KulttuuriCocktail

Fuck you työelämä

 • 57 min
 • toistaiseksi

Fuck you työelämä

Miten suhtautua rakkaaseen, joka saattaa jättää hetkellä millä hyvänsä? Entä mitä tehdä kun suhde on haitaksi mielenterveydelle? KulttuuriCocktailissa keskustellaan suhteestamme työhön. Työelämää ja työttömyyttä perkaamassa toimittaja Iida Rauhalammin kanssa näytelmäkirjailija-kirjailija Johannes Ekholm, Todellisuuden tutkimuskeskuksen taiteellinen johtaja Janne Saarakkala sekä valtiotieteiden tohtori ja tutkija Anu Suoranta.

Tuotanto: Yle Kulttuuri

Lähetykset

 • pe 4.5.2018 15.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Älykkäitä kaupunkeja kehitetään nyt tietotekniikan avulla joka puolella maailmaa. Kaupunkilaiset nielaistaan älykkäiden järjestelmien osaksi. Kun algoritmit säätelevät liikennettä, työntekoa, kauppaa ja asumista, millaiseksi elämä ja kaupunkikulttuuri muodostuu? Vieraina Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio ja arkkitehti, kaupunkitutkija, tekniikan tohtori sekä kestävän kehityksen asiantuntija Kaarin Taipale. Toimittajana on Jonni Roos.

 • Kouluikäiset lapset ovat liian vanhoja tiettyjen harrastusten aloittamiseen. Ikäsyrjintä työelämässä alkaa 45-vuotiaana. Nuorten ”tytöttely” ja ”pojittelu” on yleistä. Onko ihminen milloinkaan oikean ikäinen? KulttuuriCocktail selvittää voisiko ikä olla vain numero. Vieraana nuorena politiikkaan tiensä raivannut kansanedustaja Ozan Yanar sekä näyttelijä-ohjaaja Mari Rantasila, joka on kyllästynyt naisnäyttelijöiden parasta ennen-päivään.

  Toimittaja: Iida Rauhalammi

 • KulttuuriCocktailissa keskustellaan Alvar Aallon suunnitteleman Paimion parantolan epävarmasta tulevaisuudesta. Modernin arkkitehtuurin maailmankuulu merkkiteos on myytävänä. Joutuuko rakennuksen arvokas irtaimisto myydyksi pitkin maailmaa, vai säilyykö se autenttisena kokonaisuutena Paimiossa? Miten löytää mielekästä käyttöä suurelle, vanhalle rakennukselle? Haastateltavina Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh ja Suomen arkkitehtiliiton emerita-puheenjohtaja Leena Rossi. Toimittajana on Jonni Roos.

  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Hulluuden kuvia: sarjakuvat ja mielenterveys.

  Miten hulluutta voi kuvata? Millainen on mielen sairauden stigma?
  Emmi Valveen omaelämäkerrallinen Armo -sarjakuvaromaani tuo lukijan silmille hurjaa psykoosikuvastoa ja painostavaa masennusta. Viivi Rintanen teki sarjakuvan työskentelystään mielisairaalassa ja syömishäiriöstään. Matti Hagelbergin scifi-eepos Läskimooses on ehkä hullun kertoma juttu. Studiossa vieraina sarjakuvataiteilijat Emmi Valve, Viivi Rintanen, Matti Hagelberg.

  Toimittaja: Olli Kangassalo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Minä, minä, minä.

  Elämme individualistisessa kulttuurissa, jossa yksilö menee yhteisön edelle. Meitä kannustetaan vellomaan tunteissamme ja tutustumaan itseemme. Mutta onko itsekeskeinen kulttuuri viemässä meitä kauemmas toisistamme? Onko taide pyrkimystä ymmärtää yksilön lisäksi myös ympäröivää todellisuutta? Miten tehdä taidetta omien tunteidensa kautta niin, että muutkin samaistuvat siihen? KulttuuriCocktailissa Iida Rauhalammin vieraina tunteista ja itsekeskeisyydestä keskustelemassa käsikirjoittaja ja teatteriohjaaja Akse Pettersson sekä laulaja-lauluntekijä Yona.

  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Suomi on / ei ole vapaa maa

  Nelosolut saatiin ruokakauppoihin - vapaus on voittanut! Herra Heinämäki poistettiin Pikku Kakkosesta - sananvapaus on mennyt! Vapaus on asia, jota kaikki kannattavat, mutta jota tuskin kukaan osaa määritellä tarkemmin. Filosofi Sami Syrjämäen kanssa selvitämme, mitä vapaus oikeastaan tarkoittaa.

  Toimittaja: Teemu Laaksonen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri
  i

 • Loukkaannun, siis olen

  Lastenohjelman intiaanihahmo, oopperan raiskauskohtaus, Tuntemattoman sotilaan naiskuva... Poliittiseen korrektiuteen ja kulttuuriseen omimiseen liittyviä esimerkkejä on ollut viime aikoina paljon julkisessa keskustelussa. Miten poliittisen korrektiuden vaatimukset näkyvät kustantamoissa ja elokuvatuotantoyhtiöissä? Milloin kustantajan on syytä poistaa teoksesta epäkorrekteja kohtia? KulttuuriCocktailissa poliittisen korrektiuden ja taiteen suhteesta ovat keskustelemassa elokuvatuottaja Miia Haavisto sekä Otavan kaunokirjallisuuden päällikkö Antti Kasper.

  Toimittaja: Tuomas Karemo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Fuck you työelämä

  Miten suhtautua rakkaaseen, joka saattaa jättää hetkellä millä hyvänsä? Entä mitä tehdä kun suhde on haitaksi mielenterveydelle? KulttuuriCocktailissa keskustellaan suhteestamme työhön. Työelämää ja työttömyyttä perkaamassa toimittaja Iida Rauhalammin kanssa näytelmäkirjailija-kirjailija Johannes Ekholm, Todellisuuden tutkimuskeskuksen taiteellinen johtaja Janne Saarakkala sekä valtiotieteiden tohtori ja tutkija Anu Suoranta.

  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Jordan Peterson, pelasta meidät!

  Voiko kuulostaa tylsemmältä: kanadalainen kliinisen psykologian professori. Jordan Peterson on juuri tällainen, mutta hän on kaikkea muuta kuin tylsä. Parin viime vuoden aikana Petersoniin on aletta viitata sosiaalisessa mediassa alati kiihtyvään tahtiin, olkoon kyse poliittiseen korrektiuteen liittyvistä kiistoista, feminimistä, äärioikeistosta, Raamatusta tai elämänhallintataidoista. Petersonista on tullut erityisesti nuorten miesten keskuudessa sankarihahmo, joka argumentoi rohkeasti milloin mistäkin aiheesta. Mistä Petersonin ajattelussa ja suosiossa on kyse? Kirjailija Joonas Konstig vastaa näihin kysymyksiin KulttuuriCocktailissa.

  Toimittaja: Tuomas Karemo

 • Mikä on kiinnostavaa?

  Kiinnostavat asiat kiinnittävät ihmisen huomion. Mutta miksi näin tapahtuu? Viestintäkouluttaja Marketta Rentola määrittelee kiinnostaviksi asiat, jotka liittyvät ihmislajin säilymiseen. Sellaisia ovat esimerkiksi syntymä, kuolema, konflikti, paljastus ja salaisuus. Kiinnostavuus on myös uutiskriteeri, ja sellaisena koko ajan tärkeämpi. Otsikon kysymystä analysoivat Rentolan lisäksi käsikirjoituksen professori Iiro Küttner Aalto-yliopistosta ja tutkijatohtori Henrik Rydenfelt Oulun yliopistosta.

  Toimittaja: Teemu Laaksonen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Pakko tehdä lisää vauvoja!

  Perjantain KulttuuriCocktail heittäytyy mukaan valtiovarainministeriönkin huolestuttamaan aiheeseen: syntyvyyden laskuun. Minkälaista kuvaa hedelmällisyydestä ja lisääntymisestä luodaan mediassa, kulttuurissa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa? Keneen paine kohdistuu? Monet lapsettomuuteen vaikuttavat asiat tuntuvat usein unohtuvan: epämääräiset työsuhteet, biologiset syyt, kumppanin puute tai vaikkapa ilmastonmuutosahdistus. Entä puhutaanko aiheesta vapaaehtoisesti lapsettomien tai miesten näkökulmasta? Iida Rauhalammin vieraina kansanedustaja Li Andersson, kertomuksentutkija Tytti Rantanen sekä perheestä haaveileva yrittäjä-muusikko Jarkko Mäkelä.

  Tuotanto:Yle Kulttuuri

 • Olipa kamala pippuripihvi. Väsyttää ihan älyttömästi. Lapset/ aikuiset/ eläkeläiset eivät osaa käyttäytyä. Valittaminen on ihanaa, mutta aliarvostettua. Tämä on KulttuuriCocktailin suuri valitus-show, jossa omista kismityksistään kertovat ja keskustelevat professori Pekka Mattila ja vapaa kirjoittaja Lotta Aarikka.

  Toimittaja: Teemu Laaksonen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

Klipit

 • Lauantaina 9.9.2017 esitettiin Helsingin elokuvateatteri Andorrassa todellinen tv-aarre, jonka kulttimaine on omassa luokassaan. Kyseessä on Neil Hardwickin dekkarisarja Musta tuntuu, jota ei ole nähty vuoden 1988 jälkeen. Sarjan luultiin kadonneen vuosikymmeniksi, kunnes KulttuuriCocktailin salapoliisityön avulla sen nauhat löytyivät. Miksi sarja katosi jopa sen tekijöiltä ja miksi se on yksi suomalaisen tv-historian tärkeimpiä teoksia? Vieraana on Musta tuntuu -sarjan ohjaaja Neil Hardwick.

  Toimittaja: Tuomas Karemo

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä