Musiikkistudio

Oskar Merikannon Sata koraalialkusoittoa

 • 1 h 18 min
 • ei kuunneltavissa

Elokuun alussa säveltäjä Oskar Merikannon syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta. Kirkosta tuli tärkeä osa Merikannon elämää vuonna 1891, kun hän sai urkurin viran vasta rakennetusta Helsingin Johanneksenkirkosta. Kirkon virka tarjosi sekä taloudellisen että ammatillisen perustan Merikannon musiikillisille toimille. Hän toimi Johanneksenkirkon urkurina aina kuolemaansa, vuoteen 1924 saakka.

Urkutaiteilija Jan Lehtola äänitti Yleisradiolle kiinnostavan teosharvinaisuuden: 100 koraalialkusoittoa op. 59, jonka Merikanto sävelsi vuonna 1905. Lyhimmät alkusoitoista ovat vain parinkymmenen sekunnin mittaisia ja pisimmät parin minuutin luokkaa. Alkusoittoja ei ole järjestetty koraalien mukaan vaan sävellajeittain, itse asiassa vain harvassa alkusoitossa on edes tunnistettavissa koraalia. Poikkeuksen muodostavat Melchior Vulpiusin Oi Herra, ilon suuri ja Martti Lutherin Jumala ompi linnamme.

Yleisradion äänite on äänitetty Helsingin Johanneksenkirkossa vuonna 2017.

Lähetykset

 • ke 20.6.2018 20.25 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Inari Tilli esittelee Yleisradion uunituoretta musiikkituotantoa ja arkiston aarteita. Tällä kertaa keskiössä ovat Leevi Madetojan (Oulu 17.2.1887 – Helsinki 6.10.1947) sävellykset. Madetojaa voidaan pitää yhtenä Sibeliusta seuranneen suomalaisen romantikkopolven merkittävimmistä seuraajista. Hänen teoksissaan voi kuulla synkkien suomalaisten sävyjen lisäksi ranskalaista hienostuneisuutta.

  Ohjelmassa kuultavat Leevi Madetojan sävellykset ja esiintyjät:

  Melodia intima (Siljamari Heikinheimo, viulu, ja Salla Karakorpi, piano)
  Romances intimes (Siljamari Heikinheimo, viulu, ja Salla Karakorpi, piano)
  Pastoraalisarja (Margit Rahkonen, piano)
  De profundis (Ylioppilaskunnan Laulajat/Pasi Hyökki, sol. Sampo Haapaniemi, baritoni)
  Aslak Smaukka (Laulu-Miehet ja Radio-orkesteri/Martti Turunen, sol. Lauri Lahtinen, baritoni)
  Kevätunta (Radion kamarikuoro/Matti Apajalahti)

 • Inari Tilli esittelee Yleisradion uunituoretta musiikkituotantoa ja arkiston aarteita. Tämänkertaiseen Musiikkistudioon hän on etsinyt äänitteitä Bernhard Henrik Crusellin sävellyksistä usean eri vuosikymmenen ajalta.

  Ohjelmassa kuultavat sävellykset ja esiintyjät: Fosterländsk hymn (Solistikuoro ja Radio-orkesteri/Nils-Eric Fougstedt)

  Alkusoitto oopperasta Pikku orjatar (Radio-orkesteri/Erik Cronvall)

  Trio klarinetille, fagotille ja käyrätorvelle (Kullervo Kojo, Juhani Tapaninen ja Kalervo Kulmala)

  Sinfonia concertante (Reijo Koskinen, klarinetti, Esa Tukia, käyrätorvi, Pekka Katajamäki, fagotti, ja Radion sinfoniaorkesteri/Jukka-Pekka Saraste)

  Farväl (Eeva-Liisa Saarinen, mezzosopraano, ja Ilmo Ranta, piano)

 • Bernhard Henrik Crusell: Duot nro 1 F-duuri ja nro 2 d-molli kahdelle klarinetille (Christoffer Sundqvist ja Giuseppe Gentile, klarinetti); Louis Cahuzac: Cantilene (Olli Leppäniemi, klarinetti ja Tuija Hakkila, piano); Darius Milhaud: Saudades do Brazil; Kolme rag-kapriisia (Eveliina Sumelius-Lindblom, piano). - Lotta Emanuelsson esittelee Yleisradion uunituoretta musiikkituotantoa ja arkiston aarteita.

 • Inari Tilli esittelee Yleisradion uunituoretta musiikkituotantoa ja arkiston aarteita. Tämänkertaisessa Musiikkistudiossa kuullaan muun muassa urkuri Ville Urposen uusia äänityksiä Järnefeltin ja Melartinin sävellyksistä sekä baritoni Aarne Pelkosen ja pianisti Juho Alakärpän tänä vuonna äänittämiä joululauluja.

  Ohjelmassa kuultavat sävellykset ja esiintyjät:

  Armas Järnefelt: Preludi (Ville Urponen, urut)
  Erkki Melartin: Noli me tangere (Ville Urponen, urut)
  Erkki Melartin: Kuusi kappaletta pianolle (Niklas Pokki, piano)
  Jukka Linkola: Dark dance (Eriikka Nylund, alttoviulu, ja Nina Uggeldahl, piano)
  Toivo Kuula: Lied (Eriikka Nylund, alttoviulu, ja Nina Uggeldahl, piano)
  Peter Cornelius: Christbaum (Aarne Pelkonen, baritoni, ja Juho Alakärppä, piano)
  P.J. Hannikainen: Joulun kellot (Aarne Pelkonen, baritoni, ja Juho Alakärppä, piano)
  Selim Palmgren: Ja neitsyt pikkupoijuttansa (Aarne Pelkonen, baritoni, ja Juho Alakärppä, piano)
  Jean Sibelius: Norden (Aarne Pelkonen, baritoni, ja Juho Alakärppä, piano)

 • Vuosina 1883-1964 elänyt Erik Furuhjelm oli Sulho Rannan sanojen mukaan "intelligentti, taitava ja tyylikäs säveltäjä". Furuhjelm on kuitenkin säveltäjänä jäänyt suurelle yleisölle tuntemattomaksi; hänen nimensä vilahtelee suomalaisen musiikin historiassa sävellyksenopettajan ominaisuudessa sekä ensimmäisen Sibelius-elämäkerran kirjoittajana. Tässä ohjelmassa kuullaan uunituore Furuhjelmin nuoruudenaikaisen kvinteton äänitys sekä arkistoäänitteita 60- ja 70-luvuilta.
  - Erik Furuhjelm: Pianokvintetto c-molli (Salla Karakorpi, piano, sekä Kamus-kvartetti: Terhi Paldanius ja Jukka Untamala, viulu, Jussi Tuhkanen, alttoviulu ja Petja Kainulainen, sello); Elegia (Radio-orkesteri, joht. Erik Cronvall); Kansanomainen sarja (Radion sinfoniaorkesteri, joht. Okko Kamu).
  - Lotta Emanuelsson esittelee Yleisradion uunituoretta musiikkituotantoa ja arkiston aarteita.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä