Radio Suomen Päivä

Media tasa-arvon edistäjänä

 • 27 min
 • ei kuunneltavissa

Onko medialla merkitystä tasa-arvon edistäjänä? Keskustelemassa Naisjärjestöjen keskusliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Eva Biaudet ja mediatutkija, professori Anu Koivunen.

Tämän hetken meidian tasa-arvoon liittyvistä haasteista on noussut esiin naisiin kohdistuva vihapuhe.

Naisjärjestön puheenjohtaja Eva Biaudet ehdotti konkreettisia toimia vihapuheen kitkemiseksi:

”Mielestäni ensimmäinen tehtävä olisi, että nämä median keskustelupalstat ei olisi nimettömiä. Meidän täytyy palata siihen aikaan, että jollei ole jotain perinteisesti journalistista syytä varjella ihmisen henkilöllisyyttä, niin silloin kun keskustellaan keskustellaan niin kuin ihmiset, joilla on nimet. Se antaa kyllä erilaisen näkökulman. Sitten minun mielestäni meidän pitää ruveta kertomaan, millaista vihapuhetta me saadaan. Meidän täytyy ottaa se esiin ja näkyviin. Se on samaa kuin tämä (mediassa esiintyvien naisten ja miesten lukumäärän) laskeminen: osa siitä ilmiöstä on ihmisten mielestä inhottavaa, kun sen joutuu kohtaamaan. Sen takia on tärkeää, että me emme ole hiljaa.”

Toimittajana Teresa Meriläinen-Aho. Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Lähetykset

 • ti 12.6.2018 10.33 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Matti Kassila tunnetaan muun muassa Komisario Palmu -elokuvistaan. Kassilan vaikutusta suomalaiseen elokuvaan arvioi ja häntä elokuvantekijänä muistelee toimittaja Arto Pajukallio.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Pelastusarmeijan joulupadat keräävät jälleen lahjoituksia vähävaraisille. Haastattelussa Pelastusarmeijan territorion johtaja, eversti Patrick Naud ja avustava ylisihteeri, everstiluutnantti Eija Kornilow. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Minkälainen on ruokamainosten elostamme antama kuva? Sitä on tohtorinväitöksessään selvittänyt  Milla Annala. Häntä on jututtanut Heli Mansikka.

  Kauneimmat joululaulut. Tampereen Teiskossa laulut kajahtavat vuorojouluina Marjamäillä ja Vaaraloilla. Haastattelussa yksi laulajista, Vesa Vaarala. Toimittaja Kai Pohjanen.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Työkyky, työterveys ja sote. Voiko työikäisen toipumista työkuntoon nopeuttaa? Entä pitäisikö työttömälle osatyökykyisellekin taata työterveyden hoito? Haastattelussa Työterveyslaitoksen
  emeritusprofessori Kaj Husman.

  Onko Luodon tuhkarokkovaara laantunut? Marraskuun loppupuolella esikouluikäinen rokottamaton lapsi sairastui Pietarsaaren seudulla tuhkarokkoon. Taudille ehti altistua kolmisen sataa ihmistä. Uusia tartuntoja ei kuitenkaan ole ilmennyt, kertoo Pietarsaaren sosiaali- ja terveysviraston johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Saadaanko ilmastokokouksessa valmista aikaan? Kansainvälisen ilmastokokouksen on määrä päättyä tänään Puolan Katowicessä. Järjestäjät ovat kuitenkin varmuuden vuoksi varanneet kokoustilat vielä koko viikonlopuksi. Katowicen neuvottelujen tilanteesta kertoo Puolasta toimittaja Hannele Muilu.

  Kaivoskemikaalien haitallisuus? Suomessa toimiva EU:n kemikaalivirasto esittää eräiden metallien vaarallisuusluokkien tiukentamista. Kaivosteollisuudessa pelätään, että akuissa käytettävien metallien vaarallisuusluokituksen tiukentuminen johtaa käyttörajoituksiin, joka heikentäisi eurooppalaisen akkuteollisuuden kilpailukykyä. Sähköautojen akuille ennakoidaan voimakasta kysyntää ja Suomella on ainoat merkittävät akkumineraalivarannot Euroopassa. Haastattelussa Kemikaaliviraston varapääjohtaja Jukka Malm ja Kaivosteollisuuden toiminnanjohtaja Pekka Suomela. Toimittaja Pirjo Auvinen.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Lumilapio kouraan ja hommiin! Mikä lumenluontiväline toimii parhaiten ja millainen on paras lumenluontitekniikka? Käymme Kainuun Hyrynsalmella hakemassa oppia. Toimittajana on Jarmo Nuotio.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Jokainen meistä kohtaa elämässään erilaisia vaikeuksia: läheinen kuolee, töistä tulee kenkää, on sairastumisia, rahahuolia, ehkä väkivaltaa ja päihdeongelmia, yksinäisyyttä. Miksi jotkut vaikuttavat selviävän melkein mistä vain, toinen masentuu pienemmästäkin? Miten voit lisätä omaa kriisikestävyyttäsi, resilienssiä? Traumapsykoterapeutti, psykologi Soili Poijula on kirjoittanut ensimmäisen suomenkielisen kirjan resilienssistä.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Lähes jokainen meistä pelkää joskus kuolemaa. Nuoret pelkäävät kuolemaa enemmän kuin vanhat. Kuolemanpelon rinnalla kulkee voimakas elämänhalu. Käytännöllisen teologian professori Kati Tervo-Niemelä Itä-Suomen yliopistosta on kerännyt ihmisten kokemuksia kuolemanpelosta. Uskonnolla ei pelkoon ole tutkimusten mukaan yksiselitteistä yhteyttä, mutta varmuus suuntaan tai toiseen vähentää kammoa.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Puuterinude ja persikka ova tämän vuoden joulukukkien muotivärit. Hyasintit ja tulppaanit olivat ensimmäisiä joulukukkia Suomessa. Joulutähti ja ritarinkukka ovat viime vuosikymmenet olleet suosittuja. Joulukukkia kasvatetaan Suomessa monta miljoonaa ja niitä ostetaan melkein joka kotiin. Tämän vuoden trendi ovat rusehtavat sävyt ja kuivuneiden luonnonkasvien yhdistäminen tarhakukkiin.
  Katariina Lahtonen kävi Överbyssä tutustumassa joulukukkiin.

  Haastateltavina ovat ylipuutarhuri Fredik Regårdh Espoosta ja hortonomi Anu Pirhonen Kauppapuutarhaliitosta.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Britannian pääministeri Theresa May sai nipin omien luottamuksen eilisessä äänestyksessä. Mitä tämä tarkoittaa Brexitin kannalta? EU-erikoistoimittaja Susanna Turunen raportoi.

  Mitä suomalaiset heittävät roskiin? Missä kaupungissa jätteet kiertävät tehokkaimmin? Suomen Ympäristökeskus on selvittänyt.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Korkeimman oikeuden tuoreen päätöksen mukaan vanhempi joutui maksamaan sakkoja, koska lapsen kuvan julkaisu oli yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämistä. Haastatteluun viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari Helsingin yliopistosta.

  Studiossa Kati Laine ja Matti Ylönen.

 • Kolme ihmistä on kuollut ja 12 loukkaantunut ammuskelussa Strasbourgin ydinkeskustan joulumarkkinoiden lähellä Ranskassa. Poliisi ei ole tavoittanut ampujaa. Ihmisiä on kehotettu pysymään sisätiloissa. Strasbourgista raportoi Anna Saraste.

  Mikkelin ympärivuotinen joulupukki. Mikkelin Kenkäveron vanhassa pappilassa on kuulemma joulupukin piilopirtti. Siellä joulupukin kanssa on mahdollista päästä askartelemaan ympäri vuoden. Kuvissa joulupukki on kesällä puutarhassa. Onko joulupukilla kesäasunto Mikkelissä? Asiasta ottaa selvää toimittaja Emilia Korpela. Haastattelussa Kenkäveron toiminnanjohtaja Anne Ossi.

  Studiossa Kati Laine ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Joulukukkia kasvatetaan Suomessa monta miljoonaa ja niitä ostetaan melkein joka kotiin. Vaikka punaista joulutähteä suositaan yleisesti, tämän vuoden trendeinä ovat rusehtavat sävyt ja kuivuneiden luonnonkasvien yhdistäminen tarhakukkiin. Käpristyneille vaahteranlehdille ja talventörröttäjillekin on siis käyttöä.

  Radio Suomen Päivän toimittaja Katariina Lahtonen tapasi ylipuutarhuri Fredrik Regårdhin sekä Anu Pirhosen Kauppapuutarhaliitosta.

 • YK:n ihmisoikeusjulistus listasi 70 vuotta sitten ensimmäistä kertaa kaikki ne oikeudet, joita ihmisillä katsotaan olevan. Julistus on kuitenkin täynnä kohtia, jotka ovat ristiriidassa keskenään, sanoo kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi. Ihmisoikeuksien toteuttaminen onkin mitä suurimmassa määrin politiikkaa, pyrkimystä erilaisten oikeuksien toteuttamiseen tai rajaamiseen.

  Julistus syntyi tilanteessa, jossa sotien kauhut olivat vielä tuoreessa muistissa, sanoo Koskenniemi. Kati Lahtinen ja Matti Ylönen haastattelevat.

 • Jos luulet, että radiossa soi koko ajan sama kappale, mielikuvasi on väärä. Tutkimuskin sen sanoo, että Radio Suomessa ei soiteta koko ajan samaa musiikkia. Radio Suomen Päivässä yliopistotutkija, dosentti Heikki Hellman kertoi kolmen suuren radiokanavan musiikkitarjonnasta. Hellmanin ja tutkija, muusikko Arto Vilkon tutkimuksessa kävi ilmi, että Ylen Radio Suomen, Radio Novan ja Radio Suomipopin musiikkivalinnat poikkeavat toisistaan. Selittävänä tekijänä on kuuntelijakunnan ikä. Heikki Hellman ja Radio Suomen musiikkipäällikkö Johan Lindroos olivat Sanna Pirkkalaisen ja Mira Stenroosin haastateltavana. Myös kuulijat lähettivät kommentteja.

 • Suomalaiset metsästysturistit eivät ole yhtenäinen ryhmä, vaan metsästäjillä on monenlaisia motiiveja metsästysmatkoilleen. Asia ilmenee kauppatieteiden maisteri Jarno Sunin 9. marraskuuta Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavasta väitöskirjasta.

  Suni on tutkinut väitöstutkimuksessaan metsästysmatkailun motiiveja ja sitä, millaisia metsästäjätyyppejä metsästysturisteista löytyy. Väitöstyössä metsästysmatkalla tarkoitetaan vähintään yhden vuorokauden, yöpymisen vaativaa matkaa, joka suuntautuu metsästäjän tavanomaisten metsästysalueiden ulkopuolelle.

  Jarno Sunin mukaan metsästysmatkailu ei ole kovin yleinen ilmiö suomalaisten metsästäjien keskuudessa. Yleisimpiä metsästysmatkakohteita ovat Viro, Ruotsi, Puola, Saksa, Afrikka ja Pohjois-Amerikka. Toimittajana Mira Stenström.

 • Samoihin aikoihin, kun Suomessa vietetään pyhäinpäivää, Meksikossa juhlitaan ilolla eläviä ja kuolleita. Meksikolaiset uskovat, että kuolleet kerran vuodessa tulevat tervehtimään elossa olevia läheisiään ja silloin on syytä käynnistää riehakas Dia de los Muertos, vainajien juhla. Toimittaja ja tietokirjailija Eija Pulkkinen on asunut 25 vuotta eri puolilla maailmaa, pitkään myös Meksikossa. Hän on kirjoittanut kirjan elämän ja kuoleman riiteistä, ja tietää mitä vainajien juhlistaminen merkitsee meksikolaisille. Pulkkinen vieraili perjantaina Radio Suomen Päivän vieraana. Toimittajana on Johanna Östman.

 • Elisa Miinin on todellinen joulufani: ensimmäiset glögit hän juo syys-lokakuun vaihteessa ja kuusi koristellaan viimeistään itsenäisyyspäivänä. Mrs Christmas -blogia pitävä Miinin innosti viime vuonna suomalaisia askartelemaan tonttuovia. Mikä on tulevan joulun askarteluhitti vai vieläkö tonttuovi pitää pintansa? Entä mitä kaikkea muuta kuuluu hardcore-joulufanin repertuaariin? Ilona Turtola tapasi Elisa Miininin. (Kuva: Elisa Miinin)

 • Autoliikenne ja sen mukana tullut infra eli tieverkko ja huoltoasemat olivat modernisaation näkyvimpiä merkkejä Suomessa jo 20-luvulta alkaen. Lopulta tieverkko ja tuhannet huoltoasemat täyttivät maan. Muutosta on kuitenkin ilmassa. Toimittaja Jari Mäkäräinen tapasi helsinkiläisellä funkishuoltoasemalla arkkitehti Harri Hautajärven, jonka kanssa keskustellaan niin huoltoasemien muutoksesta kuin menneisyydestä.

 • Miltä kuulostaa satojen tuhansien eurojen äänentoisto? Jari Mäkäräinen kävi kuuntelemassa neljän päätevahvistimen, yhden etuvahvistimen, parin äänilähteen, useiden ranteen paksuisten kaapeleiden ja neljän ison, miehenkorkuisen kaiutintornin "stereota" HIFI-messuilla. Teppo Hirvikunnas on AVPlus-lehden päätoimittaja ja Hifi-asiantuntija on Jari Mäkäräisen haastattelussa.

 • Lapsuuden hyvät olot luovat pohjan hyvään aikuisuuteen. Turvaton lapsuus voi johtaa turvattomaan aikuisuuteen. Pelottava lapsuuden huostaanottokokemus voi aiheuttaa ongelmia myös omassa vanhemmuudessa.
  Ylitse-projekti on SOS Lapsikylän kolmivuotinen hanke, jonka tarkoituksena on vähentää lastensuojelun ylisukupolvisia asiakkuuksia.
  Radio Suomen päivässä Kati Lahtisen ja Matti Ylösen haastateltavina ovat projektikoordinaattori Oskari Savisalo SOS Lapsikylästä ja vertaismentori Mia.

 • Leo-Pekka Tähti on millä tahansa mittarilla yksi Suomen menestyneimmistä urheilijoista. Vuoden urheilijaksi 2016 valittu Tähti on urallaan voittanut 16 arvokisakultaa ja yhteensä 27 arvokisa -eli EM, MM tai paralympiamitalia.
  Äskettäin päättyneet parayleisurheilun EM-kisat Berliinissä nousivat otsikoihin suomalaismenestyksen lisäksi raha-asioiden takia. Ilman mitalia jääville suomalaisurheilijoille oli ennen kisoja määrätty 900 euron omavastuu kisamatkan kustannuksista.
  Kolmen kullan ja yhden hopean kanssa kotiin tullut Tähti kertoo oman näkemyksensä asiasta. Samalla hän pohtii syitä omaan, odotukset ylittäneeseen kisamenestykseensä. Aki Laine haastattelee.

 • Mielenterveys- ja päihdeongelmat koskettavat lähes kaikkia, ainakin välillisesti. Puolet työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveystaustaisia. Yli puoli miljoonaa suomalaista on alkoholin kanssa ongelmissa ja joka neljäs lapsi kärsii alkoholin käytöstä.

  Päihdetyölle on siis kysyntää, mutta miten päihdetyö pärjää keskellä soten myllerryksiä ja millaista päihdetyö voisi olla vuonna 2025?

  Mutta miten kyseiset palvelut on otettu huomioon sote-uudistusta tehtäessä? Esimerkiksi näihin kysymyksiin vastaukset antaa sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhiala ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Jaana Markkula.

  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Ultra Bra-kirjan toinen kirjoittaja Ville Similä kertoi yhtyeen vaiheista. Similä pohti ensin, kuinka poliittinen yhtye Ultra Bra oli.
  Ville Similää haastattelivat Radio Suomen Päivän juontajat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä