaa luotsaa Paulos Huang. Hän on melkein 30 vuotta sitten Suomeen muuttanut filosofian ja teologian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti, joka kasvoi konfutselaisessa kodissa, mutta alkoi varhaisessa aikuisuudessaan löytää vastauksia kysymyksiinsä kristinuskosta.

  Kiinankielisessä yhteisössä käy viikottain noin 200 ihmistä. Suurimman osan seurakuntansa jäsenistä Huang on kastanut itse aikuisiällä, koska monen kiinalaisen maahanmuuttajan tausta on ateistinen. Huangin seurakunta on elämänläheinen, tempperamenttinen ja tuttavallinen, paikka, jossa uskaltaa itkeä, nauraa ja höpöttääkin. Toimittajana on Anna Patronen.

 • Kun puhutaan keskustelukulttuurista Suomessa, puhutaan yhä useammin kuplista. On punavihreää kuplaa, rasistikuplaa ja jopa kirkkokuplaa. Näiden suojiin käpertyneet kansalaiset kohtaavat vain samaan kuplaan päätyneitä lähimmäisiään ja vieraisiin kupliin huudellaan hävyttömyyksiä ja vihapuhetta. Onko kuplapuheessa perää? Millaisissa kuplissa kokevat elävänsä arkkipiispa Tapio Luoma ja vihreiden nuorten puheenjohtaja Iiris Suomela? Entä keiden ääni kuuluu, kun keskustelutaitoinen vaikuttajaeliitti kokoontuu yhteiseen kuplaansa SuomiAreenalle parantamaan maailmaa? Horisontin toimittavat Kimmo Saares ja Samuli Suonpää.

 • Alkuräjähdysteorian isän mukaan Jumala piileskelee fysiikan lakien takana

  Alkuräjähdysteorian isä Georges Lemaître oli belgialainen tähtitieteilijä ja pappi. Toisille kristityille alkuräjähdys on vaarallinen, Raamatun sanan vastainen harhaoppi ja toiset näkevät alkuräjähdys on luomisen hetki ja todistus Jumalan luomisvoimasta. Samuli Suonpää soitti kosmologi Syksy Räsäselle kysyäkseen, miten merkittävä tiedemies tämä katolinen pappi lopulta oli – ja mitä kosmologia oikeastaan todistaa Jumalasta.

 • Tamperelainen-lehden Kesäheila-äänestyksen voitti kaupunginvaltuuston vihreä varapuheenjohtaja Iiris Suomela. Miksi nuori poliitikko on lehdessä kesäheilana eikä poliittisten tavoitteidensa kanssa? Toimittajana Samuli Suonpää

 • Sisällissodan haavoja on paranneltu siunauksin ja anteeksipyynnöin. Toimittaja Samuli Suonpää vei Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin Porissa tällä viikolla paljastetulle punaisten vainajien muistomerkille ja kysyi, pitäisikö myös työväenliikkeen pyytää anteeksi sitä, että kapinaan ryhdyttiin. Entä mitä yhteistä on taistolaislauluilla ja herätysliikkeiden omilla virsillä?

 • Johannes Kastaja oli raamatunaikainen profeetta, joka saarnasi parannusta ja vaati ihmisiä ottamaan kasteen. Millaiseen historialliseen jatkumoon Johannes liittyi? Entä keitä ovat tämän ajan profeetat, mistä he puhuvat ja mistä heidät tavoittaa?

  Vieraina ovat tutkija, dosentti Matti Myllykoski sekä päätoimittaja emeritus, pastori Tapani Ruokanen. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Ville Talola. Ohjelma on uusinta kesältä 2017.

 • Millaista on buddhalaisuus Suomessa? Mitä buddhalaisuudesta putoaa pois, kun se tulee kaukomailta tänne protestanttiseen Pohjolaan? Keskustelemassa ovat Lé Tan Linh, Erja Varis ja Mitra Härkönen. Heillä kullakin on oma näkökulmansa buddhalaisuuteen. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Joonas Tolvanen lähti 17-vuotiaana Kiinaan haaveenaan oppia shaolin kung-futa, vanhaa itsepuolustuslajia. Hän kuvitteli löytävänsä sumuisilta vuorilta viisaita kung-fu-mestareita mutta löysikin lapsia hakkaavia, huumeriippuvaisia, vapaa-ajallaan räiskintäpelejä pelaavia munkkiveljiä. Siitä huolimatta Tolvanen on palannut kymmenen vuoden aikana Kiinaan uudelleen ja uudelleen. Mitä hän on Kiinasta oppinut? Entä mitä hän arvostaa Suomessa kiinankokemustensa jälkeen? Nykyisin kolmekymppinen Tolvanen työskentelee Kuopiossa lääkärinä ja on kirjoittanut kiinankokemuksistaan lennokkaan kirjan nimeltään Soturimunkin oppipoika. Toimittajana on Anna Patronen.

Klipit

 • Presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari puhuu suomalaisten erityissuhteesta Namibian kanssa. Maan itsenäisyyden kätilöksi tituleerattu Ahtisaari on puolisonsa kanssa Namibian kunniakansalainen.

 • Lapsi ei ole tyhjä taulu, ei kasvamassa oleva kuluttaja eikä tulevaa työvaoimaa, ajattelee Seurakuntien lalpsityön keskuksen eläkkeelle jäävä pääsihteeri Kalevi Virtanen. Lapsen tulo ajattelun keskiöön merkitsee perustavaa muutosta sekä kirkkoon että muualle yhteiskuntaan.
  Ohjelmassa kuullaan myös, millaisia kuvia lapset piirtävät pyhästä sekä millaisista palikoista hyvä parisuhde rakentuu.

 • Luterilaisuus koettiin Venäjän vallan aikaan erottamattomaksi osaksi suomalaisuutta, vastapainona ortodoksiselle tsaarin vallalle. Mutta yhtenäinen Suomi oli myytti jo 1800 -luvulla. Yhtenäisyyttä korostava historia oli aikanaan poliittinen valinta. Tarkastelukulmaa muuttamalla kokonaiskuva tarkentuu. Professori Irma Sulkunen valottaa suomalaisuuden ja luterilaisuuden sidoksia. Ohjelmassa tarkastellaan myös suomalaista antisemitismiä ja avataan ikkunat Arfikkaan.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä