Puheen Aamu

Tiistain lähetys

 • 3 h 1 min
 • ei kuunneltavissa

Puheen aamu - aina kiinnostava. Tumma suklaa ja kahvi estävät maksan rasvoittumista. Professori Martti Färkkilä ampuu alas virheelliset väitteet elimistön puhdistamisesta ruokavaliolla. Konsolipelien odotettiin tappavan lautapelit. Totuus on päinvastainen: lautapelejä tehdään nyt enemmän kuin koskaan. Yhdeksän jälkeen saadaan vinkit parempien ostopäätösten tekemiseen, kun vieraana on hintakäyttäytymisen psykologiaa tutkinut kehitysjohtaja, KTT Outi Somervuori.

Herää uuteen päivään Linda Vettasen ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana on Monna Tervo.

Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

Lähetykset

 • ti 15.5.2018 6.58 • Yle Puhe

Jaksot

 • Tänä päivänä terveyteen liittyvää tietoa on tarjolla enemmän kuin koskaan, mutta siitä huolimatta emme liiku tarpeeksi, emmekä ymmärrä nukkua riittävästi, syömmekin aika epäterveellisesti ja käytämme liikaa nautintoaineita sekä päihteitä. Näin ainakin jos katselee tilastoja sekä ns. elintasosairauksien yleisyyttä.

  Pelkkä tieto ei kuitenkaan muuta käyttäytymistämme. Tarvitaan sisäinen halu, oikeanlaiset olosuhteet ja läheisten ja ympäristön tuki. Terveystiedon tuuttaaminen ei kuitenkaan ole se oikea ratkaisu.

  - Se ei auta, että ihmisiä lyödään suosituksilla ja ohjeistuksilla päähän sillä lähtöoletuksella, että terveys on kaikille tärkeää ja haluamme sitä edistää. Voidaan puhua jossain määrin jopa terveysterrorismista, toteaa terveyspsykologian dosentti Saana Sinikallio.

  Puheen Aamussa puhuttiin terveysterrorismista ja siitä, miksi terveysvalistus aiheuttaa niin suuren vastareaktion. Sinikalliota haastattelevat Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Ohjatut päiväunet auttavat kiireistä arkea elävää aikuista rentoutumaan. Terveystietoa on enemmän kuin koskaan. Valistus ei kuitenkaan muuta käytöstämme. Yhdeksän jälkeen vieraana on terveyspsykologi Sanna Sinikallio.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Minna Uusi-Eskola.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Suomessa kuvattu Bayoneta – Viimeinen isku on suomalais-meksikolainen yhteistuotanto. Haastattelussa Laura Birn / VIERAS Joka neljäs alaikäinen elää Suomessa perheessä jossa hoitoa vaativa mielenterveys- tai päihdeongelma. Masennusriski kasvaa vanhemman masennuksen myötä. Yhdeksän jälkeen vieraana on mielenterveysongelman varjossa kasvanut Anna Håkans.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Minna Uusi-Eskola.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Kätilö-romaanilla läpimurron tehnyt kirjailija Katja Kettu on kirjoittanut suomensukuisista intiaaneista eli fintiaaneista. Hänen uusimman romaaninsa päähenkilö Lempi on reservaatissa liian valkoinen ja sen ulkopuolella liian intiaani.

  Kettu innostui fintiaaneista tehdessään tietokirjan suomalaisten siirtolaisten ja Yhdysvaltain alkuperäiskansan jäsenten yhteisistä jälkeläisistä yhdessä Meeri Koutaniemen ja Maria Seppälän kanssa.

  Linda Vettanen ja Jere Pehkonen haastattelevat.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Avointa huumekauppaa, pahoinpitelyjä, tuhopolttoja ja ampumisia. Millaista on elämä Malmön rikollisuuden rivaamilla alueilla? Kätilö-romaanilla läpimurron tehnyt kirjalija Katja Kettu on kirjoittanut myös suomensukuisista intiaaneista eli fintiaaneista. Hänen uusimman romaaninsakin päähenkilö Lempi on reservaatissa liian valkoinen ja sen ulkopuolella liian intiaani.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Minna Uusi-Eskola.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Translaki-aloite on pyrkinyt päivittämään Suomen lainsäädäntöä inhimillisemmäksi transihmisiä kohtaan, ja julkisuudessa puhutaan yhä enemmän muunsukupuolisista sekä ihmisistä joita ei tavalla tai toisella voida voida määritellä kaksinapaisen mies-nais-sukupuolimallin mukaan.

  Vaikka ihmisten asenteteet ovat pikkuhiljaa muuttuneet julkisen keskustelun myötä, monet asiat sukupuolen moninaisuuden edistämisen suhteen laahaavat edelleen perässä.

  Sukupuolisen moninaisuuden kirjoa avaavat tietokirjailija Maiju Ristkari sekä Nina Suni kirjassaan Sukupuolena ihminen, joka sai alkunsa taideprojektina ja on osoitettu pääasiassa nuorille itselleen sekä heidän vanhemmilleen ja opettajille suunnattu teos sukupuolten moninaisuudesta sekä transsukupuolisuudesta.

  Puheen Aamussa puhuttiin sukupuolten moninaisuudesta ja siitä, millaista on transihmisten tai muunsukupuolisten arki. Ristkari ja Suni olivat Juhani Kenttämaan ja Linda Vettasen vieraina.

 • Puheen Aamu - aina kiinnostava. Tuore tutkimus paljastaa, miten suomen- ja ruotsinkielisten identiteetit eroavat toisistaan. Uusi kirja "Sukupuolena ihminen" on ensimmäinen nuorille suunnattu suomenkielinen teos sukupuolen moninaisuudesta ja transsukupuolisuudesta.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana on Jan Fredriksson.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • "Girl poweria" eli tyttöenergiaa julisti 1990-luvun puolivälissä erityisen äänekkäästi brittipopyhtye Spice Girls. Kyseisellä vuosikymmenellä alkanut ilmiö oli kuitenkin paljon yhtä yhtyettä laajempi, ja se toi populaarikulttuurin kentälle ensimmäistä kertaa useita vahvoja tyttö- ja naishahmoja.

  Aino Tormulaisen väitöstutkimuksessa Tyttöenergialla kasvaneet selviää, että 1980-luvulla syntyneiden muistelijoiden kokemusten perusteella tyttöenergiakulttuuri tarjosi tytöille monia samaistumisen malleja, tunteiden käsittelyn kanavia sekä ajatuksia erityisesti kulttuurisiin sukupuolirooleihin liittyen. Tutkimukseen osallistuneet naiset painottivat ilmiöön liittynyttä myönteisyyttä, iloisuutta ja yhteisöllisyyttä, mutta ilmiöön tunnistettiin liittyvän myös ongelmia esimerkiksi liittyen naisruumiin esittämiseen ja kulttuuriseen kuvastoon samaistumisessa.

  Populaarikulttuurin tyttöenergia siis muutti kulttuurista kuvaa tyttöydestä ja myös tyttöjen käsityksiä omista mahdollisuuksistaan.

  Tytöistä, tyttöenergiasta ja populaarikulttuurin vaikutusmahdollisuuksista puhuttiin Puheen Aamussa kun Aino Tormulainen saapui Jere Pehkosen ja Linda Vettasen vieraaksi.

 • Puheen Aamu - aina kiinnostava. Lokakuun 11. päivä on Kansainvälinen tyttöjen päivä. Itä-Afrikassa kuukautiset estävät tyttöjen kouluun pääsyn. Valistuksen lisäksi suomalainen kuukuppi voisi olla ratkaisu. Tyttöjen 1990-luvun populaarikulttuuri-ilmiö, jonka näkyvin ilmentymä oli Spice Girls, kasvatti tyttöenergiasukupolven. Yhdeksän jälkeen studiossa on aiheesta väitellyt Aino Tormulainen.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana on Jan Fredriksson.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • 1900-luvulla rakennettiin hyvinvointivaltiota ja ihmiskunta oli matkalla tähtiin - tällä vuosituhannella on vain leikattu menoja ja edessä näkyy zombeja ja nälkäpeliä. Miksi usko tulevaisuuteen romahti? Popfilosofi Pontus Purokurun esseet vaeltelevat Slushista masennuslääkkeisiin, kieltäytymisen voimaan ja Tähtien sodan poliittiseen analyysiin. Kokonaisuus kiertyy etsimään mielekästä tapaa olla olemassa ja katsoa tulevaisuuteen.

  Purokurun mielestä tekoäly on loistava juttu vapauttaessaan ihmisen laiskottelemaan. Ja jos hyvin käy, edessämme on täysin automatisoitu avaruushomoluksuskommunismi, joka on myös Purokurun tuoreimman esseekokoelman nimi.

  Pontus Purokuru vieraili Puheen Aamussa avaamassa avaruushomoluksuskommunismin käsitettä.

  Linda Vettanen ja Juhani Kenttämaa haastattelevat.

 • Puheen Aamu - aina kiinnostava. Joka toinen suomalainen sairastuu elämänsä aikana mielenterveyden häiriöön. Ylen Jenny+ ja Suomen Mielenterveysseura järjestävät Mind Pride -kulkueen. Yhdeksän jälkeen studiossa on vieraana popfilosofi Pontus Purokuru, jonka mielestä tekoäly on loistava juttu vapauttaessaan ihmisen laiskottelemaan.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana on Monna Tervo.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Krista Launosen kirja Ofelian suru on tutkimusmatka taidehistoriasta tutun Ofelian tarinaan sekä myös kertomus kirjoittajan henkilökohtaisesta menetyksestä, surusta ja siitä toipumisesta.

  Launonen haluaa tehdä kirjassaan suruprosessin näkyväksi ja ymmärrettäväksi sekä tarjota surevalle välineitä toipumiseen.

  - Sureminen on muuttunut paljon Viktorian ajalta. Olisin monesti kaivannut esimerkiksi suruhuntua tai -merkkiä, jotta suruni olisi tunnistettu. Suru oli tuolloin näkyvää, nyt se on siivottu kulttuuristamme lähes kokonaan.

  Krista Launonen oli Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Linda Vettasen vieraana.

Klipit

 • Redrama on kuluneen vuoden aikana tasapainoillut työn ja vapaa-ajan sekä jaksamisen kanssa. Luovuus tuntui tyrehtyvän eikä musiikin tekeminen tuntunut sujuvan. Redrama vieraili Puheen Aamun Linda Vettasen ja Jere Pehkosen vieraana.

 • Puolustajat näkevät kannabiksen auttavan vaivaan kuin vaivaan, vastustajat uskovat porttiteoriaan eli kannabiksen johtavan kovien huumeiden käyttöön. Perjantaina 20.4.2018 julkaistava toimittaja Anton Vanha-Majamaan kirjoittama "Kannabiskirja" on ensimmäinen suomalainen kattava tietokirja kannabiksesta. Aiemmin Vanha-Majamaa oli kannabiksen suhteen kaksinaismoralisti: järjellä ajatellen kannabis ei tuntunut hirveän vaaralliselta, mutta omaa ajattelua johti näkemys kannabiksen käyttäjien olevan "tietynlaisia ihmisiä". Kirjan tekemisen myötä mielipiteet kannabiksesta lievenivät. Myös valtioiden suhtautuminen kannabikseen on lievenevässä. Esimerkiksi Kanada on laillistamassa kannabiksen ensi kesänä. Suomessa THL:n tutkijat ovat esittäneet, että huumeiden käyttö pitäisi dekriminalisoida.

  Toimittaja Anton Vanha-Majamaata haastattelevat Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen.

 • Donald Trump on ottanut jenkkifutisliiga NFL:n silmätikukseen. 23 pelaajaa osoitti mieltään sunnuntaina kansallislaulun aikana. Trump twiittasi pelaajia olleen yli 24 ja kertoi samassa twiitissä oman havaintonsa yleisökadosta. Todellisuudessa yleisöä on tälle kaudelle ollut yhtä paljon, ehkä jopa vähän enemmänkin, kuin viime vuonna. Puheen aamussa pohdittiin, voiko Trumpin kärkkään twiittailun syy ulottua aina 80-luvulle saakka.

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä