Radio Suomen Päivä

Etninen profilointi on laissa kielletty - silti somalitaustainen pysäytetään lähes 10 kertaa useammin kuin kantasuomalainen

 • 7 min
 • toistaiseksi

Etninen profilointi on Suomessa yleistä, sitä tapahtuu arkisissa ympäristöissä - kaduilla, puistoissa, asemilla kaupoissa ja autolla ajaessa. Tuore Pysäytetyt-tutkimus toteaa, että vähemmistöjen jäsenten pysäyttäminen ilman perusteluja syö luottamusta virkavaltaan.

Akatemiatutkija Suvi Keskinen Helsingin yliopistosta sanoo, että pysäytykset ja tarkastukset koetaan ikävinä, raivostuttavina ja nöyryyttävinä.

Elina Päivinen haastattelee.

Lähetykset

 • ti 3.4.2018 13.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Tasavallan presidentti jakoi kansainvälistymispalkinnot. Haastattelussa yksi menestynyt yrittäjä. Saara Hirvonen toimittaa. Studiossa Sanna Pirkkalainen

 • Syntyvyys vähenee, mutta erot eri puolilla maailmaa ovat suuret. Hannele Muilu haastattelee YK:n väestörahaston (UNFPA) varapääjohtaja Laura Londénia. Tutkimuspäällikkö Jaana Lindström THL:stä kehottaa maailman diabetespäivänä testaamaan sairastumisriskiä. Studiossa Sanna Pirkkalainen.

 • Riikka Uosukainen raportoi Ruotsin hallitusneuvotteluista. Autojen tuonti länsinaapurista on lisääntynyt paljon. Mitä tuodaan? Minna Rosvall selvittää. Studiossa Sanna Pirkkalainen.

 • Yhä useampi kulkee kahdella pyörällä ympäri vuoden. Turvallisuusvalistus on tärkeä keino vähentää onnettomuuksien määrää. Mutta millainen valistus? Tästä ovat puhumassa erityisasiantuntija Martti Tulenheimo Pyöräliitosta ja Robert Torvelainen Uberista.
  Studiossa Sanna Pirkkalainen.

 • Britannia ja EU saivat illalla valmiiksi sopimusluonnoksen Britannian EU-eron ehdoista, kertoo kirjeenvaihtaja Petri Raivio. Kahdessa vuorokaudessa kansalaisaloite diesel-veron poistamiseksi on jo kerännyt yli 105 tuhatta allekirjoitusta. Tuulikki Paavola on ensimmäinen allekirjoittaja, hänelle soitti Pirjo Auvinen. Sanna Pirkkalainen juontaa.

 • Lähes kahdella miljoonalla suomalaisella on kirjastokortti. Se on paljon, mutta miksi kaikilla ei ole sitä - niin paljon ja monenlaista kirjasto on ollut ennen ja on nykyään. Minna Joenniemen toimittama "Kirjasto auki!" on ohjelmakokonaisuus, jossa kirjaston monet kasvot näkyvät ja kuuluvat.

  Miten musiikki ja tanssi auttavat oppimisessa? Miten tehdään esimerkiksi tanssia runoista? Kokkolan seudulla koulujen kulttuuriviikolla testataan tätä.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Rakastava ja vakaa ihmissuhde on ihmisen onnellisuuden ja yleisen hyvinvoinnin ehdoton kulmakivi. Tällä viikolla vietetään kolmatta kertaa parisuhdeviikkoa, jonka järjestävät yhteistyössä Väestöliitto ja Parisuhdekeskus Kataja.

  Mitä sinä voit tehdä onnellisen parisuhteen eteen? Miten huomioidaan ja panostetaan suhteessa perusarjessa? Pari- ja perheterapeutti Kaisa Humaljoki Parisuhdekeskus Katajasta kehottaa kysymään esimerkiksi, miten päivä meni?

  Kati Lahtinen ja Matti Ylönen haastattelivat.

 • Mitkä ovat ravintola-anniskelun arvonlisäveron alentamisen taloudelliset vaikutukset ravintola-alaan ja Suomen kansantalouteen? Suomessa anniskelun verotus on yksi EU:n kireimmistä. Jos arvolisäveroa alennettaisiin, mitkä olisivat kerrannaisvaikutukset talouteen ja työllisyyteen?

  Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jyrki Niemi ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi kertovat tuoreen selvityksen tuloksista.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Vuonna 2005 tekniikan tohtori Eero Paloheimo ryhtyi uskaliaaseen projektiin, joka saattaisi vaikuttaa koko planeetan tulevaisuuteen. Hän lähti suunnitelemaan ja rakentamaan Kiinaan ekokaupunkia, jossa arki ja ekologisen elämäntavan teoriat löisivät kättä. Hän uskoi, että länsimaiden tekemät kohtalokkaat virheet voitaisiin Kiinassa vielä välttää, eikä elintärkeitä hankkeita hidastaisi loputon keskustelu ja kokoustaminen.

  Paloheimon yhdestoista teos ”Kiinalainen juttu” on miltei jännityskertomuksen tavoin etenevä dokumentti toistakymmentä vuotta kestäneestä ekokaupunkihankkeesta. Paloheimo kuvaa siinä kiinalaista yhteiskuntaa ja mentaliteettia, jotka poikkeavat odottamattoman paljon siitä, mihin lännessä on totuttu. Ekokaupunkiprojektin tilinteon ohella kirja sisältää paljon mielenkiintoista ja absurdiakin kuvausta niin suomalaisesta kuin kiinalaisesta byrokratiasta, liike-elämästä, arjesta, politiikasta, kaupunki- ja maaseutuelämästä. Paloheimo kertoo, miten arvovaltakiistat helposti pilaavat jalotkin tarkoitusperät.

  Jari Mäkäräinen tapasi Paloheimon, joka edelleen uskoo maailman tarvitsevan tämän kaltaisia hankkeita.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Minkä tyyppisiin hankkeisiin kaavavalitukset tyypillisesti kohdistuvat? Millaista haittaa ja kenelle kaavoitusprosessien pitkittymisestä aiheutuu? Onko kuntalaisilla riittävästi mahdollisuuksia osallistua kaavoitusprosessiin? Miten kaavoitus- ja valitusprosesseja voitaisiin nopeuttaa ja kehittää? Aula Researchin toimitusjohtaja Juha Vekkilä kertoo.

  Michelle Obaman muistelmat on julkaistu tänään 24:llä kielellä ympäri maailman. Konsulttitoimisto Nordic West Officen Pohjois-Amerikan toimintojen johtaja Kristiina Helenius kertoo, että Obama on ollut hyvin erilainen ensimmäinen nainen verrattuna edeltäjiinsä. Jari Mäkäräinen haastattelee.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Kaikki vuonna 1997 syntyneistä. Nykyiset parikymppiset ovat syntyneet hyvinvoivaan Suomeen, mutta heilläkin on omat vastoinkäymisensä. Entä mitkä ovat  nuorten aikuisten elämän kohokohdat nykyään? 

  Syrjäseutujen arvaamattoman kalliit valokuidut. MOT-ohjelma kertoo tänä iltana TV-yhdessä syrjäseutujen valokuituhankkeista ja niihin upotetuista yhteisistä rahoista. Studiossa toimittaja Lauri Miettinen.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Vaaralliset ohitukset. Yle kuvasi liikennetilanteita auton tuulilasikameralla ja kysyi niistä kommenttia asiantuntijalta.

  Nopeusvalvontakameroiden mahdollisuudet. Uusia kameratolppia ja kameroita asennetaan ja vanhat jäävät käyttöön. Minkälaista valvontaa on luvassa?

  Arvopaperitilit loppuvat. Missä säilytät osakkeesi? Vastamaassa Arvopaperikeskuksen viestintäjohtaja Pekka Isosomppi.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Suomalaiset metsästysturistit eivät ole yhtenäinen ryhmä, vaan metsästäjillä on monenlaisia motiiveja metsästysmatkoilleen. Asia ilmenee kauppatieteiden maisteri Jarno Sunin 9. marraskuuta Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavasta väitöskirjasta.

  Suni on tutkinut väitöstutkimuksessaan metsästysmatkailun motiiveja ja sitä, millaisia metsästäjätyyppejä metsästysturisteista löytyy. Väitöstyössä metsästysmatkalla tarkoitetaan vähintään yhden vuorokauden, yöpymisen vaativaa matkaa, joka suuntautuu metsästäjän tavanomaisten metsästysalueiden ulkopuolelle.

  Jarno Sunin mukaan metsästysmatkailu ei ole kovin yleinen ilmiö suomalaisten metsästäjien keskuudessa. Yleisimpiä metsästysmatkakohteita ovat Viro, Ruotsi, Puola, Saksa, Afrikka ja Pohjois-Amerikka. Toimittajana Mira Stenström.

 • Samoihin aikoihin, kun Suomessa vietetään pyhäinpäivää, Meksikossa juhlitaan ilolla eläviä ja kuolleita. Meksikolaiset uskovat, että kuolleet kerran vuodessa tulevat tervehtimään elossa olevia läheisiään ja silloin on syytä käynnistää riehakas Dia de los Muertos, vainajien juhla. Toimittaja ja tietokirjailija Eija Pulkkinen on asunut 25 vuotta eri puolilla maailmaa, pitkään myös Meksikossa. Hän on kirjoittanut kirjan elämän ja kuoleman riiteistä, ja tietää mitä vainajien juhlistaminen merkitsee meksikolaisille. Pulkkinen vieraili perjantaina Radio Suomen Päivän vieraana. Toimittajana on Johanna Östman.

 • Elisa Miinin on todellinen joulufani: ensimmäiset glögit hän juo syys-lokakuun vaihteessa ja kuusi koristellaan viimeistään itsenäisyyspäivänä. Mrs Christmas -blogia pitävä Miinin innosti viime vuonna suomalaisia askartelemaan tonttuovia. Mikä on tulevan joulun askarteluhitti vai vieläkö tonttuovi pitää pintansa? Entä mitä kaikkea muuta kuuluu hardcore-joulufanin repertuaariin? Ilona Turtola tapasi Elisa Miininin. (Kuva: Elisa Miinin)

 • Autoliikenne ja sen mukana tullut infra eli tieverkko ja huoltoasemat olivat modernisaation näkyvimpiä merkkejä Suomessa jo 20-luvulta alkaen. Lopulta tieverkko ja tuhannet huoltoasemat täyttivät maan. Muutosta on kuitenkin ilmassa. Toimittaja Jari Mäkäräinen tapasi helsinkiläisellä funkishuoltoasemalla arkkitehti Harri Hautajärven, jonka kanssa keskustellaan niin huoltoasemien muutoksesta kuin menneisyydestä.

 • Miltä kuulostaa satojen tuhansien eurojen äänentoisto? Jari Mäkäräinen kävi kuuntelemassa neljän päätevahvistimen, yhden etuvahvistimen, parin äänilähteen, useiden ranteen paksuisten kaapeleiden ja neljän ison, miehenkorkuisen kaiutintornin "stereota" HIFI-messuilla. Teppo Hirvikunnas on AVPlus-lehden päätoimittaja ja Hifi-asiantuntija on Jari Mäkäräisen haastattelussa.

 • Lapsuuden hyvät olot luovat pohjan hyvään aikuisuuteen. Turvaton lapsuus voi johtaa turvattomaan aikuisuuteen. Pelottava lapsuuden huostaanottokokemus voi aiheuttaa ongelmia myös omassa vanhemmuudessa.
  Ylitse-projekti on SOS Lapsikylän kolmivuotinen hanke, jonka tarkoituksena on vähentää lastensuojelun ylisukupolvisia asiakkuuksia.
  Radio Suomen päivässä Kati Lahtisen ja Matti Ylösen haastateltavina ovat projektikoordinaattori Oskari Savisalo SOS Lapsikylästä ja vertaismentori Mia.

 • Leo-Pekka Tähti on millä tahansa mittarilla yksi Suomen menestyneimmistä urheilijoista. Vuoden urheilijaksi 2016 valittu Tähti on urallaan voittanut 16 arvokisakultaa ja yhteensä 27 arvokisa -eli EM, MM tai paralympiamitalia.
  Äskettäin päättyneet parayleisurheilun EM-kisat Berliinissä nousivat otsikoihin suomalaismenestyksen lisäksi raha-asioiden takia. Ilman mitalia jääville suomalaisurheilijoille oli ennen kisoja määrätty 900 euron omavastuu kisamatkan kustannuksista.
  Kolmen kullan ja yhden hopean kanssa kotiin tullut Tähti kertoo oman näkemyksensä asiasta. Samalla hän pohtii syitä omaan, odotukset ylittäneeseen kisamenestykseensä. Aki Laine haastattelee.

 • Mielenterveys- ja päihdeongelmat koskettavat lähes kaikkia, ainakin välillisesti. Puolet työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveystaustaisia. Yli puoli miljoonaa suomalaista on alkoholin kanssa ongelmissa ja joka neljäs lapsi kärsii alkoholin käytöstä.

  Päihdetyölle on siis kysyntää, mutta miten päihdetyö pärjää keskellä soten myllerryksiä ja millaista päihdetyö voisi olla vuonna 2025?

  Mutta miten kyseiset palvelut on otettu huomioon sote-uudistusta tehtäessä? Esimerkiksi näihin kysymyksiin vastaukset antaa sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhiala ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Jaana Markkula.

  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Ultra Bra-kirjan toinen kirjoittaja Ville Similä kertoi yhtyeen vaiheista. Similä pohti ensin, kuinka poliittinen yhtye Ultra Bra oli.
  Ville Similää haastattelivat Radio Suomen Päivän juontajat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen lähtee uusiin tehtäviin elokuun lopussa 2018. Millaisen Ylen hän jättää jälkeensä? Lauri Kivinen sanoo, että hänen toimistusjohtajakaudellaan suurin muutos Ylessä on ollut julkaisutavan muuttuminen. Ennen oli kanavia ja nyt on tarjotin, johon kuuluu erilaisia tekniikoita kuten Areena, verkkopalveluja ja Uutisvahti. Lauri Kivinen uskoo, että radiossa julkaisemisen tapa säilyy pitkään entisellään, sillä radio on hänestä edelleen erittäin vahva, intiimi ja koukuttava väline. Radio Suomen Päivässä toimitusjohtaja Lauri Kivistä haastattelivat Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Italialaiset Elena Favilli ja Francesca Cavallo kyllästyivät perinteisiin prinsessasatuihin ja kirjoittivat maailmanmaineeseen ampaisseen Iltasatuja kapinallisille tytöille. Myös täällä Suomessa rajoja rikkovien, omaa tietä kulkevien naisten tarinat ovat inspiroineet niin paljon, että lyhyessä ajassa peräti kolmeen kirjaan on koottu tarinoita uraauurtavista suomalaisnaisista. Ilona Turtolan haastattelussa kirjoittajista kaksi: Ida Salminen ja Elina Tuomi.

 • Ajokorttiuudistus tuli voimaan 1.7.2018 ja keskustelussa on se, miten uudistus vaikutti kuorma-autoilijoiden elämään. Radio Suomen päivän vieraana lakimies Emilia Ojala Trafista.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä