Radio Suomen Päivä

Äärikonservatiivinen Agenda Europe uhkaa seksuaali- ja ihmisoikeuksia

 • 28 min
 • ei kuunneltavissa

Uhkaako konservatiivinen liike Agenda Europe seksuaali- ja ihmisoikeuksia? Mikä on "luonnollinen järjestys", jota liike ajaa?

Kansainvälisen yksikön vaikuttamistoiminnan koordinaattori Kamomilla Ilmonen Väestöliitosta kertoo, että kristillinen ja taantumuksellinen liike ajaa muun muassa miehen ja naisen muodostamaa ydinperhettä, jossa moderni ehkäisy, abortti ja hedelmöityshoidot ovat kiellettyjä. Myös avioero-oikeuteen haluttaisiin rajoituksia. Liike on jo pystynyt vaikuttamaan lainsäädäntöön eri puolilla Eurooppaa ja siksi Ilmosen mielestä Agenda Europeen pitäisi suhtautua vakavasti.

Ilmonen muistuttaa myös, että niissä maissa, joissa aborttilainsäädäntöä on kiristetty, laittomat raskaudenkeskeytykset lisääntyvät. Niihin kuolee vuosittain kymmeniätuhansia naisia joka vuosi ympäri maailmaan.

Kati Lahtinen ja Matti Ylönen haastattelevat.

Lähetykset

 • ke 6.6.2018 11.02 • Yle Radio Suomi Rovaniemi

Jaksot

 • Espanjan Ceutan ja Marokon kautta tulee nyt entistä enemmän siirtolaisia Eurooppaan. Toimittajamme Anna Sarasteraportoi Ceutasta ja Välimeren pakolaistilanteesta.

  Kokkolassa KPV-fanit valmistautuvat kohtaamaan HIFK:n. Toiveissa on voitto ja sarjanousu.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC julkisti viime viikolla raporttinsa, jossa johtavat ilmastotutkiijat kehottavat ihmisiä ja valtioita toimimaan. Muuten ilmaston lämpenemiselle ei enää saada jarruja päälle. Lauantaina Helsingissä järjestetään suuri mielenosoitus, Ilmastomarssi. Ryhmä kansalaisia on osoittanut jo viitenä perjantaina Eduskuntatalon portailla. Mielenosoittajat haluavat muistuttaa päättäjiä ilmastonsuojelun kiireestä.
  Margit Alasalmi tapasi muuun muassa Ilmastovanhemmat ry:n puheenjohtajan Sampo Koistisen.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Kansalaisten huoli ilmastonmuutoksesta on nyt suuri. Mutta paljonko Suomi voi tehdä yksin? Ilmastonmuutos ei tunne valtioiden rajoja. Vieraana on ulkoministeriön kehityspolitiikan neuvonantaja Antti Rautavaara, hän muistuttaa ilmastoyhteistyön merkityksestä. Tuota työtä tehdään kehitysyhteistyövaroista, joita leikattiin roimasti, 43 %.

  -Käytännössä rahoituksesta katosi 80 %, koska suurin osa myönnetyistä kehitysyhteistyövaroista on sidottu johonkin tiettyihin Maailman pankin tms hankkeisiin. Nyt vaikkapa metsistyshankkeisiin ei ole ollut rahaa, kertoo Rautavaara.

  -Yli 50 % meidän suomalaisten hiilijalanjäljestä syntyy jossain muualla kuin Suomessa.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Vuoden tieteentekijäksi on valittu filosofian tohtori Jussi Jalonen, 43, Tampereelta.

  Jalosen ominta alaa on sotahistorian tutkimus. Hän väitteli vuonna 2014 Tampereen yliopiston historian oppiaineesta aiheenaan Venäjän keisarillisen kaartin suomalaisten sotilaiden osanotto Puolan kansannousun kukistamiseen 1831. Hän on kirjoittanut myös ulkomailla sotineita suomalaisia käsittelevän kokoelman "Vapaaehtoiset" ja talvisodan ratkaisutaistelua käsittelevän kokemushistoriallisen teoksen "Summan tarina". Uusimpana kirjahankkeena Jalonen on tehnyt aatehistoriallista teosta Ayn Randin elämästä ja aatteista.

  Suurimman osan tutkimuksistaan Jalonen on tehnyt apurahojen turvin. Väitöskirjavaiheessa hänellä oli kahden vuoden tutkijakoulupaikka. Hän on toiminut myös tuntiopettajana ja luennoitsijana Tampereen yliopiston historian oppiaineessa.

  Jussi Jalonen on aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija ja tutkimustiedon popularisoija. Hän jaksaa myös väsymättä oikoa sosiaalisen median kanavilla esitettyjä historiantulkintoja.

  Tutkijalla on suorastaan moraalinen velvollisuus tuoda julki omaa osaamistaan niillä aloilla, joita on tutkinut, Jussi Jalonen korostaa.

 • Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola sanoo, että lännen uskottavutta syö, jos sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhasta ei koidu vastatoimia. Marja Ala-Kokko haastattelee.

  Millainen on oma ympäristösi, arkimaisemasi? Ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen #arkimaisema-valokuvakampanja haastaa katsomaan omaa arkimaisemaa uusin silmin. Tutkija Annika Uddström kertoo lisää.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Unkarilainen kielitieteilijä, professori János Pusztay, on ennenkin hätkähdyttänyt ennustamalla suomalais-ugrilaisten kielten nopeaa katoamista. Hän vieraili äskettäin Suomessa ja kertoi Katariina Lahtosen haastattelussa, että Venäjällä puhuttavien kielten näkymät ovat entistä ankeampia.

 • Ilomantsin Valkeajärvellä ihailemme luonnontilaista harjualuetta, jota elävöittävät lukuisat lammet ja purot. Suojelualueella on myös muun muassa useita muinaismuistokohteita. Toimittaja Tanja Perkkiötä alueella opastaa luontoharrastaja Marko Tuovinen. Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Elektroniikkalaitteissa tarvittavien koltaanin tai tantaalin louhimisesta epäinhimillisissä oloissa Kongossa olemme nähneet kauhistuttavia kuvia ja kuulleet Kiinan kurjista tehtaista. Miksi eettistä läppäriä ei ole? Tätä selvittää Eettisen kaupan puolesta ry:ssä tutkija Anna Härri. Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen

 • Suomalaisesta jääkiekon historiasta on tehty kattava tutkimus. Suomen Jääkiekkoliiton juhlajulkaisusta kertoo yksi tekijöistä, professori Markku Jokisipilä. Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Onko Suomessa ihmiskauppaa? Ylitarkastaja Venla Roth Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta kertoo, miksi ilmiötä ei aina havaita. Arto Halosen uusi elokuva kertoo kaapatun suomalaisnaisen tarinan. Elokuva pohjautuu kirjaan. Mira Stenström on tutustunut teoksiin ja niiden tekijöihin. Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen

 • Brexitin ehdoista ei ole päästy sopuun. Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn arvioi että ero voi tapahtua ilman sopimusta. Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen

 • Pienoisautojen MM-kisat kokoavat Vaasan naapuriin Mustasaareen kansainvälisen kilpailijajoukon. Kisat kestävät harjoitusajoineen kahdeksan päivää, osallistujia on noin 150 16:sta maasta. Tuomo Rintamaa kävi aistimassa kisatunnelmaa.

  Kansainvälinen joukko on koolla myös illalla Brysselissä kun EU:n johtajat kokoontuvat illalliselle. Tärkeimpänä huipputapaamisen aiheena on Brexit. EU-erikoistoimittaja Susanna Turunen on studiossa.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Elisa Miinin on todellinen joulufani: ensimmäiset glögit hän juo syys-lokakuun vaihteessa ja kuusi koristellaan viimeistään itsenäisyyspäivänä. Mrs Christmas -blogia pitävä Miinin innosti viime vuonna suomalaisia askartelemaan tonttuovia. Mikä on tulevan joulun askarteluhitti vai vieläkö tonttuovi pitää pintansa? Entä mitä kaikkea muuta kuuluu hardcore-joulufanin repertuaariin? Ilona Turtola tapasi Elisa Miininin. (Kuva: Elisa Miinin)

 • Autoliikenne ja sen mukana tullut infra eli tieverkko ja huoltoasemat olivat modernisaation näkyvimpiä merkkejä Suomessa jo 20-luvulta alkaen. Lopulta tieverkko ja tuhannet huoltoasemat täyttivät maan. Muutosta on kuitenkin ilmassa. Toimittaja Jari Mäkäräinen tapasi helsinkiläisellä funkishuoltoasemalla arkkitehti Harri Hautajärven, jonka kanssa keskustellaan niin huoltoasemien muutoksesta kuin menneisyydestä.

 • Miltä kuulostaa satojen tuhansien eurojen äänentoisto? Jari Mäkäräinen kävi kuuntelemassa neljän päätevahvistimen, yhden etuvahvistimen, parin äänilähteen, useiden ranteen paksuisten kaapeleiden ja neljän ison, miehenkorkuisen kaiutintornin "stereota" HIFI-messuilla. Teppo Hirvikunnas on AVPlus-lehden päätoimittaja ja Hifi-asiantuntija on Jari Mäkäräisen haastattelussa.

 • Lapsuuden hyvät olot luovat pohjan hyvään aikuisuuteen. Turvaton lapsuus voi johtaa turvattomaan aikuisuuteen. Pelottava lapsuuden huostaanottokokemus voi aiheuttaa ongelmia myös omassa vanhemmuudessa.
  Ylitse-projekti on SOS Lapsikylän kolmivuotinen hanke, jonka tarkoituksena on vähentää lastensuojelun ylisukupolvisia asiakkuuksia.
  Radio Suomen päivässä Kati Lahtisen ja Matti Ylösen haastateltavina ovat projektikoordinaattori Oskari Savisalo SOS Lapsikylästä ja vertaismentori Mia.

 • Leo-Pekka Tähti on millä tahansa mittarilla yksi Suomen menestyneimmistä urheilijoista. Vuoden urheilijaksi 2016 valittu Tähti on urallaan voittanut 16 arvokisakultaa ja yhteensä 27 arvokisa -eli EM, MM tai paralympiamitalia.
  Äskettäin päättyneet parayleisurheilun EM-kisat Berliinissä nousivat otsikoihin suomalaismenestyksen lisäksi raha-asioiden takia. Ilman mitalia jääville suomalaisurheilijoille oli ennen kisoja määrätty 900 euron omavastuu kisamatkan kustannuksista.
  Kolmen kullan ja yhden hopean kanssa kotiin tullut Tähti kertoo oman näkemyksensä asiasta. Samalla hän pohtii syitä omaan, odotukset ylittäneeseen kisamenestykseensä. Aki Laine haastattelee.

 • Mielenterveys- ja päihdeongelmat koskettavat lähes kaikkia, ainakin välillisesti. Puolet työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveystaustaisia. Yli puoli miljoonaa suomalaista on alkoholin kanssa ongelmissa ja joka neljäs lapsi kärsii alkoholin käytöstä.

  Päihdetyölle on siis kysyntää, mutta miten päihdetyö pärjää keskellä soten myllerryksiä ja millaista päihdetyö voisi olla vuonna 2025?

  Mutta miten kyseiset palvelut on otettu huomioon sote-uudistusta tehtäessä? Esimerkiksi näihin kysymyksiin vastaukset antaa sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhiala ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Jaana Markkula.

  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Ultra Bra-kirjan toinen kirjoittaja Ville Similä kertoi yhtyeen vaiheista. Similä pohti ensin, kuinka poliittinen yhtye Ultra Bra oli.
  Ville Similää haastattelivat Radio Suomen Päivän juontajat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen lähtee uusiin tehtäviin elokuun lopussa 2018. Millaisen Ylen hän jättää jälkeensä? Lauri Kivinen sanoo, että hänen toimistusjohtajakaudellaan suurin muutos Ylessä on ollut julkaisutavan muuttuminen. Ennen oli kanavia ja nyt on tarjotin, johon kuuluu erilaisia tekniikoita kuten Areena, verkkopalveluja ja Uutisvahti. Lauri Kivinen uskoo, että radiossa julkaisemisen tapa säilyy pitkään entisellään, sillä radio on hänestä edelleen erittäin vahva, intiimi ja koukuttava väline. Radio Suomen Päivässä toimitusjohtaja Lauri Kivistä haastattelivat Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Italialaiset Elena Favilli ja Francesca Cavallo kyllästyivät perinteisiin prinsessasatuihin ja kirjoittivat maailmanmaineeseen ampaisseen Iltasatuja kapinallisille tytöille. Myös täällä Suomessa rajoja rikkovien, omaa tietä kulkevien naisten tarinat ovat inspiroineet niin paljon, että lyhyessä ajassa peräti kolmeen kirjaan on koottu tarinoita uraauurtavista suomalaisnaisista. Ilona Turtolan haastattelussa kirjoittajista kaksi: Ida Salminen ja Elina Tuomi.

 • Ajokorttiuudistus tuli voimaan 1.7.2018 ja keskustelussa on se, miten uudistus vaikutti kuorma-autoilijoiden elämään. Radio Suomen päivän vieraana lakimies Emilia Ojala Trafista.

 • Kalevauva on yhtye, joka tekee kansanrunoutta keskustelupalstoilta. Vauva.fi keskustelupalstojen anonyymit keskustelut ovat Kalevauvan käsittelyssä taipuneet internetin maailmaa naurattaneiksi tarttuviksi kappaleiksi ja nyt jopa Kalevauvala- nimiseksi runokokoelmaksi. Anni Riit´aho haastattelee.

 • Kahvinkulutus nykyisessä mitassaan päättyy vuoden 2050 tienoillla. Näin ennakoivat tuoreessa Kahvivallankumous-kirjassaan kustannuspäällikkö Petri Leppänen ja kahvipaahtimon johtaja Lari Salomaa. Ilmastonmuutos ja kulutuksen kasvu tekevät kahvista uhanalaisen. Suomalaiset kuluttavat jopa 10 kiloa kahvia per henkilö joka vuosi, mutta siihen on tulossa muutos, sanoo Lari Salomaa.

  Elina Päivinen haastattelee.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä