Radio Suomi Lahti

Pienillä kulutusmuutoksilla säästää ympäristöä ja silkkaa rahaa

 • 11 min
 • toistaiseksi

Suomalaiset kuluttavat oman osansa maailman luonnonvaroista noin neljä kuukautta maailman keskiarvoa aiemmin. Syyt luonnonvarojen kovaan kulutukseen ovat energiantuotannossa ja liikenteessä sekä ruoan tuotannossa. Jo pienikin kulutustottumusten muuttaminen voi säästää ympäristön lisäksi merkittävän summan rahaa.
Lappeenrannan teknillisen ylipiston energiatekniikan professorin Lassi Linnasen mukaan suurimmat säästöt kotitalouksissa saa aikaan muuttamalla asumiseen, liikkumiseen, syömiseen ja juomiseen liittyviä tapojaan. Kymmenen prosentin kulutuksen vähentäminen vuodessa säästää keskivertokotitaloudessa noin 3500 euroa. Lemmikkien pito tai koiranjätökset ovat professorin mukaan pieni ongelma ympäristön kannalta.

Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Lähetykset

 • ke 11.4.2018 12.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Suomalaiset ovat maailman onnellisin kansa talouslehti Forbesin keväällä tekemän selvityksen perusteella.
  Helsingin yliopisto tutkii Lahdessa nuorten onnellisuutta. Luode-hankkeessa lahtelaiset nuoret viedään luontoon ja taiteen äärelle oppimaan työelämätaitoja. Samalla tutkija selvittää, mikä nuorille on merkityksellistä. Yksi keino kerätä tietoa onnellisuudesta ovat nuorten Instagram-kuvat. Tutkija, sosiaalipsykologi Eemeli Hakoköngäs on huomannut, että Instagram- kuvat viestivät onnellisuudesta ristiriitaisesti.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Kärkölässä on eletty puolitoista vuotta Kärkölä-ryhmän valta-aikaa. Yksi suurin päätös tällä valtuustokaudella on ollut se, että Kärkölään valittiin pormestari. Kärkölän valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja, kokoomuksen Matti Airola Kärkölä kertoo, että Kärkölä saattaa korvata kaksi sisäilmaongelmaista koulua yhdellä elementtirakennuksella, jolloin kaikki koululaiset mahtuisivat samaan kouluun.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahden kaupunginhallitus on parhaillaan Pietarissa tutustumassa pietarilaisiin yhteistyömahdollisuuksiin. Lahdessa kulttuuriyhteistyötä vaalii myös Suomi-Venäjä-seura. Varapuheenjohtaja Vuokko Kautto kertoo, että seuratoiminta on edelleen aktiivista, mutta nuoret ikäluokat loistavat poissaolollaan. Nykyään seurat vaalimaan seuroissa perinteitä, kulttuuria ja kansainvälisyyttä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Seurakuntavaalien vaalikone on avattu. Marraskuun vaaleissa valitaan seurakuntien päättäjät seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Luottamushenkilöt päättävät seurakuntien linjauksista ja varojen käytöstä. Lahdessa seurakuntavaaleihin lähtee vajaat 200 ehdokasta, joka on suurempi kuin neljä vuotta sitten, sillä Nastolan seurakunta on tullut Lahden vaaleihin mukaan. Lahden seurakunnissa on 4-6 ehdokaslistaa. Vanhimmat ehdokkaat ovat Keski-Lahden ja Salpausselän seurakunnista, joissa ehdokkaiden keski-ikä on 61 vuotta. Hollolan seurakunta äänestää ensimmäistä kertaa laajentuneessa seurakunnassa. Kärkölän, Kuhmoisten ja Padasjoen seurakunnat liittyivät Hollolan seurakuntaan vajaat kaksi vuotta sitten. Lahden seurakuntien viestintäpäällikkö Markus Luukkosen mukaan vaaleissa valitut päättäjät joutuvat tiukkojen päätösten eteen.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen korostaa, että Lahti on kasvava ja kehittyvä kaupunki. Edessä on yli 450 miljoonan euron investoinnit, jotka kasvattavat myös muun muassa velkamäärää. Timosen esitys ensi vuoden talousarvioksi sisältää myös palveluiden keskittämistä ja säästöjäkin. Petri Niemi haastattelee.

 • Lahden kaupungin pysäköintipolitiikka on herättänyt kovaa keskustelua viime aikoina. Keväällä keskustan parkkimaksuja alennettiin ja maksullista aikaa lyhennettiin, kun taas syksyllä satamassa alettiin periä maksua.
  Lahden keskustan pysäköintimaksuja aiotaan yhä alentaa. Teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtajan, kokoomuksen Francis McCarronin mukaan lautakunnan tavoitteena on nostaa keskustan pysäköintiruutujen käyttöastetta alentamalla ensimmäisen tunnin hintaa yhteen euroon. Kun parkkiruudut ovat käytössä, tulee kaupungille tuloja, vaikka hintaa olisikin laskettu. Maksuttomuutta McCarron ei kannata, sillä maksu takaa autojen vaihtuvuuden parkkipaikoilla. Sataman pysäköintiin on myös tulossa helpotusta. Tekninen lautakunta päivittää pysäköintipolitiikkaansa vielä joulukuussa.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Jalkapalloliigajoukkue FC Lahden uudeksi päävalmentajaksi on valittu Sami Ristilä. Ristilä on toiminut jo tällä kaudella Toni Korkeakunnaksen apuna ja Korkeakunnaksen saatua potkut myös vastuuvalmentajana. Ristilän sopimus kattaa vuodet 2019 ja 2020. Ristilän avuksi on palkattu Pekka Lageblom, joka vastaa myös FC Lahden A-junioreiden valmentamisesta. Akatemian B-junioreiden valmentajaksi valittiin Toni Linberg Kouvolasta. Petri Niemi haastattelee valmentajakolmikkoa.

 • Soteuudistusta on yritetty synnyttää viimeiset kymmenen vuotta erilaisin kokoonpanoin. Keskustan lahtelainen kansanedustaja Martti Talja istuu sote-valiokunnassa, jonka työ jatkuu edelleen, vaikka viime aikoina uutisissa ei sotea olekaan käsitelty samaan tahtiin, kuin aiemmin. Päijät-Hämeen keskussairaalan entinen johtaja Martti Talja haluaa ulkopuolisen henkilön selvittämään Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja kuntien välistä kiistaa kustannuksista. Hyvinvointiyhtymä tarvitsisi kunnilta lisää rahaa palvelujen tuottamiseen ja kunnat puolestaan vaativat hyvinvointiyhtymältä tehokkaampaa toimintaa. Yhtymä joutuu sopeuttamaan toimintaansa loppuvuonna, kun budjetoitu raha ei riitä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Sellisti Antero Manninen on konsertoinut ja kiertänyt maailmaa Sinfonia Lahden ja Apocalyptican kanssa. Manninen on kokoonpanon alkuperäisjäsen ja kiertää edelleen satunnaisesti keikoilla, kuten vastikään päättyneellä, puolitoista vuotta ja 170-konserttia käsittäneellä maailmankiertueella. Apocalyptica on antanut klassiselle musiikille piristysruiskeen, kun metallimusiikkia soitetaan selloilla. Musiikkigenreiden sekottaminen on myös avannut ahtaita musiikkirajoja. Sinfonia Lahtikaan ei soita enää vain Sibeliusta, vaan myös populaarimusiikkia. Sinfonia Lahti on herättänyt keskustelua soitinhankinnoista ja orkesterin rahoituksesta. Mitä soittajat ajattelivat keskustelusta?

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahden kaupunki on avannut asumis- ja talousneuvontapalvelun. Lahden taloilla ei ole aiemmin ollut asukasneuvontaa, vaikka se on kaupungin suurin vuokra-asuntoyhtiö. Hankekoordinaattori Sanna Keskikylä kertoo, että neuvonnalla ehkäistään asumisen ongelmia, vuokrarästejä ja häätöjä. Päijät-Hämeessä ulosottovirasto antoi viime vuonna pari sataa häätöä, joista vajaa puolet eteni toimenpiteisiin. Suurin syy häätöön on vuokranmaksuongelmat. Etenkin nuorilla velkaantuminen on yleistynyt ja sitä tapahtuu yhä nuoremmille. Heli Nuutinen Lahden taloilta kertoo, että asukasneuvontaan kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

  Toimittajina on Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Yrittäjyyskasvatus alkaa kouluissa jo ensimmäisellä luokalla. Silloin ei vielä puhuta yrityksistä tai talouskäsitteistä, vaan esimerkiksi omatoimisuuden ja luovuuden opettelusta. Yrittäjyyden professori Timo Pihkala Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta pitää yrittäjyyskasvatusta tärkeänä. Petri Niemi haastattelee.

 • Muutaman jääkiekkoilijan epäilty sekaantuminen kokaiiniin muutama vuosi sitten on noussut keskusteluun viime päivien aikana. Jääkiekkoilijoiden pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja toppuuttelee liigan ympärillä vellovaa huumekohua. Toiminnanjohtaja Jarmo Saarela muistuttaa, että liigassa on 500 pelaajaa ja huume-epäilyt keväällä 2017 koskivat vain pientä osaa. Saarelan mukaan seuroilla on keinoja puuttua huumeidenkäyttöön, jos sellaista esiintyy. Myös pelaajayhdistys toimii tukena, jos ongelmiin joutunut pelaaja ei halua selvittää asiaa seuran kanssa. Lahtelainen Jarmo Saarela on vakuuttunut, ettei liigassa muhi kokaiinipommi.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä