Ruben Stiller

Oletko piilorasisti?

 • 57 min
 • toistaiseksi

Rasismi tarkoittaa toisen ihmisen tai ihmisryhmän arvottamista etnisen alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, äidinkielen tai uskonnon perusteella alempiarvoiseksi kuin muut ihmisryhmät. Rasismin määritteleminen on helppoa mutta sen tulkitsemisesta arkielämässä riidellään jatkuvasti.

Missä kulkee maahanmuuttokriittisyyden ja rasismin välinen raja? Onko puhe poliittisesta korrektisuudesta vain olkinukke, jolla lyödään vastustajaa? Millainen on rasistin psyyke? Kuinka monta rasistista ajatusta sinulla on päivässä?

Ruben Stillerin vieraina ovat kansalaisaktivisti Maryan Abdulkarim ja tietokirjailija Marko Hamilo

Lähetykset

 • ma 23.4.2018 15.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Nykyihmisen ei tarvitse enää muistaa ulkoa mitään kun lähes kaiken tiedon voi hankkia parissa sekunnissa netistä. Älypuhelin tarjoaa miellyttäviä ärsykkeitä loputtomasti ja koukuttaa ihmisen olemaan tauottomasti verkossa. Digitaalinen maailma tarjoaa kaiken nopeasti. Mitään ei enää tarvitse odottaa eikä mihinkään tarvitse kauaksi aikaa keskittyä.

  Miten käy muistillemme kun muisti on ulkoistettu Googlelle? Tuhoaako älypuhelin keskittymiskykykymme? Maanantaina puhutaan siitä, mitä digitaalinen maailma tekee aivoillemme. Vieraina ovat aivotutkija Katri Saarikivi, varhaiskasvatuksen professori Nina Sajaniemi ja työelämän tutkija Virpi Kalakoski.

 • Monella mittarilla Suomella menee paremmin kuin koskaan. Kansalaisten koulutustaso on korkealla, rikollisuus vähenee ja elinajanodote kasvaa kasvamistaan. Kansainvälisessä vertailussa suomalaiset on rankattu jopa maailman onnellisimmaksi kansaksi.
  Silti turvattomuudentunne lisäätyy ja tulevaisuus näyttää ahdistavalta.
  Elämmekö oikeasti poikkeuksellisen kaoottista aikaa vai ovatko ihmisten pelot vain osoitus huonosta historiantajusta? Tuijotatko tulevaisuuteen kauhusta jäykkänä vai katsotko vuoden alussa kaipaavasti menneisyyteen, jota ei ole koskaan ollutkaan? Millaisen murroksen keskellä seilaamme Suomessa 2019? Ruben Stillerin ohjelmassa etsitään ajan henkeä. Vieraana on professori Markku Kuisma.

 • 1930-luvulla osa suomalaisistakin haltioitui fasismista. Eduskuntaankin päässyt IKL ihaili Mussolinia ja Italian fasismia. Myös Hitlerillä ja Saksan natseilla oli Suomessa kannatusta. Jatkosodan aikana 1400 suomalaista soti itärintamalla natsi-Saksan SS-joukoissa.

  Onko historiallisella fasismilla ja nykyajan uusnatsismilla mitään yhteistä?
  Onko Suomi peitellyt oman fasisminsa historiaa? Miksi maailman sodan täydellisesti hävinnyt aate viehättää jälleen nuoria miehiä?

  Ruben Stillerin vieraina ovat suomalaisesta SS-pataljoonasta kirjan kirjoittanut André Swanström ja suomalaista fasismia tutkinut Oula Silvennoinen.

 • Maanantaina toivumme linnanjuhlien aiheuttamasta kansallisesta krapulasta. Matkaamme suomalaisuuden alkuhämärään. Miten suomalaisuus keksittiin? Miten meidän pitäisi suhtautua kansallisiin myytteihin? Studiossa professori Laura Kolbe ja tietokirjailija Tommi Uschanov.

 • Varoitus: tämä ohjelma saattaa loukata kuuntelijaa joka haluaa loukkaantua. Mitä ovat trigger-varoitukset ja turvalliset tilat? Onko amerikkalaisten kampusten sananvapaustaistelu saapunut Suomeen? Kuka loukkaantuu väärin keskustelussa? Ruben Stillerin vieraina ovat tutkija Veronika Honkasalo sekä toimittajat Aurora Rämö ja Ivan Puopolo. .

 • Lapissa Venäjä sekotti gps-paikannuksen. Millaisia ovat kybersodankäynnin operaatiot? Voiko niiltä enää suojautua?

  Maanantaina tarjolla koruttomia kertomuksia kybersodan rintamilta. Vieraana on kybersodasta kirjan kirjoittanut Petteri Järvinen.

  En mää täsä syylissi kaipa yhtikäs. Palomuuri ja Lahtist mää kaipasi.

 • New Yorkissa on listattu 31 eri sukupuolta. USA:ssa Facebook tarjoaa käyttäjilleen yli 50 eri sukupuolivaihtoehtoa. Mutta mistä me oikein puhumme kun me puhumme sukupuolesta? Ruben Stillerin ohjelmassa puhutaan sukupuolista, heteronormatiivisuudesta ja oikeasta kielenkäytöstä. Oletko sinä cis? Vieraina ovat Helsingin yliopiston tutkijatohtori Julian Honkasalo, professori emerita Päivi Korvajärvi ja Setan puheenjohtaja Viima Lampinen.

 • Monella suomalaisella työpaikalla työkielenä on englanti. Useilla tieteenaloilla kaikki väitöskirjat kirjoitetaan englanniksi. Televisiossa esitetään mainoksia, joissa suomalaista tuotetta mainostetaan suomalaisille englannin kielellä. Onko suomen kieli vaarassa? Näivettyykö äidinkielemme pikkuhiljaa kyökkisuomeksi, jota ei voi käyttää tieteen tai bisneksen kielenä? Tai muuttuuko viranomaiskieli byrokraattiseksi munkkilatinaksi, jota kukaan ei enää oikeasti ymmärrä? Ruben Stillerin ohjelmassa puhutaan suomen längvitsistä. Vieraina ovat dosentti Vesa Heikkinen ja suomen kielen tutkija Lari Kotilainen.

 • Miten vihapuhetta voidaan vähentää? Pitäisikö koventaa rangaistuksia kiihotuksesta kansanryhmää vastaan vai luottaa valistuksen parantavaan voimaan? Vai löytyykö syyllinen Facebookin algoritmista? Ruben Stillerin vieraina ovat STT:n päätoimittaja Minna Holopainen, tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen ja kirjailija Jarkko Tontti

 • Oletko toksisesti maskuliininen? Mikä miehisyydessä on vikana? Ruben Stillerin ohjelmassa puhutaan miehisyydestä ja sukupuolisensitiivisestä kasvatuksesta.
  Vieraina ovat Milla Pyykkönen Naisasialiitto Unionista, professori Teemu Tallberg Maanpuolustuskorkeakoulusta sekä toimittaja Tuomas Enbuske.

 • Totuus on tylsä, joten viihdyttäkäämme itsemme hengiltä!
  Nykyaikana jokainen törmää päivittäin valeuutisiin, disinformaatioon, trollauksiin ja propagandaan.
  Miten yhä sakeammassa informaatioviidakossa voi päästä oikean tiedon lähteille?
  Voiko totuuden puolesta enää taistella?
  Ruben Stillerin ohjelmassa keskustellaan totuuden jälkeisestä ajasta.
  Vieraina ovat ennakoinnin asiantuntija Hannu-Pekka Ikäheimo Sitrasta sekä toimittajat Jessikka Aro ja Olli Seuri.
  Ohjelmassa ei esitetä vaihtoehtoisia faktoja.

 • Bulletin of Atomic Scientist- julkaisun maailmanlopunkello näyttää tällä hetkellä kahta vaille keskiyötä. Kuinka monta maailmanloppua on peruutettu? Miten ihmiset käyttäytyvät kun heidän eteensä maalaillaan lopun aikojen näkyjä? Maanantaina puhutaan maailmanlopusta ja lopun aikojen merkeistä. Vieraina ovat professori Kari Enqvist, kulttuuriantropologi Minna Kulmala ja Patmos Lähetyssäätiön tutkimusjohtaja Juha Ahvio.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä