KulttuuriCocktail Puheessa

Fuck you työelämä

 • 57 min
 • toistaiseksi

Fuck you työelämä

Miten suhtautua rakkaaseen, joka saattaa jättää hetkellä millä hyvänsä? Entä mitä tehdä kun suhde on haitaksi mielenterveydelle? KulttuuriCocktailissa keskustellaan suhteestamme työhön. Työelämää ja työttömyyttä perkaamassa toimittaja Iida Rauhalammin kanssa näytelmäkirjailija-kirjailija Johannes Ekholm, Todellisuuden tutkimuskeskuksen taiteellinen johtaja Janne Saarakkala sekä valtiotieteiden tohtori ja tutkija Anu Suoranta.

Tuotanto: Yle Kulttuuri

Lähetykset

 • pe 4.5.2018 15.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Jos sinusta on vaikuttanut siltä, että joka paikka on yhtäkkiä täynnä seinämaalauksia, olet oikeassa: viime vuosina Suomeen on tehty ennätysmäärä katutaideteoksia. Miten muraalit ilmestyvät seinille, ketkä niitä tekevät, ja ennen kaikkea: mitä tämä uusi urbaani taide merkitsee julkisen kaupunkitilamme kannalta? Jonni Roosin haastateltavina katumaalari Rosa Hultman, tuottaja-aktivisti Jaakko Blomberg sekä tapahtuma- ja kulttuuripalvelupäällikkö Lea Rintala Espoon kaupungilta.

 • Nuorena onnistui kaikki. Katja Kiuru pääsi 18-vuotiaana Teatterikorkeakouluun, esiintyi elokuvissa, teatterissa, suositussa Ruusun aika -tv-sarjassa ja lehtien kansissa. Tosin ongelmana oli, että hän ei Jouko Turkan koulussa oppinut näyttelijäksi. Oli pakko lähteä ulkomaille etsimään ammattitaitoa. Nyt 30 vuotta myöhemmin Kiuru on työtön, vaikka osaa ammattinsa paremmin kuin koskaan. Hän kertoo haastattelussa, että kokee tulleensa oman alansa syrjäyttämäksi. Toimittajana on Teemu Laaksonen.

 • Humanitaarinen arkkitehtuuri tarkoittaa voittoa tavoittelematonta arkkitehtuuriosaamisen viemistä esimerkiksi köyhyydestä kärsiviin maihin ja katastrofialueille. Toiminnan tavoitteena on globaalin tasa-arvoisuuden lisääminen ja köyhyyden vähentäminen arkkitehtuurin keinoin, mutta sitä koskevat samankaltaiset eettiset ja kulttuuriset ristiriitaisuudet kuin muitakin auttamisen muotoja: millainen valtasuhde auttajan ja autettavan välille muodostuu, miten paikalliset toimijat otetaan mukaan toimintaan ja kenen arvoilla yhteistyötä tehdään?
  Haastateltavana arkkitehti, Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun varadekaani Saija Hollmén. Toimittajana Jonni Roos.

 • Toimittaja Maria Veitola on koko kansan tuntema julkkis, joka sekä raivostuttaa että ihastuttaa. Veitolan avoimuus toimii voimauttavana esimerkkinä monelle, mutta vastapuolena tulee räävitön kommentointi ja julkinen arvostelu.

  KulttuuriCocktailissa jutellaan Maria Veitolan kanssa julkisuudesta, feminismistä sekä pärjäämisen kulttuurista.

  Toimittajana Iida Rauhalammi.

 • Kitaristi Teemu Viinikainen on maailmanluokan jazz-muusikko. Alkujaan hän löysi tiensä jazzin pariin kuunneltuaan rock- ja blues-kitaristeja. Saksofonisti Charlie Parker ja pianisti Bill Evans muodostuivat sittemmin tärkeiksi esikuviksi. Parhaillaan Viinikainen on kiertueella UMO:n solistina. KulttuuriCocktailin radiolähetyksessä Teemu Viinikainen ja Jonni Roos keskustelevat elämästä ja jazzista.

 • Vaikka suru kuuluu elämään, on suremisesta tullut entistä harvinaisempi taito. Lehtien otsikoissa suruista selvitään, mutta todellisuudessa suru on kokemus, josta jää ikuinen jälki. Suremisen taidosta puhumassa surusta sairastunut esitystaiteilija ja kirjailija Meiju Niskala sekä suomalaista surua tutkinut surukouluttaja Mari Pulkkinen. Toimittajana Iida Rauhalammi.

 • Työelämän johtamiskäytännöt myllertävät yliopistoja. Vastakkain ovat ammattijohtajien tulostietoisuus ja akateeminen vapaus. KulttuuriCocktailin radiolähetyksessä keskustelemassa oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen, kulttuurintutkija ja mediakulttuurin dosentti Hanna Kuusela, provosti Kristiina Mäkelä ja korkeakoulujen ohjaukseen ja rahoitukseen erikoistunut professori Jussi Kivistö. Toimittajana on Jonni Roos.

 • Binge-watching, eli tv-sarjojen ahmiminen putkeen, lisättiin jo neljä vuotta sitten Oxfordin sanakirjaan. "Putkittamisen" tuomaa hyvänolon tunnetta aivoissa verrataan seksiin ja huumeiden käyttöön. Katselutapa vaikuttaa myös sarjojen käsikirjoittamiseen. Kuinka pahalta lempisarjan päättymisen jälkeinen tyhjyys tuntuu? KulttuuriCocktailin vieraina sarjojen suurkuluttajat Timo Alho ja Eveliina Lempiäinen sekä huippumenestyneen Sorjosen käsikirjoittaja-ohjaaja Miikko Oikkonen.

  Toimittaja Iida Rauhalammi

 • Älykkäitä kaupunkeja kehitetään nyt tietotekniikan avulla joka puolella maailmaa. Kaupunkilaiset nielaistaan älykkäiden järjestelmien osaksi. Kun algoritmit säätelevät liikennettä, työntekoa, kauppaa ja asumista, millaiseksi elämä ja kaupunkikulttuuri muodostuu? Vieraina Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio ja arkkitehti, kaupunkitutkija, tekniikan tohtori sekä kestävän kehityksen asiantuntija Kaarin Taipale. Toimittajana on Jonni Roos.

 • Kouluikäiset lapset ovat liian vanhoja tiettyjen harrastusten aloittamiseen. Ikäsyrjintä työelämässä alkaa 45-vuotiaana. Nuorten ”tytöttely” ja ”pojittelu” on yleistä. Onko ihminen milloinkaan oikean ikäinen? KulttuuriCocktail selvittää voisiko ikä olla vain numero. Vieraana nuorena politiikkaan tiensä raivannut kansanedustaja Ozan Yanar sekä näyttelijä-ohjaaja Mari Rantasila, joka on kyllästynyt naisnäyttelijöiden parasta ennen-päivään.

  Toimittaja: Iida Rauhalammi

 • KulttuuriCocktailissa keskustellaan Alvar Aallon suunnitteleman Paimion parantolan epävarmasta tulevaisuudesta. Modernin arkkitehtuurin maailmankuulu merkkiteos on myytävänä. Joutuuko rakennuksen arvokas irtaimisto myydyksi pitkin maailmaa, vai säilyykö se autenttisena kokonaisuutena Paimiossa? Miten löytää mielekästä käyttöä suurelle, vanhalle rakennukselle? Haastateltavina Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh ja Suomen arkkitehtiliiton emerita-puheenjohtaja Leena Rossi. Toimittajana on Jonni Roos.

  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Hulluuden kuvia: sarjakuvat ja mielenterveys.

  Miten hulluutta voi kuvata? Millainen on mielen sairauden stigma?
  Emmi Valveen omaelämäkerrallinen Armo -sarjakuvaromaani tuo lukijan silmille hurjaa psykoosikuvastoa ja painostavaa masennusta. Viivi Rintanen teki sarjakuvan työskentelystään mielisairaalassa ja syömishäiriöstään. Matti Hagelbergin scifi-eepos Läskimooses on ehkä hullun kertoma juttu. Studiossa vieraina sarjakuvataiteilijat Emmi Valve, Viivi Rintanen, Matti Hagelberg.

  Toimittaja: Olli Kangassalo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

Klipit

 • Lauantaina 9.9.2017 esitettiin Helsingin elokuvateatteri Andorrassa todellinen tv-aarre, jonka kulttimaine on omassa luokassaan. Kyseessä on Neil Hardwickin dekkarisarja Musta tuntuu, jota ei ole nähty vuoden 1988 jälkeen. Sarjan luultiin kadonneen vuosikymmeniksi, kunnes KulttuuriCocktailin salapoliisityön avulla sen nauhat löytyivät. Miksi sarja katosi jopa sen tekijöiltä ja miksi se on yksi suomalaisen tv-historian tärkeimpiä teoksia? Vieraana on Musta tuntuu -sarjan ohjaaja Neil Hardwick.

  Toimittaja: Tuomas Karemo

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä