KulttuuriCocktail

KulttuuriCocktail: Minä, minä, minä

 • 57 min
 • toistaiseksi

Minä, minä, minä.

Elämme individualistisessa kulttuurissa, jossa yksilö menee yhteisön edelle. Meitä kannustetaan vellomaan tunteissamme ja tutustumaan itseemme. Mutta onko itsekeskeinen kulttuuri viemässä meitä kauemmas toisistamme? Onko taide pyrkimystä ymmärtää yksilön lisäksi myös ympäröivää todellisuutta? Miten tehdä taidetta omien tunteidensa kautta niin, että muutkin samaistuvat siihen? KulttuuriCocktailissa Iida Rauhalammin vieraina tunteista ja itsekeskeisyydestä keskustelemassa käsikirjoittaja ja teatteriohjaaja Akse Pettersson sekä laulaja-lauluntekijä Yona.

Tuotanto: Yle Kulttuuri

Lähetykset

 • pe 25.5.2018 15.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Toimittaja Maria Veitola on koko kansan tuntema julkkis, joka sekä raivostuttaa että ihastuttaa. Veitolan avoimuus toimii voimauttavana esimerkkinä monelle, mutta vastapuolena tulee räävitön kommentointi ja julkinen arvostelu.

  KulttuuriCocktailissa jutellaan Maria Veitolan kanssa julkisuudesta, feminismistä sekä pärjäämisen kulttuurista.

  Toimittajana Iida Rauhalammi.

 • Kitaristi Teemu Viinikainen on maailmanluokan jazz-muusikko. Alkujaan hän löysi tiensä jazzin pariin kuunneltuaan rock- ja blues-kitaristeja. Saksofonisti Charlie Parker ja pianisti Bill Evans muodostuivat sittemmin tärkeiksi esikuviksi. Parhaillaan Viinikainen on kiertueella UMO:n solistina. KulttuuriCocktailin radiolähetyksessä Teemu Viinikainen ja Jonni Roos keskustelevat elämästä ja jazzista.

 • Vaikka suru kuuluu elämään, on suremisesta tullut entistä harvinaisempi taito. Lehtien otsikoissa suruista selvitään, mutta todellisuudessa suru on kokemus, josta jää ikuinen jälki. Suremisen taidosta puhumassa surusta sairastunut esitystaiteilija ja kirjailija Meiju Niskala sekä suomalaista surua tutkinut surukouluttaja Mari Pulkkinen. Toimittajana Iida Rauhalammi.

 • Työelämän johtamiskäytännöt myllertävät yliopistoja. Vastakkain ovat ammattijohtajien tulostietoisuus ja akateeminen vapaus. KulttuuriCocktailin radiolähetyksessä keskustelemassa oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen, kulttuurintutkija ja mediakulttuurin dosentti Hanna Kuusela, provosti Kristiina Mäkelä ja korkeakoulujen ohjaukseen ja rahoitukseen erikoistunut professori Jussi Kivistö. Toimittajana on Jonni Roos.

 • Binge-watching, eli tv-sarjojen ahmiminen putkeen, lisättiin jo neljä vuotta sitten Oxfordin sanakirjaan. "Putkittamisen" tuomaa hyvänolon tunnetta aivoissa verrataan seksiin ja huumeiden käyttöön. Katselutapa vaikuttaa myös sarjojen käsikirjoittamiseen. Kuinka pahalta lempisarjan päättymisen jälkeinen tyhjyys tuntuu? KulttuuriCocktailin vieraina sarjojen suurkuluttajat Timo Alho ja Eveliina Lempiäinen sekä huippumenestyneen Sorjosen käsikirjoittaja-ohjaaja Miikko Oikkonen.

  Toimittaja Iida Rauhalammi

 • Älykkäitä kaupunkeja kehitetään nyt tietotekniikan avulla joka puolella maailmaa. Kaupunkilaiset nielaistaan älykkäiden järjestelmien osaksi. Kun algoritmit säätelevät liikennettä, työntekoa, kauppaa ja asumista, millaiseksi elämä ja kaupunkikulttuuri muodostuu? Vieraina Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio ja arkkitehti, kaupunkitutkija, tekniikan tohtori sekä kestävän kehityksen asiantuntija Kaarin Taipale. Toimittajana on Jonni Roos.

 • Kouluikäiset lapset ovat liian vanhoja tiettyjen harrastusten aloittamiseen. Ikäsyrjintä työelämässä alkaa 45-vuotiaana. Nuorten ”tytöttely” ja ”pojittelu” on yleistä. Onko ihminen milloinkaan oikean ikäinen? KulttuuriCocktail selvittää voisiko ikä olla vain numero. Vieraana nuorena politiikkaan tiensä raivannut kansanedustaja Ozan Yanar sekä näyttelijä-ohjaaja Mari Rantasila, joka on kyllästynyt naisnäyttelijöiden parasta ennen-päivään.

  Toimittaja: Iida Rauhalammi

 • KulttuuriCocktailissa keskustellaan Alvar Aallon suunnitteleman Paimion parantolan epävarmasta tulevaisuudesta. Modernin arkkitehtuurin maailmankuulu merkkiteos on myytävänä. Joutuuko rakennuksen arvokas irtaimisto myydyksi pitkin maailmaa, vai säilyykö se autenttisena kokonaisuutena Paimiossa? Miten löytää mielekästä käyttöä suurelle, vanhalle rakennukselle? Haastateltavina Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh ja Suomen arkkitehtiliiton emerita-puheenjohtaja Leena Rossi. Toimittajana on Jonni Roos.

  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Hulluuden kuvia: sarjakuvat ja mielenterveys.

  Miten hulluutta voi kuvata? Millainen on mielen sairauden stigma?
  Emmi Valveen omaelämäkerrallinen Armo -sarjakuvaromaani tuo lukijan silmille hurjaa psykoosikuvastoa ja painostavaa masennusta. Viivi Rintanen teki sarjakuvan työskentelystään mielisairaalassa ja syömishäiriöstään. Matti Hagelbergin scifi-eepos Läskimooses on ehkä hullun kertoma juttu. Studiossa vieraina sarjakuvataiteilijat Emmi Valve, Viivi Rintanen, Matti Hagelberg.

  Toimittaja: Olli Kangassalo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Minä, minä, minä.

  Elämme individualistisessa kulttuurissa, jossa yksilö menee yhteisön edelle. Meitä kannustetaan vellomaan tunteissamme ja tutustumaan itseemme. Mutta onko itsekeskeinen kulttuuri viemässä meitä kauemmas toisistamme? Onko taide pyrkimystä ymmärtää yksilön lisäksi myös ympäröivää todellisuutta? Miten tehdä taidetta omien tunteidensa kautta niin, että muutkin samaistuvat siihen? KulttuuriCocktailissa Iida Rauhalammin vieraina tunteista ja itsekeskeisyydestä keskustelemassa käsikirjoittaja ja teatteriohjaaja Akse Pettersson sekä laulaja-lauluntekijä Yona.

  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Suomi on / ei ole vapaa maa

  Nelosolut saatiin ruokakauppoihin - vapaus on voittanut! Herra Heinämäki poistettiin Pikku Kakkosesta - sananvapaus on mennyt! Vapaus on asia, jota kaikki kannattavat, mutta jota tuskin kukaan osaa määritellä tarkemmin. Filosofi Sami Syrjämäen kanssa selvitämme, mitä vapaus oikeastaan tarkoittaa.

  Toimittaja: Teemu Laaksonen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri
  i

 • Loukkaannun, siis olen

  Lastenohjelman intiaanihahmo, oopperan raiskauskohtaus, Tuntemattoman sotilaan naiskuva... Poliittiseen korrektiuteen ja kulttuuriseen omimiseen liittyviä esimerkkejä on ollut viime aikoina paljon julkisessa keskustelussa. Miten poliittisen korrektiuden vaatimukset näkyvät kustantamoissa ja elokuvatuotantoyhtiöissä? Milloin kustantajan on syytä poistaa teoksesta epäkorrekteja kohtia? KulttuuriCocktailissa poliittisen korrektiuden ja taiteen suhteesta ovat keskustelemassa elokuvatuottaja Miia Haavisto sekä Otavan kaunokirjallisuuden päällikkö Antti Kasper.

  Toimittaja: Tuomas Karemo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

Klipit

 • Lauantaina 9.9.2017 esitettiin Helsingin elokuvateatteri Andorrassa todellinen tv-aarre, jonka kulttimaine on omassa luokassaan. Kyseessä on Neil Hardwickin dekkarisarja Musta tuntuu, jota ei ole nähty vuoden 1988 jälkeen. Sarjan luultiin kadonneen vuosikymmeniksi, kunnes KulttuuriCocktailin salapoliisityön avulla sen nauhat löytyivät. Miksi sarja katosi jopa sen tekijöiltä ja miksi se on yksi suomalaisen tv-historian tärkeimpiä teoksia? Vieraana on Musta tuntuu -sarjan ohjaaja Neil Hardwick.

  Toimittaja: Tuomas Karemo

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä