Radio Suomen Päivä

Kevään vaalit samaan aikaan? Mikä on sharia-laki?

 • 11 min
 • ei kuunneltavissa

Kannattaako kaikki kevään vaalit järjestää samaan aikaan? Onko se edes mahdollista? Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen Oikeusministeriöstä Teresa Meriläinen-Ahon haastattelussa.

-Teknisesti vaalien yhdistäminen on aivan mahdollista ja esim vaalirahoitusta tarvitsisi huomattavasti vähemmän, jos kampanjoisi kaksissa vaaleissa samaan aikaan, arvioi Jääskeläinen.

Hän muistuttaa myös, että puolueiden ja ehdokkaiden pitäisi pystyä kertomaan, mistä maakuntavaaleissa on kyse.

-Myös viranomaisten pitää kertoa maakuntauudistuksesta. Tämä on keskeinen kysymys vaalien onnistumisen kannalta.

Sharia-laki vai islamilainen oikeus? Maailman johtavat alan asiantuntijat ovat koolla Suomessa. Muslimiyhteisöihin perehtynyt yliopistonlehtori Susanne Dahlgren Tampereen yliopistosta kumoaa väärinkäsityksiä shariasta.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Lähetykset

 • pe 8.6.2018 10.02 • Yle Radio Suomi Pohjanmaa

Jaksot

 • Hevoselle on joskus helpompi puhua kuin ihmiselle on huomattu Petäjävedellä Keski-Suomessa kehitellyssä Heppakaveri-toiminnassa, joka laajenee muualle Suomeen. Toiminta on tarkoitettu lapselle, joka esimerkiksi on yksin tai tarvitsee tukea elämäntilanteessaan. Haastattelussa hevosista iloa saava Oona Palmen, hevostilan emäntä Kyllikki Friman ja Jaana Strömberg Petäjäveden kunnasta.
  Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Helsingin Kalliosta löytyy Pub Sirdie, jonka paikalla on toiminut baari 52:n vuoden ajan. Keväällä baarin omistaja ilmoitti myyvänsä sen. Kalliossa asuva Jarkko Koskinen päätti, että baari pitää ostaa pois kuljeksimasta.
  Ilona Turtola tapasi Koskisen, jonka kanssa puhutaan siitä, mikä tekee jostain baarista enemmän kuin pelkän baarin: sellaisen, että sen jatko halutaan turvata.

 • Yhdysvallat vuonna 1968. USA:ta kuohuttavat salamurhat ja Vietnamin sota. Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Mitä tehdä, kun pitkäikäinen kantapaikka on menossa kiinni kymmenien vuosien toiminnan jälkeen? Perinteikkään lappeenrantalaisen elokuvateatterin ja nykyisen kulttuuritila Nuijamiehen pelastaja Mikko Vento ja helsinkiläisen Pub Sirdien pelastaja Jarkko Koskinen kertovat miten toimitaan.
  Hoitokoti rokkaa. Pienessä Lapin Simossa on koittamassa kuntalaisittain suuri festivaali, kun hoitokodissa on alkamassa musiikkitapahtuma.
  Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Kahvivallankumous. Nykyisen kaltainen kahvinkulutus tulee tiensä päähän vuonna 2050. Uhat vaihtelevat ilmastonmuutoksesta maailmanlaajuisen kulutuksen liialliseen kasvuun. Kirjan tekijät Johan & Nyström -paahtimon maajohtaja Lari Salomaa ja Liken kustannuspäällikkö ja tietokirjailija Petri Leppänen selvittävät kirjassaan, mistä kahvintuotannon ongelmissa oikein on kyse.
  Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Miten kuljettajien kuntoa valvotaan julkisessa liikenteessä? Presidentti Sauli Niinistöstä ilmestyi tällä viikolla kaksi kirjaa - millaisia ajatuksia ne herättivät? Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Mikä julkisuudessa harvasanaisena esiintyvässä formulakuskissa kiehtoo yhtä Suomen arvostetuinta kirjailijaa?

  -Räikkösessä yhdistyy ujous, herkkyys ja railakkuus. Myös hänen työläistaustansa näkyy; harva formulatähti vie automekaanikkonsa ja renkaiden vaihtajat Lappiin ryyppäämään, arvioi Kari Hotakainen.

  Miksei Räikkönen mennä Linnanmäelle ja mikä musa soi Bentleyssä?

  Jari Mäkäräinen kävi tuoreen "Tuntematon Kimi Räikkönen" -kirjan julkistustilaisuudessa.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Onko nettideittaaja epätoivoinen vai onko Tinder nykyään jo arkipäiväinen ja hyväksytty tapa löytää parisuhde tai treffiseuraa? Mari Koistisen "Digideiteillä -kirja antaa rohkeutta aloittelijalle sukeltaa verkkodeittailun maailmaan. Teresa Meriläinen-Aho haastattelee.
  Nykyisin moni löytää kumppanin suuremmalla todennäköisyydellä verkon välityksellä kuin todellisesta elämästä. Netti on 2000-luvulla huimasti helpottanut parin löytämistä, mutta kokemattomalle nettiin meno tositarkoituksella voi tuntua hurjalta ja epäluonnolliselta. Tietokirjailija, viestinnän ammattilainen Mari Koistinen on julkaissut vasta kirjan Digideiteillä ja kirjoittaa myös blogia aiheesta.

  Pidetäänkö netissä tapamista yhä nykyäänkin epätoivoisena tai epäromanttisena, vähempiarvoisena tapana tavata - kuin tosielämässä tapaamista? Teresa Meriläinen-Aho haastattelee.

  Lisäksi kuulemme yhdeksän vuotta sinkkuna olleen Henriikka Rönkkösen mietteitä Tinderistä, sen uhista ja mahdollisuuksista.
  Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Saamelaisten asemasta käydään jälleen kiivasta keskustelua. Taustalla on valmisteilla oleva uusi saamelaiskäräjälaki. Lain piti olla hallinnollinen helposti hyväksyttävä, mutta siitä tuli kaikkea muuta. Uusi laki määrittelisi, kuka on saamelainen ja kuka ei. Yksi työryhmän jäsenistä, keskustan kansanedustaja Markus Lohi Rovaniemeltä kommentoi.

  Tampereen yliopisto nimittää tänään kunniatohtoreita. Yksi heistä on teatterineuvos Eila Roine. Mitä hän miettii kunnia-arvostaan?

  Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Erika Haavisto on Suomen Madonna -fani numero 1. Ilona Turtola soitti Haavistolle ja kysyi muun muassa hänen kalleimmastaan aarteestaan, Madonnan hiuksesta.

  Propagandan historia on pitkä ja laaja. Miten meitä on manipuloitu halki vuosisatojen? Tietokirjailijat Ville-Juhani Sutinen ja Silja Pitkänen haastattelussa. Toimittajana Jari Mäkäräinen.

 • Miksi lasten hyväksikäyttö on saanut jatkua niin pitkään katolisessa kirkossa? Katolista kirkkoa tutkinut dosentti Jyri Komulainen kommentoi.

  Popikoni Madonna täyttää tänään 60 vuotta. Miksi hän liitää yhä nuoruutta ihannoivan poptaivaan kirkkaana tähtenä? Musiikkitoimittaja Susanna Vainiola arvioi.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Häviääkö suomalainen marja markkinoilta? Mustikkaa tai vaikkapa puolukkaa ei enää poimita Suomessa tarpeeksi. Näin arvioi marjanjalostaja Kiantaman toimitusjohtaja Vernu Vasunta.
  Riittäisikö vähempi lääkintä? Helsingissä on menossa lääkäriseminaari Too Much Medicine. Siitä kertoo tilaisuuden järjestäjä Helsingin yliopiston ortopedian ja traumatologian professori Teppo Järvinen. Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

Klipit

 • Kahvinkulutus nykyisessä mitassaan päättyy vuoden 2050 tienoillla. Näin ennakoivat tuoreessa Kahvivallankumous-kirjassaan kustannuspäällikkö Petri Leppänen ja kahvipaahtimon johtaja Lari Salomaa. Ilmastonmuutos ja kulutuksen kasvu tekevät kahvista uhanalaisen. Suomalaiset kuluttavat jopa 10 kiloa kahvia per henkilö joka vuosi, mutta siihen on tulossa muutos, sanoo Lari Salomaa.

  Elina Päivinen haastattelee.

 • Mitä digiloikka kertoo hallituksen koulutuspolitiikasta?

  Tutkijat, kasvatustieteilijä Tuomas Tervasmäki ja filosofi Tuukka Tomperi, ovat kirjoittaneet kirjan koulutuspolitiikan arvovalinnoista. Alkukesästä he julkaisivat tutkimuksen koulutuspolitiikasta, jonka mukaan elinkeinoelämä suuntaa koulutusta. Digiloikka, oppimisympäristöjen ja pedagogiikan modernisointi tulivat hallituksen koulutuspoliittisten linjausten keskeisiksi tavoitteiksi varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin.

  Mitä kaikkea tuo sanarykelmä kantaa mukanaan? Keskustelijoina Tuomas Tervasmäki ja Tuukka Tomperi.

  Toimittajana Katariina Lahtonen.

 • Vuonna 2016 perusopetuksessa otettiin käyttöön uusi opetussuunnitelma. Oppiaineisiin haluttiin lisätä uutta tieto- ja viestintäteknologiaa niin sanotun digiloikan avustuksella.

  Näin elokuussa kun perusopetus on jo alkanut niin onkin hyvä pohtia, että miten digiloikka on onnistunut, millaisia niin opettajien kuin oppilaidenkin digitaidot oikein ovat ja miten tasa-arvoisessa asemassa koulut ovat kuntien sisällä?

  Keskustelijoina ovat opetusalan ammattijärjestö OAJ:n erityisasiantuntija Jaakko Salo ja kasvatustieteiden tohtori Jari Laru Oulun yliopistosta.

 • Miekkavalaan suru kuolleesta jälkeläisestään on ollut sydäntäriipivää. Mutta voiko eläin todella tuntea surua, kuten me ihmiset sen käsitämme? Vaikeaan kysymykseen etsivät vastausta farmakologian professori ja eläinten tunteisiin erikoistunut tutkija Outi Vainio sekä valastutkija Olli Loisa. Toimittajina ovat Kati Lahtinen ja Aki Laine. Olli Loisa:

 • Toimittaja Perttu Häkkisen äkillinen poismeno on koskettanut syvästi läheisten lisäksi myös laajaa ystäväpiiriä. Tapaturmassa menehtynyttä Häkkistä on muisteltu varsin laajasti muun muassa sosiaalisessa mediassa. Yleisradion kanavilla palvelleen Pertun ohjelmiin ja ohjelmantekoon palaavat Kati Lahtinen ja Aki Laine. Vuoden 2017 kevätkauden viimeisessä ohjelmassa Yle Puheella luettiin tuttuun tapaan myös yleisöpalautetta.

  Mukana muistelemassa on Häkkisen kanssa vuosia työskennellyt ja yli 200 ohjelmaa hänen kanssaan tehnyt tuottaja Heidi Laaksonen.

 • Palvelunestohyökkäys kaatoi sunnuntaina useiden valtionhallinnon viranomaisten ja ministeriöiden verkkosivustoja. Muun muassa valtioneuvoston, sisäministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön sivut olivat poissa käytöstä. Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskuksen asiakkuusjohtaja Mikko Vuorikoski sanoo, että valtionhallinnon sisäinen tieto ei näissä hyökkäyksissä ole vaarassa.

 • Venäjän ruplan kurssi on pari päivää ollut rajussa laskussa. Yhdysvallat ilmoitti uusista pakotteista, ja Venäjä uhkaa vastatoimilla. Toteutuessaan Yhdysvaltojen "lakialoite helvetistä" vaikeuttaisi myös Suomen ja Venäjän välistä kauppaa. Jos Venäjä ei enää pääse käsiksi dollareihin, on mietittävä maksetaanko ruplilla vai euroilla.

  Danske Bankin vanhempi ekonomisti Vladimir Miklashevski analysoi tilannetta ja pakotteiden taustoja. Toimittajana Katariina Lahtonen.

 • Yhden päivän myynnissä olevaa mukia jälleenmyydään satojen eurojen pyynnöillä. Mutta onko muumimuki designia? Vastaamassa Designmuseon amanuenssi Susanna Thiel.

 • Elokuu on koulujen alkamisen aikaa. Koulujen käynnistyessä perheiden arki muuttuu taas toisenlaiseksi ja kesälomien uimarannat vaihtuvat arkiseen puurtamiseen.

  Miten loman jälkeinen arjen kaaos saadaan hallintaan ja miten isosta ongelmasta on kyse?

  Arjen kaaoksen selättämiseen saamme ohjastusta Uudenmaan marttojen kotitalouden asiantuntijalta, Inkeri Liinaharjalta.

  Toimittajana Anna Keränen.

 • Georgian sodasta on kulunut kymmenen vuotta. Sodasta kirjan tuoreeltaan kirjoittaneen dosentti Arto Luukkasen mukaan nopea tapahtumasarja osoitti sen, että Venäjällä on täysi valmius toimia maan edun nimissä. Tämä on nähty myöhemmin Krimillä ja Ukrainassa. Katariina Lahtonen haastattelee.

 • Vesiongelmia sattuu silloin tällöin, vaikka vesihuolto on Suomessa järjestetty hyvin. Vesien puhdistuksessa yleisesti käytetyt menetelmät klooraus ja UV-desinfiointi purevat tauteja aiheuttavia mikrobeja vastaan, mutta eivät välttämättä poista kaikkia kemiallisia haitta-aineita talousvesistä. Yksi uusista puhdistusmenetelmistä on jäädytys. Professori Marjatta Louhi-Kultanen Aalto-yliopistosta selvittää, mitä jäädytys tarkoittaa. Kati Lahtinen ja Aki Laine haastattelevat.

 • Kuivuus koettelee maanviljelijöitä ja karjankasvattajia. Myös viime vuosi jäi sateiden vuoksi heikoksi, joten maatalous on nyt pahassa ahdingossa, arvioi Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila. Toimittajana Antti Karhunen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä