YleX Etusivu: Hanna Hantula ja Jussi Latvala

Torstain koko lähetys: Kuninkaallisia skandaaleja ja kiintiöt turisteille

 • 1 h 57 min
 • ei kuunneltavissa

Turistit jakoon Euroopassa maakiintiöittäin, lukiolaiset stressaa jatko-oppinoista (joihin amiksia ei edes kannusteta) ja kuninkaallisten skandaalien vetovoima - tervetuloa Etusivun torstailähetyksen pariin!

Lähetykset

 • to 17.5.2018 12.02 • YleX

Jaksot

 • Suomalaisissa kouluissa ei erityisemmin vältellä rasististen kirjojen lukemista. Hanna kertoo, miksi tämä on hyvä asia. Jussia kiinnostaa, onko kirkkorakennukset kansakunnan arvoasteikossa korkeammalla kuin koulut ja terveyskeskukset. Lisäksi puhutaan siitä, pitäiskö median ottaa iisimmin sääuutisoinnin suhteen, pitäisikö penkkareita juhlia joka paikassa samana päivänä ja miksi ketään pitäisi kiinnostaa se, että pienleipomo ei saa enää myydä riisipiirakoitaan karjalanpiirakoina.

 • Espoolainen bussikuski juttelee matkustajille, jotta he eivät tuijottaisi puhelimiaan. Hannaa tämä ärsyttää niin paljon, että luvassa on voimallista huokailua. Jussia kiinnostaa, pitäisikö hallituksen vain luovuttaa soten suhteen, kun vaalitkin lähestyy ja kaikki on vaikeaa. Luvassa myös Kakkaa vai timanttia -äänestys korkeakoulujen ensikertalaiskiintiöistä.

 • Kansallispukukeräilijä teki “sensuellin” kansallispukukalenterin ja ihmiset raivostuivat. Miksi kansallispuku ei saisi olla seksikäs? Tästä Jussi ja Hanna puhuvat tänään. Lisäksi luvassa tarot-ennustus Kiinan talouden tulevaisuudesta, keskustelua natosta ja hävittäjähankinnoista, veden juomisesta ja siitä, miksi Saara Aalto ei vain voi myöntää ettei ole seuraava Posh Spice.

 • Nörtti: Dragonslayer 666 -sarja on ollut Yle Areenan kaikkien aikojen katsotuin kotimainen nuortendraama. Nyt sen viimeinen kausi on julkaistu, ja Etusivun vieraana on sarjan luonut Aleksi Delikouras. Hänen kanssaan keskustellaan muun muassa siitä, miten sarja on onnistunut tavoittamaan etenkin pojat ja nuoret miehet. Entä miksi pelaamista yhä paheksutaan? Hanna ja Jussi puhuvat myös ideasta poistaa opintotuen tukirajat, sijoittamisen vaikeudesta ja uudesta The White Wall -sarjasta, jota Yle ja ruotsin yleisradioyhtiö SVT ovat alkaneet tehdä.

 • Lentämistä ja kaukomatkailua katsotaan yhä kriittisemmin, mikä ratkaisuksi? Yle Kioskin ilmastotubettaja Timo Korpi aikoo korvata matkustamisen sillä, että hän menee viikoksi pahvilaatikkoon vailla virikkeitä! Onko tässä mitään järkeä, ja tätäkö tarkoittaa ilmastoystävällinen elämä? Muun muassa näitä kysytään vieraaksi saapuvalta Timolta! Lukupiiri kokoontuu jälleen kera YleX Iltapäivän Mika Parikan. Täysin automatisoitu avaruushomoluksuskommunismi -kirjan lukeminen ei ole sujunut aivan ongelmitta! Hanna ja Jussi pohtivat myös 10YearChallengea sekä päivän lumimyräkkää.

 • Etusivussa puhutaan tänään tieteenalasta nimeltä kriittinen eläintutkimus: mitä tarkoittaa eläinten yhteiskunnallisen aseman pohtiminen käytännössä? Millaisia oikeuksia eläimillä pitäisi olla? Muun muassa näihin kysymyksiin on lähetyksessä vastaamassa tutkija Annika Lonkila, joka on mukana lanseeraamassa kriittisten eläintutkijoiden Eläimiksi-blogia! Lähetyksessä puhutaan myös silmälaseista: onko ongelma, jos yhä useampi niitä tarvitsee? Entä onko mahdollista käydä keskustelua seksuaalirikoksista ja maahanmuuttajien tekemistä rikoksista samaan aikaan, vai pitäisikö keskustelut erottaa toisistaan? Studiossa Hanna ja Jussi!

 • Uutisissa on kerrottu miehistä, jotka ovat päättäneet etsiä kumppania epätavallisella keinolla: kiinnittämällä paperi-ilmoituksia lyhtypylväisiin. Ihanan romanttista monien mielestä! Mutta mikä tässä on romanttisempaa kuin vaikkapa Tinderissä? Nyt.fi kertoo Suomen viranomaisten ja Facebookin yhteistyöstä vaalien alla. Hienoa vastuullista ryhdikkyyttä, vai uhkaava merkki isoveli valvoo -yhteiskunnasta? Lisäksi puhetta siitä, millaisista rakennuksista suomalaiset oikeasti tykkäävät sekä brexitin dramaattisista vaiheista. Studiossa Jussi ja Hanna!

 • Oulun ja Helsingin seksuaalirikosepäilyt ovat synnyttäneet suuren keskustelun ulkomaalaistaustaisten tekemistä rikoksista. Rikosepäilyihin liittyy myös some ja grooming-ilmiö, jossa alaikäisiä uhreja houkutellaan ja jopa kiristetään seksuaalisiin tekoihin. Asiantuntijoiden mukaan vanhempien pitäisi olla kärryillä siitä, mitä lapset tekevät somessa – mutta entä jos lasten ja nuorten on vaikeaa puhua somesta vanhemmilleen? Haastattelussa Pelastakaa Lapset -yhdistyksen erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen! Lisäksi keskustelua nuorten raha-asioista: nuoret aikuiset voivat jäädä vanhempiaan köyhemmiksi, mutta silti nuoret ovat tyytyväisiä. Onko tämä outoa? Studiossa Hanna ja Jussi!

 • Onko pettämistä, jos parisuhteessa oleva ihminen harrastaa seksiä robotin kanssa? Muun muassa tästä puhutaan kognitiotutkija Mika Koverolan kanssa. Hän kuuluu ihmisten moraaliasenteita seksirobotteihin selvittävään tutkimusryhmään. Seksirobottien lisäksi Jussi ja Hanna pohtivat, onko ok jos eliitti haluaa pitää ryyppyretkiä Lemmenjoella, saako uudenvuodenlupauksista luistaa ja miten vanhukset saataisiin käyttäytymään paremmin somessa.

 • Pääkaupunkiseudulla osa lukiolaisista aikoo jäädä huomenna koulusta pois ja mennä sen sijaan Eduskuntatalon eteen osoittamaan mieltään. Onko ok lintsata, jos sen tekee vastustaakseen ilmastonmuutosta? Tämän kysymyksen lisäksi Jussi ja Hanna keskustelevat siitä, pitääkö poliitikolla olla joka asiasta mielipide, onko kiva juttu että ympäri Suomea on vireillä isoja areenanrakennushankkeita, pitäisikö varusmiehille maksaa enemmän päivärahaa ja miksi ostolakot ovat nyt muotia.

 • Twitterissä naureskellaan kasvispihville, josta kolmasosa on lihaa. Onko lihaisa vegepihvi kuitenkaan yhtään pöllömpi ajatus? Einesten lisäksi Jussi ja Hanna pohtivat sitä pitääkö verotoimistossa saada palvelua ihmiseltä ja tarot-kortit kertovat, millainen on muovin tulevaisuus. YleX:n tuore iltapäiväjuontaja Mika Parikka liittyy seuraan, kun lukupiiri kokoontuu ensimmäistä kertaa vuonna 2019!

 • Suomen jalkapallomaajoukkue Huuhkajat päätti lähteä Qatariin treenaamaan, mutta Riku Riski jää matkasta pois. Riski perustelee päätöstään sillä, että tuleva MM-kisojen isäntämaa on kohdellut siirtotyöläisiä erittäin epäeettisesti. Onko nykyään mahdollista tai edes tavoiteltavaa pitää politiikkaa ja urheilua erillään toisistaan? Jussi ja Hanna puhuvat jalkapallokuvioiden lisäksi siitä, saako poliitikko blokata kansalaisia twitterissä, miten koulukiusaamista ei vielä oteta vakavasti edes kouluissa ja onko Saatanasta tullut salonkikelpoinen.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä