Radio Suomi Lahti

Pienillä kulutusmuutoksilla säästää ympäristöä ja silkkaa rahaa

 • 11 min
 • toistaiseksi

Suomalaiset kuluttavat oman osansa maailman luonnonvaroista noin neljä kuukautta maailman keskiarvoa aiemmin. Syyt luonnonvarojen kovaan kulutukseen ovat energiantuotannossa ja liikenteessä sekä ruoan tuotannossa. Jo pienikin kulutustottumusten muuttaminen voi säästää ympäristön lisäksi merkittävän summan rahaa.
Lappeenrannan teknillisen ylipiston energiatekniikan professorin Lassi Linnasen mukaan suurimmat säästöt kotitalouksissa saa aikaan muuttamalla asumiseen, liikkumiseen, syömiseen ja juomiseen liittyviä tapojaan. Kymmenen prosentin kulutuksen vähentäminen vuodessa säästää keskivertokotitaloudessa noin 3500 euroa. Lemmikkien pito tai koiranjätökset ovat professorin mukaan pieni ongelma ympäristön kannalta.

Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Lähetykset

 • ke 11.4.2018 12.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Tiirismaan lukio menestyi äidinkielen ylioppilaskokeessa erinomaisesti. Kolme abiturienttia sai äidinkielestä täydet pisteet. Koko maassa täydet pisteet sai 14 abiturienttiä. Tiirismaan lukion opettajan Piritta Hietasen mukaan äidinkielen kokeessa arvioidaan kieliopin lisäksi kirjoittajan kypsyyttä. Teksteistä myös näkyy, kuinka paljon kirjoittaja lukee kirjoja ja erilaisia tekstejä. Täydet pisteet kirjoittaneet Mika Kontiainen ja Lauri Pänkäläinen kertovat, että kielen taju syntyy lukemalla.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • JUONTO: Mainostajien liiton toimitusjohtaja Riikka-Maria Lemminki on nimittetty mainonnan ja markkinoinnin kattojärjestön World Federation of Advertisersin (WFA) Hallitukseen. WFA on globaali vaikuttaja, jonka jäseninä on 60 kansallista mainostajien liittoa kuudella mantereella ja 90 maailman suurimpiin kuuluvaa brändinhaltijaa. Näiden kautta WFA edustaa yli 90 prosenttia maailmanlaajuisesta markkinointiviestinnästä eli noin 900 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Nyt ei enää pelata napeilla, vaan on siirrytty markkinoinnin raskaimpaan sarjaan. Asema maailman markkinoinnin huipulla tuo monenlaisia mahdollisuuksia. Mikko Tuomikoski tapasi Riikka-Maria Lemminkin, joka kertoo siitä, mikä on hänelle tällä hetkellä tärkein asia uudessa toimessa:

 • Kesä nostaa perinteisesti polttonesteiden hintaa mittarikentillä, hinnasta yhä pienempi osuus jää kauppiaalle katteena. Isojen ketjujen ohella markkinoilla on pienempiä, yrittäjävetoisia bensakauppiaita. Lahtelaisen Suomalainen Energiaosuuskunta SEO:n toimitusjohtaja Arto Viljanen ennakoi synkempiä aikoja yksittäisille polttoainekauppiaille.
  Polttoaineen hinta kallistuu biovelvoitteen takia ja polttoaineiden myynti on muutenkin laskusuunnassa. Myytävissä polttoaineissa pitää olla vuoteen 2030 mennessä jopa 30 % biopohjaista eli uusiutuvaa ainetta. Viime vuosien aikana perinteiset huoltoasemat ovat joutuneet laajentamaan palveluvalikoimaansa perinteisestä autoilutavarasta jopa eläimille tarkoitettuihin tuotteisiin.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Naapuriapu ja yhteisöllinen ikäihmisistä huolehtiminen olisi Päijät-Hämeessäkin tarpeellinen lisä vanhustenhoitoon. Hyvinvointiyhtymässä on valjastettu jo teknologiaa vanhusten kotihoidon tarpeisiin ja vanhustenhoidon painopistettä siirretään yhä enemmän koteihin,
  samaan aikaan vanhustenhoidon henkilöstö on yhä kovilla. Hyvinvointiyhtymän ikääntyneiden palvelujen johtaja Kimmo Kuosmanen kaipaa enemmän senioritaloja tai seniorikortteleita. Myös nykyistä useampia järjestöjä ja uusia vapaaehtoisia olisi saatava yhteiskunnan tarjoamien palvelujen lisäksi.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahden huumerikostilastojen yksisilmäinen tuijottaminen voi johtaa harhaan, koska luvut kertovat myös poliisin tehokkuudesta paljastaa rikoksia. Asukaslukuun suhteutetut huumejäämät jätevedessä eivät poikkea merkittävästi pääkaupunkiseudusta.
  Pro Lahden kaupunginvaltuutettu Kalle Aaltonen haluaa provosoimalla kiinnittää lahtelaisten huomion kaupungin huumeongelmaan. Aaltosen mielestä avoimeen huumekauppaan pitää puuttua hanakammin eikä siltä saa sulkea silmiä. Tärkeintä hänen mukaansa on pitää lapset erossa huumeista. Kalle Aaltonen jätti viikko sitten valtuustolle kolme valtuustoaloitetta, jotka liittyvät Lahden huumetilanteeseen.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahden kaupunginteatteri on saanut päätökseen suur-urakkansa, Täällä Pohjantähden Alla -näytelmän ykkös- ja kakkososia esitettiin yleisölle yhteensä 76 näytöksen verran. Teatterinjohtaja Ilkka Laasosen mukaan Pohjantähdillä oli karkeasti arvioiden yli 30 000 katsojaa. Pääosissa Akselia ja Elinaa näytelleet Tapani Kalliomäki ja Liisa Loponen kertovat, että teos oli poikkeuksellisen merkittävä myös mukana olleille näyttelijöille. Täysin kommelluksitta ei näytelmästä selvitty.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Pesäpallolla on pitkät ja menestyksekkäät perinteet Lahdessa. Lahden Maila-Veikot yrittää tosissaan nousua pesäpalloilun toiseksi korkeimmalle sarjatasolle Ykköspesikseen. Lahtelainen pesäpalloilu sai tälle kaudelle tukea Kymenlaaksosta, kun LMV ja Kouvolan Pallonlyöjät aloittivat yhteistyön. Se mahdollistaa molempien seurojen välisen pelaajaliikenteen ja toiminnan kehittämisen. Mailaveikkojen varapuheenjohtaja Sakari Sahamies kertoo, että mahdollinen sarjanousu tuo tullessansa suuremmat kustannukset ja rahantarve kasvaa.

  Toimittajana on Mika Moksu.

 • Heinolaa on kohdannut viime aikoina useampi tragedia. Heinolan sosiaali- ja terveyspalvelut ovat virittäytyneet auttamaan järkyttyneitä kaupunkilaisia. Mielenterveystiimi on tavallista korkeammassa valmiudessa ja kaupungissa on varmistettu, että sosiaalitoimesta saadaan ohjattua kriisin kohdanneet sopivan avun piiriin. Muut heinolalaiset voivat hakeutua terveyskeskuksen päivystykseen myös henkisen avuntarpeen vuoksi. Heinolan vs. sosiaali- ja terveysjohtaja Kirsi Timonen ja sosiaalipalveluita johtava Eija Leino ovat ylpeitä siitä, että tavalliset heinolalaiset ovat ryhtyneet auttamaan kotinsa menettäneitä. Autettaville on tärkeä antaa myös tilaa toipua.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahti tunnetaan lukuisista patsaista ja monumenteista. Teokset ovat kautta historian herättäneet keskustelua sekä tunnetta puolesta ja vastaan. Lahden museon tutkija Riitta Niskanen pitää valtuustoaloitetta Mannerheim-patsaan siirtämisestä toisaalle nykyisestä paikastaan tervetulleena keskustelun avauksena. Hänen mielestä kaupunkitilaa ei voi jatkuvasti päivittää yksittäisten ideoiden pohjalta, mutta on hyvä pohtia yleisesti, mitä patsaat edustavat ja kenelle. Lahdessa on useita sotamuistomerkkejä, niiden taustalla ovat olleet usein poliittiset intohimot.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Sysmän kunnanhallitus päätti tiukan äänestyksen jälkeen äänin 5-4, että Nuoramoisten koulu lakkautetaan vasta elokuussa 2022. Kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki esitti koulun lakkauttamista jo ensi vuoden elokuussa. Kitkiöjoen mukaan kunnassa on iso talouden sopeuttamistarve ja Nuoramoisten koulun lakkauttaminen on suurin säästökohde. Kokoomuksen ryhmä hajosi äänestyksessä. Sysmän kunnanhallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen ryhmänjohtaja Mika Järvinen harmittelee rivien rakoilua.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Vesijärvenkadun uudistaminen on ollut tänä keväänä eniten lahtelaisia kuumottanut suunnittelukohde. Lahden kaupunki muokkaa Vesijärvenkadusta nykyistä houkuttelevampaa ja muutoksia kokeillaan yrittäjien ja asukkaiden kanssa. Kaupungin järjestämissä kaava- ja asukasilloissa puhuttavat myös Ranta-Kartanon kylpylähotellihanke sekä Vesijärven kelluva sauna-ravintola. Lahden kaupungin vuorovaikutussuunnittelija Henrik Saaren mukaan lahtelaiset osallistuvat kiitettävän innokkaasti kaupunkisuunnitteluun.
  Asukkaille on tarjolla on monia tapoja oman näkemyksen kertomiseen.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lapsilla ja nuorilla on Lahdessa ainutlaatuinen tilaisuus testata mikä liikuntalaji olisi heille mieleinen. Lahtelaiset urheiluseurat ja Lahti Energia järjestävät laajan lajikokeilutapahtuman, jossa perheet kiertävät tehtyjä rasteja. Idean lajien yhteisestä tapahtumasta keksi Lahti Basketballin toiminnanjohtaja Roope Suonio, jonka mukaan koripalloseura pyrkii kaiken aikaa toimimaan muiden lähiseudun seurojen kanssa lajista riippumatta. Kokeilutapahtuma on iso askel yhteistyössä, mutta lisääkin voidaan tehdä.
  Suonion mukaan lajien saama näkyvyys ja menestys konkretisoituu usein harrastajamääriin. Silti yhteistyökumppaneiden saanti ja rahoitus tuottaa haasteita.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä