Perttu Häkkinen

Teosofinen toukokuu - Yrjö Kallinen

 • 57 min
 • toistaiseksi

"Vannoin itselleni, että en enää ikinä tässä tai tulevissa maailmoissa tottele ketään enkä mitään arvovaltaa, käskijää, hallitusta, jumalia tai enkeleitä, missään muussa kuin siinä, minkä myönnän oikeaksi tai parhaaksi mahdolliseksi."

Edeltävät sanat lausui mies, joka oli huokeasti muotoillen legenda jo eläessään. Vuonna 1886
iäisyydestä aikaan ja 1976 ajasta iäisyyteen siirtynyttä Yrjö Kallista on tavattu nimittää käveleväksi paradoksiksi. Hän oli itseoppinut opetusneuvos ja pasifisti puolustusministeri sekä tietenkin innokas teosofi.

Teosofisen toukokuun kolmannessa ja viimeisessä osassa muistellaan Yrjö Kallista. Vieraana ohjelmassa on professori Esa Kirkkopelto ja tietokirjailija Matti Salminen.

Lähetykset

 • ti 22.5.2018 13.02 • Yle Puhe
 • su 27.5.2018 11.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • "Vannoin itselleni, että en enää ikinä tässä tai tulevissa maailmoissa tottele ketään enkä mitään arvovaltaa, käskijää, hallitusta, jumalia tai enkeleitä, missään muussa kuin siinä, minkä myönnän oikeaksi tai parhaaksi mahdolliseksi."

  Edeltävät sanat lausui mies, joka oli huokeasti muotoillen legenda jo eläessään. Vuonna 1886
  iäisyydestä aikaan ja 1976 ajasta iäisyyteen siirtynyttä Yrjö Kallista on tavattu nimittää käveleväksi paradoksiksi. Hän oli itseoppinut opetusneuvos ja pasifisti puolustusministeri sekä tietenkin innokas teosofi.

  Teosofisen toukokuun kolmannessa ja viimeisessä osassa muistellaan Yrjö Kallista. Vieraana ohjelmassa on professori Esa Kirkkopelto ja tietokirjailija Matti Salminen.

 • Teosofisen toukokuun toisessa osassa matkaamme Ihmisyyden tunnustajain yhteisöön kauniiseen Keski-Suomeen. Kuka oli yhteisön myyttinen perustaja Martta Horjander (1930-2009) ja miten mestariohjaaja Mikko Niskanen (1929-1990) niveltyy teosofiaan?

  Yhteisössä 40 vuotta eläneet Seppo Kuulavuori ja Merja Saarilehto kertovat Ihmisyyden tunnustajain toiminnasta ja Azazelin tähti -veljeskunnan Johannes Nefastos erittelee H.P. Blavatskyn (1861-1931) ajattelua.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Kuuntelijoiden toiveesta Perttu Häkkinen toteuttaa TEOSOFISEN TOUKOKUUN, jonka aikana muistellaan kolmea tunnettua kotimaista teosofia.
  Ensimmäisenä vuorossa Pekka Ervast (1875-1934).
  Ervast oli mysteeri: tuotteliaisuudeltaan Rudolf Steineriin verrattava henkinen opettaja, jota toiset rakastivat ja toiset kavahtivat. Vielä tälläkin vuosituhannella hän onnistuu nostattamaan intohimoja, mutta miksi?
  Siitä on kertomassa kirjakauppias ja Pekka Ervast -sivuston ylläpitäjä Pirjo Aalto. Ervastin perustaman Ruusu-Risti-järjestön johtaja Jarmo Anttila puolestaan johdattaa reportteri Hietanevan mysterioiden kielekkeelle järjestön temppeliin.

 • Syksyllä '83 Mikko Hovila lähti Pentti Linkolan soutajaksi syyskalastukseen. Koko kauden miehet nostivat käsivoimin kuhaa ja keskustelivat luonnon tilasta. Linkolan "soutajista" on muotoutunut jo käsite. Mutta keitä he ovat ja mitkä ovat heidän vaikuttimensa? Ammattikalastajia vai militantteja ekoaktivisteja? Luonto-liiton toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara puhuu puolestaan Panu Hietanevan haastattelussa "pehmeästä Linkolasta.

 • Suomalaisille muinaisilla sepillä uskottiin olevan jopa yli-inhimillisiä voimia. Raudantakojien asema esikristillisen pakanakansan yhteisössä on ollut samanlainen kuin shamaaneilla ja tietäjillä. Pertun vieraana on Mikko Björklund, joka on tehnyt uskontotieteen gradunsa suomalaisista sepistä. Toimittaja Panu Hietaneva puolestaan sukeltaa syvemmälle kansanrunouden pariin. Panun haastateltavana on Itä-Suomen yliopiston tutkijatohtori Tiina Seppä, joka valaisee sitä kuinka kansanrunouden kerääjien omat näkemykset ja vallitseva fennomaaninen yhteiskunnallinen tilanne vaikutti tulkintoihin, mitä Suomen kirjallisuuden seuran arkistoihin päätyneistä kansanrunoista aikoinaan tehtiin.

 • Kuolemanjälkeisen elämän varjoisa mahdollisuus on kutkuttanut ihmismieltä sen varhaisvaiheista saakka emmekä me suomalaiset ole poikkeus.
  Filosofi ja tietokirjailija Eero Ojanen kertoo tuoreesta teoksestaan ”Suomessa kummittelee”.
  Lisäksi ”Ihmissudet - Asiakirjoja ja kertomuksia” - teoksen kirjoittaja Pekka Kilpinen avaa Panu Hietanevalle ihmissusimyytin taustaa.

 • Vieraana Koneälypuolueen Sami Henrik Haapala. Mikä on tieteellis-taiteellisen projektin tavoite? Uskonnonfilosofian dosentti ja tutkija Aku Visala taas pohtii singulariteettia ja superälyä teologisesta vinkkelistä. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Mitä meidän pitää tietää menneiden aikojen seksuaalimagiasta? Millaista seksimagia oli antiikin ja renesanssin aikana? Seksimagia on paljon vanhempaa perua kuin esimerkiksi Aleister Crowleyn harjoittama rituaaliseksi. Vieraana on tutkijatohtori Lauri Ockenström.

  -Antiikissa ja keskiajalla harrastettiin monipuolisesti erilaista seksitaikuutta.

  Lisäksi kuulemme tantratuntija, joogaopettaja Miska Käppiä. Miten alkuperäinen, intialainen metafysiikka eroaa suomalaisille markkinoidusta naistenlehtitantrismista?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Onko Raamatussa magiaa? Oliko Jeesus maagi? Mikä on magian ja uskonnon ero? Onko uskonnon ja magian käsitteellinen erottelu silmänlumetta?

  "Raamattu ja magia" -kirjan toimittajat ja uskontotieteilijät Kirsi Valkama ja Nina Nikki kertovat.

  Lisäksi tietokirjailija Harri Lapinoja kertoo suurten maagikoiden elämästä.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Miksi toinen kiihottuu kumista ja toinen vaikkapa kengistä? Miten fetissit syntyvät ja mitä ne meistä kertovat? Vieraana on Sexpo-säätiön toiminnanjohtaja Tommi Paalanen sekä karvoista kiihottuva fetisisti "Lissu". Millaisia olivat alkuperäiset fetissit eli talismaanit ja mikä niiden tarkoitus oli? Tutkijatohtori Lauri Ockenström kertoo tästä.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Guru on hän, joka johdattaa oppilaan tietämättömyyden pimeydestä tietoisuuden valoon. Kirjailija ja elokuvaohjaaja Taavi Kassila on etsinyt gurua ehkä sitkeämmin kuin kenties kukaan muu suomalainen. Keitä ovat Kassilan ja monien muiden seuraamat gurut ja mitä heiltä voi oppia? Miten voitetaan oma ego ja erillisyyden tunne? Miten valaistutaan? Miten erottaa väärän gurun oikeasta?

  -Oikea mestari toimii aina epäitsekkäästi, toisten hyväksi, tiivistää Kassila.

  Lisäksi tutkija Johanna Jylhä kertoo, miksi intialainen Äiti Amma on Suomessa niin suosittu. Miksi hänen halaamisensa voi olla elämää vavahduttava kokemus?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Mikä on myyttinen homo economicus? Onko BKT kattavin mittari hyvinvoinnin mittaamiseen? Onko ihminen sittenkin heuristinen, eikä rationaalinen toimija? Onko talouskasvun korjaava vaikutus vain harhaa?

  Unohda kaikki, mitä klassinen taloustiede on sinulle opettanut. Näin tuntuu ajattelevan kapinallinen taloustieteilijä Kate Raworth, joka teoksessaan "Donitsitaloustiede" esittelee seitsemän tapaa ajatella kuin 2000-luvun taloustieteilijä. Mitkä nämä seitsemän tapaa ovat ja mikä on talouden donitsimalli? Teoksen suomentaja Juha Pietiläinen kertoo.

  -Donitsimalli näyttää vähimmillään sen, mitä tarvitsemme elämiseen ja paljonko se kuluttaa maapallon varoja.

  Lisäksi talouskasvun myyttejä purkaa kestävän talouden tutkija Maria Joutsenvirta. Auttaako talouskasvu todella pois köyhyydestä?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä