Pörssipäivä

Sell in May and go away?

 • 57 min
 • toistaiseksi

Kesän askelmerkkejä asettelemassa GnS Economicsin toimitusjohtaja, taloustieteen dosentti Tuomas Malinen sekä Sijoitustiedon osakas Aki Pyysing ja markkina-analyytikko Jouni Saario Taalerilta.

GnS Economics arvioi, että keskuspankkien tiukentuva rahapolitiikka on johtamassa korkojen noustessa maailmantalouden taantumaan ja lopulta markkinoiden romahtamiseen. Tuomas Malisen mukaan edessä saattaa olla 1930-luvun laman kaltainen tilanne.

Aki Pyysing jakaa huolen globaalin laman mahdollisuudesta, mutta ei pidä sitä erityisen todennäköisenä. Hän kertoo varautuneensa romahdukseen säätämällä oman osakepainonsa sataan prosenttiin.

Jouni Saarion mukaan laajalla indeksitasolla osakemarkkinoiden tuotot maltillistuvat korkojen noususta ja riskeistä johtuen, mutta osakkeet ovat edelleen houkutteleva sijoitusluokka. Asuntosijoittamisesta on hänen mielestään annettu suomalaismediassa liian ruusuinen kuva.

Sell in May and go away, don't come back until St. Leger's Day. Mitä mieltä kolmikko on vanhasta brittiläisestä sananlaskusta, jonka loppu viittaa syyskuussa järjestettävään laukkakilpailuun?

Toimittajana Mikko Jylhä.

Pörssipäivä palaa markkinoille elokuussa.

Photo by rawpixel on Unsplash.

Lähetykset

 • ti 22.5.2018 15.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Keskustelemassa sijoittaja, sijoituskirjailija Jarkko Aho eli bloggaaja Random Walker ja ekonomisti, sijoituskirjailija Mika Hyttinen.

  Jarkko Aho aloitti indeksisijoittamisesta, mutta vaihtoi sen arvo- ja laatusijoittamiseen. Aho kertoo nauttivansa sijoituskohteiden analysoinnista, joka on edellytys onnistuneille osakepoiminnoille. Hän vertaa markkinoiden voittamista kilpaurheiluun: molemmissa tarvitaan omistautumista ja intohimoa omaan lajiin.

  Mika Hyttinen hyödyntää sekä indeksisijoittamista että osakepoimintaa. Hyttisen sijoitusajattelussa korostuvat erottautuminen ja jatkuva oppiminen. Bisneskirjallisuuden lisäksi hän kertoo lukevansa runsaasti esimerkiksi historiaa ja filosofiaa.

  Arvo- ja laatusijoittamisen lisäksi puheenaiheina muun muassa pienyhtiöstrategia, private equity, buy and hold sekä erikoistilanteet.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Malesia. Photo by Firdouss Ross on Unsplash.

 • Vieraina sijoittajasuhdejohtaja Hanna-Maria Heikkinen Cargotecista ja johtaja Tiina-Marjo Nousiainen konsultointi- ja viestintätoimisto Tekiristä.

  Osavuosikatsausten tekeminen ja sijoittajatapaamiset ovat keskeinen osa Hanna-Maria Heikkisen työtä. Hänen mukaansa on tärkeää saada sidosryhmät, kuten analyytikot ja media innostumaan yhtiön toiminnasta. Vaikka Cargotec on Helsingin pörssin mittapuulla suuri ja seurattu yhtiö, Heikkinen ei sulje pois mahdollisuutta ostaa jatkossa osakeanalyysia ulkomailta.

  Onnistunut sijoittajaviestintä on luottamuksen rakentamista, korostaa Tiina-Marjo Nousiainen. Hän on vakuuttunut, että yritysvastuun merkitys korostuu edelleen myös sijoittajaviestinnässä. Nousiaisen mielestä vanhat puheet viherpesuista kannattaa unohtaa, koska esimerkiksi suomalaisilla pörssiyhtiöillä on selkeät yritysvastuukysymyksiin liittyvät tavoitteet, mittarit ja suunnitelmat.

  Lisäksi toimitusjohtaja Tuomo Katajamäki Osakesäästäjien Keskusliitosta kertoo, miltä suomalaisten pörssiyhtiöiden viestintä näyttää yksityissijoittajien näkökulmasta.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: New York. Photo by Michael Daniels on Unsplash.

 • Vieraina analyytikko, toimitusjohtaja Mikael Rautanen Inderesiltä ja analyytikko Kimmo Stenvall OP Ryhmästä.

  Viidennen sukupolven mobiiliteknologia oli näyttävästi esillä MWC-messuilla Barcelonassa helmikuun lopussa. Kimmo Stenvall kertoo, että paikalla oli poikkeuksellisen paljon teollisuusyrityksiä, jotka jatkossa hyödyntävät 5G:tä. Uusi teknologia muuttaa myös mobiilipelaamista, mutta esimerkiksi Rovion Hatch-palvelun tulevaa menestystä on Stenvallin mukaan vielä vaikeaa arvioida.

  Kiinalaisen Huawein vahva asema verkkomarkkinoilla herättää huolta länsimaissa. Mikael Rautasen mukaan Donald Trumpin tavoitteena on etumatka 5G-teknologiassa ja -infrastruktuurissa, jotta Yhdysvallat voittaisi pelin seuraavassa teknologiasukupolvessa. 5G-teknologialla on valtioille tärkeä strateginen merkitys, Rautanen korostaa.

  Nokian, Ericssonin ja Rovion lisäksi puheenaiheina muun muassa Telia Company, Remedy Entertainment, F-Secure ja Nixu.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Photo by Daniel Falcão on Unsplash.

 • Viime vuoden tuloksista ja alkukevään markkinatilanteesta keskustelemassa osakestrategi Juha Kinnunen Inderesiltä ja pääanalyytikko Antti Saari OP Ryhmästä.

  Suomalaisten pörssiyhtiöiden liikevaihdot kehittyivät loka-joulukuussa hyvin, mutta kustannusinflaatio painoi kannattavuutta, aloittaa Juha Kinnunen. Inderesin laskelmissa liikevaihtojen kasvu oli noin viisi prosenttia, mutta operatiivinen tuloskasvu jäi kahteen prosenttiin. Konepajasektorin vahvat tilauskertymät olivat Kinnusen mukaan selkeä myönteinen poikkeama tuloskauteen.

  Tulosennusteisiin kohdistuu tällä hetkellä poikkeuksellista riskiä, jatkaa Antti Saari. Hänen mukaansa kauppasodan ratkeaminen voi auttaa pörssejä uusiin huippuihin kevään korvilla, mutta vuoden jälkipuolisko tulee olemaan vaikeampi. Yhdysvalloissa taantuman uhka on ensi vuonna todellinen, Saari sanoo.

  Lisäksi toimittaja Kasper Viita Bloomberg Newsiltä kommentoi Lontoon pörssin tuloskautta, tavarataloketju Debenhamsin tilannetta ja lähestyvää Brexitiä. Perinteikäs Debenhams kamppailee tulevaisuutensa puolesta, ja yhtiön tilanne muistuttaa monin tavoin suomalaista Stockmannia.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Lontoo. Photo by Natanael Vieira on Unsplash.

 • Vieraina managing partner Juha Mikkola CapMan Growth -kasvurahastosta ja sijoituspäällikkö Samuel Saloheimo Tesin Kasvusijoitukset ja teolliset sijoitukset -tiimistä.

  Juha Mikkola aloitti työskentelyn pääomasijoittamisen parissa 1990-luvun alussa. Lamavuodet tarjosivat hänen mukaansa loistavia mahdollisuuksia, koska pankkilainaa oli vaikea saada ja pääomaa oli liikkeellä vain vähän. Tällä hetkellä CapManin kasvurahastossa on yhdeksän kohdetta, ja tiiminsä erityisosaamiseksi Mikkola nostaa palveluyhtiöiden kansainvälistämisen.

  Valtion pääomasijoitusyhtiönä Tesille keskeisintä ovat sijoituspäätösten vaikutukset Suomeen, korostaa Samuel Saloheimo. Hänen mukaansa Suomeen tarvittaisiin lisää 250-500 henkeä työllistäviä, niin sanottuja Mittelstand-yrityksiä, joita Tesi haluaa osaltaan olla kehittämässä. Rahastosijoitusten lisäksi Tesillä on suoria sijoituksia reiluun 40 yhtiöön.

  Kohdeyhtiöistä puheenaiheina muun muassa Avidly ja Digital Workforce (CapMan Growth) sekä Zsar Outlet Village ja Kotkamills (Tesi).

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Łódź, Puola. Photo by Tomasz Frankowski on Unsplash.

 • Vieraina toimitusjohtaja, talousvalmentaja Unna Lehtipuu ja yrittäjä, sijoitusbloggaaja Merja Mähkä. Keskustelun pohjana Lehtipuun ja Mähkän tuore kirja Sijoittajaksi 7 päivässä.

  Unna Lehtipuu toivoo, että säästämisestä ja sijoittamisesta tulisi jokapäiväistä taloudenhallintaa entistä useammalle suomalaiselle. Lehtipuu puhuu pitkäjänteisyyden puolesta, ja vertaa sijoittamista maratoniin. Omat omistuksensa hän on hajauttanut osakkeisiin, asuntoihin ja metsään.

  Sijoittaminen on yllättävän perinnöllistä, jatkaa Merja Mähkä. Hän on kertonut omasta sijoittamisestaan avoimesti julkisuudessa, ja sama tiedonjakamisen halu on myös uuden kirjan taustalla. Mähkä pitää osakepoiminnasta, mutta oman lapsensa salkussa hän suosii indeksirahastoja.

  Minkälaisia virheitä Lehtipuu ja Mähkä ovat itse sijoituksissaan tehneet? Mitä he ovat viimeksi ostaneet?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Photo by Emily Reider on Unsplash.

 • Keskustelemassa toimitusjohtaja Vesa Engdahl Front Varainhoidosta ja rahoituksen professori Matti Suominen Aalto-yliopistosta.

  Matti Suominen on tutkinut muun muassa momentum-ilmiötä, bondien ja osakkeiden ristikkäisvaikutusta sekä kuunvaihdeilmiötä. Suomisen mukaan Yhdysvalloissa lähes kaikki osakkeiden historialliset tuotot ajoittuvat kuunvaihteeseen, kuun neljän viimeisen ja kolmen ensimmäisen päivän välille. Monet investointipankit hyödyntävät ilmiötä, johon myös piensijoittajan kannattaa tutustua.

  Läpianalysoidut länsimarkkinat jättävät vain vähän tilaa osakepoimijalle, ja siksi Vesa Engdahl korostaa onnistuneen allokaation merkitystä. Hänen mukaansa hajautetun osake- ja korkosalkun tuotoista noin 80 prosenttia selittyy oikea-aikaisilla allokaatioratkaisuilla. Front laski viime vuonna osakkeet alipainoon, eikä tammikuun kurssinousu ole muuttanut Engdahlin näkemystä laskumarkkinoiden jatkumisesta.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: La Défense, Pariisi. Photo by Grillot Edouard on Unsplash.

 • Vieraina salkunhoitaja Ernst Grönblom Helsinki Capital Partnersilta ja Facebookissa toimivan Sijoituskerhon perustaja Aleksi Kopponen.

  Ernst Grönblom luotsaa HCP:n Focus-rahastoa, joka on sijoittanut teknologiapainotteisesti ja kansainvälisesti. Grönblom on rajannut sopivaksi sijoituskohteiden määräksi rahastossaan kaksitoista, jotta niiden seuraamiseen jää riittävästi aikaa. Rahaston uusimpia sijoituskohteita ovat yhdysvaltalaiset verkkopalvelut Etsy, Inc. ja Grubhub sekä grafiikkateknologiaa valmistava Nvidia.

  Aleksi Kopponen työskentelee erityisasiantuntijana valtiovarainministeriössä digitalisaatiohankkeiden parissa. Teknologiaosaamisestaan huolimatta hän painottaa indeksisijoittamista, koska voittajaosakkeiden poimiminen vaatii runsaasti aikaa ja vaivannäköä. Suurimmaksi omaksi virheekseen hän nostaa osakesijoittamisen aloittamisen liian myöhään.

  Kuudessa vuodessa Sijoituskerhoon on liittynyt yli 40 000 jäsentä. Millaista on pitää huolta keskusteluilmapiiristä jäsenmäärän kasvaessa voimakkaasti?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Shanghai, Kiina. Photo by Alessio Lin on Unsplash.

 • Vieraina osakesijoitusjohtaja Mika Heikkilä Taalerilta, seniorianalyytikko Henri Parkkinen OP Ryhmästä ja yksityissijoittaja, Osakesäästäjien Keskusliiton hallituksen jäsen Tomi Salo.

  Mika Heikkilä kertoo hyödyntäneensä viime vuoden lopun kurssilaskun, ja löytäneensä ostettavaa Taalerilla hoitamiinsa rahastoihin. Talouskasvun hiipuminen on todellinen huoli, mutta Heikkilän mielestä joulukuussa ajettiin liian isolla tunteella.

  Vuoden loppu ei saanut Tomi Saloa ostolaidalle, vaan hän arvioi osakekurssien laskun olevan nousua todennäköisempää. Viimeaikoina nähdyt voimakkaat kurssiliikkeet eivät kuulu terveeseen nousumarkkinaan, Salo sanoo.

  Henri Parkkisen mukaan sijoittajan on tuloskaudella syytä kiinnittää erityistä huomiota yhtiöiden ohjeistuksiin, maailmanpolitiikan riskeihin kuten kauppasotaan, kilpailutilanteeseen sekä eri yhtiöiden mahdollisuuksiin reagoida markkinatilanteen muutoksiin.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Sjursøya, Oslo. Photo by Erik Odiin on Unsplash.

 • Studiovieraina salkunhoitaja Nina Ebeling LähiTapiola Varainhoidosta, päästrategi Lippo Suominen FIM:stä ja toimitusjohtaja Tuomo Katajamäki Osakesäästäjien Keskusliitosta.

  LahiTapiola Varainhoidossa osakepainoja on tuotu merkittävästi alas syksyn aikana, kertoo Nina Ebeling. Hän seuraa työssään muun muassa rakennus- ja terästeollisuutta, mutta suhtautuu niihin sijoituskohteina nyt erittäin varovaisesti.

  Kasvun huiput ovat tältä erää ohi ja lähes kymmenen vuotta jatkunut nousukausi on joutunut todelliseen testiin, luonnehtii Lippo Suominen. Hän kehottaa sijoittamisesta kiinnostuneita kuitenkin laittamaan jäitä hattuun, sillä heilunta kuuluu asiaan.

  Tuomo Katajamäki ei ostaisi lisää osakkeita ennen Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kauppasodan ratkeamista. Joulukuussa OSKL:n toimitusjohtajana aloittanut Katajamäki nostaa liiton ykköstehtäväksi sijoittamiseen liittyvän koulutuksen ja osaamisen kehittämisen sekä tiedon jakamisen.

  Ohjelman alussa senioristrategi Tuukka Kemppainen kertoo Danske Bankin näkemyksestä, jossa odotetaan osakemarkkinoiden tuottavan globaalisti noin 7-9 prosenttia seuraavan vuoden aikana.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Helsinki. Photo by Alexandr Bormotin on Unsplash.

 • Keskustelemassa sijoittaja, livetwiittaaja Tomi Lahti ja ex-meklari, sijoittaja Kimmo Matikainen.

  Osakepoiminta on sijoittamisen Mestareiden liiga, luonnehtii osakepoiminnasta nauttiva Tomi Lahti. Hän kertoo hajauttavansa laajasti: Lahden osinko- ja näkemyssalkuista löytyy yli viidenkymmenen yhtiön osakkeita. Tänä vuonna Lahti on osallistunut Kojamon, Altian, Harvian ja Viafin Servicen listautumisanteihin.

  Kimmo Matikainen käy kauppaa aktiivisesti, mutta ei luokittele itseään päiväkauppiaaksi. Matikainen hyödyntää velkavipua, panostaa vahvoihin osakkeisiin ja hyökkää, kun käsi on vahva. Tällä hetkellä Matikaisen salkusta löytyy Sammon, Tokmannin, Bittiumin ja Marimekon osakkeita.

  Viime vuosina ulkomailta on tehty ostotarjous useasta suomalaisesta pörssiyhtiöstä. Minkä yhtiön Lahti ja Matikainen nostavat todennäköisimmäksi seuraavaksi ostokohteksi?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Bern, Sveitsi. Photo by Timon Studler on Unsplash.

 • Vieraina sijoittaja, yrittäjä, bloggaaja Mika Koivisto ja sijoittaja Seppo Pennanen. Keskustelun pohjana Pennasen kirja Köyhästä rikkaaksi.

  Seppo Pennanen on vuosikymmenten aikana perustanut kymmeniä yrityksiä, ja harjoittanut samalla myös sijoittamista. Pennanen puhuu kustannustehokkaan ja pitkäjänteisen indeksisijoittamisen puolesta - pörssikurssit ja liituraitamiehet kannattaa hänen mielestään unohtaa. Elä tässä ja nyt, rohkaisee Pennanen, jonka mielestä sijoittaminen on hyvä peruskoulu tässä hetkessä elämiseen.

  Mika Koivisto havahtui säästämään ja sijoittamaan vuonna 2012 huolestuttuaan tulevasta eläketurvastaan. Ensimmäiseksi Koivisto maksoi pois kulutusluottojaan ja kasvatti säästöjään, nykyisin häneltä löytyy sijoituksia vertaislainoihin, osakkeisiin ja asuntoon. Viimeiset vuodet Koivisto on pitänyt Matkalla vaurauteen -blogia. Kuinka lähellä tavoitettaan hän tällä hetkellä on?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Barcelona, Espanja. Photo by Sergi Ferrete on Unsplash.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä