Puheen Aamu

Laulu sisällissodasta on Palefacen tutkimusmatka Suomen synkkään historiaan - "me ei voida leikkiä, että sitä ei tapahtunut"

 • 24 min
 • toistaiseksi

Rap-artisti Karri "Paleface" Miettinen sukelsi Suomen sisällissodan pyörteisiin ja tapahtumiin keräten aikalaisten tarinoita ja lauluja, joiden pohjalta syntyi Laulu sisällissodasta -projekti. Tarkoituksena Karrilla oli sivistää itseään aiheesta, joka on jostain syystä jäänyt hämärään - Karri tiesi paremmin esimerkiksi Afrikan konflikteista ja sen syistä, kuin Suomen sisällissodan tapahtumista.

Matkasta syntyi kolmiosainen dokumenttisarja, jossa kierretään Palefacen kanssa ympäri Suomea, tavaten ja haastatellen eri ihmisiä pureutuen sisällissodan kaikkiin puoliin seuraten samalla laulun valmistumista.

Paleface oli Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen vieraana kertomassa, mitä hän haluaa laulullaan ja dokumenttisarjallaan kertoa Suomen pimeästä menneisyydestä tämän päivän suomalaisille.

Lähetykset

 • pe 4.5.2018 14.40 • Yle Areena

Jaksot

 • Puluboin ja ponin leffa kertoo Ponista, se on paitsi pääosassa olevan tytön lempinimi niin myös hänen alter egonsa, sillä hän haluaa muuttua oikeaksi poniksi. Poni on aloittamassa kouluun ja se jännittää häntä niin, että hänelle ilmestyy mielikuvitusystävä Puluboi, joka on osaksi ihminen ja osaksi lintu. Elokuva perustuu Veera Salmen kirjoihin.

  Elokuvan ohjaaja Mari Rantasila ja Puluboita näyttelevä Aapo Puusti piipahtivat Puheen Aamun vieraina kertomassa, minkälainen on hyvä lastenelokuva.

  - Huumori on tärkeä elementti lasten elokuvissa, koska lapset käsittelevät monia asioita huumorin ja leikin kautta. 1970-lukuun eroten lasten elokuvissa ei kannata enää niinkään opettaa vaan ennemminkin pistää asioita mietityttämään, toteaa aiemmin kolme Risto Räppääjä -elokuvaa ohjannut Rantasila.

  - Anarkistista mielikuvitusta, sitä toivon, että elokuvamme levittää, sanoo Puusti.

  Linda Vettanen ja Jere Pehkonen haastattelevat.

 • Ampiaiset, paarmat ja muut ötökät ärsyttävät, mutta mihin niitä tarvitaan? Apulaisprofessori Jouni Sorvari Itä-Suomen yliopistosta kertoo. Vieraana Hanna Welling, joka kirjoitti omakohtaisiin kokemuksiin pohjautuvan romaanin shokkierosta.

  Puheen Aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana Jan Fredriksson.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Vaateteollisuuden tulisi muuttaa toimintamalliaan, jotta sillä olisi tulevaisuutta. Puluboin ja Ponin leffan ohjaaja Mari Rantasila ja näyttelijä Aapo Puusti ovat vieraina yhdeksän jälkeen keskustelemassa lastenelokuvien tekemisestä.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana on Monna Tervo.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Kuuluvatko tunteet työpaikalle? Tätä kysyttiin Puheen Aamussa kun Jere Pehkosen ja Linda Vettasen vieraaksi saapui tunnekouluttaja Camilla Tuominen.

  Hänen mukaan meidän kaikkien tulisi osata johtaa tunteitamme, jotta kilpailukykymme tekoälyn aikakaudella vahvistuisi. Hän kirjoittaa aiheesta tuoreessa kirjassaan "Johda tunteita, menesty työelämässä".

  - Työpaikoilla tulee opetella kuuntelemaan uutta datalähdettä nimeltä tunteet. Ne auttavat kohtaamaan ongelmia. Kateus on hyvä esimerkki tunteesta, joka voidaan kohdata. Jos sitä ei käsitellä, syntyy käytäväpuheita.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Suolistobakteerit saavat hiiren kävelemään kissan suuhen ja ihmisen himoitsemaan suklaata. Miten huolehtia bakteereistaan hyvin? Tunteet kuuluvat työpaikalle! Tunnekouluttaja ja startup-yrittäjä Camilla Tuominen kertoo yhdeksän, miten tunteet tuovat menestyksen.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Monna Tervo.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Tornion Kivirannalla 1980-luvun lopulla samalla esikoululuokalla istuivat tuleva muusikko Jukka Poika, tuleva runoilija ja kansainvälisesti palkittu elokuvantekijä Mikko Myllylahti sekä tuleva taiteilijaperhe Teija ja Pekka Isorättyä. Miten näin pienen paikkakunnan pienestä esikouluryhmästä nousi näin monta lahjakasta ja kuuluisaa taiteilijaa?

  Puheen Aamussa siihen saatiin vastaus kun vieraaksi saapuivat viime vuonna Ars Fennica -palkinnon ehdokkaiksi noussut Isorättyän taiteilijapariskunta. He palasivat pari viikkoa sitten New Yorkista puolen vuoden taiteilijaresidenssin jälkeen, ja osallistuivat saman tien Amerikan tuliaisillaan uuteen näyttelyyn Helsingissä.

  Kaksikon teokset ovat herättäneet paljon kansainvälistä kiinnostusta muun muassa Meksikossa, Japanissa, Saksassa sekä Yhdysvalloissa. Heidän teoksensa ovat usein mekaanisia ja liikkuvia veistoksia, jotka on toteutettu hyvin omintakeisella tyylillä ja paljon kierrätysmateriaalia käyttäen.

  Puheen Aamussa Teija ja Pekka kävivät kertomassa, millaista on yhdistää ammattina taide, perhe-elämä sekä pitkä parisuhde sekä miten peräpohjalaisuus näkyy kuvanveistäjäkaksikon töissä edelleen.

  Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen haastattelevat.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Toimittaja Perttu Häkkinen on kuollut. Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto ihaili Häkkistä tämän asioihin laajan perehtyneisyyden vuoksi. Journalistin päätoimittajan Maria Petterssonin mukaan Perttu oli yksi Suomen omintakeisimpia toimittajia. Kansainvälisesti tunnustettu taiteilijapariskunta Teija ja Pekka Isorättyä on pitänyt yhtä lukiovuosista. Miten avioliitto ja taiteilijan ammatti sulautuu yhteen?

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Monna Tervo.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Mitä lapsille tapahtui Suomen sisällissodan aikana ja sen jälkeen? Kirjailija Pasi Pekkola alkoi miettiä kysymystä vuonna 2015 Hennalan varuskunta-alueella, jonne oli perustettu vastaanottokeskus. Myös 100 vuotta aiemmin Hennalassa oli ollut vankileirillä lapsia, joiden elämä oli mennyt rikki. Syntyi herkkä ja järkyttävä romaani "Huomenna kevät palaa".

  Pasi Pekkola oli Puheen Aamussa Linda Vettasen ja Jere Pehkosen vieraana.

  Kuvassa Kymin pikkupunakaartilaiset. Kuva: Kansan Arkisto.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Plastikkakirurgeihin ottaa yhteyttä ihmisiä, jotka haluavat näyttää samalta kuin Snapchatin filtterin läpi. Entinen ammattilaiskoripalloilija kirjoitti herkän ja järkyttävän romaanin siitä, mitä vuosi 1918 teki lapsillemme. Pasi Pekkola on vieraana yhdeksän jälkeen.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Minna Uusi-Eskola.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Psykologi Tony Dunderfelt on vuosia tarjonnut asiakkailleen parisuhdeterapiaa, ja tietää, kuinka saadaan suhteeseen taas kipinää.

  - 1950-60-luvulla pelkkä läheisyys riitti - nyt kaivataan myös muutakin. Tänä päivänä suuri parisuhderakkaus sisältää kolme rakkauden aurinkoa - kysymys on läheisyydestä, vetovoimasta ja seksuaalisuudesta. Näitä kaikkia kolmea aluetta tulisi huomioida nykysuhteissa, toteaa Dunderfelt.

  Läheisyydessä halataan, pussataan ja arvostetaan, mutta vetovoiman kehittämiseksi tarvitaan erilaisuutta. Riitoja ja mielipide-eroja ei tarvitse pelätä, sillä rakkaus ei ole pelkkää harmoonista pusipusia.

  Dunderfelt korostaa myös suhteen seksuaalisen puolen toimimisen tärkeyttä, ja puhuu mm. kiihotuksen polusta, joka on monella meistä parisuhteessa elävistä hukassa. Tony opettaakin pareille sänkypolskaa tekovagina Doriksella ja keinopenis Jormalla, joiden avulla hän väittää saavansa parit jälleen ymmärtämään toistensa seksuaalisten tarpeiden tyydyttämistä.

  Tony Dunderfelt kävi jakamassa parisuhdevinkkejä Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Linda Vettasen haastateltavana.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Onko suojatie riittävä suoja pienelle koululaiselle? Liikenneturva selvitti. Loma voi olla parisuhteelle raskasta aikaa. Televisiossakin pariskuntia auttanut psykologi Tony Dunderfelt antaa vinkit siihen, miten saada liekki leiskumaan.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Minna Uusi-Eskola.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Suomella on uusi maailmanmestari! Hän on Sakari "Sakkematti" Lähderinne, joka voitti kultaa Intian Kalkutassa nujertamalla shakkinyrkkeilyn MM-kisoissa alle 75kg sarjassa venäläisen vastustajansa. Shakkinyrkkeily on nimensä mukaisesti shakin ja nyrkkeilyn yhdistelmä.

  - Tärkeintä, ja ehkä myös vaikeinta lajissa on kyky rauhoittaa itsensä nopeasti aggressiivisesta nyrkkeilystä shakkilaudan ääreen, toteaa Sakkematti.

  Puheen Aamussa lajin saloja oli avaamassa tuoreen maailmanmestarin lisäksi myös Suomen shakkinyrkkeilyklubin varapuheenjohtaja Lars Björknäs.

  Jere Pehkonen ja Linda Vettanen haastattelevat.

  Kuva: London Chessboxing

Klipit

 • Redrama on kuluneen vuoden aikana tasapainoillut työn ja vapaa-ajan sekä jaksamisen kanssa. Luovuus tuntui tyrehtyvän eikä musiikin tekeminen tuntunut sujuvan. Redrama vieraili Puheen Aamun Linda Vettasen ja Jere Pehkosen vieraana.

 • Puolustajat näkevät kannabiksen auttavan vaivaan kuin vaivaan, vastustajat uskovat porttiteoriaan eli kannabiksen johtavan kovien huumeiden käyttöön. Perjantaina 20.4.2018 julkaistava toimittaja Anton Vanha-Majamaan kirjoittama "Kannabiskirja" on ensimmäinen suomalainen kattava tietokirja kannabiksesta. Aiemmin Vanha-Majamaa oli kannabiksen suhteen kaksinaismoralisti: järjellä ajatellen kannabis ei tuntunut hirveän vaaralliselta, mutta omaa ajattelua johti näkemys kannabiksen käyttäjien olevan "tietynlaisia ihmisiä". Kirjan tekemisen myötä mielipiteet kannabiksesta lievenivät. Myös valtioiden suhtautuminen kannabikseen on lievenevässä. Esimerkiksi Kanada on laillistamassa kannabiksen ensi kesänä. Suomessa THL:n tutkijat ovat esittäneet, että huumeiden käyttö pitäisi dekriminalisoida.

  Toimittaja Anton Vanha-Majamaata haastattelevat Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen.

 • Donald Trump on ottanut jenkkifutisliiga NFL:n silmätikukseen. 23 pelaajaa osoitti mieltään sunnuntaina kansallislaulun aikana. Trump twiittasi pelaajia olleen yli 24 ja kertoi samassa twiitissä oman havaintonsa yleisökadosta. Todellisuudessa yleisöä on tälle kaudelle ollut yhtä paljon, ehkä jopa vähän enemmänkin, kuin viime vuonna. Puheen aamussa pohdittiin, voiko Trumpin kärkkään twiittailun syy ulottua aina 80-luvulle saakka.

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä