Kevyet mullat

Veteraanien rosvopaistitapahtuma

 • 55 min
 • toistaiseksi

Neljä kuutioita koivuhalkoja ja 250 kiloa lammasta. Kuuden tunnin kuluttua herkutellaan, kuunnellaan musiikkia ja tanssitaan lentoemäntien kanssa. Finnairin lentävä henkilöstö on järjestänyt jo 26 vuotta ympäri Suomen rosvopaistitapahtumia sotaveteraaneille. Veteraanien vähetessä myös tapahtuma on tullut tiensä päähän.

Rosvopaistitapahtumaa muistelevat rintamaveteraani Erkki Tiippana, rosvopaistitapahtumasta vastannut Kalevi Rönnqvist, Anni Grundström Sotaveteraaniliiosta sekä Rintamaveteraaniliiton Heikki Karhu. Toimitttajana Jarmo Laitaneva.

Lähetykset

 • pe 27.4.2018 9.20 • Yle Puhe

Jaksot

 • Saunominen on muuttunut juhlasta arkiseksi kokemukseksi. Siinä, kun ennen lauantaisaunassa suoritettiin sekä konkreettista että rituaalista puhdistautumista, nykyään saunominen edustaa meille enemmän rauhoittumista ja nautintoa, arjen luksusta.

  Äänessä saunomista kehollisena kokemuksena tutkinut Laura Seesmeri sekä Suomen Saunaseuran pitkäaikainen aktiivi ja Kansainvälisen Saunaliiton hallituksen jäsen Jussi Niemelä. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

 • Katukuvastamme, käytöstämme ja ajatuksistamme on vuosikymmenien aikana hävinnyt melkoinen määrä asioita ja esineitä. Tietosanakirjojen, puhelinluetteloiden ja paperikarttojen tiedot löytyvät nykyään yhdestä ja samasta paikasta, netistä. Tieto- ja viestintäteknologia on suurin tekijä, kun aletaan ihmetellä, missä ovat puhelinkopit, pankkikirjat tai pornolehdet.

  Yle Puheen Kevyet mullat -ohjelma luo katsauksen menneiden vuosien merkkipaaluihin. Kulttuurihistorian ja nostalgian lisäksi ohjelmassa perehdytään esineiden evoluutioon. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

 • Rock on kuollut, kauan eläköön pop. Tai hip hop. Tai trap... Ehkä koko rocknrollin kuoleman julistaminen on ennen aikaista, mutta vanhemman kitararockin merkitys on vähentynyt melkoisesti. Myös dekadentit kitarasankarit alkavat olla historiaa.

  Ainoaa oikeaa kitararockia, stadionbändejä ja rokkikukkoja kaipailevat musiikkitoimittaja Anne Lainto sekä levy-yhtiö KHY:n toimitusjohtaja Kari Hynninen. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Katujengeillä on ikävä maine. Katujengien synty ja yleistyminen liittyvät yleensä nopeaan kaupungistumiseen. Viranomaisten mukaan Suomessa ei ole ollut varsinaisia katujengejä, mutta etenkin 1970-luvulla meillä yleistyivät kaupunginosajengit.

  Jengiytymisestä ja nuorisokulttuurin muutoksista kertovat talous- ja sosiaalihistorian dosentti Mikko Salasuo ja pitkän uran nuorisotyön parissa tehnyt, Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Kädentaitojen hiipuminen mutta myös kulutuskulttuurin muutokset ovat vaikuttaneet siihen, että yhä harvempi tekee itselleen tai perheelleen vaatteita. Myös asusteiden korjaaminen sekä tekstiilien ompelu ovat vähentyneet. Toista oli ennen, kun joka torpassa oli ompelukone ja mankeli, monessa jopa saumuri.

  Ompelutaidon ja ompelukoneiden kulta-aikaa muistelevat kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä Marttaliitosta sekä yli neljäkymmentä vuotta alalla toiminut Hellevi Tojkander Kaartin neule- ja ompelukone Oy:stä. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Minun ajatukseni, minun mielipiteeni, minun haluni. Minun työni, minun kuulumiseni, minun harrastukseni. Minun puolisoni, minun lapseni, minun perheeni. Minun ongelmani, minun saavutukseni, minun ruokani. Minä, minä, minä.

  Onko ikävä yhteishengen, empatian ja altruismin aikoja? Vai onko sellaisia aikoja koskaan ollutkaan? Äänessä mm. Mahtava minä -kirjan tehnyt esseisti ja runoilija Jukka Koskelainen sekä filosofian professori emeritus Timo Airaksinen. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

 • Vaikka kaikki eivät pidä 24/7 yhteiskunnasta, varsin monet suomalaiset käyttävät innokkaasti erilaisia palveluja myös iltaisin ja viikonloppuisin. Samaan aikaan ’aina auki olevan yhteiskunnan’ kanssa on kehittynyt aina tavoitettavissa oleva ihminen. Toista oli ennen, kun työt tehtiin työaikana ja vapaalla levättiin.

  'Lepopäivä' -sanaa käytetään nykyään yhä harvemmin. Lepopäivän merkityksestä kertovat vanhempi tutkija Sampsa Puttonen Työterveyslaitokselta sekä kasvatustieteen professori ja filosofi Juha T. Hakala. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Muutama vuosikymmen sitten Suomessa oli lukuisia pieniä, yksityisiä elokuvateattereita, kunnes monisaliset multiplex-teatterit alkoivat vallata markkinoita. Viime vuosina korttelikinotoiminta on ollut virkistymään päin - intiimiys, ravintolapalvelut ja mahdollisuus vaikuttaa ohjelmistoon houkuttelevat.

  Korttelikinojen lumosta ja merkityksestä kertovat elokuvateatteri Rivieran Atte Laurila, elokuvia liiketoimintana tutkinut Outi Hupaniittu Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta sekä korttelikinoja harrastava Urmas A. Hilapieli. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Puutornimuuntamot ovat katoava pala sähkönjaon historiaa. Puisia monumentteja on pystyssä vielä kymmeniä, joskin vain muutamat palvelevat enää alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan. Onneksi monien kulttuurihistoriallisesti merkittävien tornien elämä jatkuu muussa tarkoituksessa.

  Vieraana on Puutornimuuntamot - tarinoita sähkönsiirrosta kirjan tehnyt Maarit Verronen. Puhelimitse ohjelmaan osallistuvat Koski-seuran puheenjohtaja Kari Kaivola sekä Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n verkkopäällikkö Erkki Mikkola. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Varsin näkyvä merkkipaalu oli ennen tienvarsilta sojottava, graniittinen kilometripylväs. Ei näy enää. Nykyisin pääteiden varsilla etäisyydet kaupunkeihin ja muihin asutuskeskuksiin ilmoitetaan metallisilla etäisyystauluilla.

  Äänessä on karttoja, tiestöjä ja maankiertämistä harrastava Matti Grönroos. Suomessa käytettyjä tolppatyyppejä on esillä Tiehallinnon kokoelmassa, josta kertoo amanuenssi Mikko Pentti tieliikenteen erikoismuseo Mobiliasta. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

 • Neljä kuutioita koivuhalkoja ja 250 kiloa lammasta. Kuuden tunnin kuluttua herkutellaan, kuunnellaan musiikkia ja tanssitaan lentoemäntien kanssa. Finnairin lentävä henkilöstö on järjestänyt jo 26 vuotta ympäri Suomen rosvopaistitapahtumia sotaveteraaneille. Veteraanien vähetessä myös tapahtuma on tullut tiensä päähän.

  Rosvopaistitapahtumaa muistelevat rintamaveteraani Erkki Tiippana, rosvopaistitapahtumasta vastannut Kalevi Rönnqvist, Anni Grundström Sotaveteraaniliiosta sekä Rintamaveteraaniliiton Heikki Karhu. Toimitttajana Jarmo Laitaneva.

 • Liftaaminen alkoi yleistyä 1970-luvulla, samaan aikaan autoilun yleistymisen kanssa. Vielä seuraavalla vuosikymmenellä teiden varsilla peukaloa heiluttelevat tai määränpää-kylttejä kantavat ihmiset olivat enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Sitten aloimme vaurastua, käyttää busseja ja - epäillä.

  Äänessä ovat Hitchball 4000 liftauskilpailua järjestävän yhdistyksen puheenjohtaja Matti Fouchault-Airasmaa ja propagandapäällikkö Emma Vepsä. Kimppakyydeistä kertoo Itä-Suomen yliopistosta Juhana Venäläinen, hän työskentelee Koneen säätiön jakamistaloutta koskevassa hankkeessa. Ohjelmassa kuullaan myös brasilialaisen Claudio Magalhãesin kokemuksia liftaamisesta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä