Radio Suomen Päivä

Etninen profilointi on laissa kielletty - silti somalitaustainen pysäytetään lähes 10 kertaa useammin kuin kantasuomalainen

 • 7 min
 • toistaiseksi

Etninen profilointi on Suomessa yleistä, sitä tapahtuu arkisissa ympäristöissä - kaduilla, puistoissa, asemilla kaupoissa ja autolla ajaessa. Tuore Pysäytetyt-tutkimus toteaa, että vähemmistöjen jäsenten pysäyttäminen ilman perusteluja syö luottamusta virkavaltaan.

Akatemiatutkija Suvi Keskinen Helsingin yliopistosta sanoo, että pysäytykset ja tarkastukset koetaan ikävinä, raivostuttavina ja nöyryyttävinä.

Elina Päivinen haastattelee.

Lähetykset

 • ti 3.4.2018 13.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Savo Volley on uusi savolainen liigalentopallojoukkue. Se rakennettiin Pielaveden Sammosta ja kuopiolaisesta Leka-Volleystä. Uusista suunnitelmista raportoi Jukka Eskanen. Haastattelussa myös tähtipelaaja Olli-Pekka Ojansivu.

  Sijaissynnyttäminen on bisnestä. Kirsi Skön kertoo illan MOT-ohjelmasta.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen puhuu ilmastopolitiikasta. Tuleeko Pariisin sopimus voimaan ja millaisena? Marja Ala-Kokko haastattelee. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Ruska on värin vähenemistä, selvittää professori Kurt Fagerstedt. Peliriippuvainen kertoo, kuinka joutui lopulta kavaltamaan rahaa.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Jokamiehen oikeudet Suomessa ovat laajat. Yle haluaa suojella oikeuksia ja edesauttaa niiden pääsyä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Miten se käy? Vastaamassa ovat yhteiskuntasuhteiden asiantuntija Anne Rautiainen Suomen Ladusta ja toimittaja Tiina Klemettilä.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Turun saariston poikkeuksellinen tutkinta. Sata poliisia ratsasi viikonloppuna kallioisen saariston tontteja lähellä rannikon laivareittejä. Miksi? Miten asiaan liittyy yhtiö nimeltä Airiston helmi? Mitä tiedämme nyt? Raportti Turun saaristosta.

  Eläkeläisten maksuhäiriömerkinnät kasvavat, kun kuluttamaan tottunut sukupolvi eläköityy. Tulevan eläkeläisen pitäisi aloittaa varautuminen tulojen putoamiseen jo vuosia ennen eläkkeelle jäämistä, sanovat Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantsar ja Eläkeläiset ry:n toiminnanjohtaja Jan Koskimies.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Kuka saa omia kulttuuria ja miten? Mikä on taiteen tehtävä? Entä, kuinka paljon pitää tietää, mitä Euroopassa nyt tapahtuu? Muun muassa näistä puhutaan "Musta Saara" -näytelmän käsikirjoittajan Pirkko Saision kanssa. Jari Mäkäräinen haastattelee.

  Käymme myös Tyrnävällä seuraamassa, kuinka innokkaasti Nälkäpäivän vapaaehtoiset keräävät varoja hädänalaisille. Toimittajana Risto Degerman.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Kuuma, valoisa, pitkä kesä takana. Samanlainen, poikkeuksellisen kuuma se oli myös kasveille.
  Nyt pitäisi vähitellen saada puutarha ja sen kasvit valmiiksi talveen.
  "Vielä ei etelässä kannata suojata kasveja talven varalle kun ei ole ollut edes yöhallaa", sanoo biologi Leena Luoto. Aki Laine kävi Vantaalla Luodon kotipuutarhassa tutkimassa miten kasvit ovat kesän yli pärjänneet.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Lapset saavat osallistua päätöksentekoon usein vain sellaisissa asioissa, jotka aikuiset määrittävät "lasten asioiksi". Kuulostaako tutulta?

  Tuore Tampereen yliopistossa tarkastettava väitöskirja kertoo, että lapset haluaisivat enemmän vaikutusmahdollisuuksia niin kotona kuin yleisestikin yhteiskunnassa. Aikuisten tulisi huomioida lasten mielipiteet niin isoissa kuin pienissäkin asioissa. Näin kasvatamme aktiivisia ja yhteisöllisiä kansalaisia.

  Toimittaja Raisa Pöllänen tapasi väitöskirjatutkija Elina Stenvallin.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Kiina kasvaa taloudellisena, poliittisena ja sotilaallisena valtana vauhdilla. Pitkään Kiinassa työskennellyt toimittaja Mari Manninen purkaa tuoreessa kirjassaan maahan liittyviä myyttejä.
  Kirjassa kerrotaan, mitä oikeasti tarkoittaa yhden lapsen politiikka, miten vallan keskittyminen kommunistiselle puolueelle näkyy kansalaisten arjessa ja kuinka kansa kokee elintason nousun.
  Kommunistisen puolueen todellista kannatusta ei tiedetä, sillä uskottavia mielipidemittauksia ei ole.
  Sosialismista Mannisella on yllättävä näkemys. Maassa on toisinajattelijoita, ja kansan tahtoa kuunnellaan ainakin jollain tavoin. Monista päätöksistä on peräydytty, kun kansa on sitä vaatinut. Esimerkiksi kiinteistöveroa ei tule ainakaan toistaiseksi.
  Kati Lahtinen ja Matti Ylönen tekevät selkoa kirjasta yhdessä kirjoittajan kanssa.

 • Eduskunta äänestää iltapäivällä ulkoministeri Timo Soinin luottamuksesta. Opposition epäluottamuslauseessa arvioidaan, että Soini on ulkoministerinä toiminut Suomen virallisen linjan vastaisesti vieraillessaan virkamatkalla abortinvastaisessa tilaisuudessa ja kiitellessään blogikirjoituksissaan esimerkiksi Argentiinan abortin vastaisia päätöksiä. Soinin toimet jakavat opposition, mutta myös hallituspuolueiden rivejä. Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Siren ei ole luvannut noudattaa ryhmäkuria, toisin kuin keskustan Hanna Kosonen. Pirjo Auvinen haastattelee.

  Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat laatineet raportin, jossa tarkastellaan lobbarirekisteriä lobbaussääntelyn muotona sekä EU:n, Irlannin, Ison-Britannian, Itävallan ja Yhdysvaltojen rekisterikäytäntöjä. Lobbarirekisterin avulla kerätään ja julkaistaan tietoa siitä, kuka lobbaa ja ketä, mitä lobbaaminen koskee, kuinka sitä on harjoitettu ja millä resursseilla. Apulaisprofessori Emilia Korkea-aho kertoo selvityksen tuloksista.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Koulutusleikkaus-pelin lopussa kaikki häviävät. Lahtelaisopettaja Mikko Tähkänen suunnitteli asiasta lautapelin. Johanna Talasterä toimittaa. Oululainen Markku Korhonen ei suostu ihmisroskaksi. Jesse Mäntysalo ja Mari Jäntti haastattelevat asunnotonta. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen

 • Ari Berghäll on valokuvannut hylättyjä huoltoasemia. Niiden tunnelmassa on nostalgiaa, kauneutta ja unohduksen kauheutta.
  Kuulijat kertovat muistojaan huoltoasemalta. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen

Klipit

 • Autoliikenne ja sen mukana tullut infra eli tieverkko ja huoltoasemat olivat modernisaation näkyvimpiä merkkejä Suomessa jo 20-luvulta alkaen. Lopulta tieverkko ja tuhannet huoltoasemat täyttivät maan. Muutosta on kuitenkin ilmassa. Toimittaja Jari Mäkäräinen tapasi helsinkiläisellä funkishuoltoasemalla arkkitehti Harri Hautajärven, jonka kanssa keskustellaan niin huoltoasemien muutoksesta kuin menneisyydestä.

 • Miltä kuulostaa satojen tuhansien eurojen äänentoisto? Jari Mäkäräinen kävi kuuntelemassa neljän päätevahvistimen, yhden etuvahvistimen, parin äänilähteen, useiden ranteen paksuisten kaapeleiden ja neljän ison, miehenkorkuisen kaiutintornin "stereota" HIFI-messuilla. Teppo Hirvikunnas on AVPlus-lehden päätoimittaja ja Hifi-asiantuntija on Jari Mäkäräisen haastattelussa.

 • Lapsuuden hyvät olot luovat pohjan hyvään aikuisuuteen. Turvaton lapsuus voi johtaa turvattomaan aikuisuuteen. Pelottava lapsuuden huostaanottokokemus voi aiheuttaa ongelmia myös omassa vanhemmuudessa.
  Ylitse-projekti on SOS Lapsikylän kolmivuotinen hanke, jonka tarkoituksena on vähentää lastensuojelun ylisukupolvisia asiakkuuksia.
  Radio Suomen päivässä Kati Lahtisen ja Matti Ylösen haastateltavina ovat projektikoordinaattori Oskari Savisalo SOS Lapsikylästä ja vertaismentori Mia.

 • Leo-Pekka Tähti on millä tahansa mittarilla yksi Suomen menestyneimmistä urheilijoista. Vuoden urheilijaksi 2016 valittu Tähti on urallaan voittanut 16 arvokisakultaa ja yhteensä 27 arvokisa -eli EM, MM tai paralympiamitalia.
  Äskettäin päättyneet parayleisurheilun EM-kisat Berliinissä nousivat otsikoihin suomalaismenestyksen lisäksi raha-asioiden takia. Ilman mitalia jääville suomalaisurheilijoille oli ennen kisoja määrätty 900 euron omavastuu kisamatkan kustannuksista.
  Kolmen kullan ja yhden hopean kanssa kotiin tullut Tähti kertoo oman näkemyksensä asiasta. Samalla hän pohtii syitä omaan, odotukset ylittäneeseen kisamenestykseensä. Aki Laine haastattelee.

 • Mielenterveys- ja päihdeongelmat koskettavat lähes kaikkia, ainakin välillisesti. Puolet työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveystaustaisia. Yli puoli miljoonaa suomalaista on alkoholin kanssa ongelmissa ja joka neljäs lapsi kärsii alkoholin käytöstä.

  Päihdetyölle on siis kysyntää, mutta miten päihdetyö pärjää keskellä soten myllerryksiä ja millaista päihdetyö voisi olla vuonna 2025?

  Mutta miten kyseiset palvelut on otettu huomioon sote-uudistusta tehtäessä? Esimerkiksi näihin kysymyksiin vastaukset antaa sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhiala ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Jaana Markkula.

  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Ultra Bra-kirjan toinen kirjoittaja Ville Similä kertoi yhtyeen vaiheista. Similä pohti ensin, kuinka poliittinen yhtye Ultra Bra oli.
  Ville Similää haastattelivat Radio Suomen Päivän juontajat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen lähtee uusiin tehtäviin elokuun lopussa 2018. Millaisen Ylen hän jättää jälkeensä? Lauri Kivinen sanoo, että hänen toimistusjohtajakaudellaan suurin muutos Ylessä on ollut julkaisutavan muuttuminen. Ennen oli kanavia ja nyt on tarjotin, johon kuuluu erilaisia tekniikoita kuten Areena, verkkopalveluja ja Uutisvahti. Lauri Kivinen uskoo, että radiossa julkaisemisen tapa säilyy pitkään entisellään, sillä radio on hänestä edelleen erittäin vahva, intiimi ja koukuttava väline. Radio Suomen Päivässä toimitusjohtaja Lauri Kivistä haastattelivat Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Italialaiset Elena Favilli ja Francesca Cavallo kyllästyivät perinteisiin prinsessasatuihin ja kirjoittivat maailmanmaineeseen ampaisseen Iltasatuja kapinallisille tytöille. Myös täällä Suomessa rajoja rikkovien, omaa tietä kulkevien naisten tarinat ovat inspiroineet niin paljon, että lyhyessä ajassa peräti kolmeen kirjaan on koottu tarinoita uraauurtavista suomalaisnaisista. Ilona Turtolan haastattelussa kirjoittajista kaksi: Ida Salminen ja Elina Tuomi.

 • Ajokorttiuudistus tuli voimaan 1.7.2018 ja keskustelussa on se, miten uudistus vaikutti kuorma-autoilijoiden elämään. Radio Suomen päivän vieraana lakimies Emilia Ojala Trafista.

 • Kalevauva on yhtye, joka tekee kansanrunoutta keskustelupalstoilta. Vauva.fi keskustelupalstojen anonyymit keskustelut ovat Kalevauvan käsittelyssä taipuneet internetin maailmaa naurattaneiksi tarttuviksi kappaleiksi ja nyt jopa Kalevauvala- nimiseksi runokokoelmaksi. Anni Riit´aho haastattelee.

 • Kahvinkulutus nykyisessä mitassaan päättyy vuoden 2050 tienoillla. Näin ennakoivat tuoreessa Kahvivallankumous-kirjassaan kustannuspäällikkö Petri Leppänen ja kahvipaahtimon johtaja Lari Salomaa. Ilmastonmuutos ja kulutuksen kasvu tekevät kahvista uhanalaisen. Suomalaiset kuluttavat jopa 10 kiloa kahvia per henkilö joka vuosi, mutta siihen on tulossa muutos, sanoo Lari Salomaa.

  Elina Päivinen haastattelee.

 • Mitä digiloikka kertoo hallituksen koulutuspolitiikasta?

  Tutkijat, kasvatustieteilijä Tuomas Tervasmäki ja filosofi Tuukka Tomperi, ovat kirjoittaneet kirjan koulutuspolitiikan arvovalinnoista. Alkukesästä he julkaisivat tutkimuksen koulutuspolitiikasta, jonka mukaan elinkeinoelämä suuntaa koulutusta. Digiloikka, oppimisympäristöjen ja pedagogiikan modernisointi tulivat hallituksen koulutuspoliittisten linjausten keskeisiksi tavoitteiksi varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin.

  Mitä kaikkea tuo sanarykelmä kantaa mukanaan? Keskustelijoina Tuomas Tervasmäki ja Tuukka Tomperi.

  Toimittajana Katariina Lahtonen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä