Kevyet mullat

Tienvarsien kilometripylväät

 • 57 min
 • toistaiseksi

Varsin näkyvä merkkipaalu oli ennen tienvarsilta sojottava, graniittinen kilometripylväs. Ei näy enää. Nykyisin pääteiden varsilla etäisyydet kaupunkeihin ja muihin asutuskeskuksiin ilmoitetaan metallisilla etäisyystauluilla.

Äänessä on karttoja, tiestöjä ja maankiertämistä harrastava Matti Grönroos. Suomessa käytettyjä tolppatyyppejä on esillä Tiehallinnon kokoelmassa, josta kertoo amanuenssi Mikko Pentti tieliikenteen erikoismuseo Mobiliasta. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

Lähetykset

 • pe 4.5.2018 10.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Mukana kulkevat ja ilman verkkovirtaa toimivat käsikonsolit ovat oma lukunsa pelaamisen maailmassa. Suomessa käsikonsolit eivät koskaan saavuttaneet samanlaista suosioita kuin esimerkiksi Japanissa. Toisaalta, meillä suosittu kännykkäpelaaminen on suoraa jatkumoa käsikonsolipelaamiselle.

  Äänessä ovat digitaalisen kulttuurin professori Jaakko Suominen Turun yliopistolta, Mikko Heinonen Pelikonepeijooneista sekä erilaisia pelejä myyvän Poromagian Pekka Lepistö. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Kukapa meistä ei olisi pelannut nuoruudessaan flipperiä; ohjaillut metallikuulaa mailoilla, maanittelulla ja pienillä tönäisyillä. Korvissa soi vieläkin se kopsahdus, jonka vapaapeli saa aikaaan, kunnes kone tilttaa! Flipperien suosiosta kertoo sekin, että pelistä on tehty lukemattomia eri versioita videopeleinä kotitietokoneille ja pelikonsoleille.

  Flipperiä pelataan edelleenkin, mutta ketkä pelaavat ja missä? Äänessä flipperiharrastaja Juuso Mäkinen sekä uusia ja käytettyjä flippereitä myyvän Victor Finlandin Ilkka Hieta. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • 1970-luvun öljykiriisin jälkeen etsittiin maailmalla kuumeisesti vaihtoehtoja bensiinille. Yhdeksi ratkaisuksi syntyivät petrolikäyttöiset autot, joita valmistettiin myös Suomessa. Vaikka Talbot Horizon Petro ja Saab 99 Petro jäivät aikansa ilmiöksi, petroliautoille povattiin aikoinaan auvoisaa tulevaisuutta.

  Äänessä on - aikoinaan harjoittelijana Saab-Valmetin tuotekehityksessä toiminut - VTT:n johtava tutkija Juhani Laurikko. Puhelimitse ohjelmaan osallistuvat Uudenkaupungin Automuseosta Ilkka Ruohonen ja Aulis Santa. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Agraari-Suomessa töiden jälkeen oli luonnollista kokoontua samaan aikaan saman pöydän ääreen ruokailemaan. Nykyajan epätyypilliset työsuhteet ja työajat yhdistettynä ihmisten aikataulutettuun elämään tukevat huonosti yhteisiä ruokailuja. Sentään kouluissa vaalitaan yhteisruokailun perinnettä.

  Äänessä ovat Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELOn toimitusjohtaja Bettina Lindfors, laillistettu ravitsemusterapeutti Mervi Isoherranen Vantaan kaupungilta sekä Jyrki Sukula. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Vielä muutama vuosikymmen sitten tapana oli kiikuttaa kovalla pakkasella petivaatteet ulos. Tällä tavalla tapettiin inhottavat pölypunkit suomalaisista kodeista. Sitten tapahtui jotakin, pölypunkit katosivat kokonaan. Kriittiset äänet ovat sitä mieltä, ettei pölypunkkeja koskaan ollutkaan.

  Onko pölypunkkien katoaminen pelkästään hyvä asia? Äänessä ovat Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen sekä punkkitutkija Ritva Penttinen Turun yliopistolta. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Digitalisaatio, aikataulutettu elämämme sekä myös kyläilykulttuurin muutokset, siinä syitä, jonka vuoksi ovelta ovelle-kauppiaita ei näy enää entiseen malliin. Toki luukuttajia edelleen on, mutta moni myyntimies tarttuu tänä päivänä mieluummin puhelimeen kuin rattiin.

  Äänessä ovat imureiden myyntiennätystä Suomessa edelleen hallussaan pitävä Eero Lehtinen sekä tietokirjoja seitsemäntoista vuotta kaupannut Timo Lindgren. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Vapaa-ajankalastus on perinteisesti ollut yksi suomalaisten suosituimmista harrastuksista. Kalastusharrastus elää edelleen, muuta kalastajamäärät ovat olleet laskusuunnassa koko 2000-luvun. Etenkin satunnainen onkiminen on vähentynyt selvästi.

  Äänessä ovat järjestöpäällikkö Olli Saari Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöstä ja yliaktuaari Pentti Moilanen Luonnonvarakeskuksesta. Juhani Siljon sata vuotta sitten tehdyn Vastavirtaan runon tulkitsee Luken rapututkija Esa Erkamo. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Kirkonrotta, kymmenen tikkua laudalla, rosvo ja poliisi, peili, ruudun ja narun hyppääminen - pihaleikeistä on moneksi. Mutta siinä, kun lapset leikkivät edelleen kirkkistä tai polttista, monet perinne- ja pihaleikit, kuten vaikkapa twistin hyppääminen, alkaa olla katoavaa kansanperinnettä.

  Muuttuvaa pihaleikkiperinnettä käyvät läpi leikki-innovaattori Isa Pelto sekä pihapelipäivän puuhamies Vili Nurmi. Perheiden ulkoilutottumusten muutoksista kertoo Susanne Blomqvist Suomen Ladusta. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Saunominen on muuttunut juhlasta arkiseksi kokemukseksi. Siinä, kun ennen lauantaisaunassa suoritettiin sekä konkreettista että rituaalista puhdistautumista, nykyään saunominen edustaa meille enemmän rauhoittumista ja nautintoa, arjen luksusta.

  Äänessä saunomista kehollisena kokemuksena tutkinut Laura Seesmeri sekä Suomen Saunaseuran pitkäaikainen aktiivi ja Kansainvälisen Saunaliiton hallituksen jäsen Jussi Niemelä. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

 • Rock on kuollut, kauan eläköön pop. Tai hip hop. Tai trap... Ehkä koko rocknrollin kuoleman julistaminen on ennen aikaista, mutta vanhemman kitararockin merkitys on vähentynyt melkoisesti. Myös dekadentit kitarasankarit alkavat olla historiaa.

  Ainoaa oikeaa kitararockia, stadionbändejä ja rokkikukkoja kaipailevat musiikkitoimittaja Anne Lainto sekä levy-yhtiö KHY:n toimitusjohtaja Kari Hynninen. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Katujengeillä on ikävä maine. Katujengien synty ja yleistyminen liittyvät yleensä nopeaan kaupungistumiseen. Viranomaisten mukaan Suomessa ei ole ollut varsinaisia katujengejä, mutta etenkin 1970-luvulla meillä yleistyivät kaupunginosajengit.

  Jengiytymisestä ja nuorisokulttuurin muutoksista kertovat talous- ja sosiaalihistorian dosentti Mikko Salasuo ja pitkän uran nuorisotyön parissa tehnyt, Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Kädentaitojen hiipuminen mutta myös kulutuskulttuurin muutokset ovat vaikuttaneet siihen, että yhä harvempi tekee itselleen tai perheelleen vaatteita. Myös asusteiden korjaaminen sekä tekstiilien ompelu ovat vähentyneet. Toista oli ennen, kun joka torpassa oli ompelukone ja mankeli, monessa jopa saumuri.

  Ompelutaidon ja ompelukoneiden kulta-aikaa muistelevat kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä Marttaliitosta sekä yli neljäkymmentä vuotta alalla toiminut Hellevi Tojkander Kaartin neule- ja ompelukone Oy:stä. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä