YleX Etusivu

Torstain koko lähetys: Kuninkaallisia skandaaleja ja kiintiöt turisteille

 • 1 h 18 min
 • ei kuunneltavissa

Turistit jakoon Euroopassa maakiintiöittäin, lukiolaiset stressaa jatko-oppinoista (joihin amiksia ei edes kannusteta) ja kuninkaallisten skandaalien vetovoima - tervetuloa Etusivun torstailähetyksen pariin!

Lähetykset

 • to 17.5.2018 12.02 • YleX

Jaksot

 • Parhaat puheenaiheet.
  YleX Etusivu on ajankohtaisohjelma, joka tarjoaa analyysia ja näkökulmia uutisiin ja popkulttuuriin. Studiossa Hanna Hantula ja Jussi Latvala.

 • Monet festarit teettää ison osan töistä ranneke- ja ruokapalkalla hommia paiskivilla vapaaehtoisilla. Hanna ja Viljami pohtivat, onko voittoa käärivien osakeyhtiöiden ok teettää talkootöitä. Ulkoministeri Timo Soini onnitteli blogissaan Argentiinaa tiukan aborttilain säilyttämisestä. Saako ulkoministeri ilmaista mielipiteitä, jotka ovat näin kovassa ristiriidassa Suomen linjan kanssa? Kesän aikana Suomessa on päästy näkemään poliittisia kohuja niin vihreiden kuin perussuomalaistenkin ansiosta. Miten saunasotkut ja priden bailaaminen paidatta vaikuttaa puolueiden kannatuslukuihin? Vieraana ajatuspaja e2:n johtaja Karina Jutila.

 • Yle julkaisi tuoreen puolueiden kannatusmittauskyselyn. Viime aikoina ertiyisesti Vihreiden ja Perussuomalaisten ympärillä on pyörinyt kohuja, mutta ne eivät asiantuntijoiden mukaan ole vaikuttaneet kyseisten puolueiden kannatuksiin. Pitäisikö arvelluttavasti käytettyjen verorahojen käyttö johtaa kannatuksen vähenemiseen? Entä homoklubilla bailaamisen? Lisäksi puhetta Suomen Lukiolaisten Liiton ehdotuksesta, jonka mukaan kahdeksan aamut pitäisi kieltää. Studiossa Hanna ja Viljami.

 • Oscar-gaalalla on hätä pienenevästä katsojamäärästä ja yhtenä uutuutena gaalaan ollaan tuomassa suosituimman leffan Oscar-pysti! Onko se hyvä vai huono idis? Cd-levyt kiinnostaa taas jengiä - miksi?! Lisäksi päivän lehdissä huomautetaan, että jo muutama desi pissaa vedessä samentaa uimavettä paikallisesti. Pitääkö tästä huolestua vai olisko ihmiskunnalla isompiakin ympäristöongelmia pohdittavaksi? Studiossa Hanna ja Viljami!

 • Miksi Viljami kammoaa kasvojentunnistusten hyödyntämistä Tokion tulevissa olympialaisissa? Entä onko hyvä juttu että salaliittosivusto Infowars sai bannit YouTubesta ja Facebookista? Ja miksi Kiinan johto ei diggaa Nalle Puhista? Etusivun studiossa tänään Viljami!

 • Helsinkiin perustetaan kauppa, joka myy ylijäänyttä hävikkiruokaa. Miksi tähän tarkoitukseen tarvitaan oma kauppa? Eikö syötäväksi kelpaava ruoka voisi olla myynnissä ihan perusmarketissa? Suomalaiset eivät ole edes alkoholilain uudistuksen myötä lähteneet ravintolaan juomaan, vaan kotikulutus on edelleen suosittua. Onko tämä huono juttu? Entä onko ok julkaista julkkiksesta meikitön kuva, jos hän ei sitä itse halua? Lisäksi puhetta Sacha Baron Cohen Who is America -sarjan Suomi-tubettajasta! Studiossa Hanna ja Viljami.

 • Parhaat puheenaiheet.
  YleX Etusivu on ajankohtaisohjelma, joka tarjoaa analyysia ja näkökulmia uutisiin ja popkulttuuriin. Tänään luvassa parhaita paloja.

 • Hait ovat uusi miljardöörien lempilemmikki, kertoo Wall Street Journal. Samaan aikaan taviskuluttajat tuntuvat olevan tietoisimpia eläinten oikeuksista. Miksi miljardöörit pröystäilevät yhä eläimillä? Google haluaa Kiinan markkinoille ja siellä hakukone poistaa tulokset, joissa käsitellään esimerkiksi ihmisoikeuksia, demokratiaa, uskontoa ja rauhallisia mielenilmauksia. Onko päätös ymmärrettävä? Lukioiden ja yliopistojen yhteistyötä pyritään lisäämään, jotta lukiolaiset tutustuisivat enemmän yliopistojen toimintaan. Lukiolaiset pääsevätkin tulevaisuudessa osallistumaan yliopistojen luennoille. Uhka vai mahdollisuus? Studiossa pohtimassa Hanna ja Viljami.

 • Suurin osa suomalaisista pitää metsästä, mutta löytyy täältä toisinajattelijoitakin! Miksi joku ei tykkää metsästä ja miksi metsä on monelle niin tärkeä asia? Näitä pohditaan tänään Etusivussa! USA:n presidentti Trump järjestelee itselleen taas seuraavaa huipputapaamista, tällä kertaa Iranin presidentti Hassan Rouhanin kanssa. Mihin Trump tarvii huipputapaamisia ja onko niistä hyötyä? Lisäksi puhetta Facebookiin ja Instaan tulevasta uudesta ominaisuudesta, jolla jokainen voi seurata somen parissa käyttämäänsä aikaa. Entä miksi suomalaiset innostuivat tekemään geenitestejä? Studiossa Hanna ja Viljami.

 • Heinäkuu oli Suomessa mittaushistorian lämpimin heinäkuu! Tätäkö ovat tulevaisuudessa kesät ja miten sään ääri-ilmiöihin on Suomessa varauduttu? Vieraana Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Heikki Tuomenvirta. Lisäksi puhetta kansalaistottelemattomuudesta sekä mallimarkkinoiden uusimmista tulokkaista eli digitaalisista malleista! Studiossa Hanna ja Viljami.

 • Vantaan kaljakellunta jätti taas taakseen läjän roskaa. Voisko tapahtumaan jo puuttua vai pitääkö toisten ihmisten hauskanpitoa vain sietää? Roskat puhuttavat muutenkin sillä tuoreen tutkimuksen mukaan kolmannes suomalaisista olisi valmis kieltämään kauppojen kassoilta muovipussit kokonaan! Mitä hyviä ja mahdollisesti huonoja puolia kieltoon liittyisi? Kieltolinjalle on lähdetty Ranskassa, siellä kouluista kielletään kokonaan älypuhelimet! Onko idis kakkaa vai timanttia, sen kertovat kuuntelijat! Studiossa Hanna ja Viljami.

 • Jamaikalaisesta dancehall-tanssilajista on tullut Suomessakin suosittua - mihin perustuu lajin "voimaannuttava" vaikutus? Näitä kyselee Viljami juuri lomalta palanneelta Hannalta, joka on kaiken tanssimisen ekspertti! Entä miksi helle lisää suomalaisten alkoholinkulutusta? Miksei vissy riitä? Lisäksi puhetta luotettavasta hiv-kotitestistä, joka tulee elokuussa apteekkeihin Suomessa. Sen tarkoituksena on madaltaa kynnystä testata itsensä. Miksi hiviin liittyy yhä erityinen stigma? Studiossa Hanna ja Viljami.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä