Horisontti

Millaista on tämän päivän helluntailaisuus?

 • 42 min
 • toistaiseksi

Terho Miettisen ja Raija Pellin kirja "Harhaanjohtajat" nosti karismaattisen kristillisyyden sekä helluntailiikkeen väärinkäytökset otsikoihin. Mitä on tämän päivän helluntailaisuus? Onko sen raamatunopetus voimaannuttavaa vai rampauttavaa? Keskustelemassa ovat kolme helluntailaista: tohtorikoulutettava Lari Launonen, uskontotieteilijä, toimittaja Heini Röyskö sekä TT, Jeesus-tutkija Matti Kankaanniemi. Äänessä ovat lisäksi Terho Miettinen sekä Uskontojen uhrien tuki ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkila. Keskustelu on uusinta keväältä 2017.

Ohjelmassa kuullaan myös tuore haastattelu tältä viikolta. Suomen ainoa poliisipappi Carita Pohjolan-Pirhonen jää eläkkeelle. Millaista on ollut viedä päivittäin suruviestiä? Ohjelman toimittavat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

Lähetykset

 • su 3.6.2018 12.06 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Seuraavalla vaalikaudella sotesoppaa seuraa sotusotku, kun koko suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä menee remonttiin. Millaisia vaihtoehtoja on tarjolla ja millaisia eettisiä kysymyksiä sosiaaliturvaan liittyy? Miksi suurituloisen sosiaaliturva on parempi kuin pienituloisen? Entä onko moraalitonta jäädä kotiin, jos tulot eivät työnteolla parane? Horisontissa keskustelemassa kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) ja puoluesihteeri Asmo Maanselkä (kd.) sekä eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen yhteiskuntasuhdejohtaja Jaakko Kiander.

 • "Kuninkaan rapistuva linna on, tottakai, symboli miehisen kulttuurin tilalle", kertoo Ville Ranta. "Pystyssä on, mutta katto vuotaa."

  Sarjakuvataiteilija Ville Ranta julkaisi kirjan Kuningas menettää päänsä. Nyt erityisesti pilapiirtäjänä tunnetun Rannan pilkan kohteena onkin mieskulttuuri. Mitä keski-ikäistyvä taiteilija voi feministisen sarjakuvaromaanin keinoin kertoa keski-ikäisen miehen ahdistuksesta? Toimittajana Samuli Suonpää

 • Ylipäällikkö Mannerheim antoi päiväkäskyn kesäkuussa 1941, jolla hän kutsui Suomen kansaa pyhään sotaan kansakunnan vihollista vastaan. Oli alkamassa jatkosota. Miten kristinusko näkyi rintamalla Suomen sodissa? Keskustelemassa on kolme historiantutkijaa; Jussi Jalonen, Ilona Pajari sekä Tuomas Tepora. Toimittajina Anna Patronen ja Samuli Suonpää. Keskustelu on uusinta lokakuulta 2017.

  Lisäksi haastattelussa Ville Ranta, jonka uusi sarjakuvaromaani käsittelee mieskulttuuria. Millaisin keinoin pilapiirtäjänä tunnettu Ranta tölvii elämästään ahdistunutta keski-ikäistä miestä?

 • Sosiaalisessa mediassa spontaanisti syntynyt #metoo -kampanja ravisteli ihmisiä kaikilla mantereilla tajuamaan, miten yleistä seksuaalinen häirintä on. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispallekin luovutettiin keväällä julkilausuma seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi. Vastikään otsikoihin nousi kuitenkin uusi häirintäepäily, nyt helsinkiläisen seurakunnan rippileiriltä. Mitä kirkossa on opittu #metoo -kampanjan jälkeen?

  Keskustelussa Helsingin seurakuntayhtymän johtaja, kirkkoherra Juha Rintamäki, yliopistonopettaja ja seksuaaliseen häirintään puuttuvan #totuusvapauttaa-kampanjan aktiivi Heli Inkinen sekä seurakuntapastori Lassi Harju.

  Ohjelman toimittavat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Mikkelin piispalla Seppo Häkkiselläkin on sanansa sanottavana abortista. Piispaa vaivaa julkisen keskustelun mustavalkoisuus ja se, että kysymystä käsitellään vain naisten oikeutena, vaikka kyse on myös alkaneesta ihmiselämästä. Toimittajana on Anna Patronen.

 • Pohjoismaiden ensimmäinen naispuolinen imaami Sherin Khankan luotsaa Tanskassa naisille suunnattua moskeijaa, nimeltä Mariam. Khankan haastaa islamin patriarkaaliset perinteet, mutta väittää, ettei kyse ole niinkään islamin uudistamisesta vaan paluusta juurille. Khankanin mukaan sukupuolten välinen tasa-arvo ja jopa naispuoliset imaamit on islamin alkuperäistä traditiota, profeetta Muhammadin ajalta. Jos islamin tulevaisuus on, kuten Khankan sanoo, naisissa, aikovatko naiset nyt saada aikaan reformaation vai revoluution?

  Suomessa vieraillut Khankan veti Helsingin yliopistolla luentosalin täyteen yleisöä ja toimittajia. Mitä Sherin Khankanista ja islamin reformaatiosta ajattelevat helsinkiläinen islamin opettaja Hanna Hallikas sekä erityisesti suurmoskeijahankkeesta tutuksi tullut muslimi Pia Jardi? Toimittajina Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Onko kristilliselle kirjalle enää tilaa? Kaipaako nykylukija hengellistä tai henkistä luettavaa vai onko selfhelp syönyt hartauskirjojen markkinat? Horisontin vieraina kustannuspäällikkö Eeva Johansson Kirjapajalta, kirjailija ja filosofi Torsti Lehtinen sekä antikvariaattiyrittäjä Elmeri Vehkala. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • ”Lapsen oikeutta lapsuuteen tulee suojella”, toteaa arkkipiispa Tapio Luoma. Suomen evankelis-luterilainen kirkko on tänään antanut oikeusministeriölle lausunnon, jonka mukaan alaikäisten vihkimisestä pitäisi Suomessa luopua eli avioliittolaista poistettaisiin mahdollisuus alaikäisen avioliittoon oikeusministeriön erityisluvalla.

  Yleinen syy lapsiavioliittoihin on kuitenkin ollut uskonnollisten yhteisöjen moraalikäsityksissä ja teiniraskauksiin liittyvässä häpeässä, muistuttaa lapsiasianvaltuutettu Tuomas Kurttila. Toimittajina Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Oulun piispanvaalissa riitti yksi kierros, kun Jukka Keskitalo valittiin keskiviikkona koko pohjoisen Suomen piispaksi murskaavin lukemin. Lähes 60 % äänioikeutetuista halusi hiippakuntansa piispaksi teologian tohtorin kirkollisen byrokratian huipulta, Kirkkohallituksen kansliapäällikön tehtävästä.

  Millainen mies Oulun piispaksi nousee ja millä mielellä oululaiset odottavat uutta esipaimenta? Horisontissa Oulun tuleva piispa Jukka Keskitalo ja Oulujoen seurakunnan kappalainen Satu Kreivi-Palosaari. Ohjelman toimittavat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Moni haluaa kuulua kirkkoon sen tekemän diakonian vuoksi. Onko kirkon diakonia maineensa veroista? Kun hätä muuttaa muotoaan, mukautuuko diakonia sen mukaan? Kuinka kirkko onnistuu puhumaan köyhien puolesta? Keskustelemassa ovat köyhyystutkija Anna-Maria Isola, johtava diakonianviranhaltija Tuula Mäkinen Vuosaaren seurakunnasta sekä diakoniajohtaja Jarmo Kökkö Helsingin Diakonissalaitokselta. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää. Ohjelma on uusinta kesältä 2017.

 • Helsingissä oli tällä viikolla koolla Suomen historian suurin teologian alan tieteellinen konferenssi. Tuhat eksegeettiä eli raamatuntutkijaa kokoontui Helsingin yliopistolle puimaan Raamatun tekstejä. Miten eksegeetti lähestyy Raamattua? Kun humanistista tutkimusta ei voi koskaan tehdä umpiossa, miten kulttuurinen ja uskonnollinen ympäristö tai jopa ideologiset painotukset vaikuttavat raamatuntutkimukseen? Keskustelemassa kolme Vanha testamentin eksegetiikan dosenttia, professori Hanna Tervanotko kanadalaisesta MacMaster Universitystä sekä Helsingin yliopistosta tutkijatohtori Elisa Uusimäki ja yliopistonlehtori Juha Pakkala. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Koko Lähi-idän historia on pitkään ollut miesten historiaa. Helsingin yliopiston Muinaiset Lähi-idän imperiumit -huippuyksikön vetäjä, apulaisprofessori Saana Svärd on kuitenkin tutkinut myös naisten kirjoittamia nuolenpääkirjoituksia. Mitä assyriologi osaa kertoa naisten elämästä ja mitä merkitystä muinaisen Lähi-idän tutkimuksella voi nykyihmiselle olla? Entä miten assyriologia eroaa Raamatun tekstien tutkimuksesta? Toimittajana Samuli Suonpää.

Klipit

 • Presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari puhuu suomalaisten erityissuhteesta Namibian kanssa. Maan itsenäisyyden kätilöksi tituleerattu Ahtisaari on puolisonsa kanssa Namibian kunniakansalainen.

 • Lapsi ei ole tyhjä taulu, ei kasvamassa oleva kuluttaja eikä tulevaa työvaoimaa, ajattelee Seurakuntien lalpsityön keskuksen eläkkeelle jäävä pääsihteeri Kalevi Virtanen. Lapsen tulo ajattelun keskiöön merkitsee perustavaa muutosta sekä kirkkoon että muualle yhteiskuntaan.
  Ohjelmassa kuullaan myös, millaisia kuvia lapset piirtävät pyhästä sekä millaisista palikoista hyvä parisuhde rakentuu.

 • Luterilaisuus koettiin Venäjän vallan aikaan erottamattomaksi osaksi suomalaisuutta, vastapainona ortodoksiselle tsaarin vallalle. Mutta yhtenäinen Suomi oli myytti jo 1800 -luvulla. Yhtenäisyyttä korostava historia oli aikanaan poliittinen valinta. Tarkastelukulmaa muuttamalla kokonaiskuva tarkentuu. Professori Irma Sulkunen valottaa suomalaisuuden ja luterilaisuuden sidoksia. Ohjelmassa tarkastellaan myös suomalaista antisemitismiä ja avataan ikkunat Arfikkaan.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä