Kulttuuriykkönen

"Jazz on seikkaileva asenne", mutta entäs jos siihen ei ole rahaa - kansallisaarre UMO ajautunut pahaan rahoituskriisiin

 • 52 min
 • toistaiseksi

Uuden musiikin orkesteri UMO on ajautunut pahaan rahoituskriisiin. Pääosin Helsingin pääosin rahoittaman UMO:n rahoitusta selvitetään, eikä ainakaan UMO:a tyydyttävää ratkaisua ole näköpiirissä.

Mikä on UMO oikein on ja miten se toimii? UMO:sta Jonni Roosin vieraina keskustelemassa ovat muusikko Jouni Järvelä UMO:sta, freelancemuusikko Sami Pitkämö sekä vastaava tuottaja Juhani Kansi Yle Kulttuuri ja viihteestä.

Lähetykset

 • ke 20.6.2018 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Syksyn sarjakuvajulkaisujen joukossa on todellisia helmiä. Useat sarjakuvataiteilijat ovat ottaneet käsiteltävikseen kiinnostavia aiheita sekä kirjallisesta että taiteellisesta historiasta.

  Kolmen tekijän, Annukka Mäkijärven, Iida Turpeisen ja Hanna-Reetta Schreckin, "Ellen T." kertoo Ellen Thesleffin työstä ja elämästä Euroopassa, Aapo Kukon "Sosialisti ja nihilisti" -sarjakuvassa kuvataan kuinka kirjailija ja taiteilija Henrik Tikkanen sekä runoilija Arvo Turtiainen matkaavat huuruisesti Italiaan, ja Janne Torisevan kymmenvuotisen työn tulos "Valas" uudelleentulkitsee Herman Melvillen romaanin Moby Dick.

  Miten teokset syntyvät ja mikä tekee sarjakuvasta niin ilmaisuvoimaisen? Mikä tekee sanan ja kuvan yhdistelmästä niin kiinnostavan? Kuinka teksti taipuu kuvaksi?

  Kulttuuriykkösessä keskustelemassa ovat sarjakuvataiteilijat Janne Toriseva ja Aapo Kukko sekä Ellen T. -sarjakuvaa käsikirjoittanut Iida Turpeinen. Tuukka Pasanen juontaa.

 • Inka Rantakallion väitöstutkimuksessa käsitellään neljän suomalaisen underground-räppärin musiikkia ja maailmankatsomuksia. Tutkimus osoittaa rap-musiikin heijastavan jälkikristillistä uskontokehitystä, jossa maailmankatsomuksissa korostuvat yksilöllisyys ja eri uskontojen sekoittaminen. Artistit pyrkivät olemaan ”aitoja” tuomalla esiin maailmankatsomuksiaan musiikissaan.

  Haastateltavana ovat tutkija ja DJ Inka Rantakallio ja Khid alias Kristo Laanti, yksi väitöskirjassa haastatelluista ja tutkituista rap-artisteista.

  Juontajana on Pauliina Grym.

 • Suomalaisten tiedekiinnostus on huipussaan. Tuoreen selvityksen mukaan suomalaisten enemmistö luottaa tieteeseen, vaikka julkisen keskustelun perusteella tieteenvastaisuus lisääntyy ja huuhaa vaanii nurkan takana. Kulttuuriykkönen kysyy: Minkä alan tiedeuutisista ja tietokirjoista suomalaiset kiinnostuvat? Entä miksi kuumimmat keskustelut tieteenvastaisuudesta käydään juuri terveys- ja ravitsemusasioissa?

  Keskustelemassa professori Markku Löytönen, Ulla Järvi Suomen tiedetoimittajain liitosta sekä erikoiskirjastovirkailija Tuukka Järvi-Liimatainen.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Muotisuunnittelija Kisu Korsi on luonut useita juhlapukuja Linnan juhliin. Nyt hänen luomuksiaan esitellään Kansallismuseon näyttelyssä. Päätoimittaja ja Linnan juhlien kommentaattori Sami Sykkö on useita vuosia ollut muotiasiantuntijana Yleisradion tv-lähetyksessä. Minkälaisena suomalainen juhlapukeutuminen näyttäytyy Linnan juhlissa? Kolmantena vieraana on vintage-muodin asiantuntija Arja Könönen.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Kulttuuriykkösen Kisastudio Helsingin keskustakirjasto Oodista. Ajankohtaisia aiheita ovat puimassa oikeushammaslääketieteen professori Helena Ranta, yrittäjä-liikemies Sami Kuusela sekä opettaja ja kirjailija Silvia Hosseini.

  Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Suomalainen kirja käy kaupaksi maailmalla paremmin kuin koskaan. Tänä vuonna suomalaista kirjallisuutta käännetään ensimmäistä kertaa eniten englanniksi. Kirjallisuusvienti on kuitenkin pitkäjänteistä työtä ja vaatii hyvän tuotteen ohella osaavat kustantajat ja oikeat kontaktiverkot. Suomalaisesta kirjaviennistä keskustelevat Kirjallisuuden vientikeskus Filin johtaja Tiia Strandén, kirjallisuusagentti Elina Ahlbäck sekä kirjailija, toimittaja Minna Lindgren.

  Juontajana on Ville Talola.

 • Legendaarinen progeyhtye Tasavallan Presidentti perustettiin 50 vuotta sitten. Bändin perustajajäsen rumpali Vesa Aaltonen on soittanut puolen vuosisadan aikana lähes kaikkialla kotimaisessa populaarimusiikissa. Aaltosesta kirjoitettu tuore elämäkerta "Tasavallan Presidentistä valtakunnan rumpaliksi" kertoo ammattisoittajan kokemuksista suomalaisessa musiikkielämässä.

  Muusikko Vesa Aaltonen ja elämäkerran kirjoittaja Georg Lindström ovat Jakke Holvaksen vieraina.

 • Kaupungistuvassa 1600-luvun Euroopassa pariisilaisnaiset olivat poikkeuksellisen itsenäisessä asemassa. Filosofian tohtorit Riikka-Maria Rosenberg ja Rose-Marie Peake kirjoittivat yhdessä kirjan Korsetti ja krusifiksi, vaikutusvaltaisia barokin ajan pariisittaria. Kirjassa barokin maailma avautuu kolmen kiehtovan naisen - kurtisaanin Ninon de Lenclos'n, eliittinaisen Madame de Sévignén ja nunnan Louise de Marillacin - kautta.

  Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Elokuvaohjaaja J-P Valkeapään uusin elokuva "Koirat eivät käytä housuja" on saanut kriitikoilta ylistävää palautetta. Cannesissa ensi-iltansa saanut elokuva on myynyt erinomaisesti jo ulkomaille ja voittanut useita palkintoja kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.

  J-P Valkeapää kertoo suhteestaan kuvaan, ääneen, BDSM:ään ja näkemyksensä nykyelokuvan tasosta.

  Toimittajana Tuukka Pasanen.

 • Kulttuuriykkösen Kisastudio kokoontuu Helsingin keskustakirjasto Oodin kolmannessa kerroksessa.

  Ajankohtaisista kulttuuriaiheista ovat keskustelemassa Antiikki & Design -lehden päätoimittaja Mirva Saukkola, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran johtaja Mari Pantsar ja ekonomisti Heikki Pursiainen. Käsittelyssä Vihreiden kansanedustajan Pirkka-Pekka Peteliuksen saamelaisille esittämä vanhoja sketsejä koskeva anteeksipyyntö, konmarittaja-gurun takinkääntö, ilmastohyväntekeväisyyskonsertti ja taiteen terveysvaikutukset.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Antiikin näytelmäkirjailijoista Sofokleen, Euripideen, Aristofaneen ja Plautuksen suomentamattomia draamoja käännetään Koneen Säätiön rahoittamassa hankkeessa. Komea Sofokles-kokoelma on jo julkaistu, seuraavaksi Euripideen näytelmiä saadaan suomen kielellä.
  Muinaiskreikan taitajat Tua Korhonen ja Liisa Kaski studiovieraina.

  Jakke Holvas haastattelee.

 • Millä tavalla 30 vuotta juhliva Suomalainen barokkiorkesteri FiBO on omassa ajassamme kiinni? Millä tavalla barokkimusiikki puhuttelee ihmistä ajasta riippumatta? 1600-luvun ja 1700-luvun alkupuoliskon musiikkia alettiin kutsua barokkimusiikiksi vasta 1900-luvulla. Baroque-sana tarkoittaa ranskaksi epäsäännöllistä.

  Helsingin Musiikkitalossa kokoontuvat FiBOn taiteellinen suunnittelija Pauliina Fred, FiBOn toiminnanjohtaja Laura Kajander ja huilisti Petra Aminoff, joka soitti jo FiBOn ensikonsertissa 30 vuotta sitten.

  Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä