Puheen Aamu

Puheen Aamu: Politiikkaradion Sakari Sirkkanen ei yllättynyt Hjalliksen erosta - "puoluekentällä ryhmäkuri on alkanut tökkiä"

 • 6 min
 • toistaiseksi

Kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimo erosi kokoomuksesta torstaina. Nyt hänen huhutaan puuhaavan maahan peräti uutta poliittista liikettä - tämä hanke kulkee nimellä Liike nyt.

Politiikkaradion Sakari Sirkkanen kommentoi Hjalliksen eroa tuoreeltaan perjantaina Puheen Aamussa.

- Ero ei yllättänyt, Hjallis on jo pitkään halunnut nostaa kytkintä. Hjallis joka tulee bisnesmaailmasta haluaa enemmän kuin mitä poliittinen koneisto enää antaa siellä ryhmäkokouksissa, halutaan omaa kontribuutiota, toteaa Sirkkanen yhdeksi syyksi Hjalliksen lähdölle.

Keskustelussa mukana Linda Vettanen ja Jere Pehkonen.

Lähetykset

 • la 21.4.2018 9.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Anna Cadian, Alina Kulon ja Kati Lahtisen seurassa. Uutistoimittajana Monna Tervo.

  Eteläkorealainen populaarimusiikki K-pop näyttäytyy rakennetulta ja loppuun saakka tuotteistetulta. Bändit käyvät läpi intensiivisen koulutus- ja harjoittelujakson. Vastassa on poikkeuksellisen innokas ja järjestäytynyt fanijoukko, joka kyllä tietää, mitä saa. Se omistautuu tähdilleen, täysin.

  K-poptähtien menestyksen kääntöpuolesta on puhuttu sen jälkeen kuhn lyhyen ajan sisällä kolme artistia on kuollut.

  Puheen Aamussa vieraana kello 9 jälkeen K-popharrastaja Jami Suomi.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Anna Cadian, Alina Kulon ja Kati Lahtisen seurassa. Uutistoimittajana Jan Fredriksson.

  Kitaralehti Guitar World pyysi kuuntelijoita listaamaan maailman parhaat tämän ajan blues-kitaristit. Erja Lyytinen on listalla sijalla 14. Itsestäänselvä paikka ei ole, oma paikka miesten hallitsemassa bluesmaailmassa on pitänyt löytää, välillä raivatakin.
  Erja Lyytinen Puheen Aamussa kello 9.15.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Alina Kulon ja Kati Lahtisen seurassa. Uutistoimittajana Monna Tervo.

  Marraskuun alkupuolella brittiläinen tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio IGD valitsi Järvenpään Citymarketin maailman parhaaksi ruokakaupaksi. Tuolloin Puheen Aamussa oli vieraana Aalto yliopiston markkinoinnin professori Lasse Mitronen, jonka kanssa puhuttiin siitä, mitä ruokakaupalta tänä päivänä odotetaan ja millaisia ne ovat tulevaisuudessa.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava.

  Puheen Aamussa tänään uusintoja syksyn varrelta.
  Haastattelussa ihmisen ja luonnon suhteesta kirjoittanut Riikka Kaihovaara, rottia työkseen tutkiva evoluutiobiologi Tuomas Aivelo, uuteen yllätyssuosioon nouseeen Santa Lucian solisti Mape Morottaja, hirmuhallitsijoiden mielenavauksen tekevä Mulkerot -kirjailija Ari Turunen, historian jännät naiset esille nostanut Maria Pettersson ja pitkän uran tehnyt kirjeenvaihtaja Kari Lumikero.

  Juontajana Kati Lahtinen, uutistoimittajana Jan Fredriksson.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Nordic noirin maailma on musta, outo ja aina jotenkin rikki. Genreen kuuluvat synkät, yhteiskuntaan viittaavat rikokset, kerronta on lähellä ihmistä, rytmi verkkaisempi kuin esimerkiksi amerikkalaisissa sarjoissa. Luonto ja maisemat ovat osa tarinaa. Näin rikossarja Sorjosen pohjaa kuvaa sarjan luoja ja käsikirjoittaja Miikko Oikkonen.

  Päähenkilö Sorjosen outous on kumarrus Conan Doylen luomien Sherlock Holmesin ja Monkin hahmojen suuntaan.

  Paha ei ole yksiselitteistä rikollisessakaan, sanoo sarjassa Niko Uusitaloa näyttelevä Ilkka Villi. Jokaisessa meissä on hyvän ja pahan mahdollisuus. Olosuhteiden myötä ihminen päättää kumpaa hän ruokkii.

  Sorjosta lähdettiin heti tekemään kansainvälisille markkinoille. Silti menestys yllätti.
  Sarjan kolmas kausi julkaistaan Yle Areenassa 29.11.

  Puheen Aamussa toimittajina Anna Cadia ja Juhani Kenttämaa.

 • Kriisin keskellä kaikki tuntuu olevan päin helvettiä. Itsetuhoisen ihmisen kohtaamisessa oleellista onkin pysähtyminen ja tilanteen selkeyttäminen, sanovat Suomen Mielenterveys ry:n kriisityöntekijä Harri Sihvola ja vuosia suomalaisten kanssa Yölinjalla keskustellut työelämäprofessori, psykologi Pekka Sauri.

  Pysähdy, ota aikaa, ota tilanne tosissaan, älä mitätöi. Tarvittaessa auta eteenpäin, mutta älä silloinkaan hylkää. Tärkeintä ei ole se mitä sanot, vaan kuunteleminen.

  Itsetuhoisuudesta puhumisen suurin harha-ajatus on se, että aiheesta puhuminen vahvistaisi itsetuhoisia ajatuksia. Asia on päinvastoin, sanoo viisitoista vuotta kriisityötä tehnyt Harri Sihvola. Väliä on sillä miten puhutaan. Kuoleman romantisointi johtaa copycat-ilmiöön, tarinat selviytymisestä, siitä, että apua voi saada, kannustavat selviytymään ja hakemaan apua.

  Valtakunnallisen kriisipuhelin päivystää numerossa 09 2525 0111 arkisin klo 9.00– 07.00.

  Puheen Aamussa toimittajina Kati Lahtinen ja Juhani Kenttämaa.

 • Donald Trumpin kampanja presidentinvaaleihin 2020 käy täysi höyry päällä, demokraattien kenttä näyttää vielä hajanaiselta. Kolmen kärki on kuitenkin selvä: Elisabeth Warren, Bernie Sanders ja Joe Biden. Näistä Biden on vahvin ja ainoa, jota Trump pelkää, sanoo Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

  Demokraatit eivät hae vain hyvää presidenttiä vaan parasta ehdokasta Trumpia vastaan.

  Kuka tahansa Trumpin vastaehdokkaana onkin, raatelu on varmaa. Trumpin kampanjatoimistosta on jo sanottu, että 2020 kampanja on edellistä isompi, parempi ja pahempi. Trumpin tilaisuuksissa huudetaan edelleen Hillary Clintonin vastaista lausetta "lock her up".

  Puheen Aamussa toimittajina Anna Cadia ja Kati Lahtinen.

 • Mitä ajattelee ihminen, joka haluaa muuttaa maailmaa ja on valmis panemaan peliin myös itsensä ja oman turvallisuutensa? Tätä maailmaa pohtii Ylen viisiosainen sarja ‘Aktivisti’. Sarjan avaa maailman tämän hetken ehkä tunnetuin aktivisti, tietovuotaja Edward Snowden.

  Tavoitteena oli kokonaisuus, jossa aktivismia käsitellään syvemmin, sanoo tuottaja Oskar Forstén. Mika Mattila valikoitu ohjaajaksi, sillä hän pärjää kentällä. Sarja lähti liikkeelle juontaja Peter Sunde Kolmisopin ideasta vuonna 2015. Kolmisoppi tietää mistä puhuu, hän on aktivisti itsekin, yksi torrentsivusto Pirate Bayn perustajista.

  Snowden haastattelua väännettiin vuosi. Rahoitus, luvat, kuvaussuunnitelmien kaatuminen, päähenkilöksi kaavaillun henkilön myrkyttäminen, kuten Pussy Riot -kollektiivin tapauksessa. Sarjan tekeminen on ollut kivinen ja pitkä tie.

  Aktivismiin kuuluu aina lain ja moraalin ristiriita, kysymys siitä, pyhittääkö päämäärä aktivismin keinot. Yksinkertaista vastausta ei ole, sanovat Forstén ja Mattila. He eivät ota kantaa valitsemiensa aktivistien tekoihin, mutta ajattelevat, että kaikilla heistä on jotain kiinnostavaa sanottavaa yhteiskunnasta. Kaikki he ovat kiinnostavia persoonia.

  Muhammedin liikenneympyrässä koirana kuvannut taiteilija Lars Vilks on tavallinen kahvia ja pullaa ryystävä mies maailmanpolitiikan keskipisteessä. Ja totaalisen yksin.

  Aina voisi lukea enemmän siitä, mitä maailmalla tapahtuu, sanoo Forstén. Mattila pohtii maailman muuttumista. Kylmän sodan maailma oli selkeä. Identiteetit olivat paikallisia, äänestämällä vaikutettiin. Nyt kun identiteetit ja ongelmat ovat globaaleja, mutta vaalit paikallisia, voi aktivismi olla ainoa todellinen keino vaikuttaa.

  Puheen Aamussa toimittajina Juhani Kenttämaa ja Anna Cadia.

 • Muusikko, jalkapallomies ja urheilufani Tommy Lindgrenille Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen karsintapeli Liechtensteinia vastaan ei ole vain yksi karsintapeli, vaan sitä leimaa outo, läpi ajan kiitävä tunne, jossa yhden pelin läpi peilaa kaikkia niitä hetkiä, kun on odotettu ja petytty.

  Aikuisessa miehessä pulppuaa pikkupoikamainen into. Miten onnekkaita ovatkaan ne 7-vuotiaat koulun pihalla palloa potkivat lapset, jotka voivat jo noin nuorena kokea Suomen menestyksen!
  Toisaalta Tommy miettii edesmennyttä isäänsä, joka ei pääse tätä kaikkea kokemaan.

  Puheen Aamussa toimittajina Alina Kulo ja Anna Cadia.

  Kuva: Tomi Hänninen

 • Asiakaspalvelu on muutakin kuin kiitos ja hyvää päivää. Palvelukokemus alkaa jo ovelta, tunteeko asiakas olevansa tervetullut. Muun muassa tämä yksinkertainen oivallus on osa järvenpääläisen marketin menestystä kansainvälisessä ruokakauppakisassa, sanoo Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun markkinoinnin laitoksen professori Lasse Mitronen. Maailman parhaan ruokakaupan konseptin ja kulissit voi kopioida, mutta käytännän työssä palvelua hiotaan koko ajan.

  Nykypäivän ruokakaupassa mikään ei ole sattuman varassa. Ketju pellolta kauppaan ei riitä, palvelu kantaa asiakkaan ruokapöytään asti. Kauppa ei ole vain kauppa, se on paikka, joka tarjoaa elämyksiä, jossa voi viivähtää ja viipyä, pysähtyä vaikka syömään. Kaupassa voi olla olohuone. Asiakaspalveluun kuuluu reseptiikka, jopa ravitsemusneuvonta. Nouto- ja kotiintoimituspalvelu ovat vasta lähtöviivoilla. Tuotteissa kaiken ytimessä on tuoreus ja laatu.

  Kuluttajien ostoskoreista kertyvä data muokkaa saman ketjun eri myymälöitä erilaisiksi, samoin kuluttajille suunnattua mainontaa. Yhdelle kohdistettu reaaliaikainen mainonta on osin jo nyt totta, sanoo Lasse Mitronen. Lontoon Harrods-tavaratalon valomainosnäytöissä oleva kamera tunnistaa henkilön tai asiakastyypin ja mainonta muuttuu sen mukaan. Kohderyhmämarkkinointi säilyy, mutta kohderyhmä onkin yksi.

  Puheen Aamussa toimittajina Kati Lahtinen ja Juhani Kenttämaa.

 • Yösyöttö-elokuvassa yksinhuoltaja Antti Pasanen kohtasi sen, mitä monet naiset kokevat vauvojen kanssa. Elokuva tarjosi vertaistukea vauva-arkeen ja löysi yleisönsä, teattereissa se keräsi yli 200 000 katsojaa.

  Tarhapäivässä Paavo-vauva on kasvanut tarhaikään ja isäkin saanut hitusen varmuutta vanhemmuudessaan. Pakka sekoittuu, kun kuvaan tulevat kuusivuotias Terttu ja tämän äiti Enni. Anttia näyttelee Petteri Summanen, Enniä Marja Salo.

  Petteri Summaselle isän kanssa kasvaneena on aina ollut selvää, että vanhemmuus sujuu isältäkin. Elokuvan Pasanenkin pärjää, mutta on koko ajan vähän takamatkalla omassa vanhemmuudessaan. Ruoka saattaa olla samaa joka päivä, mutta keskeistä vanhemmuudessa on se, että isä rakastaa poikaansa ja haluaa tälle hyvää.

  Tarhapäivä näyttää vanhemmuuden arjessa selviytymisen tahattoman komiikan. Monelle se on samaistuttavaa. Se on sitä Marja Salolle, joka kävelee roskapussit kädessä bussiin tai katkoo keskiyön jälkeen risuja naamiaisiin tarvittavaa noidan luutaa varten. Summasen perheessä tilanne oli päällä ja tarvikkeet ostettu, joten isä tarttui toimeen ja syntyi keppihevonen, joka näyttää minkiltä. Vanhemmuudessa se usein riittää.

  Yösyötössä vastanäyttelijöinä olivat vauvat, Tarhapäivässä töitä tehdään eskari-ikäisten kanssa. Lasten kanssa työskenteleminen vaatii aina erikoisjärjestelyjä ja on välillä kuluttavaakin, sanovat Summanen ja Salo. Vauvan itku lamauttaa kaikki, isompien lasten kanssa haasteet liittyvät jaksamiseen. Lapset tulevat tilanteisiin jännittyneinä, pää täynnä kysymyksiä ja täysillä kierroksilla. Vaikka työpäivät ovat aikuisia lyhyemmät, on väsähtäminen väistämätöntä. Jos aikuisena asioiden jatkuva toistaminen ja odottaminen ärsyttää, on se lapsellekin kovaa työtä.

  Puheen Aamussa toimittajana Alina Kulo.

  Kuva: Nordisk Film

 • Aurinkokuntamme vaeltaa omassa kuplassaan ja ui galaxin sisäisessä plasmameressä. Samassa meressä vaeltavat Voyager 1 ja 2 avaruusluotaimet kertomassa meille missä me elämme ja millainen maailmamme on. Näin runollisesti avaruustutkimusta kuvaa avaruussääkeskus PECASUSta vetävä Ilmatieteenlaitoksen avaruustutkimus ja havaintoteknologiat -ryhmän päällikkö Ari-Matti Harri.

  PECASUS aloitti toimintansa marraskuun alussa. Se tuottaa tietoa koko maailman ilmailun turvallisuuden parantamiseksi. Suomessa alalla on pitkät perinteet, mutta keskuksen perustamisen alkuvaiheissa Suomi ei ollut mukana. Trafissa ja Ilmatieteenlaitoksella oltiin hereillä ja ensimmäiseen kokoukseen mentiin ilman kutsua. Osaaminen vakuutti ja nyt keskus on Suomessa. PECASUS oli haluttu laitos, kabineteissa on taisteltu ja niistä on poistuttukin ovet paukkuen. Taustalla ovat poliittiset ambitiot, joista Ari-Matti Harri ei kaikista välitäkään tietää, työ ja osaamisen kehittäminen nyt on oleellista.

  Avaruusturismi tuo avaruuden tavallisten ihmisten ulottuville, rahalla. Harrin mukaan suurimmat riskit avaruusturismissa ovat säteilyä aiheuttavat hiukkasmyrskyt. Hypyt avaruuteen tai pari kierrosta kuun ympäri eivät ole ongelma, mutta matka Marsiin, puhumattakaan asuminen siellä, on säteilyn kannalta haaste. Käytännössä elämä Marsissa olisi elämää maan alla tai luolassa.

  Ajatus avaruusmatkailusta ei Ari-Matti Harria innosta. Mieluummin hän tekee laskelmia, kääntele nuppeja ja simuloi. Ja miksi lähteä. ”Maapallo on kiva paikka, pidetään se kunnossa.”

  Puheen Aamussa toimittajina Juhani Kenttämaa ja Anna Cadia.

Klipit

 • Nykypäivän ruokakaupassa mikään ei ole sattuman varassa. Kaikki se, mitä on tarjolla ja missä se on tarjolla, perustuu kuluttajien käyttäytymiseen. Erilaiset ostoskorit muokkaavat saman ketjun eri myymälöitä erilaisiksi. Myös mainonta eriytyy ja personoituu, jopa niin pitkälle, että kohderyhmä voikin olla vain yksi henkilö.

  Vuosia kauppa oli logistiikan pääte. Nyt on huomattu, että kaupan aukiolo onkin vain asiakaspalvelun alkupiste.

  Ruokakaupan trendeistä puhuttiin Puheen Aamussa, jossa haastateltavana oli markkinoinnin professori Lasse Mitronen Aalto yliopistosta. Toimittajina Juhani Kenttämaa ja Kati Lahtinen.

 • Ylen tv-uutiset syntyivät syyskuussa 1959, 60 vuotta sitten. Siitä hetkestä tähän päivään tekniikka on muuttunut, maailma on muuttunut ja tarjonnan määrä on muuttunut, mutta uutisen perustehtävä on edelleen sama. Tietomäärän kaaoksesta haetaan ja jäsennellään uutisiksi kirkkaita helmiä, kuvaa Yle Uutisten vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen.

  Tänä päivänä uutisia haastavat valeuutiset ja deepfake, joka mahdollistaa uskottavat vääristellyt videot. Ylen tehtävä on tehdä uutisia myös näistä ja osoittaa valeuutiset valheiksi.

  Uutisten laatu on parantunut, kirjo on laajentunut, uutiset ovat paremmin osa ihmisten arkea. Siilinjärven Eurojackpot-miljonäärikahvit ovat sekä tätä päivää että paluuta vanhaan: uutiset menevät ihmisten luo, kamera kiertää, niin kuin se teki 60 vuotta sitten. Jokisen mukaan uutisten ei pidä synnyttää uutisahdistusta, vaan kertoa myös miten me elämme, syömme, asumme.

  Puheen Aamussa toimittajina Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa.

 • Ihmisen luontosuhde on sanapari, jonka tasapaino ei toimi. Suhde vaatii kaksi toimijaa eikä luonto tarvitse ihmistä mihinkään. Se pärjää, vaikka meitä ei olisi. Luonnon ja ihmisen välit ovat kokonaisuus ja sitä kuvaa sana luontoyhteys.

  - Jos ajatellaan, että ihminen on osa luontoa, kuten minä ajattelen, niin meidän kaikki pahuutemme, rumuutemme, julmuutemme ja röyhkeytemme on myöskin osa luontoa, toteaa ihmiseen ja luontoon keskittyvän esseekokoelman "Villi ihminen ja muita luontokappaleita" kirjoittanut Riikka Kaihovaara.

  Kuva jylhästä, koskemattomasta luonnosta, josta ihminen voi löytää rauhan ja itsensä alkoi vahvistua samaan aikaan kaupungistumisen ja teollistumisen kanssa. Nykyinen romantisoitu kuva luonnosta perustuu söpöihin, pörröisiin eläimiin ja luonnon harmoniaan. Epäsiistit elementit ja julmuus rikkovat tätä kuvaa.

  - Juuri rumuudessa piilee luonnon viehättävyys.

  Kauneus ja ja luonnon hallitsemattomuus näkyy myös tuhon ja hylättyjen paikkojen estetiikassa. Sen minkä ihminen hylkää, sen luonto valtaa takaisin.

  Puheen Aamussa otettiin toisenlainen kulma keskusteluun ihmisen ja luonnon suhteesta. Riikka Kaihovaara oli Alina Kulon ja Juhani Kenttämaan vieraana.

 • Metsästys on raakaa peliä, se on tappamista, ruhoja, sisäelimiä. Julman ulkomuotonsa takana metsästyksen olemus on muutakin: se on suhdetta luontoon, ravintoon ja jopa itseensä. Näin ajattelee metsästä ja metsästyksestä kirjan kirjoittanut Aleksi Lumme.

  Ampuessaan eläimen kokee Aleksi Lumme vastuuta, haikeutta ja syvää yhteyttä luontoon. Itse metsästetty liha vetosi marketteja enemmän, jonka vuoksi Lumme syö nyt ainoastaan itse metsästämäänsä lihaa.

  - Tuntui, että markettikäyttäytymiseni oli epärehellisempää kuin se, että kohtaan itse ne suolet ja veren omin käsin. En missään määrin nauti siitä, mutta laitan itseni työntekomoodiin. Ammuin eläimen, ja nyt minun täytyy tehdä se työ loppuun asti.

  Aleksi Lumme vieraili Puheen Aamussa. Toimittajina Kati Lahtinen, Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo.

 • Tuomas Rajalan Isävuoro antaa vertaistukea miehille erosta selviytymiseen - sellaista, mitä kirjailija olisi itse kaivannut. Nuorena solmittu avioliitto ja ikävuodet saivat Rajalan kokemaan oman elämänsä vieraaksi. Rajala koki eropäätöksen jälkeen yksinäisyyttä, ja havaitsi miesten olevan erotilanteissa altavastaajan asemassa. Tutkimusten mukaan ero on miehille fyysisesti vaarallisempi, kuin naisille.

  - Vanhemmalla iällä miesten sosiaaliset kontaktit tulevat tutkimusten ja empiiristen havaintojeni mukaan puolison kautta. Tilanteeseen voi helposti ajautua, kun paineisessa elämässä etsii helpotusta arkeen.

  Puheen Aamussa keskusteltiin miehisyydestä, eroamisesta ja vanhemmuudesta. Tuomas Rajalaa haastattelevat Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo.

 • Ennen Pariisin Kevään 11-vuotista taivalta oli yhtye Arto Tuunelan sooloprojekti. Finnvox-studiolla työskennellyt Tuunela yhdisti päivätyönsä ja oman artistiuden kehittämisen. Nyt Pariisin Keväältä julkaistaan seitsemäs, Reuna-nimeä kantava studioalbumi.

  Puheen Aamu kysyi Arto Tuunelalta, kannattaako rokkitähteys, entä voiko pop-musiikilla muuttaa maailmaa?

  - Osa minusta on aina halunnut olla esiintyvä taiteilija ja rock-tähti. Toinen puoli ajattelee, että toivottavasti kukaan ei minua huomaa. Artistiura vaatii paljon työtä, mutta hetket joina luon jotakin uutta, tekevät siitä kaiken työn arvoista.

  Arto Tuunela vieraili Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Anna Cadian haastateltavana.

 • Ilmastoaktivisti Greta Thunberg matkustaa New Yorkissa ja Chilessä pidettäviin YK:n ilmastokokouksiin Malizia II-purjeveneellä. Matka alkaa elokuun puolivälissä, perillä on määrä olla parin viikon päästä.

  Malizia II ei ole mikä tahansa paatti. Vastaavan veneen, Ariel II, omistava yksinpurjehtija ja lentokapteeni Ari Huusela sanoo, että matka Atlantin yli on kuin ajaisi kitarakopassa moottoritiellä.

  Veneen runko on kevlarilla vahvistettua hiilikuitua, siinä ei ole äänieristystä ja vessana toimii ämpäri. Merellä kuulosuojaimet, polvisuojat ja kypärä ovat tarpeen.

  Vene on vaatimattoman näköinen, mutta se on nopea, purjeveneiden Formula 1.

  Huuselan mukaan Gretan matka tulee olemaan ainutlaatuinen ja hän tulee muistamaan sen koko elämänsä.

  Ari Huuselan tapasi Puheen Aamun Juhani Kenttämaa.

  #puheenaamu

 • 20 vuoden takaisen musiikkivideon voi tunnistaa alleviivaavasta estetiikasta, mutta Oulun musiikkivideofestivaalien taiteellisen johtajan Anna-Mari Nousiaisen mukaan vuoden 2019 trendi on olemassa olevien trendien lomittuminen. Miten median murros on vaikuttanut videoiden löydettävyyteen, entä mikä tekee musiikkivideosta viraalimenestyksen?

  Audiovisuaalista kulttuuria ja kotimaista musiikkivideota juhlistavat Oulun Musiikkivideofestivaalit järjestetään 22.-25.8. Oulussa.

  Anna-Mari Nousiainen vieraili Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Alina Kulon haastateltavana.

 • Kun sydänlääkäri kertoi Taneli Roiniselle, että unelma olisi toteuttava nyt jos koskaan, lähti yksinpyöräilijä matkaan. Vuoristoteitä pitkin kulkenut reitti vei maailman ympäri käsittäen 38 maata ja 44 000 kilometriä. Taneli Roininen kertoi seikkailunhimon ja kestävien elintapojen olleen tärkeässä osassa unelman toteuttamisessa.

  Koskematon luonto, teiden pienentyminen ja ihmismäärän väheneminen tekee luonnosta kauniimpaa. Pitkälle ei tarvitse mennä, Lappi on yksi kiehtovimmista alueista.

  Puheen Aamussa koettiin yllätyselementti, kun seikkailijan matka jatkui haastattelusta kohti miehen omia polttareita.

  Taneli Roininen vieraili Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan, Anna Cadian ja Alina Kulon haastateltavana.

 • Hotellimuusat-podcast-sarjassa hotellin minibaarikin saa kaunokirjallisuuden piirteitä, kun kirjailija Riikka Pulkkinen ja teatteriohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen syventyvät keskusteluun. Hotellihuoneen sängyllä jaetut tarinat heijastelevat naisten henkilöhistoriaa paikkojen ja taideteosten kautta. Miten luova prosessi syntyy, Riikka Pulkkinen ja Hilkka-Liisa Iivanainen?

  Riikka Pulkkinen ja Hilkka-Liisa Iivanainen vierailivat Puheen Aamun vieraana. Toimittajina Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo.

 • Puheen Aamussa vieraillut Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentunen on nähnyt uransa aikana paljon, mutta kertoo USA:ssa olevan enemmän positiivisia, kuin negatiivisia puolia.

  Presidentinvaaleihin Yhdysvalloissa on aikaa vuosi ja kolme kuukautta. Presidentti Trumpilla on jo slogan - Keep America great - demokraatit vielä hakevat ehdokastaan.

  - Trump onnistui viime vaaleissa saamaan pettyneen valkoisen työväenluokan, pikkukaupunkien äänestäjät puolelleen. Demokraatit haluavat puhutella tätä samaa yleisöä nyt takaisin.

  Puheen Aamussa keskusteltiin Trumpin suosiosta, kotoperäisen terrorismin käsitteestä sekä lähestyvistä vaaleista.

  Mika Hentunen vieraili Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan, Anna Cadian ja Alina Kulon haastateltavana.

 • Puheen Aamun uutena äänenä aloitti Anna Cadia. Hän joutui Jenny Lehtisen revolverihaastatteluun Pointti kaupunkifestivaaleilla.

  Heittäisitkö sikaa?
  Kumpi juontoparisi on kivempi, Juhani Kenttämaa vai Alina Kulo?
  Mistä alkoi urasi toimittajana?
  Millaisista aiheista haluat puhua?

  Puheen Aamu arkisin klo 7-10.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä