Radio Suomi Lahti

Pienillä kulutusmuutoksilla säästää ympäristöä ja silkkaa rahaa

 • 11 min
 • toistaiseksi

Suomalaiset kuluttavat oman osansa maailman luonnonvaroista noin neljä kuukautta maailman keskiarvoa aiemmin. Syyt luonnonvarojen kovaan kulutukseen ovat energiantuotannossa ja liikenteessä sekä ruoan tuotannossa. Jo pienikin kulutustottumusten muuttaminen voi säästää ympäristön lisäksi merkittävän summan rahaa.
Lappeenrannan teknillisen ylipiston energiatekniikan professorin Lassi Linnasen mukaan suurimmat säästöt kotitalouksissa saa aikaan muuttamalla asumiseen, liikkumiseen, syömiseen ja juomiseen liittyviä tapojaan. Kymmenen prosentin kulutuksen vähentäminen vuodessa säästää keskivertokotitaloudessa noin 3500 euroa. Lemmikkien pito tai koiranjätökset ovat professorin mukaan pieni ongelma ympäristön kannalta.

Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Lähetykset

 • ke 11.4.2018 12.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Monessa kunnassa on yleistynyt epäluottamuksen ilmapiiri. Kunnanjohtajat miettivät keinoja miten luottamusta viranhaltijoiden ja asukkaiden välillä saisi rakennettua ja miten asukkaat kokisivat tulleensa kuulluksi riittävän ajoissa.
  Suomen kuntajohtajat ry:n varapuheenjohtajaksi valittu, Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka muistuttaa, että asioiden valmisteluunkin pitää varata aikaa.

  Asikkalassa tämän hetken kuumin puheenaihe on Vääksyn yhteiskoulun uusi rakennus ja etenkin vanhan, suojellun osan mahdollinen purkaminen. Päätöstä ei saada tehtyä ihan pian.

  Marjo Pirilä haastattelee.

 • Kesälomat ovat loppuneet ja päättäjätkin palailevat kaupungintalolle puurtamaan Lahden tulevaisuuden eteen. Kaupungissa on iduillaan useita isoja investointeja: Ranta-Kartanon hotelli-kylpylä, Malskin taidekeskus ja Kisapuiston uusi stadion. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) on luottavainen investointien etenemiseen.

  Samaan aikaan Lahti jatkaa talouden tasapainottamisohjelmaa. Komun mukaan talous saadaan onnistuneimmillaan sopeutettua niin, etteivät säästöt näy kaupunkilaisten palveluissa.

  Marjo Pirilä haastattelee.

 • Lahden yhteiskoulu vaalii tukioppilastoiminnan perinteitä, sillä tukarit ovat tärkeitä linkkejä oppilaiden ja koulun henkilökunnan välillä.
  Koulukuraattori Nina Lahtinen kertoo, että tukioppilaskoulutukseen hakee yhteiskoulussa vuosittain kuutisenkymmentä oppilasta, heistä vain parikymmentä pääsee toimintaan mukaan.

  Natalie Hussi ja Oula Seurujärvi päätyivät tukioppilaiksi vanhempien tukareiden innoittamana. He myös muistavat miltä tuntui seisoa uutena oppilaana yksin yli tuhannen oppilaan koulun pihalla.

  Marjo Pirilä haastattelee.

 • Lahden sivistyslautakunta on käsitellyt vuoden aikana isoja ja kiistanalaisia asioita. Lautakunnalla on isoja näkemyseroja ja se on jakautunut yleensä kahteen leiriin, toisessa on vasemmistopuolueet ja vihreät, toisessa kokoomus, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit. Kiistaa on syntynyt päivähoidon palvelusetelistä ja koulujen ja päiväkotien palveluverkosta.

  Sivistyslautakunnan jäsen, SDP:n kaupunginvaltuutettu Maria Mäkynen myöntää, että kuumimmassa keskustelussa sanavalinnat eivät aina ole olleet ihan kohdallaan.

  Yhdenvertaisuuden puolesta puhuva Maria Mäkynen on myös Lahti Pride 2018 -tapahtuman suojelija.

  Haastattelija on Marjo Pirilä.

 • Aino-Kaisa Saarisen valinta pääsihteeriksi vie Salpausselän kisojen painopisteen jälleen urheiluun, näkee Lahden hiihtoseuran puheenjohtaja Juha Kolu. Ex-huippuhiihtäjän valinta tehtävään on nostattanut paitsi kiitosta myös kovaa arvostelua siksi, että hänellä ei ole kokemusta tapahtumien järjestämisestä.
  Viime vuosina Lahdessa on ponnisteltu juuri sen eteen, että kisoissa olisi entistä houkuttelevampaa oheisohjelmaa. Nyt tähän on tulossa käänne, sanoo Lahden hiihtoseuran puheenjohtaja Juha Kolu.

  Haastattelija on Marjo Pirilä.

 • Ammattillisen koulutuksen uudistus on vienyt opiskelijat työelämään hakemaan oppia koulunpenkin sijaan. Uudistuksen kriitikot ovat epäilleet, että opiskelijat jäävät yksin, kun kiireisessä työelämässä kenelläkään ei ole aikaa perehdyttää aloittelijaa kunnolla.

  Koulutuskeskus Salpaus vastaa haasteeseen kouluttamalla työpaikkaohjaajia. Parhaimmillaan oppilaitosten ja työelämän yhteistyö tuottaa ammattilaisia, jotka revitään töihin suoraan koulunpenkiltä, kertoo Salpauksen opinto-ohjaaja Anne Mielonen.

  Haastattelija on Marjo Pirilä.

 • Ennen Lahden keskustassa liikennöivät siniset Lahden Liikenteen, punaiset Lahden Linjojen ja oranssit Koiviston auton linkut. Yrityskauppojen ja fuusioiden myötä näistä jäljelle jäi vain Koiviston auto, joka on kasvanut suureksi linja-autoalan konserniksi.

  Yirtyksen juuret ovat rajantakaisessa Karjalassa, mutta moni ei muista nimen viittaavan entiseen suomalaiseen kaupunkiin. Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula kertoo, että joskus asiakas haluaisi puhelimeen "herra Koiviston".

 • Lahti City ry:n uusi toiminnanjohtaja Pipsa Wirtanen uskoo Lahden keskustan kehittyvän parempaan suuntaan kaikkien yhteisellä panoksella. Hän toivoo keskustan yrittäjien ja taloyhtiöiden sekä asukkaiden ja vieraiden pyrkivän omalla toiminnallaan kokonaisuuden parantamiseen.
  Julkisivujen remontointi kohentaa keskustan ilmettä ja houkuttelee samalla taloihin lisää yrityksiä.

  Toimittaja on Marjo Pirilä.

 • Padasjoen säästöpankkina aloittanut ja sittemmin Helmi säästöpankiksi muuttuneen pankin uusi toimitusjohtaja Henry Udd luottaa paikallisuuteen pankkialan kovassa kilpailussa. Kansainvälisissä pankkiyrityksissä aiemmin työskennellyt lahtelainen Henry Udd uskoo, että asiakkaat haluavat asioida vaativissa pankkiasioissa tutun asiantuntijan kanssa. Helmi säästöpankki aikoo ylläpitää nykyisen konttoriverkoston toistaiseksi, vaikka viime vuonna suljettiin Nastolan konttori. Helmi säästöpankki haluaa pysyä myös digimaailman kehityksessä mukana.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Neljäs Kaupungin äänet -kaupunkifestivaali tuo viikonloppuna Lahteen uusia musiikintekijöitä, urbaania musiikkia, kuvataidetta ja designia. Kaksipäiväinen tapahtuma pidetään Loviisankadulla Tirra Torven tiloissa ja sisäpihalla. Ennakkoliput iltoihin on myyty loppuun, mutta lippuja myydään vielä molempina iltoina ovella. Lauantain Putiikit-pihalla tapahtuma on maksuton.
  Tuottaja Samppa Rinne kertoo, että tapahtumaa ei voi kovin paljon enää kasvattaa.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Kohuotsikoihin joutuneen Nuorisosäätiön omistamien talojen asukkaat yrittävät elää arkeaan myllerryksen keskellä. Nuorisosäätiön toimitusjohtajan Kimmo Pihlmannin mukaan konkurssiin menneen Aleksanterinkatu 5:n vuokralaisten asema ei muutu toistaiseksi. Pihlmannin mukaan vuokrasopimukset siirtyvät konkurssipesälle, sen jälkeen tapahtuvat asiat ovat konkurssipesän ja uuden omistajan välisiä. Lahdessa työskentelevä Nuorisosäätiön asukasneuvoja Riku Halinen toivoo, että tuleva uusi omistaja ymmärtäisi nuorten asukkaiden tilanteen.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Heinolan kesäteatteri veti hyvin yleisöä komediallaan. Kunnon komedia -nimisen esityksen näki yli 20 000 katsojaa. Se on yli 2 000 katsojaa enemmän kuin viileänä viime kesänä. Ensi vuoden esitys, ohjaaja ja näyttelijät lyödään lukkoon heti alkusyksystä.
  Heinolan kesäteatterin tämä kesä jää plussan puolelle, arvioi tuottaja Saija Jäppinen. Heinolan talouden tasapainotussuunnitelmassa tapahtumatuotannosta pitäisi säästää ensi vuonna 20 000 euroa ja seuraavana 35 000 euroa. Saija Jäppinen ei lähde vielä arvioimaan, mistä säästöt otetaan.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä