Radio Suomi Lahti

Radio Suomi Lahti: Bruneau: Lahden kaupunginjohtajan tehtävä on herättänyt kiinnostusta

 • 11 min
 • toistaiseksi

Lahti etsii uutta kaupunginjohtajaa kolmeksi vuodeksi ennen siirtymistä pormestarimalliin. Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau kertoo yhteyttä ottaneiden hakijoiden pitävän Lahtea edistyksellisenä kaupunkina, jotka ovat kiinnostuneita Lahdesta. Kaupunginjohtajasta tulee Lahteen kansliapäällikkö vuonna 2021, kun kaupungille valitaan pormestari. Työnkuvan muutos on noussut esille keskusteluissa hakijoiden kanssa. Työryhmä alkaa käydä ensi maanantaina hakemuksia läpi. Hakijoiden haastattelut aloitetaan toukokuussa ja uuden kaupunginjohtajan valinta on määrä tehdä kesäkuussa.

Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Lähetykset

 • pe 20.4.2018 10.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Ravintoloissa ja keikkapaikoilla järjestetyt yksityistilaisuudet ovat lisääntyneet. Lähes kaikki Möysän musiikkiklubin eli Mössön tammikuun keikat ovat yksityistilaisuuksia, joihin ei myydä lippuja ulkopuolisille. Mössön Antti Puhakka kertoo, että Helsingissä on keikkapaikka, jossa jopa 80 prosenttia on yritysten tai yksityisten järjestämiä tapahtumia. Keikkamyyjälle järjestely sopii hyvin, sillä tilaisuuden riskit jakautuvat useammalle.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen Pasi Widgren haluaa lumitaiteen avulla innostaa ihmisiä retkeilemään luontoon. Tänä talvena hän on piirtänyt suuren metsokuvion hankeen järven jäälle Lapakiston luonnonsuojelualuelle. Tutustuimme lumipiirtelijän työhön, jossa perusvälineet ovat hyvä hahmotuskyky ja kunnon lapio. Petri Niemi haastattelee

 • 93 prosenttia suomalaisista osaa vähintään yhtä vierasta kieltä. Kielitaitoaan ovat eniten lisänneet pelkän perusasteen koulutuksen suorittaneet. Suomalaisten kielitaito on kohentunut, mutta monella nuorella on liian suuret luulot omasta kielitaidostaan. Koulutuskeskus Salpauksen englanninopettaja Craig Donald on huomannut, että viime vuosina poikien rohkeus puhua englantia on kasvanut, mutta tietokonepeleistä opittu englanti ei vielä riitä kunnon kielitaitoon. Tietokonepelaamisessa käytettävä sadan sanan kielitaito ei ole riittävä kielitaito. 1000-2000 sanaa on riittävä vieraan kielen puhumiseen. Sujuvan kielen puhumiseen vaaditaan 5000 sanaa. Koulutuskeskus Salpaus järjestää työelämän englannin kursseja, jotka rohkaisevat puhumaan vierasta kieltä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Raju talvimyrsky on katkonut sähköjä ja vaikeuttanut liikennettä myös Päijät-Hämeessä. Myrsky ei kuitenkaan iskenyt koko voimallaan Lahden seudulle. Petri Niemi haastattelee ja ensimmäisenä juttukaveriksi tulee Aki Leino.

 • Lahtelainen puulaakisarja Kortteliliiga täyttää tänä vuonna 50-vuotta. Alkuun toiminta sisälsi vain jalkapalloa, mutta sittemmin lajikirjo on laajentunut ja toiminta on ympärivuotista. Kortteliliigan uusi puheenjohtaja Ismo Kovanen on nähnyt kortteliliigatoimintaa 1970-luvulta lähtien. Hän ei usko, että tulevaisuudessa lajikirjoon lisättäisiin suosittua e-urheilua kalliiden kustannusten vuoksi. Kortteliliiga on myös kärsinyt tuomaripulasta, kun uusia tuomareita on vaikea saada toimintaan mukaan.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden väkiluvun kasvu on pääasiassa maahanmuuttoa. Väestömäärä kasvoi Lahdessa vuonna 2018 vajaalla 450 henkilöllä. Lahti vetää väkeä myös muualta Päijät-Hämeestä, Savosta ja Kaakkois-Suomesta. Lahteen muuttaa yhä väkeä, mutta samaan aikaan Lahdesta muutetaan myös muualle, sanovat suunnittelija Katja Karevaara ja tutkija Pauli Mero Lahden kaupungilta. Lahden sitkeä nuorisotyöttömyys johtuu osin muuttovoitosta.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Päihdeohjelmat ja hoitoonohjausmallit ovat vähentäneet päihdeongelmia työpaikoilla. Wellamon työterveyslääkäri Henni Hyytiä-Ilmosen mukaan työpaikoilla ei olla päihtyneenä enää takavuosien tapaan. Siitä huolimatta työpaikoilla näkyy vapaa-ajalla lisääntynyt alkoholin käyttö. Työterveyslääkäri kehottaa työkavereita nostamaan ongelmat esille, sillä yhdenkin työntekijän päihdeongelma vaikuttaa koko työyhteisöön.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen ravintola- ja kahvilatarjonta on monipuolistunut viime vuosien aikana ja etenkin kahviloita on tullut Lahden keskustaan paljon. Hotelli Kämpin tapahtumapäällikkö, hollolalainen Aki Keskitalo kehuu Lahden piristynyttä ravintolatarjontaa. Keskitalo on myös maakunnalllisen matkailuyhtiön Lahti Region hallituksen jäsen, hänen mielestä päijähämäläisten matkailuyrittäjien kannattaisi tehdä paketteja, jotka sisältävät hyvää ruokaa, paikallisuutta sekä aktiviteetteja ja markkinoida tuotteitaan myös pääkaupunkiseudulle, jossa etenkin aasialaisten turistien määrä on koko ajan kasvussa.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen kilpahiihtäjä Verneri Suhonen harjoittelee satoja tunteja vuodessa. Perinteisen sprintterinä tunnettu 21-vuotias Suhonen tähtää tammikuussa Lahdessa pidettäviin junioreiden MM-kisoihin ja tavoitteena on mitali. Petri Niemi haastattelee Hollolan Urheilijoita edustavaa Suhosta.

 • Olli-Pekka kuulee ääniä, joita ei ole olemassa. Tai ovat ne olemassa, mutta vain lahtelaismiehen päässä. Äänet ovat olleet skitsofreniaa sairastavan Ollin päässä jo toistakymmentä vuotta. Usein ne sättivät ja pahimmillaan käskevät tekemään itsemurhan, mutta äänet voivat olla myös kannustavia duuriääniä. Elämä skitsofrenian kanssa on vienyt miehen syvälle epätoivoon, mutta nyt hänen elämässään on jo valoa.

  Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Kaupat ja marketit varautuvat vuoden vilkkaimpaan viikonloppuun. Kauppojen aukioloaikojen vapautumien on helpottanut ruuhkia. Hämeenmaan toimitusjohtajan Olli Vormiston mukaan takavuosien kaltaisia ruuhkapiikkejä ei enää nähdä, kun marketit voivat olla auki myöhäiseen iltaan ja joulunpyhienkin aikaan. Eniten ruuhkaa on odotettavissa aaton aaton aatona päivällä. Kauppa ja joulu tarjoavat myös monelle kausityötä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Heinolan valtuusto on päättänyt ensi vuoden budjetista. Kesällä valtuusto sopi, että taloutta sopeutetaan vähenevään väkimäärään. Valtuuston kokouksessa äänesteltiin niin, että lopputulema on, että vieläkin ihmetellään mitä päätettiin.
  Kristillisdemokraattien valtuutettu Kauko Kekkonen syyttää Itä-Hämeen mielipidepalstalla valtuuston puheenjohtajaa tarkoitushakuisuudesta äänestyksessä. Äänestyksessä olivat vastakkain Kanervalan lakkauttaminen ensi vuoden syyskuussa tai vuoden loppuun mennessä. Osa valtuutetuista olisi halunnut säilyttää palvelukeskuksen. Heinolan valtuuston puheenjohtaja, kokoomuksen Niina Varjo kiistää menettelytapavirheen Kanervalan palvelukeskuksen lakkautuspäätöksessä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Rahavaikeuksissa kamppailevien lapsiperheiden kokemukset halutaan paremmin kuuluviin päätöksenteossa. Eduskunnan köyhyysryhmän varapuheenjohtaja, keskustan Hilkka Kemppi on aloittanut selvitystyön, jossa kootaan erilaisten perheiden tarinoita etuuksien tai palvelujen ulkopuolelle putoamisesta ja osattomuuden kokemuksesta. Mukana on asiantuntijaryhmä, joka koostuu pitkälti päijäthämäläisistä toimijoista. Tavoitteena on saada aikaan esityksiä lakimuutoksista ja toimenpiteistä lapsiperheköyhyyden poistamiseksi.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Päijät-Hämeessä toimii valtava joukko lapsiperheiden kohrtaamispaikkoja. Niitä ylläpitävät maakunnallinen hyvinvointiyhtymä, seurakunnat ja eri yhdistykset. Parin viime vuoden aikana niiden toimintatapoja on pyritty yhtenäsitämään, jotta lapsiperheiden olisi yhtä helppoa tulla viettämään aikaan jokaiseen toimipisteeseen. Kohtaamispaikat ovat monelle pienen lapsen vanhemmalle tärkeä osa arkea, painottaa palveluesimies Heli Kuitunen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

  Toimittajana on Mika Moksu

 • Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ryhtyy valmistelemaan ensi vuonna alkavia terveysasemaverkon uudistuksia. Muutaman vuoden ajan kestävässä prosessissa Lahden kaksi lähiklinikkaa lakkautetaan. Osa pienistä sote-asemista tulee olemaan hoitajavetoisia, jossa lääkäri ei ole joka päivä paikalla. Hyvinvointiyhtymän terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialajohtaja Juhani Sandin mukaan etäisyydet maakunnassa eivät ole vertailussa erityisen pitkiä, mutta myöntää ettei muutos ole kaikille suotuisa. Asiakas voi tulevaisuudessa asioida millä tahansa hykyn terveysasemalla.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Sini Ojanperä.

 • Vanhusten hoitaminen laitoksissa on edelleen vähentynyt. THL:n mukaan Suomessa yhä useampi hoitoa tarvitseva ikääntynyt hoidetaan tehostetun palveluasumisen yksikössä. Laitoshoitoa annetaan vanhainkodeissa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla. Myös Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä pyrkii edelleen vähentämään laitoshoitoa ja panostamaan kotiin vietäviin palveluihin. Palveluiden kasvava kysyntä on havaittu myös Nastolassa, jossa ateriapalveluiden toimittamisen aloitti elokuussa ravintola- ja pitopalveluyrittäjä. Resta Nomian yrittäjä Seppo Urpilainen myöntää kuitenkin, että hyppy ateriapalveluiden tarjoamiseen oli suuri.

  Toimittajana on Mika Moksu.

 • Osa nuorista on vaarassa joutua syrjään yhteiskunnasta, koska he osaavat käyttää huonosti sähköisiä palveluja. Lähes miljoonalla suomalaisella on heikot digitaidot. Etenkin iäkkäiden mahdollisuuksiin käyttää digitaalisia palveluja on kiinnitetty huomiota. Lahtelaisille digitaitoja opettava yrittäjä Marko Torppala on kuitenkin havainnut, että myös joillain nuorilla on vaikeuksia tavallisten sähköisten palvelujen käyttämisessä. Torppala kannustaa kaikkia opettelemaan nettipalvelujen käyttämistä joko itse tai toisten avulla, sillä niiden avulla on helpompi toimia yhteiskunnassa itsenäisesti.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Tekniikan alan yritykset ja ammatilliset oppilaitokset tekevät entistä enemmän yhteistyötä osaavan työvoiman kouluttamisessa Päijät-Hämeessä. Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäisen mukana paikalliset yritykset eivät vielä tiedä tarpeeksi hyvin kyseisestä mahdollisuudesta. Kauppakamari valmistelee vuoden loppuun mennessä valmistuvaa ohjeistusta yrityksille, jonka pohjalta yritykset voivat itse laatia oman oppilaitosyhteistyösuunnitelmansa. Eerikäinen näkee oppilaitosyhteistyön tärkeänä. Täällä opiskelevia ulkomaalaisia pitää saada työharjoitteluun ja tekemään lopputöitä paikallisiin yrityksiin enemmän.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden kaupunki haluaa saada aiempaa pontevammin heikosti työllistyvät työmarkkinoille. Lahdella on hyvät mahdollisuudet päästä työllisyyden kuntakokeiluun, jossa kunta tai kaupunki saa itse määritellä keinoja alueensa työllisyyden parantamiseksi. Kokeilussa valtiolta siirtyy kuntien työnjohdon alle henkilöresursseja ja muutosta ohjataan lainsäädännöllä. Yhteysjohtaja Mari Kuparinen kertoo, että tällä hetkellä tieto ei kulje tarpeeksi eri toimijoiden välillä. Lahdessa tarvitaan tulevaisuudessakin paikkoja, jossa työttömät voivat edelleen suorittaa erilaisia kokeilu- ja valmennusjaksoja.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Suomen jalkapallomaajoukkue varmisti perjantaina historiallisen EM-kisapaikan. FC Reippaan ja FC Lahden talenttivalmentaja Joni Kallioinen näkee, että nuorten jalkapallovalmennus ja seuratyö kehittyvät koko ajan parempaa suuntaan. Suomalainen valmennustyö kestää myös kansainvälistä vertailua. Nuoria jalkapallolupauksia ohjaava lahtelaisvalmentaja pitää suomalaista jalkapalloa selvästi aiempaa itsevarmempana ja määrätietoisempana. Hän uskoo Huuhkajien menestyksen näkyvän myös lisääntyvinä harrastajamäärinä, johon pitää seurojen pitää vastata laadukkaalla toiminnalla.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Kiinteistöliitto kehottaa etenkin uusien talojen rakentajia huomioimaan sähköautojen lisääntyminen, vaikkei sitä vielä laissa vaadita. Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen toiminnanjohtaja Hanna Koskelan mukaan alueen taloyhtiöissä on vasta vähän hankkeita latauspisteiden rakentamiseksi. EU:n energiatehokkuusdirektiivi velvoittaa taloyhtiöt varustamaan autopaikat latausvalmiuden mahdollistavalla putkituksella uusissa rakennuksissa sekä vanhoissa rakennuksissa, joissa korjataan laajasti pysäköintialuetta.

 • Asikkalassa on maakunnan kolmanneksi pienin työttömyysaste, alle kahdeksan prosenttia. Kuitenkin suuri osa asikkalalaisista käy kotinkuntansa ulkopuolella töissä. Kunta koettaakin houkutella uutta yrittäjyyttä pitäjään, ja laittaa keväällä jakoo uusia teollisuustontteja. Mutta mikä merkitys kunnalle on sillä, että rajojen sisältä löytyy töitä asukkaille? Kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka korostaa työpaikkojen merkitystä.

  Toimittajana on Mika Moksu.

 • Sähköautojen ja ladattavien hybridien odotetaan yleistyvän lähivuosina kovaa tahtia. Se tarkoittaa myös sitä, että latauspisteitä on rakennettava myös julkisille paikoille. Niidne määrä kasvaa kovaa vauhtia jo nyt. Monessa kotitaloudessakin joudutaan miettimään, riittääkö oman kodin sähköt auton lataamiseen. Lahti Energian myyntipäällikkö Timo Kenttälä kehottaa pyytämän neuvoja ammattilaisilta.

  Toimittajana on Mika Moksu.

 • Lahtelaisen juniorityön kasvatti ja Huuhkajien hyökkääjä Jasse Tuominen odottaa perjantai-illan EM-karsintapelistä kaikkea muuta kuin helppoa. Suomen miesten jalkapallomaajoukkue eli Huuhkajat kohtaa pikkumaa Liechtensteinin Helsinigissä. Voitolla Suomi ottaisi historiallisen EM-kisapaikan ensi kesän kisoissa. Petri Niemi haastattelee.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä