Kulttuuriykkönen

Kisastudion Hosseini inhoaa ketjupaikkoja, Moilanen elämänkumppanin esineellistämistä, kun Korkman etsii Euroopan identiteettiä

 • 53 min
 • toistaiseksi

Kulttuuriykkösen kisastudiossa ajankohtaisia aiheita tuovat keskustelupöytään Sixten Korkman, Anna Moilanen ja Silvia Hosseini. Jakke Holvas juontaa.

Lähetykset

 • pe 15.6.2018 15.53 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Asko Sarkola palaa Svenska Teaternin näyttämölle muistisairaan isän roolissa. Ranskalaisen näytelmäkirjailijan Florian Zellerin ihmisläheisen ja jopa humoristisen näytelmän Pappan/Isä ohjaa Marcus Groth. Tämä jo nyt loppuunmyyty 2. helmikuuta ensi-illan saava näytelmä käsittelee vaikeitakin asioita uudella tavalla. Mikä on teatterin voima sairauksien käsittelyssä? Vieraina ovat Asko Sarkola ja Marcus Groth, jotka ovat myös läheisiä ystäviä 1980-luvun venäläisen teatteriohjaaja Kama Ginkasin ajalta.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Kulttuuriykkösen vieraana on ohjaaja Lauri Maijala, jonka ohjaama televisiosarja Aktivistit esittelee 1900-luvun alun suomalaisia itsenäisyysaktivisteja. Aktivisti-sarja purkaa Eugen Schaumaniin ja muihin poliittisesti aktiivisiin nuoriin miehiin liitettyjä sankarimyyttejä. Itsenäisen Suomen puolesta suoritettu terrorismi oli aikamoista sekoilua ja säätämistä.

  Lauri Maijalasta on tullut eräs nuoren polven näkyvimpiä ohjaajia, joka tarttuu mielellään Suomen historian kipupisteisiin.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

  Rentoa puhetta, kiinnostavimmat vieraat ja kulttuurin ajankohtaisaiheet debatoitavina. Kulttuuriykkönen suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.02 - 15.55, keskiviikkoisin ja perjantaisin Helsingin Musiikkitalon kahvilasta..

 • Kisastudiossa Helsingin Musiikkitalossa ovat keskustelemassa oikeushammaslääkäri ja intohimoinen eränainen Helena Ranta, yrittäjä ja kulttuurin suurkuluttaja Anna Moilanen sekä aktivisti ja toiminnanjohtaja Annu Kemppainen.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Sadistinen isä raiskaa poikansa, joka päätyy heroiiniriippuvaiseksi, alkoholistiksi ja terapiaan – jatkaakseen elämäänsä rahan ja yläluokkaisten kyynisten lähimmäisten keskellä. Edward Saint Aubynin omaelämäkerrallisesta romaanisarjasta keskustelemassa kirjat kääntänyt Markku Päkkilä, suomentaja Kaisa Kattelus sekä brittikulttuurin tuntija, kirjailija Kaisa Haatanen. Jakke Holvas juontaa.

 • Romanttinen 1800-luvun ooppera Die Loreley sai loistavat arvostelut. Kansallisoopperan odotettu moderni ooppera, Jää, herättää uteliaisuutta.
  Pia-Maria Lehtolan vieraina Helsingin Musiikkitalossa ovat Die Loreleyn tähdet Saara Kiiveri ja Tero Halonen ja Jään oopperalaulajat Marjukka Tepponen ja Aarne Pelkonen.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Suomi käy läpi ennätyksellisiä muutoksia koulutuksessa. Rahoitus vähenee monessa oppilaitoksessa, samalla digitaalisuus tunkee luokkahuoneisiin ja luentosaleihin. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on Kulttuuriykkösen vieraana kertaamassa mitä kaikkea hallitus on saanut aikaan. Eduskuntavaalit lähestyvät - mikä on Grahn-Laasosen koulutuslupaus nyt?

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Rosaliina Paavilaisen videoteoksen “If you do this I will call you by your first name instead of Mom” piti olla kuvaus taiteilijan oman äidin alkoholismista, mutta se kasvoikin kuvaukseksi vaikeasta rakkaudesta.

  Milja Moilanen purki omia kokemuksiaan Siivooja-teoksessa. Hän halusi näyttää, miten huonosti pienipalkkaisia siivoojia kohdellaan. Ironian takaa pistää terävä yhteiskuntakritiikki.

  Kulttuuriykkösen vieraina videoteoksistaan keskustelemassa ovat maaliskuiseen Taiteilijaseuran Nuoret 2019 -näyttelyyn valitut videotaiteilijat Rosaliina Paavilainen ja Milja Moilanen. Mediataiteesta uuden polven mediataiteilijoiden Paavilaisen ja Moilasen lisäksi keskustelemassa on Suomalaisen mediataiteen keskuksen AV-arkin ohjelmakoordinaattori Tytti Rantanen.

  Suomen Taiteilijaseuran Nuoret 2019 -näyttely aukeaa Helsingin Taidehallissa maaliskuun lopussa ja on auki pitkälle toukokuuhun.

  Juontajana on Pauliina Grym.

 • Kulttuuriykkösen kisastiudiossa Jakke Holvas isännöi vakiovieraita Henrika Franck, Pia Maria Montonen ja Jussi Turhala. Kuumina puheenaiheina ovat aivohulluus, mainonta joka puuttuu suvunjatkamiseen, sinkkunaisten syrjiminen ja museobuumi.

 • Rakkaat muistot isoäidistään saivat näyttelijän Riko Eklundhin tutkimaan omia sukujuuriansa. Suvun aarteet, mielenkiintoiset esineet, vanha haiseva kaappi ja valokuvat kertoivat oman aikansa elämästä. Millä tavalla oman suvun tunteminen vaikuttaa omaan elämään? Riko Eklundh kirjoitti kirjan omasta isoäidistään, joka osasi nauttia kauneudesta sodan kauheuksien keskellä.

  Taidehistorioitsija Katja Weiland-Särmälä tekee väitöskirjaa oman sukunsa 1800-luvun vaiheista. Hän ammentaa Von Rehausen-Kjäldströmin suvun elämästä ja aineettomasta perinnöstä tarinoita omaan elämäänsä ja Antiikki ja Design-lehden blogiinsa. Millä tavalla suvun aineeton perintö, kokemukset ja tunteet ohjaavat meitä vielä tänään?

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Musiikin kautta käsitellään aina yhteiskunnallisia ja kulttuurisia ongelmia, sanotaan Aktivistisen musiikintutkimuksen manifestissa. Taidemusiikin vastaanotto ja kritiikki pyörivät kuitenkin usein omassa esteettisessä norsunluutornissaan ja tarkkaan rajatuissa musiikillisissa raameissa. Mitä olisi yhteiskunnallisempi ote musiikin kokemiseen ja kritiikkiin?

  Kulttuuriykkösen suuressa kritiikkikeskustelussa ottavat toisistaan mittaa kuvataidekriitikko ja musiikintutkija Sini Mononen, musiikkikriitikot Hannu-Ilari Lampila ja Auli Särkiö-Pitkänen sekä klassisen musiikin Rondo-lehden päätoimittaja Harri Kuusisaari.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Pelko on yksi länsimaisen nyky-yhteiskunnan keskeisimmistä tunteista. Kulttuuriykkönen tutkii, mitä me suomalaiset pelkäämme, millaista on pelko arjessa ja miten pelko näkyy viihteessä ja kielessä.

  Helsingin Kaupunginmuseon Pelko-näyttelyyn on koottu asukkaiden pelkoja. Pelko liittyy myös kieleen: vieras kieli voi pelottaa, ja pelkoa voi lietsoa kielikuvin. Pelkoa voi sanoittaa kielen avulla.
  Vuoden 1967 julkaistu Arthur Pennin ohjaus Bonnie ja Clyde oli ensimmäisiä ultraväkivaltaisia elokuvia. Väkivaltaiset viihdekokemukset antavat meille turvallisen tavan työstää pelkojamme.

  Pelosta keskustelemassa ovat Helsingin Kaupunginmuseon Pelko-näyttelyn tuottaja Sauli Seppälä, professori ja kielentutkija Minna Palander-Collin ja elokuvan ja television tutkija, professori Henry Bacon.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Apple-, Amazon- ja Disney-yhtiöt haastavat Netflixin. Markkinat muuttuvat, mutta saadaanko kotisohville laatutarjontaa. Keskustelemassa Digital Media Finlandin Jari Muikku, Helsingin Sanomien toimittaja Jussi Ahlroth ja Ylen toimittaja J.P. Pulkkinen. Jakke Holvas juontaa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä