Radio Suomen Päivä

Äärikonservatiivinen Agenda Europe uhkaa seksuaali- ja ihmisoikeuksia

 • 11 min
 • ei kuunneltavissa

Uhkaako konservatiivinen liike Agenda Europe seksuaali- ja ihmisoikeuksia? Mikä on "luonnollinen järjestys", jota liike ajaa?

Kansainvälisen yksikön vaikuttamistoiminnan koordinaattori Kamomilla Ilmonen Väestöliitosta kertoo, että kristillinen ja taantumuksellinen liike ajaa muun muassa miehen ja naisen muodostamaa ydinperhettä, jossa moderni ehkäisy, abortti ja hedelmöityshoidot ovat kiellettyjä. Myös avioero-oikeuteen haluttaisiin rajoituksia. Liike on jo pystynyt vaikuttamaan lainsäädäntöön eri puolilla Eurooppaa ja siksi Ilmosen mielestä Agenda Europeen pitäisi suhtautua vakavasti.

Ilmonen muistuttaa myös, että niissä maissa, joissa aborttilainsäädäntöä on kiristetty, laittomat raskaudenkeskeytykset lisääntyvät. Niihin kuolee vuosittain kymmeniätuhansia naisia joka vuosi ympäri maailmaan.

Kati Lahtinen ja Matti Ylönen haastattelevat.

Lähetykset

 • ke 6.6.2018 11.02 • Yle Radio Suomi Rovaniemi

Jaksot

 • Rovaniemi kiinalaisnosteessa. Matkailukaupunki Rovaniemellä on nyt kysyntää kiinan osaajille. Haastattelussa kiinan ja aasialaisen ruoanlaiton osaaja Rerion Huhta. 
  Mihin omenat? Kotipuutarhoissa on nyt runsaasti omenoita. Itse asiassa liikaa. Kun kaikki reseptit on jo käytetty, mihin omenoita sitten voi viedä?
  Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Miten Tsekkoslovakian miehityksestä pystyttiin uutisoimaan kattavasti, vaikka maan puhelinlinjat olivat poikki, eikä ollut nettiä tai sosiaalista mediaa? Vuoden 1968 tapahtumia muistelevat toimittajat Hannu Reime ja Liisa Liimatainen. Katariina Lahtonen haastattelee.

 • Tsekkoslovakian miehityksen alkamisesta on kulunut 50 vuotta. Äänikuvissa vuodelta 1968 ovat mukana ainakin Tapani Lausti, Pasi Rutanen, Aarre Nojonen, Pertti Salolainen, Jarmo Jääskeläinen, Esko Lumikero, Heikki Kymäläinen, Helvi Kolehmainen, Lieko Zachovalova ja Hannu Reime.

 • Mihin todellisuuteen astuvat nyt opiskelunsa aloittavat noin 20.000 uutta opiskelijaa? Haastattelussa Suomen ylioppilaskuntien liiton hallituksen puheenjohtaja Miika Tiainen ja opetusneuvos Birgitta Vuorinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Mitä Tsekkoslovakiassa tapahtui 50 vuotta sitten ja miksi? Haastattelussa Hannu Reime. Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Tsekkoslovakian miehityksen alkamisesta 50 vuotta. Äänikuvia tapahtumista. Mukana ainakin Tapani Lausti, Pasi Rutanen, Aarre Nojonen, Pertti Salolainen, Jarmo Jääskeläinen, Esko Lumikero, Heikki Kymäläinen, Helvi Kolehmainen, Lieko Zachovalova ja Hannu Reime.
  Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Pohjois-Karjalassa arvioidaan elelevän yli 500 aikuista karhua. Pohjois-Karjalassa on maanantaina alkaneessa karhujahdissa poikkeusluvat 137 karhun kaatamiseen.

  Ilomantsiin on saapunut metsästäjiä kaikkialta Suomesta. Ilajan Erämiesten karhuporukassa kolme neljästä on vieraita muualta Suomesta ja tällä kertaa myös muualta Euroopasta. Tanja Perkkiö vieraili karhupassissa.

 • Tukea saanut kansalaisaloite liipasimella. Kansalaisaloite voi raueta ennen käsittelyä, vaikka se olisi kerännyt 50.000 kannattajaa. Haastattelussa eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovesi.
  Hybridivaikuttaminen ja vaalit. Vaalien lähetessä hybridivaikuttamisella on tapana kasvaa. Seuraavaksi vaalit pidetään muun muassa Ruotsissa. Tuoreimmat tiedot hybridivaikuttamisen virtauksista, kertoo tässä kuussa Riiassa Naton strategisen viestinnän osaamiskeskuksen yksikönpäällikkönä aloittanut Markku Mantila. 
  Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Luonto tekee tutkitusti hyvää. Jotta saisi luonnon hyötyvaikutuksia, ei tarvitse olla eräjorma vaan ihan lähiluontokin riittää. Minna Matintupa kävi halaamassa puita. Tiina Mäenpää-Korhonen Green Caresta opastaa.

  Tanja Perkkiö lähti puolestaan karhumetsälle. Karhun kaatolupia on myönnetty ennätysmäärä ja erityisesti Pohjois-Karjalaan. Jorma Hanhikoski ja Reijo Östergård olivat passissa jo aamuvarhain.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Puut notkuvat omenoista, eikä kaikelle sadolle löydy omaa käyttöä. Omenasieppari-yritys hakee kotipuutarhureiden ylimääräiset omenat ja työllistää kymmenen vaikeasti työllistyvää ihmistä. Yksi heistä on Joakim Ståhlstedt. Omenasiepparin perustaja Susanna Pykäläinen kertoo, että tänä vuonna omenanhakupyyntöjä on tullut jo 500.

  Elina Päivinen haastattelee.

 • Viro juhlii satavuotisuuttaan myös toisen itsenäistymisensä päivänä, tänään.
  Veljeskansamme Viron itsenäisyys palautettiin jännittävien vaiheiden jälkeen 27 vuotta sitten. Prosessi pääpiirteittäin muistetaan hyvin, mutta yksityiskohdat ovat harvojen ja valittujen tiedossa. Tuglas-seuran kirjaston- ja arkiston hoitaja Heikki Rausmaa (FT) on väitellyt aiheesta. Toimittajana Marko Miettinen.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Omenasato on runsas kuivuudesta huolimatta. Olemme siirtolapuutarhan notkuvien omenapuiden äärellä ja kartoitamme myös ammattiviljelmien tilanteen.

  Elina Päivinen vieraili Oulunkylän siirtolapuutarhassa ja tapasi siellä Omenasieppari -yrittäjän Susanna Pykäläisen. Omenasiepparin idea on kerätä ihmisten ylimääräiset omput ja ehkäistä näin ruokahävikkiä. Yritys työllistää myös osatyökuntoisia, kuten Joakim Ståhlstedin.

  Puhelimessa oli Hedelmän ja marjanviljelijäin liiton erityisasiantuntija Tuija Tanska, joka kertoi ammattiviljelmien omenasadosta.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine.

Klipit

 • Kahvinkulutus nykyisessä mitassaan päättyy vuoden 2050 tienoillla. Näin ennakoivat tuoreessa Kahvivallankumous-kirjassaan kustannuspäällikkö Petri Leppänen ja kahvipaahtimon johtaja Lari Salomaa. Ilmastonmuutos ja kulutuksen kasvu tekevät kahvista uhanalaisen. Suomalaiset kuluttavat jopa 10 kiloa kahvia per henkilö joka vuosi, mutta siihen on tulossa muutos, sanoo Lari Salomaa.

  Elina Päivinen haastattelee.

 • Mitä digiloikka kertoo hallituksen koulutuspolitiikasta?

  Tutkijat, kasvatustieteilijä Tuomas Tervasmäki ja filosofi Tuukka Tomperi, ovat kirjoittaneet kirjan koulutuspolitiikan arvovalinnoista. Alkukesästä he julkaisivat tutkimuksen koulutuspolitiikasta, jonka mukaan elinkeinoelämä suuntaa koulutusta. Digiloikka, oppimisympäristöjen ja pedagogiikan modernisointi tulivat hallituksen koulutuspoliittisten linjausten keskeisiksi tavoitteiksi varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin.

  Mitä kaikkea tuo sanarykelmä kantaa mukanaan? Keskustelijoina Tuomas Tervasmäki ja Tuukka Tomperi.

  Toimittajana Katariina Lahtonen.

 • Vuonna 2016 perusopetuksessa otettiin käyttöön uusi opetussuunnitelma. Oppiaineisiin haluttiin lisätä uutta tieto- ja viestintäteknologiaa niin sanotun digiloikan avustuksella.

  Näin elokuussa kun perusopetus on jo alkanut niin onkin hyvä pohtia, että miten digiloikka on onnistunut, millaisia niin opettajien kuin oppilaidenkin digitaidot oikein ovat ja miten tasa-arvoisessa asemassa koulut ovat kuntien sisällä?

  Keskustelijoina ovat opetusalan ammattijärjestö OAJ:n erityisasiantuntija Jaakko Salo ja kasvatustieteiden tohtori Jari Laru Oulun yliopistosta.

 • Miekkavalaan suru kuolleesta jälkeläisestään on ollut sydäntäriipivää. Mutta voiko eläin todella tuntea surua, kuten me ihmiset sen käsitämme? Vaikeaan kysymykseen etsivät vastausta farmakologian professori ja eläinten tunteisiin erikoistunut tutkija Outi Vainio sekä valastutkija Olli Loisa. Toimittajina ovat Kati Lahtinen ja Aki Laine. Olli Loisa:

 • Toimittaja Perttu Häkkisen äkillinen poismeno on koskettanut syvästi läheisten lisäksi myös laajaa ystäväpiiriä. Tapaturmassa menehtynyttä Häkkistä on muisteltu varsin laajasti muun muassa sosiaalisessa mediassa. Yleisradion kanavilla palvelleen Pertun ohjelmiin ja ohjelmantekoon palaavat Kati Lahtinen ja Aki Laine. Vuoden 2017 kevätkauden viimeisessä ohjelmassa Yle Puheella luettiin tuttuun tapaan myös yleisöpalautetta.

  Mukana muistelemassa on Häkkisen kanssa vuosia työskennellyt ja yli 200 ohjelmaa hänen kanssaan tehnyt tuottaja Heidi Laaksonen.

 • Palvelunestohyökkäys kaatoi sunnuntaina useiden valtionhallinnon viranomaisten ja ministeriöiden verkkosivustoja. Muun muassa valtioneuvoston, sisäministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön sivut olivat poissa käytöstä. Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskuksen asiakkuusjohtaja Mikko Vuorikoski sanoo, että valtionhallinnon sisäinen tieto ei näissä hyökkäyksissä ole vaarassa.

 • Venäjän ruplan kurssi on pari päivää ollut rajussa laskussa. Yhdysvallat ilmoitti uusista pakotteista, ja Venäjä uhkaa vastatoimilla. Toteutuessaan Yhdysvaltojen "lakialoite helvetistä" vaikeuttaisi myös Suomen ja Venäjän välistä kauppaa. Jos Venäjä ei enää pääse käsiksi dollareihin, on mietittävä maksetaanko ruplilla vai euroilla.

  Danske Bankin vanhempi ekonomisti Vladimir Miklashevski analysoi tilannetta ja pakotteiden taustoja. Toimittajana Katariina Lahtonen.

 • Yhden päivän myynnissä olevaa mukia jälleenmyydään satojen eurojen pyynnöillä. Mutta onko muumimuki designia? Vastaamassa Designmuseon amanuenssi Susanna Thiel.

 • Elokuu on koulujen alkamisen aikaa. Koulujen käynnistyessä perheiden arki muuttuu taas toisenlaiseksi ja kesälomien uimarannat vaihtuvat arkiseen puurtamiseen.

  Miten loman jälkeinen arjen kaaos saadaan hallintaan ja miten isosta ongelmasta on kyse?

  Arjen kaaoksen selättämiseen saamme ohjastusta Uudenmaan marttojen kotitalouden asiantuntijalta, Inkeri Liinaharjalta.

  Toimittajana Anna Keränen.

 • Georgian sodasta on kulunut kymmenen vuotta. Sodasta kirjan tuoreeltaan kirjoittaneen dosentti Arto Luukkasen mukaan nopea tapahtumasarja osoitti sen, että Venäjällä on täysi valmius toimia maan edun nimissä. Tämä on nähty myöhemmin Krimillä ja Ukrainassa. Katariina Lahtonen haastattelee.

 • Vesiongelmia sattuu silloin tällöin, vaikka vesihuolto on Suomessa järjestetty hyvin. Vesien puhdistuksessa yleisesti käytetyt menetelmät klooraus ja UV-desinfiointi purevat tauteja aiheuttavia mikrobeja vastaan, mutta eivät välttämättä poista kaikkia kemiallisia haitta-aineita talousvesistä. Yksi uusista puhdistusmenetelmistä on jäädytys. Professori Marjatta Louhi-Kultanen Aalto-yliopistosta selvittää, mitä jäädytys tarkoittaa. Kati Lahtinen ja Aki Laine haastattelevat.

 • Kuivuus koettelee maanviljelijöitä ja karjankasvattajia. Myös viime vuosi jäi sateiden vuoksi heikoksi, joten maatalous on nyt pahassa ahdingossa, arvioi Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila. Toimittajana Antti Karhunen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä