Radio Suomi Kuopio

Radio Suomi Kuopio: Näin liikkeelle polkujuoksussa huippusuunnistaja Hannu Airilan vinkeillä:

 • 4 min
 • toistaiseksi

Miten aloittelijan on hyvä käynnistää polkujuoksutreeni? Millainen treeni sopii ensimmäille viikoille, kun tavoitteena on 23-kilometrin juoksu? Entä millaiset kengät on syytä laittaa jalkaan, kun metsässä on vielä lunta ja jäätä?

Nyt mennään metsään huippusuunnistaja Hannu Airilan johdolla. Radio Suomen aamujuontaja Maija Ilmoniemen polkujuoksuprojekti Hannun valmennuksessa alkoi, ja sinäkin pääset treeniin mukaan tämän kevään aikana. Mukana matkalla myös urheilupsykologi Saara Grönholm.

Lähetykset

 • to 19.4.2018 12.50 • Yle Areena

Jaksot

 • Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on ohjeistanut maan lapsettomuushoitoklinikat ajamaan hedelmöityshoidot toistaiseksi alas koronapandemian vuoksi. Taustalla on Euroopan lisääntymislääketieteen järjestön suositus. Koronan vaikutuksista sikiöön ja synnyttäjään ei tiedetä vielä riittävästi.

  Lapsettomuuslääkäri suosittelee perheenlisäyksen hankkimisen siirtämistä muutamalla kuukaudella ja raskaana jo oleville erityistä varovaisuutta. Haastattelussa ovat solubiologi Liisa Kuusipalo ja lapsettomuuslääkäri, lääketieteen tohtori Tarja Olkinuora. Tapio Räihä haastattelee.

 • Koronavirus pyyhkäisi sadat stand up -keikat nurin Suomessa. Kevät on tiukkaa aikaa Kuopion Komediafestivaalin tuottajalle ja isännälle Juha Jylhäsalmelle. Positiivisena Juha näkee pakon alla ulostulon ideointilaatikosta, ratkaisuja on keksittävä. Nyt toteutumassa on yhdessä stand-up koomikko Teemu Vesterisen kanssa metsäkeikat alle 10 henkilön yleisöille. Toimittajana Ville Pitkänen.

 • Jääkiekon SM-Liiga keskeytti kauden koronaviruspandemian vuoksi. Sekä runkosarjan viimeinen kierros että kevään playoff -pelit jäivät pelaamatta. Päätös oli Liigalta yksimielinen. Millasia vaikutuksia tällä on seurojen taloudelle? Tätä arvioi KalPan näkökulmasta toimitusjohtaja Toni Saksman. Toimittajana Ville Pitkänen.

 • Suomessa on tuhansia lapsia, jotka jonottavat omaa tukiperhettä. Tukiperhetarpeen taustalla voivat olla vanhempien uupuminen, sosiaalisten verkostojen puute tai vaikea elämäntilanne. SOS-Lapsikylä kouluttaa läpi vuoden uusia tukiperheitä ympäri Suomea. Kuopiossa toiminta on vasta aluillaan. Millaista on toimia tukiperheenä, siitä kertovat kuopiolainen Jukka Hakala ja SOS- Lapsikylä säätiön Kuopion yksikön johtaja Tarja Tirkkonen. Toimittaja on Varpu Mäntymäki.

 • Kuopion Palloseuran kasvatti Urho Nissilä palasi takaisin kotiseudulle Kuopion Palloseuran riveihin vuoden mittaisella lainasopimuksella. Aikaisemmin Nissilä teki kesällä 2018 sopimuksen belgialaisen Zulte Waregemin kanssa, mutta peliaika jäi tällä erää kortille. Nyt vauhtia haetaan kotimaisesta Veikkausliigasta ja kotiseudulta. Millaisia kokemuksia vähäisestä peliajasta huolimatta keskikenttäpelaaja sai Keski-Euroopan kentiltä? Toimittajana Varpu Mäntymäki

 • Ammatillinen sisävesikalastus uhkaa hiipua, kun kalastajat eläköityvät ja talvien jäätilanteet ovat muuttuneet arvaamattomammiksi. Myyntiin tapahtuva kalastus on vähentynyt myös, koska ammattikalastajaksi pitää rekisteröityä, jos verkkoja on enemmän kuin neljä. Ammattikalastaja Toni Sisso ja yrittäjä Jouni Rautiainen pohtivat kalastuksen tilannetta. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Räppäri Väinö Makkonen palasi kotiseudulleen Varkauden Kommilaan. Tästä liikkeestä seurasi Kommila Kollektiivin Henkinen Savo-musajulistus ja tulevaisuususkon peräänkuulutus. Henkinen Savo ei ole kyräilyä.

  Henkisen Savon lähteille Varkaudessa Kommilan "ghettoon" matkaavat Väinö ja toimittaja Petri Julkunen. "

 • Digipelihäiriö määriteltiin WHO:n tautiluokitukseksi, mutta diagnooseja tästä ei vielä varsinaisesti anneta. Tutkimusten mukaan pelihäiriöstä kärsii arviolta noin kaksi prosenttia kaikista pelaajista. Pelaamisen haitat ovat usein keskiössä, mutta hyödyistä puhutaan vähemmän. Kuopion kriisikeskuksen pelituen suunnittelija Kirsi Marin vieraili lähetyksessä pohtimassa digipelaamisen hyötyjä ja siitä muodostunutta aikamme ilmiötä. Toimittajana Ville Pitkänen.

 • Häpeä on voimakas tunne, joka saa meidät piiloutumaan, pakenemaan tai hyökkäämään. Kognitiivisen käyttäytymisterapian psykoterapeutti ja sosiaalipsykologi Emilia Kujala on tutkinut häpeää ja miten se vaikuttaa elämään. Hän on kirjoittanut myös kirjan häpeästä.

  Kun toimittaja Marianne Mattila haastatteli Kujalaa ensimmäisen kerran, onnistui hän tuhoamaan koko materiaalin. Toisessa tapaamisessa he kävivätkin läpi, mitä sen jälkeen tapahtui: Häpeällinen moka laittoi liikkeelle prosessin, jonka aikana Mattila alkoi hahmottaa, miten usein häpeä vaikuttaa omaan käytökseen.

 • Salibandyseura Welhojen miesten edustusjoukkueen taival liigassa on ollut tällä kaudella haastava. Uhkana on, että joukkueen matka jatkuu ensi syksynä divarissa. Täksi kaudeksi päävalmentajan saappaisiin hypännyt Pasi Purhonen kertoo haastattelussa miksi pelit eivät ole sujuneet odotetulla tavalla. Joukkue etsii parhaillaan ensi kaudeksi uutta päävalmentajaa. Toimittajana Ville Pitkänen.

 • Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden opiskelijat Sami Gabbouj ja Valtteri Bovellan tekevät joku päivä työtään asiantuntijatehtävissä. Toimittaja Marianne Mattila keskusteli heidän kanssaan työajasta. Työajasta on puhuttu paljon viime viikkojen aikana. Varsinkin sen jälkeen, kun pääministeri Sanna Marinin pohdinta neljän päivän työviikosta tai kuuden tunnin työjasta sai huomiota kansainvälisessä mediassa. Työajasta on väännetty myös tes-neuvotteluissa, kun niissä on kiistelty eri alojen kiky-tunneista.

 • Anna Korhosen ja Satu Federleyn porokoirat ovat lukukoiria. Hupi ja Jehki tekevät hommaansa Joensuussa Reijolan kirjastossa, jossa lapset saavat lukea koirille, jotka eivät arvostele tai puutu virheisiin. Lukukoiran seurasta ja sille lukemisesta voi saad lievitystä lukemisvaikeuksiin ja myös koirapelkoon. Lutuset lukukoirat vierailivat Radio Suomen itäsuomalaisen lauantain vieraana. Tanja Perkkiö haastattelee.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Varkautelaisten naisten perustama Dream Circus on lyhyessä ajassa kasvanut kotiompelimosta teolliseksi tuotannoksi. Yrityksen päätuote on naisten vaatteet. Kaikki vaatteet suunnitellaan ja ommellaan Suomessa luomukankaista. Ehta by Dream Circus-tuotteiden tarina alkoi pari vuotta sitten kahden sisaruksen Kati Kraemerin ja Laura Kemppaisen unelmasta tehdä värikkäitä ja iloisen persoonallisia vaatteita suomalaisille naisille. Ensimmäinen tuote oli Bertta-tunika. Kuoseista tunnetuin on Smart As eli Näsäviisaat-kuosi. Yhtiön toimitusjohtajan Petra Ryyminin mukaan kiinnostus kotimaassa valmistettuja vaatteita kohtaan on kasvanut. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Kuopiossa on kokeiltu muutamissa kouluissa ruokailua
  ilman tarjotinta.  Kokeilu lähti liikkeellä Hatsalan koulusta  viime syksynä. Nyt kokeilu on laajentunut myös Klassilliseen ja Kallaveden lukioihin sekä Vehmasmäen ja Ala-Pyörön alakouluille. Keittopäivinä tarjottimet ovat käytössä kaikilla kouluilla.Tavoitteena on muun muassa vähentää ruokahävikkiä sekä veden, sähkön ja pesuaineiden kulutusta. Millaiset kokemukset ovat olleet ja miten oppilaat ovat selviytyneet ilman tarjottimia? Hatsalan koulun oppilaat Oliver Rinkinen, Jasper Nupponen ja Aapo Holopainen kertovat? Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Savon Aurinkoenergia kasvoi Arttu Voutilaisen johdolla vajaassa kolmessa vuodessa miljoonaluokan yhtiöksi. Nyt yritys työllistää kuusikymmentä henkilöä ja välillisesti kymmeniä asentajia. Miksi aurinkopaneelit ovat nyt kovassa nosteessa? Toimittajana on Ville Pitkänen.

 • Kuopiolainen valokuvaaja Markus Aspegren haluaa tehdä kantaa ottavia kuvia.
  Hänen kuvasarjansa Plastic Waters on saanut kansainvälistä huomiota. Kuvasarja käsittelee muovijätettä ja ihmisten vaikutusta luontoon. Kuvien vaikuttavuus poiki Aspegrenille myös Qualified European Photographer -arvonimen. Varpu Mäntymäki kävi tapaamassa Markus Aspegreniä Alias Creative- studiolla.

 • Joulu on lelukaupoille vuoden tärkeintä aikaa. Tämän joulun yhdeksi hittituotteeksi näyttävät muodostuvan unbox- ja yllätyslelut eli Lollit, jotka ovat etenkin tyttöjen suosiossa. Poikien kiinnostuksen kohteet hajautuvat enemmän. Lelukauppa Partanen Kuopiossa on yksi Suomessa pisimpään toimineista ja suurimmista kivijalkalelukaupoista. Yrittäjä Minna Kunnasluoto on tehnyt yrityksessä kauppaa nyt kahdeksan vuotta. Samaan aikaan yhä useampi lelukauppa Suomessa on lopettanut. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Rocklegenda, Whon kitaristi, Pete Townshend vaikuttui Jaakko Kuusiston viulukonsertosta. Kapellimestari säveltäjä Jaakko Kuusisto kertoo Townshendin lähettäneen pitkän sähköpostin Kuusistolle kuultuaan radiosta Kuusiston ensimmäisen viulukonserton. Townshend on aidosti innostunut kaikenlaisesta musiikista ja etsii uutta musiikkia aktiivisesti, Kuusisto kertoo Tapio Räihän haastattelussa.

 • Nightwish pestasi kuopiolaisen Turmion Kätilöt -yhtyeen lämmittelybändiksi maailmankiertueen Euroopan osuudelle ensi vuonna. Miksi juuri Turmion Kätilöt ja mikä merkitys lämppäribändillä on kiertueella? Anna Ronkainen selvitti yhtyeiden yhteistyötä Marko Hietalan ja Petja Turusen kanssa.

 • Jani Honkavaara jätti kolmivuotisen päävalmentajapestinsä jälkeen Kuopion Palloseuralle uuden tavan johtaa joukkuetta. Millä tavoin pelaajia johdetaan nykyaikana? Seuran kakkosvalmentaja Pasi Tuutti kertoi tästä Yle Radio Suomen aamulähetyksessä. Toimittajana Ville Pitkänen

 • Yli sadan elokuvan mies Kari Väänänen on nähnyt leffa-alan muutokset jo 45 vuoden ajan. Mutta miltä näyttää valkokankaan tulevaisuus? Petri Julkunen istui Väänäsen kanssa samaan pöytään.

 • Miksi nuoria lääkäreitä ei kiinnosta työskentely terveyskeskuksissa? Millaisia muutoksia täytyisi tehdä, jotta terveyskeskustyö kiinnostaisi? Edes raha ei tuo vakituista lääkäriä kaikkiin terveyskeskuksiin. Valmistuva lääkäri Karel Liinaharja kertoo miten terveyskeskuksia tulisi kehittää, jotta ne kiinnostaisivat työpaikkoina. Toimittajana Ville Pitkänen.

 • Kuopion Palloseura voitti Suomen mestaruuden vuosikymmenten odotuksen jälkeen. KuPS -legenda Ilja Venäläinen kertoo miksi Palloseura on kasvanut yhdeksi mestarisuosikiksi kuluneina vuosina. Mitä asioita seurassa on tehty oikein?

 • Kyösti Karhunen toimi Carlsonin toimitusjohtajana, kunnes intohimo työhön loppui. Päätös oli rohkea, mutta se tuntui oikealle. Nyt aikaa on ollut perheelle ja muille tärkeille asioille. Uusi ovi on vielä avaamatta. Millaiselta pomon tehtävästä pois hyppääminen aluksi tuntui? Toimittajana Ville Pitkänen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä