Laulun paikka

Ylioppilaskunnan Laulajien historiaa

 • 54 min
 • ei kuunneltavissa

Monipuolinen ohjelma laulumusiikin ystäville.

Maamme vanhin suomenkielinen kuoro Ylioppilaskunnan Laulajat on erottamaton osa Suomen historiaa. Helsingin yliopiston yhteyteen vuonna 1883 perustettu kuoro on ollut mukana niin maamme itsenäistymispyrkimyksissä kuin monissa valtiollisissa juhlissa. Se on tilannut merkittävän määrän maamme mieskuoromusiikista sekä ollut yhteistyökumppanina monille orkestereille, niin Suomessa kuin ulkomailla. Kuoro on myös toiminut mieskuoromusiikin julkaisijana ja ahkerana levyttäjänä. Perinteikkään kuoron toimintaa esittelee Laulun paikka -ohjelmassa Inari Tilli.

Ohjelmassa kuultavat sävellykset:

Emil Genetz: Herää Suomi!

Jean Sibelius: Venematka

Emil Genetz: Karjala

Robert Kajanus: Ylioppilaskunnan Laulajain marssi

Erik Bergman: Der Seufzer, sarjasta Bim Bam Bum

Franzt Abt: Kesäaamu

Toivo Kuula: Kullervon laulu

Arnold Schönberg: Landsknechte

Einojuhani Rautavaara: Lehdet lehtiä

Eric Whitacre: Lux aurumque

Lähetykset

 • ma 11.6.2018 14.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Monipuolinen ohjelma laulumusiikin ystäville. Inari Tilli esittelee toimittamassaan Laulun paikka -ohjelmassa suomalaisten kuorojen uusimpia äänitteitä. Mukana on myös vuoden kuorolevy.

  Ohjelmassa kuultavat sävellykset:

  Jukka Linkola: Jamjoik (Ruamjai/Kirsi Kaunismäki-Suhonen)

  Christopher Tin: Baba yetu (Ruamjai/Kirsi Kaunismäki-Suhonen, Anna Kinnunen ja Kalle Seppänen, laulu, sekä Otto Turunen, djembe, ja Esa Puolakka, shaker)

  Anna-Mari Kähärä: Annan polska (Philomela/Marjukka Riihimäki)

  Anna-Mari Kähärä: Poikani puhui pilven päältä (Philomela/Marjukka Riihimäki, Mari Nieminen, laulu, ja Anna-Mari Kähärä, piano)

  Jukka Linkola: Outo kantele (Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Naislaulajat KYN/Kaija Viitasalo, Johanna Juhola, harmonikka, ja Kirmo Lintinen, piano)

  Juhani Komulainen (sov.). Herraa hyvää kiittäkää (Sibelius-lukion tyttökuoro/Reijo Aittakumpu)

  Esa-Pekka Salonen: Dona nobis pacem (Sibelius-lukion tyttökuoro/Reijo Aittakumpu)

  Jaakko Mäntyjärvi: Väinämöinen uneksii lentävästä veneestään (Kamarikuoro Kampin Laulu/Kari Turunen)

  Einojuhani Rautavaara: Die Erste Elegie (Kamarikuoro Kampin Laulu/Kari Turunen)

 • "Se on ihana tunne, kun on hyvässä äänessä. Lied veti minua ihan ehdottomasti. Flyygelin mutkassa minulla oli mahdottoman hyvä olla. Ja vaikka yleisönä olisi ollut vain yksi kuulija, olisin laulanut täydestä sydämestä" sanoo Tii Niemelä.

  Maaliskuussa laulajatar Tii Niemelän 100-vuotissyntymäpäiville kerääntyi hänen kotiinsa, taiteilijakoti Lallukkaan iso joukko ystäviä ja sukulaisia. Vieraat saivat huomata, että vaikka kuulo ja näkö eivät olekaan enää primakunnossa, sanavalmius ja itseironia ovat entisensä.

  Tii Niemelän laulajantaival alkoi vuonna 1937, jolloin hän pääsi opiskelemaan Konservatorioon, nykyiseen Sibelius-Akatemiaan. Jatkosodan sytyttyä hän palveli ensin kolme kuukautta rintamalottana ja sitten viihdytysjoukoissa. Ensikonserttinsa Tii Niemelä lauloi loppuvuodesta 1944.

  Tii Niemelä oli ja halusi olla ennen kaikkea liedlaulaja. Ooppera ei häntä kiinnostanut. Yhdessä aviomiehensä Pentti Koskimiehen kanssa hän konsertoi erinomaisella menestyksellä kotimaan lisäksi 1940- ja -50-luvuilla myös mm. Yhdysvalloissa, Lontoon Wigmore Hallissa ja Ruotsissa. Leikekirjaa selatessa huomio kiinnittyy kautta linjan ylistäviin arvosteluihin. Silti kaikkein hurmaavimmat kiitoksen sanat on lähettänyt marraskuussa 1948 päivätyssä kirjeessä F.E. Sillanpää:

  "Lasse Leutosää toi minut kotiin ja
  koko ajan minä höpötin Teidän taiteenne
  ihanuutta siinä kulkuvärkissä, jossa istuin.
  Te toteutatte ihastuttavasti erään
  ruotsinkielisen ohjesäännön niissä asioissa.
  Se kuuluu: konst är konst - men inte
  konster.

  Harras kiitos, että sain jaloimmilla aisteillani todeta,
  kuinka Te ainoastaan teitte taidetta ettekä harrastaneet
  joutavaa pelehtimistä."

  Toimittajana Outi Paananen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä