Besser & Wisser

Keskiviikkoisin klo 19.22, Yle Vega

Sanningen och lite till. Patrik Schauman och Marcus Rosenlund, Svenska Yles ekonomi- respektive vetenskapsredaktör säger hur det egentligen ligger till med veckans aktuella frågor rörande pengar, rymden, miljön, börsen, Elon Musks kaffekokare och vem vet vad annat. De vet mer än du. Åtminstone inbillar de sig det.

Jaksot

 • Låt oss bygga en enorm laser som vi riktar mot stjärnorna i hopp om att utomjordiska civilisationer lägger märke till oss, föreslår två forskare från MIT. Hur smart är det egentligen, frågar vi i veckans podd. Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • "We have nothing to fear but fear itself", som en gammal USA-president sade i sitt installationstal. I dagens USA blir ju rädslan och paranoian allt djupare för var dag. Vilket blir Trumps nästa drag efter valet? Och varför är världens största militärmakt så skrajsen att deras toppforskare till och med börjar se spioner i passerande asteroider?
  Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Livepodd inspelad på Tölö gymnasium. Hur vet vi att jorden är rund? Varför är det viktigt att veta vad grannen tjänar? Är det tryggt att låta vaccinera sig?
  Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Allt fler av våra prylar blir "smarta", det vill säga de lyssnar på oss och lär sig saker om oss. Men vem tar hand om den kunskapen, och kan vi lita på deras välvilja? Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Varför tjänar chefer ofta lika mycket på en eller två dagar som en vanlig donare tjänar på ett helt år? Håller vi på att skjuta oss i den finansiella foten då vi betalar sådana hutlösa löner och optioner till våra företagsledare? Och vad har de gamla grekerna att säga om det här?
  Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Bilen, biffen och bostaden: tre saker som måste fixas om vi ska tackla klimatproblemet. I den här podden löser vi elegant problemet med bilen. Spola de fossila bränslena, strunta i de batteridrivna bilarna och gå istället in för väte för hela slanten!
  Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Årets Nobelpriser i ett nötskal. På vilket sätt anknyter en hårtork och en pingpongboll till fysikpriset? Dessutom: åk till Afrika, företagare! Det är möjligheternas land. Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Så tajmar du din arbetsdag för att alltid kunna prestera maximalt. Och nu har universums saknade materia hittats. Var det parlösa sockor och kulspetspennor? Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • För tio år sedan gick den amerikanska banken Lehman Brothers omkull. Strax därpå gick nästan hela världsekonomin omkull. Vad hände och kommer det att hända igen? Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Förr gick man på uni i fem år och sedan hade man all kunskap man behövde för resten av yrkeslivet (lite karrikerat). Men det här duger inte mer i ett samhälle som förändras allt snabbare. Kortare, men frekvent uppdaterad utbildning efterlyses därför. Men när ska vi hinna gå på alla kurser? Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • En ny rymdkapplöpning har börjat ta fart, och den här gången är det USA och Kina som står mot varandra. Kina har ett superambitiöst rymdprogram, och det här oroar president Trump och hans kabinett som svarar med Space Force. Siste man på Mars är ett rötägg!
  Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Varför hitta på nya, dyra och industriella fixar för klimatproblemet när naturen har färdiga och beprövade, mycket effektivare lösningar? Får vi presentera den mäktiga koldioxidslukaren Azolla, en liten sötvattensormbunke. Och så presenterar vi en ny revolutionerande batterityp som bygger på vanligt bordssalt (och inte så litet tänka-utanför-lådan).

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä