Kvarttiteoria

JUKKA PERKO: Musiikki on joko totta tai ei

 • 48 min
 • ei kuunneltavissa

Musiikki on aina sidoksissa elämään ja elämäntapahtumiin, sanoo muusikko, saksofonisti Jukka Perko. Musiikki voi siis olla joko totta tai ei totta, eli jokin musiikki herättää ihmisessä tunteita, kun taas toinen ohittaa sen tuosta vain. Perkon mielestä musiikki on hyvä harjoittelukenttä mennä toisen nahkoihin. Se on keskeinen asia elämässä ylipäätään, jotta voimme tulla toimeen toistemme kanssa.

Jukka Perko muistuttaa, että musiikissa on monta ulottuvuutta. On olemassa kognitiivinen, aistein havaittava ja mitattava ulottuvuus, mutta myös intuitiivinen ulottuvuus, jonka välittäminen toiselle on melko mahdotonta. Esimerkiksi pyhyyden kokemista on vaikea toiselle selittää.

Ohjelmassa soivat kappaleet:

1. JAAKKO LÖYTTY, SUDEN AIKA, JAAKKO RYHÄNEN - kooste virrestä Sinuhun turvaan, Jumala
2. TRANSJOIK - Manala (Land of death)
3. LAURA MOISIO - Valheet vuoreksi kasaantui 2´21
4. JUKKA PERKO, THE METROPOLE ORCHESTRA - Blue in green
5. JAN GARBAREK, KIM KASHKASHIAN - In praise of dreams
6. JAMES TAYLOR - Don´t talk now
7. JUKKA PERKO AVARA - Gabriel Fauren Pavane op.50

Lähetykset

 • to 17.5.2018 20.09 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Musiikin tehtävä on yhdistää ihmiset ympäri maailman, sanoo laulutaiteilija Anu Komsi. Radion keksimisestä lähtien mitä kummallisin musiikki tavoittaa meidät. Toisaalta musiikki on kärsinyt inflaation, koska sitä soi koko ajan.

  Anu Komsi sanoo, että musiikin kuunteleminen konsertissa jättää erilaisen jäljen. Hänen mielestään isossa salissa konsertin hienoin hetki on usein se, kun tuhatpäinen yleisö ja esiintyjät ovat muutaman sekunnin hiljaa. Komsi moittiikin esimerkiksi oopperaohjauksissa siitä, että kaikki tauot täytetään visuaalisella tykityksellä, ei uskota musiikkiin tai anneta yleisölle aikaa sulattaa juuri kuulemaansa.

  Anu Komsin mielestä laulamisessa on hienoa se, että ihmisen koko kroppa ja sielu tulee ulos lauluäänenä. Se mikä häntä huolettaa on puhtaasti laulamisen taito. Kouluissa ei enää lauleta ja se heijastuu Komsin mukaan niin, että enää ei osata laulaa puhtaasti. Sama kehitys on niin taide- kuiin viihdemusiikissakin. Samalla myös ihmisten korvat ovat degeneroituneet, emmekä erota laulaako artisti puhtaasti.

  1. BARBRA STREISAND - You wanna bet
  2. AMY WINEHOUSE - Our day will come
  3. LULA PENA - Ausencia
  4, ANTERO PRIHA, ANU KOMSI, KALLE SALONEN - Mielen taivas: 8. OSA: Rauha
  5. SARAH MCCOY - Beautiful stranger
  6. OUM - Taragalte (excerpt)
  7. LAILA KINNUNEN - Epävireiset sydämet
  8. SARAH VAUGHAN - On a clear day (you can see forever)

 • Äänitaiteilija Wimme Saari sanoo, että hänen musiikkinsa syntyy kaikesta siitä mitä elämän aikana on tapahtunut ja miten ajatus kulkee. Hän ammentaa melodiat, tunnelmat ja joikuäänenkuljetukset mielen avaruudesta. Wimme kuvailee tilaa suuremmaksi kuin oikea avaruus, sinne voi heittäytyä kellumaan, se on maailmankaikkeuden kohtu.

  Nuorempana Wimmeä arvelutti miten tarkasti noudattaa eri alueiden tapoja joikata. Myös Käsivarren lestadioilaisuus asetti rajoja, sillä joikaamista pidettiin syntinä. Ajan myötä Wimme kuitenkin kehitti oman tyylinsä käyttää ääntä.

  Musiikkini lähtökohtana ei ole miellyttää kuuntelijoita, vaan hakea itselleen nautintoa ja hurmiota, sanoo Wimme. Hieman naurahtaen hän toteaa, että se on yhdenlaista itsetyydytystä. Nautinto tulee siitä kun antaa mielikuvien kulkea ja saa hurmoksen päälle, voi uppoutua mielen väreihin ja kulkea siinä tilassa ilman rajoja.

  1. ISAO TOMITA - Modest Musorgskin Näyttelykuvia 1. osa: Promenade
  2. LEONARD COHEN - You want it darker
  3. WIMME & RINNE - Heart (Vaibmu/Sydän)
  4. ROBBIE ROBERTSON, THE SIX NATIONS WOMEN SINGERS - Stomp dance (Unity)
  5. TAPIO RAUTAVAARA - Anttilan keväthuumaus
  6. YLVA, AILU VALLE - Roryda (single mix)
  7. EMMA SALOKOSKI - Pohjan poika

 • Musiikilla on kyky ärsyttää ihmisten ajatus- sekä tunnemaailmaa, sanoo pianisti Paavali Jumppanen. Musiikin ominaispiirre on se, että se tulee sisintämme hirmuisen lähelle, se kutkuttaa aivoja, mutta tuntuu myös sydänalassa.

  Omaa instrumenttiaan Jumppanen sanoo helvetinkoneeksi. Kaikella rakkaudella, tietysti, sillä hän vertaa pianoa myös formula 1:een tai sampoon. Piano on Paavalin mukaan tavattoman monimutkainen ja hienostunut laite.

  Paavali Jumppasen mielestä ei voi olla itseisarvo pyrkiä tyylillisesti autenttisuuteen. “Miksi meidän pitäisi tulkinnoillamme palvoa henkilöä, joka on poistunut keskuudestamme jo parisataa vuotta sitten?” Jumppasen mielestä vanhoihin säveltäjiin liittyy muutenkin aivan liikaa henkilönpalvontaa, jopa niin että musiikki jää joskus varjoon.

  Ohjelmassa soivat kappaleet:

  1. EMAHOY TSEGUÉ-MARIAM GUEBROU - Mother´s love
  2. SAIMAA, LUMOS-STRINGS, KAARTIN SOITTOKUNTA - Karelia osa Intermezzo 2 (live)
  3. DOLLY PARTON - Down on music row
  4. HERBIE HANCOCK - Cantaloupe Island
  5. RÄTTÖ JA LEHTISALO - Rokkia radiosta (sijaitsee katkelman Bellmanin Ukko Nooasta)
  6. THE TOYS - Lover´s concerto (J.S.Bach tai C.Petzold - Menuetti klaveerille G-duuri)
  7. TIGRAN HAMASYAN - The poet

 • Musiikin merkitys on se, että se antaa hyvinvointia. Näin sanoo viulisti, viulumusiikin professori Réka Szilvay. Hän kuvaa, että musiikki menee suorinta kanavaa soluihin ja kudoksiin, sieluun ja sydämeen.

  Musiikin taikaa on taas se, miten artisti onnistuu välittämään säveltäjän tarkoitusta. Esitettävä teos on tunnettava läpikotaisin, eikä soittaja koskaan ole valmis. Soittaminen on etsimistä ja löytämistä, ja soittajaa ajaa uteliaisuus. Réka Szilvayn mukaan kamarimusiikissa on erityisen tärkeää, että soittaja voi yhteisössä hyvin. Hän sanoo, että on paljon kapellimestareita, joiden kanssa soittaminen on vaikeaa.

  Réka Szilvayn ura on ollut monta kertaa katkolla vakavien loukkaantumisten takia. Hän on kuitenkin sitkeästi aina kuntouttanut itsensä, sillä hänellä on “hirveä hinku” itse tuottaa ääntä. Réka sanoo, että laulajaksi hänestä ei ole, vaan hän tarvitsee kätensä.

  Ohjelmassa soivat kappaleet:

  1. NINA TAPIO - Unelmiin mä jään
  2. NILS FRAHM, ANNE MÛLLER - Let my key be C
  3. HAPPORADIO - Puhu äänellä jonka kuulen
  4. MAVIS STAPLES - No time for crying
  5. CHRISTOPHE - Dangereuse
  6. WAS (NOT WAS) - Papa was a rolling stone (edit)
  7. CHRISTINA PLUHAR & L´ARPEGGIATA - Orfeo chaman, prologue: La selva

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä