Radio Suomen Päivä

Radio Suomen Päivä: Etninen profilointi on laissa kielletty - silti somalitaustainen pysäytetään lähes 10 kertaa useammin kuin kantasuomalainen

 • 7 min
 • toistaiseksi

Etninen profilointi on Suomessa yleistä, sitä tapahtuu arkisissa ympäristöissä - kaduilla, puistoissa, asemilla kaupoissa ja autolla ajaessa. Tuore Pysäytetyt-tutkimus toteaa, että vähemmistöjen jäsenten pysäyttäminen ilman perusteluja syö luottamusta virkavaltaan.

Akatemiatutkija Suvi Keskinen Helsingin yliopistosta sanoo, että pysäytykset ja tarkastukset koetaan ikävinä, raivostuttavina ja nöyryyttävinä.

Elina Päivinen haastattelee.

Lähetykset

 • ti 3.4.2018 13.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Miten digitalisilla ratkaisuilla voidaan tehostaa ajankäyttöä sosiaali- ja terveysalalla? Kokeilulla pyrittiin lisäämään asiakkaan kohtaamiseen jäävää aikaa. Haastattelussa Valtioneuvoston kanslian erityisasiantuntija Johanna Kotipelto sekä Tampereen yliopiston tutkija Tuuli Turja. Toimittajana Raisa Pöllänen.

  Vaalirahoitus. Antaako 10 vuotta sitten - kaikkien kohujen ja kuprujen jälkeen - uudistettu vaalirahoituslaki kansalaisille kristallinkirkkaan kuvan siitä, kuka tukee ja ketä tukee ja miten tukee? Ylen MOT:n Kirsi Skön on selvittänyt asiaa.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Palkkatyön tekeminen ei tarjoa enää näköalaa parempaan tulevaisuuteen, sanovat näyttelijä Anna Kankila ja tutkija Eetu Virén. Kirjassa "Työstäkieltätyjän käsikirja" he määrittelevät työn käsitteen uudelleen. Toimittaja Kaija Kellman.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Demarinuoret haluaisivat luopua huumausaineiden käytön kriminalisoinnista. Suhteesta emopuolue SDP:hen tekee selkoa Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi. Toimittajana Atte Uusinoka.
  Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Mitä kajaanilaiset ajattelevat SDP:n mahdollisuuksista eduskuntavaaleissa? Toimittaja Jarmo Nuotio.

  SDP:n kansanedustajaehdokas Eveliina Heinäluoma miettii nuorten innostamista politiikkaan Vaalisohva-sarjassa. Puheenjohtaja Antti Rinne puolestaan uskoo paremman maailman syntyvän vain yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden toteutumisen kautta.

  Täydellinen maailma SDP:n mukaan. Haastattelussa puheenjohtaja Antti Rinne.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Erikoissyyttäjä Robert Muellerin mukaan Donald Trumpin vaalikampanja ei vehkeillyt venäläisten kanssa. Muellerin selvityksestä kerrotut tiedot jakavat presidentin kannattajia ja vastustajia. Muut selvitykset jatkuvat. Muellerin selvityksen vaikutuksia Yhdysvaltoihin arvivoi Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen Turun yliopistosta. Toimittaja Hanna Juuti.

  Puhetta eduskuntavaalien teemoista. Tänään eduskuntapuolueista esillä on SDP. Aluksi politiikan tutkija Johanna Vuorelma arvioi SDP:n mennyttä ja tulevaa kautta.

  Haastattelussa on SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Putiikinpitäjä Arja Hongell on päihittänyt marketit, nettimyynnin ja halpatuonnin palvelulla ja persoonallisuudella. Nyt Hongell on kuitenkin päättänyt luopua vaateliikkeestään, josta on tullut jo nähtävyys. Katariina Lahtonen kävi pian ovensa sulkevassa Crazy -liikkeessä.

  100-vuotias höyryhinaaja Warkaus kunnostetaan Museoviraston tuella. Jouni Kirvesmies kyseli, mitä rahalla saadaan aikaiseksi. Haastattelussa laivan omistaja, perinnelaivailusta innostunut Pauli Löppönen sekä hinaajaa parhaillaan kunnostavaa Risto Parkkola.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Millaisia Mötley Crüen jäsenet todella ovat?

  Toimittaja ja bloggari Sami Ruokangas on tavannut bändin ja sen jäseniä useita kertoja. Mikä 1980-luvun hard rock-yhtyeessä yhtä kiehtoo, myös nuorempia sukupolvia? Suoratoistopalvelu Netflixissä sai juuri ensi-iltansa bändin rajuimmista vuosista kertovat elokuva The Dirt.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Millaisia vaikutuksia lapsen syntymällä on suomalaisten perheiden talouteen ja millaisia asumiseen liittyviä ratkaisuja perheissä tehdään? Kuulemme tuoreen lapsiperhekyselyn tuloksista. Haastattelussa Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen. Toimittajana Aki Laine.

  Virpi Suutari on ehdolla parhaan Jussin saajaksi illan Jussi-Gaalassa dokumentistaan "Yrittäjä". Perheessä käydään leikkimielistä kisaa palkintojen määristä näyttelijäpuoliso Martti Suosalon kanssa.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Vaalihäirintä. Miten siihen on varauduttu ja mitä se voi Suomessa olla? Turvallisuuskomitean erikoistutkija Antti Sillanpää on Aki Laineen haastattelussa.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Hirmumyrsky Idain aiheuttamat tuhot Mosambikissa, Zimbabwessa ja Malawissa paljastuvat maailmalle kun avustustyöt tuhoalueella ovat päässeet vauhtiin. Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi

  Teiniliittolaiset keräsivät 50 vuotta sitten Mosambikiin avustuksia taksvärkkinä. Nyt sama porukka on jälleen innostunut lahjoittamaan avustuksia hirmumyrkyn uhreille. Yksi heistä on Suomen Pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Kevät tuo mukanaan allergian aiheuttajat. Millainen allergiakevät on tulossa? Haastateltavana Tiina Vitikainen Allergia-, iho- ja astmaliiton tutkimusyksiköstä.

 • Hirmumyrskyn koettelemassa Mosambikin Beirassa ollaan aloittamassa mittavaa avustusprojektia kriisin uhrien auttamiseksi. Millainen maa eteläisesä Afrikassa sijaitseva Mosambik on? Haastattelussa konsultti Ritva Parviainen ja tohtorikoulutettava Minna Tuominen, jotka molemmat ovat asuneet ja työskennelleet Mosambikissa pitkään.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Tapani Ripatti juonsi 1990-luvun loppupuolella Ocsid-nimistä suosittua musiikkiohjelmaa. Eräänä päivänä posti toi toimittajalle c-kasetin, jonka oli lähettänyt nuori musiikintekijä, joka käytti nimeä Da Rude.
  Ripatti kertoi Radio Suomen Päivä –ohjelmassa, kuinka hän tutustui musiikintekijä Darudeen ja mikä olikaan mystisen c-kasetin tarina. Toimittaja on Lauri Rautavuori.

 • Asiantuntijoiden mukaan viiltely on yleinen ilmiö suomalaisnuorten keskuudessa, mutta siitä ei ole kuitenkaan paljon tutkittua tietoa. Tällä hetkellä arvioidaan, että yhä nuorempi viiltelee itseään.
  Radio Suomen Päivä –ohjelmassa psykologi, psykoterapeutti Katja Myllyviita kertoi, mitä viiltelystä tiedetään ja kuinka ahdistunutta läheistä voi auttaa. Toimittaja on Aki Laine.

 • Kaikki huonepölypunkit eivät ole kuolleet Suomestakaan. Allergia-, Iho- ja Astmaliiton tutkimusyksikkö, Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti, tutki tavallisia asuntoja pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa ja Etelä-Karjalassa. Selvityksen mukaan pölypunkkeja löytyi lähes yhdeksästä kodista kymmenestä. Pölypunkkien määrä oli sängyissä kuitenkin niin alhainen, että terveydellistä vaaraa ne eivät juuri aiheuttaneet. Pölypunkkien määrää tutkittiin kaikkiaan 84 kodissa. Haastateltavana Radio Suomen Päivässä olivat Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen ja tutkimusassistentti Tiina Vitikainen. Toimittaja oli Kaija Kellman

 • Miksi lääkekannabis nostattaa niin suuria tunteita?
  Tällä hetkellä erityisluvalla Suomessa arviolta 250 potilasta saa vaivoihinsa lääkekannabista. Vain harva lääkäri suostuu harkitsemaan sen määräämistä.
  Haastateltavana oli Helsingin yliopiston päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki.
  Toimittaja Raisa Pöllänen. Juontajat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Pienten lasten, eli vuonna 2016 syntyneiden, rokotuskattavuus kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvien rokotteiden osalta on hyvä. Esimerkiksi tuhkarokon rokotekattavuus on nyt 96 %. Paikallisia eroja on edelleen, ja itä-länsi -jako kattavuudessa näkyy, mutta kokonaistilannetta voi pitää hyvänä, sanoo Radio Suomen Päivässä vieraillut THL:n asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalo.

  Iso kiitos kuuluu pitkällle rokotehistorialle ja suomalaiselle neuvolajärjestelmälle. Esimerkiksi rotavirus- ja pneumokokkirokotteiden vuoksi yhä harvempi lapsi joutuu sairaalahoitoon.

  Aluksi kuitenkin tuoreesta tuhkarokkotapauksesta helmikuun alussa (1.-3.2.) laivalla Helsinki-Tukholma. Näitä yksittäistapauksia nousee Suomessa esille aika ajoin. Laajamittaista epidemiaa Ulpu Elonsalo ei pidä todennäköisenä.

  Toimittajina Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.
  Kuva: AOP

 • Velallisten tuki -yhdistyksen mukaan edelleen saatetaan periä jopa 1990-luvun velkoja ja niiden korkoja ilman, että perijällä on esittää alkuperäisiä laskuja tai tilausvahvistuksia. Radio Suomen Päivässä toimittaja Marja Ala-Kokko haastatteli Velallisten tuki ry:n varapuheenjohtaja Hilkka Laikkoa ja lakimies Juha Jokista Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

  Velkojen perinnässä voi olla hyvin kyseenlaisia piirteitä, sanoi Laikko haastattelun aluksi.

 • Kansalliskirjastossa avattiin perjantaina suomalaista pelihistoriaa käsittelevä Nopista bitteihin – suomalaista pelaamista -näyttely.

  Suomalaisen pelaamisen historia ulottuu 1800-luvulle ja ensimmäiset suomalaiset lautapelit julkistettiin 1870-luvulla. Tästä on pitkä matka 2000-luvun suomalaisiin menestystarinoihin kuten Angry Birdsiin, Clash of Clansiin ja Max Payne -pelisarjaan.

  Tiesitkö, että ensimmäisen maailmansodan aikana lautapelejä käytettiin osana tiedotusta sotatapahtumista? Tai tiesitkö, että Uuno Turhapurolla on tärkeä rooli myös suomalaisessa videopelikulttuurissa? Näyttelystä ja esillä olevista peleistä tarkemmin kertovat kirjastosihteeri Lauri Ojanen ja palvelupäällikkö Aija Vahtola. Toimittajana Atte Uusinoka. Kuva: Yle

 • Siirtomaavallan aikana oli tyypillistä siirtää taideaarteita tai etnografisia esineitä alusmaista emämaihin. Monet maat ovat nyt alkaneet vaatia ulkomaisiin museoihin kulkeutunutta kultuuriperintöään takaisin. Oikeustieteen tohtori Tini Peterzens kertoo, että esimerkiksi Lontoossa sijaitseva British Museum on saanut palautusvaatimuksia.
  Toimittaja on Kaija Kellman.

 • Syke laskee, mieli tyyntyy. Jotkut kutsuvat tuntemusta aivo-orgasmiksi. Näin toimii ASMR - autonomous sensory meridian response.
  Toisille sama ilmiö on iljettävä ja sietämätön.

  ASMR-videoilla tekijät puhuvat kuiskaten ja tuottavat ääniä esimerkiksi kynsillään tai harjaamalla hiuksiaan.

  ASMR on suomennettu tahdosta riippumattomaksi aistielämykseksi. Tutkimusta aiheesta on vähän, mutta sosiaalisen median ilmiönä ASMR on suuri. Videot keräävät massoja, videoiden tekijöillä on oma uskollinen seuraajakuntansa.

  Entä jos ASMR:n muodon saa monelle radion meditatiivisin hetki, Merisää?
  Sään rannikkoasemilla 29.1.2019 klo 11 lukee Kati Lahtinen.

  Enemmän ASMR:stä voit lukea tästä Yle uutisten jutusta: https://yle.fi/uutiset/3-10595377

 • Kunnat kilpailuttavat ja ulkoistavat hoitopalveluita, mutta miten laadukkaita palvelut todellisuudessa ovat? Kuntaliiton halllituksen puheenjohtaja ja SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero toteaa, että hankintalakiin ei ole kirjattu mitään hoitopalveluiden laadusta.

  - Vanhuspalvelulakiinkaan ei ole kirjattu mitoituksia, vaan annettiin mahdollisuus vähentää hoitajien määrää ja ammattitaitoa. Enää ei tarvita edes vastuuhoitajaa, Paatero kertoo.

  Kohut Esperi Careen ja Attendoon liittyen ovat nostattaneet keskustelun palvelutason laadusta ja riittävyydestä uudelle tasolle. Mitä ongelmatapauksissa tulisi tehdä? Paatero väläyttää idean laitosten nopeammasta sulkemisesta.

  Entä minkä takia SDP:n puoluejohto aikoo esittää välikysymyksen vanhustenhoidon tilasta?

  Toimittajana Marja Ala-Kokko. Kuva: Yle

 • Viha on energiapiikin antaja, joka sysää kohti hyvää tai pahaa toimintaa, sanoo psykologi, psykoanalyytikko Rauno Juntumaa Radio Suomen Päivän haastattelussa.

 • Vanhojen huonekasvien harrastus saattaa lähteä lapsesta. Huonekasviryhmissä vaihdetaan pistokkaita ja jutellaan siitä, mitä harrastajien kukille kuuluu. Hyötykasviyhdistyksen Soilikki- ja pielikkipiirissä useimpien sydän sykkii pelakuulle. Radio Suomen Päivässä harrastuksestaan kertoivat Kati Orava, Anne Kranck, Anu Ranta, Sari Haaksiala ja Eija Heinonen. Pelargonien harrastaminen voi muuttua jopa maniaksi, mutta ainakin se on seikkailu kasvien maailmassa. Toimittajana on Kaija Kellman

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä