Radio Variaatio

Runoja köyhyydestä

 • 48 min
 • ei kuunneltavissa

”Tästä talosta ei kukaan enää lähde töihin
ja tällaisia taloja syrjässä metsän reunalla
on koko ajan enemmän
niin että meistä tulee kaupunginosia ja kyliä
jonne hyvät ihmiset eivät halua ollenkaan astua,
tähän suuntaan tälle alueelle näihin taloihin
joista kukaan ei lähde töihin.”

”Professori kannustaa taas, miksi en pian valmistuisi?
Vaan gradu ei etene, suuri osa elämääni on kirjoitettu
jo ennen syntymää. Professori ei väitä mitään, on lukenut
että köyhyys periytyy, tyhmää jättää lukemisen takia
puolukat metsään?”

”Kahvipöydässä poikani tuumaa että pärjäisin
paljon paremmin jos en koskaan olisi saanut lapsia.
Kun patistelen häntä läksyihin, tiuskaisee mitä väliä,
ei ponnistelu minuakaan ole minnekään vienyt,
johon on vaikea väittää mitään
juuri leipäjonossa käyneenä.”

Tämä on suurta puhetta. Talous ei kasva ja valtio velkaantuu ja se on meidän syy, jotka asumme näissä taloissa syrjässä metsän reunalla. Kahden teinin yksinhuoltaja ja yliopisto-opiskelija ilmestyy Yleisradiosta.

Käsikirjoitus: Eeva-Maria Grekula. Ohjaus: Eeva-Maria Grekula, Tom Östling, Tiina Luoma. Äänisuunnittelu: Tiina Luoma. Esiintyjä: Noora Dadu. Tuottaja: Hannu Karisto

Lähetykset

 • su 10.6.2018 18.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • - ”Rakastan ukkosta toukokuun”
  Kun salama iskee jossain päin maailmaa, blitzortung.org -sivusto näyttää sen leimahduksena kartalla, reaaliaikaisesti. Blitzortungin kartta toimii matkaoppaana venäläiselle radiodokumentaristille Vladimir Krjutsheville. Hän lähtee katsomaan, mitä löytyy lähiseudun paikoista, jonne salama on iskenyt.
  Ukkosen johdattama matka vie kohtaamisiin myrskynjälkeisissä maisemissa liikkuvien ihmisten kanssa. Yksi on lammaspaimeneksi ryhtynyt entinen merimies, toinen Donetskista paennut mummo, kolmas myrskybongari ja niin edelleen. Ihmiset puhuvat ukkoskokemuksistaan, mutta myös haaveistaan ja peloistaan, elämänsä suurista käännekohdista. Ukkoset ja salamat ovat se liima, joka yhdistää muuten eri maailmoista kumpuavia tarinoita ja niiden kertojia.
  Radiodokumentin kenttä-äänitykset on tehty binauraali-tekniikalla, joka pääsee parhaiten oikeuksiinsa kuulokekuuntelussa.
  Alkuperäisen dokumentin käsikirjoitus, ohjaus, tekninen toteutus ja tuotanto: Vladimir Krjutšev. Suomennos: Jaana Seppänen. Suomenkielisen version ohjaus: Matti Ripatti. Äänisuunnittelu: Anders Wiksten. Kertojat: Minna Haapkylä ja Timo Välisaari.
  Tuotanto: Juha-Pekka Hotinen, Radiogalleria.

 • "Matkustajalentokone, potkureilla. Lentokone on valkoinen. Ulkomainen lentoyhtiö, ehkä aasialainen. Syöksyy suureen metropoliiin heti lentoon lähtemisen jälkeen. Oikea siipi osoittaa kohtisuoraan ylöspäin ennen törmäystä." Teksasilainen Elizabeth lähetti itselleen e-mailin, jossa kuvaili Taiwanissa sattunutta TransAsia Airways lentoturmaa – puolitoista päivää ennen onnettomuuden sattumista.

  Radiodokumentti luotaa arkiymmärryksen ylittäviä ilmiöitä, jotka haastavat vallitsevaa mielen- ja maailmankuvaa. Suomesta Amerikkaan liikkuvassa ohjelmassa kuullaan omakohtaisia tarinoita ja huippuyliopistojen tutkijoita, joiden mukaan "paranormaalit" kokemukset ovat yllättävän yleisiä. Dokumentti kysyy myös, miksi Elizabethin tarina herättää meissä syvää epäluuloa – sekä miksi emme kuule tällaisista kokemuksista useammin, jos ne ovat yleisiä.

  Käsikirjoitus ja ohjaus: Donagh Coleman. Äänisuunnittelu: Kai Rantala. Tuottaja: Hannu Karisto.

 • Kioskeilla, ruokakaupoissa ja huoltoasemilla välkehtivät hedelmäpelit eivät ole harmitonta viihdettä, vaan ne tuhoavat monen suomalaisen elämän. Rahapelit ovat myös helposti saatavilla netissä.

  Rahapeliongelmiin liittyy paljon häpeää ja vaikenemista. Monelle onkin yllätys, että vaikeista peliongelmista kärsiviä ongelmapelaajia löytyy Suomesta yli 100 000. Kuvaan kuuluu, että juuri ongelmapelaajat tuottavat merkittävän osan suomalaisen peliyhtiön voitoista. – Se on tuskaista rahaa, sanoo dokumentin päähenkilö.

  Rouva Peluri -nimisessä dokumentissa seurataan vuoden ajan henkilöä, joka on pelannut omaisuutensa, työnsä ja miltei avioliittonsakin. Ohjelmassa tarkastellaan, mitä ongelmapelaajan mielessä liikkuu ja miltä hänen arkensa näyttää.

  Kuva: Ulla Kettunen.

  Tavanomainen asiointi ruokakaupassa on todella hankalaa. Kassan jälkeen on mahdotonta ottaa suuntaa suoraan ovelle, koska jalat väistämättä vievät pelikoneen luokse. Lisäksi kuulija pääsee seuraamaan päähenkilön kahvihetkeä toisen peliongelmaisen kanssa sekä avun hakemista ammattilaiselta. Dokumentin päähenkilö on hakenut ja saanut monenlaista apua peliongelmaansa jo viiden vuoden ajan. Aika kuluu, mutta hellittääkö peliongelma koskaan?

  Ongelmia pelaamisen hallinnan kanssa on noin 200 000 suomalaisella. Kun myös peliongelmasta kärsivien läheiset huomioidaan, liiallisen rahapelaamisen aiheuttama hätä ja pahoinvointi ulottuu laajalle suomalaiseen yhteiskuntaan.

  Dokumentin toteutus: Katarina Blomqvist.

 • Kurkistus maputolaisräppäreiden mielenmaisemaan

  Mosambikin räp on elinvoimaista, ilmaisuvoimaista ja omaperäistä. Se rikastaa kieltä, tuo esiin vaiennettuja ääniä ja muovaa kollektiivista muistia. Samoran lapset pyrkii tekemään ymmärrettäväksi maailmaa, jossa maputolaisräppärit luovat maailmaa muokkaavaa taidettaan.

  Käsikirjoitus ja tutkimustyö: Janne Rantala. Ohjaus: Eero Nieminen ja Manoel Pinto.

  Rooleissa:
  Manoel Pinto, Horacio Guiamba, Absalao Narduela ja Universidade Eduardo Mondlanen Escola de Comunicação e Artesin näyttelijäntyön kolmas vuosikurssi.

  Äänisuunnittelu: Eero Nieminen.
  Kenttänauhoitukset: Ozias Macoo, Janne Rantala ja Eero Nieminen
  Tuotanto: Radiogalleria / Juha-Pekka Hotinen

 • Mitä näkymätöntä jää valmiiksi kirjoitetun rakkausspektaakkelin taakse? Mitä yhteistä on algoritmeilla, hyönteisillä ja rakkaudella? Mitä tarkoittaa "olla jonkun kanssa"?

  "Sukupolveni elää rakkauden dystopiaa. Olemme siinä saumassa, jossa rakkaustarinasta pitää luopua. Rakkaus on vain mielikuva, kuin unta, josta herätään. Ja tämä havahtuminen on ihanaa ja kamalaa, vapaata, turvatonta ja pelottavaa. Samalla tiedän, että omat lapsenlapseni tulevat ihmettelemään minun aikani käsitystä rakkaudesta, koska se on niin poissulkeva."

  Nimim. Terminatorgirl87

  Ohjaus: Suvi Tuuli Kataja, Aino Kivi
  Käsikirjoitus ja äänisuunnittelu: Suvi Tuuli Kataja
  Esiintyjät: Elli Salo, Arttu Kurttila
  Asiantuntijat: Silja Heikkilä, Matti Nelimarkka, Markku Soikkeli
  Muissa äänissä: Suvi Tuuli Kataja, Tuukka Pasanen, Kasper Salonen, Marja Vehkanen
  Lähdemateriaali: Markku Soikkeli: Tuttua lemmentouhua, Mikko Suominen: Parviälykkyys ja muurahaispohjaiset algoritmit (pro gradu), Jack Halberstam: Gaga Feminism
  Kuva: Terhikki Kataja
  Kuraattori: Suvi Sinervo
  Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen / Radiogalleria

  Ohjelma on osa Suvi Sinervon kuratoimaa Kanssa / With -kokonaisuutta.

 • Kanssani täällä on toisenlainen todellisuus. Sinne päästäkseni tarvitsen älypuhelimen, lähettimen, anturin tai sirun. Teknologia kietoutuu meihin: ihmiskunnalle kehitetään jopa uusia aisteja kuten ultraviolettisäteiden näkeminen ja magneettisen pohjoisen tunteminen kehossa. Omat salaisuutemme alkavat paljastua meille itsellemme, kun tekoälyn avulla voimme muuttaa ajatuksia kuviksi.

  Olen suhtautunut digitaaliseen murrokseen ja tekoälyn kehitykseen yhtä luonnollisesti kuin vaihtuvaan vuodenaikaan, mutta enää en näe, mitä täällä tapahtuu. En ehkä osaa edes katsoa oikeaan suuntaan.

  Siksi matkustin tapaamaan tekoälyn kehittäjiä, huippututkijoita, ihmisten mikrosiruttajaa ja kyborgi Neil Harbissonia, joka puhuu itsestään translajisena, osana teknologiaa. Tapaan Erican, joka on robotti. Mitä Erica ajattelee kuolemasta? Mikä on hänen tehtävänsä täällä, ihmiskunnan kanssa?

  Radioessee Vierasta värähtelyä kertoo ihmisen ja teknologian sulautumisesta ja kysyy, mitä on elää ihmisenä täällä. Teos on syntynyt osittain niistä tilanteista, joita Iiris Härmä on kohdannut kuvatessaan dokumenttielokuvaa Outouden laakso (Guerilla Films, 2019).

  Käsikirjoitus, ohjaus: Iiris Härmä
  Äänisuunnittelu, musiikki: Jukka Herva
  Esiintyjä: Jussu Pöyhönen
  Muissa äänissä: Androidi Erica, Neil Harbisson, Iiris Härmä, Hiroshi Ishiguro, Yukiyasu Kamitani, Suvi Sinervo, Peter Stone, Jowan Österlund
  Kuva: Visa Koiso-Kanttila
  Kuraattori: Suvi Sinervo
  Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen / Radiogalleria

  Ohjelma on osa Suvi Sinervon kuratoimaa Kanssa / With -kokonaisuutta.

 • Voiko ilmaston lämpenemisen kokea kehossaan? Hengitän jäätä kuin rakastettua, joka on huomenna lähdössä. Kun Arktis sulaa, paljastuu jäähän sitoutunutta mikromuovia, esihistoriallisia viruksia, kauppareittejä, öljy- ja kaasuvarantoja. Ja paljastuu muutakin: riippuvaisuutemme toisista ihmisistä ja toisista lajeista.

  Kukaan ei ole saari – edes saari ei ole saari. Olemme yhteydessä toisiimme, hengittäviä soluja, vettä, joka haihtuu ilmakehään ja valuu valtameriin. Vaikka miljoonat erilaiset kehot kokevat lämpenemisen samaan aikaan kanssani, ajattelen tulevaisuutta yksin. En uskalla puhua planetaarisista muutoksista vastaantulijoiden kanssa, koska jaettuna niistä tulisi enemmän totta. Ajatteletko sinäkin jäätä, joka sulaa?

  ”Sulamisvesissä” on henkilökohtaisiin äänikirjeisiin perustuva radioessee lämpenemisen ja sulamisen kokemisesta. Se on kirjoitettu ja äänitetty Kuvan Residenssiyhdistys ry:n Utön residenssissä vuorovaikutuksessa saaren sääolosuhteiden kanssa. Lisäksi teoksessa kuullaan sulavia jäätiköitä Islannista ja Norjasta. Radioesseen rinnalla toteutetaan ääni-installaatio Sulamisvesissä II, joka on esillä Archipelago Mountain -ryhmänäyttelyssä Kuvataideakatemian Exhibition Laboratory -galleriassa 28.11.-12.12.2018. Essee ja installaatio ovat osa Henna Lainisen tohtorin opinnäytetyötä, jota ovat tukeneet Tiina ja Antti Herlinin säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Taideyliopisto.

  Käsikirjoitus, ohjaus: Henna Laininen.
  Äänisuunnittelu: Eero Nieminen, Henna Laininen
  Jäätikköäänitykset ja sävellys: Eero Nieminen, Tom Lönnqvist
  Esiintyjät: Jonnakaisa Risto, Seela Sella
  Muissa äänissä: Mikael Hildén, Solveig Kovanen, Henna Laininen, Eero Nieminen, Jan Saikkonen, Eeva Kemppainen, Ole Øwre
  Kuva: Kaisa Kortekallio
  Kuraattori: Suvi Sinervo
  Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen Radiogalleria

  Ohjelma on osa Suvi Sinervon kuratoimaa Kanssa / With -kokonaisuutta.

 • Sami Kojonen on 25-vuotisen näyttelijäuran tehnyt teatteriammattilainen, ja Jari Veromaa on yli 30-vuotisen lentouran nähnyt lentokapteeni. Sami olisi aina halunnut olla lentäjä. Jari taasen on ajautunut lentouralle omien sanojensa mukaan sattumalta. Voisiko Sami sittenkin olla lentäjä. Millainen oikea lentäjä luonteeltaan on? Sitä lähtee Sami selvittämään tässä dokumentissa. Voiko joku olla sattumalta ammattilentäjä? Käsikirjoitus ja ohjaus: Sami Kojonen. Äänisuunnittelu: Kai Rantala.Tuottaja: Hannu Karisto.

 • Viro juhlii tänä vuonna tasavaltana olonsa 100-vuotisjuhlaa.Miljoonien Suomenlahden yli tehtyjen turistimatkojen takia voisi kuvitella, että eteläinen naapurimaamme on meille suomalaisille todella tuttu. Mutta millaista Virossa on oikeasti elää ja asua? Miten Virossa kohtaavat uusi ja vanha maailma, länsi ja itä? Virossa pitkään asuneet Jorma Rotko sekä Tiina ja Kimmo Linkama kertovat miltä Viro ja virolaiset näyttävät ja tuntuvat suomalaissilmin? Käsikirjoitus ja ohjaus: Riikka Rahi. Äänisuunnittelu: Kai Rantala. Tuottaja: Hannu Karisto.

 • Mies, kaksi lasta, omakotitalo, auto ja ehkä koirakin. Nämä olivat Minnan haaveita lapsuudesta asti. Vuodet vierivät ja matkalla oli pitkiä, hyviä parisuhteita. Biologinen kello alkoi tikittää. Miehellä oli jo lapsia edellisestä suhteesta, eikä toive yhteisestä lapsesta kohdannut. Ajatus lähteä hankkimaan lasta yksin kypsyi Minnan mielessä pitkään, mutta lopulta hän oli täysin varma asiasta. Vaikka päätös tarkoitti parisuhteen loppumista, unelma omasta lapsesta oli liian suuri sivuutettavaksi.

  Mutta – vaikka suuri päätös on tehty, asiassa on vielä monta mutkaa. Tällä matkalla kaikki ei ole itsestä kiinni. Onko luonto Minnan puolella vai onko ehkä jo liian myöhäistä?

  Dokumentti Solo Mama kertoo oman lapsen kaipuusta, unelmista, sinnikkyydestä, uhrauksista, kasvamisesta, perhesuhteista, ystävyydestä.

  Käsikirjoitus ja ohjaus: Mervi Leino. Äänisuunnittelu: Kai Rantala. Tuottaja: Hannu Karisto.

 • Taiteilijaryhmä Honkasalo-Niemi-Virtanen käsittelee esseessään myyttistä Leväluhdan lähdettä ja nykyistä kuolemankulttuuriamme. Miksi kuolema on niin näkymätön arkipäivässämme? Teos sukeltaa rauta-aikaisen suokalmiston ääreltä polveilevaan rihmastoon kirjoja, myyttejä, mielikuvitusta ja arkistoja, etsien vastauksia krematoriosta ja entisestä ruumiinavaussalista.

  Ohjelma on toteutettu binauraalisella äänitekniikalla. Tilallinen kokemus saavutetaan parhaiten kuulokkeilla kuunneltaessa.

  Konsepti, käsikirjoitus ja ohjaus: taiteilijakollektiivi Honkasalo-Niemi-Virtanen.
  Äänisuunnittelu: Tatu Nenonen.
  Esiintyjät: Sinna Virtanen, Akuliina Niemi, Felicia Honkasalo, Anna Wessman, Patrik Lassus, Kyllikki ja Martti Arkkola
  Kuraattori: Saara Kanerva Tamminen Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen

  Ohjelma on osa Saara Kanerva Tammisen kuratoimaa Kummia kaikuja -kokonaisuutta

 • Vuonna 1959 oopperalaulaja Friedrich Jürgenson tallentaa nauhalle selittämättömiä ääniä, jotka muistuttavat ihmisen puhetta. Vuosien mittaan Jürgenson nauhoittaa tuhansia viestejä, ja kehittyy ilmiö nimeltä EVP (electronic voice phenomena). Radioessee pohtii, voiko teknologia toimia meidän ja jonkin meille vielä tuntemattoman välikappaleena. Ovatko haamuäänet todellisuuteemme vaikuttava luonnonilmiö vai omien ajatustemme ja kaipuumme ilmentymää?

  Konsepti ja toteutus: Kirsi Korhonen ja Katja Lautamatti
  Esiintyjät: Oona Airola, Dick Idman, Jari Männynsalo, Antti Ahonen, Otto Urpelainen
  Dramaturginen konsultaatio: Riikka Pelo. Kuraattori: Saara Kanerva Tamminen Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen
  Ohjelma on osa Saara Kanerva Tammisen kuratoimaa Kummia kaikuja -kokonaisuutta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä