Radio Suomen Päivä

Vuoden ympäristöystävällisin maatila

 • 27 min
 • ei kuunneltavissa

Ympäristöjärjestö WWF on valinnut tämän vuoden ympäristöystävällisimmän maatilan Suomessa. Haastattelussa tilan viljelijä ja WWF:n suojeluasiantuntija Jenny Jyrkänkallio-Mikkola. Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

Lähetykset

 • pe 15.6.2018 10.33 • Yle Radio Suomi Kotka

Jaksot

 • Tänään tehdään urheiluhistoriaa, tyttöjen yhdistetty nähdään ja koetaan ensimmäistä kertaa MM-kisoissa Lahdessa. Haastateltavina tyttöjen yhdistetyn kilpailijat Pinja Koivisto ja Annamaija Oinas.

  Uusi Muumilaakso -sarja saa pian ensi-iltansa. Joukko lapsia ennakkokatseli uutuutta jo tänään. Mitä he tykkäsivät näkemästään? Marja Ala-Kokko kävi kyselemässä.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Miten arvot ohjaavat nuorten työpaikan valintaa? Varma duuni ja hyvä palkka eivät tutkimusten mukaan riitä. Toimittaja Laura Rautvuori kävi Lahden DuuniExpossa kyselemässä. Haastateltavina Lahden ammattikorkeakoulusta koneinsinööriopiskelija Waltteri Valo ja tradenomiopiskelija Salla Nikkanen.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Suomalaiset ovat ahkeria jätteiden kierrättäjiä, mutta muovin kierrätys takkuaa. Kierrätätkö muovia? Onko se helppoa vai vaikeaa? Osallistu keskusteluun. Suoran lähetyksen puhelinnumero: 0203 17600
  Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Tokion 2020 kesäolympialaisten alkuun on aikaa enää 18 kuukautta eli puolitoista vuotta. Vähitellen siis näkymä suomalaisten menestysmahdollisuuksista maailman parhaiden joukossa alkaa kirkastua. Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki myöntää, että tavoitteen saavuttamisessa riittää työtä.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Alkoholiongelmat suomalailaisilla työpaikoilla ovat huomattavasti arvioitua suuremmat.
  Kustannukset ovat miljardiluokkaa vuosittain, mutta silti ongelmiin ei osata puuttua. Haastattelussa Työeläkeyhtiö Elon lääketieteellinen johtaja Maarit Gockel.

  Montako ja millaisia hävittäjiä Suomi tarvitsee? Puolueet kinaavat nyt asiasta. Kansanedustajat Ilkka Kanerva (kok), Mika Kari (sd) ja Anna-Maja Henriksson kertovat näkemyksensä.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Eloa ilman jätettä. Turkulaisen Ilana Aallon perhe testailee, miten onnistuu se, että perhe ei tuottaisi ollenkaan jätettä. Mistä jätteestä on vaikeinta päästä eroon? Toimittaja Paula Collin.

  Kierrätysneuvoja. Tilannearvion kierrätyksemme nykytilasta kertoo Lounais-Suomen Jätehuollon asukaspalvelupäällikkö Cati Huhta. Haastattelijana tässäkin Paula Collin.

  Kaamos on päättynyt. Utsjoellakin aurinko nousi eilen horisontin yläpuolelle ensimmäistä kertaa lähes kahteen kuukauteen. Jarmo Siivikko haastattelee saamelaismuusikko Heli Aikiota.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Kirjavuosi 2018. Kirjakauppaliitto on juuri tiedottanut viime vuoden kirjamyynnistä. Miten kirjat kävivät kaupaksi? Mikä kirjallisuuden laji teki parhaiten kauppansa? Haastattelussa Kirjakauppiasliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson. Tiedotustilaisuudessa on paikalla Jari Mäkäräinen.

  Mielikuvamatkailua pahvilaatikossa. Toimittaja Timo Korpi on muuttanut viikoksi pahvilaatikkoon keskelle Helsinkiä. Tämä on Korven mukaan mietiskelyn vastaveto ilmastoa kuormittavalle lentolomamatkailulle. Toimittaja pahvilaatikon äärellä Olli-Pekka Kursi.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Huumeita yhä nuoremmille. Oulussa poliisi on tavannut jopa 12-13 -vuotiaita huumeidenkäyttäjiä. Ja samanlaisia havaintoja on monelta muultakin paikkakunnalta. Viime vuonna alle 15-vuotiaiden huumausrikokset kasvoivat edellisvuodesta. Miten kasvua voitaisiin torjua? Haastattelussa Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä ja huumeita käyttäneen lapsen isä. Toimittaja Kirsi Karppinen.

  Brexit tulee, miten käy brittien Suomessa? Viime viikolla pääministeri Juha Sipilä kehotti Suomessa asuvia brittejä ottamaan yhteyttä Maahanmuuttovirastoon ja rekisteröitymään jo ennen Britannian EU-eroa. Mitä apua rekisteröitymisestä on? Haastattelussa apulaispäällikkö Raimo Pyysalo Maahanmuuttovirastosta.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Yllä olevalla otsikoilla on juuri ilmestynyt sosiaalipsykologian emeritusprofessori Antti Eskolan kirja hänen kuolemansa jälkeen. Eskolan kirjaa arvioi haastatttelussa vanhuutta tutkinut psykologi Marja Saarenheimo. Toimittaja Katariina Lahtonen.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Hallitus on rukkaamassa sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaskuja niin, että uudet maksut tulisivat voimaan 2021.  Mikä muuttuu, nousevatko maksut ja ketkä hyötyvät ja ketkä kärsivät uudistuksesta? Vastaamassa tutkimuspäällikkö Jussi Tervola Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Sähkönkulutus suurimmillaan. Näillä pakkasilla Suomessa kuluu sähköä eniten vuodessa, noin 14.000  - 15.000 megawattia tunnissa. Miten kulutamme sähköä? Onko se kotimaista valmistetta vai tuontitavaraa? Vastaamassa suunnittelupäällikkö Timo Kaukonen kantaverkkoyhtiö Fingridistä.

  Vaatejäte. Suomessa syntyy vuodessa tekstiilijätettä noin17 kiloa asukasta kohti. Siitä valtaosa poltetaan. EU:n tavoitteena on luopua tekstiiilijätteen poltosta vuoteen 2025 mennessä. Haastattelussa on professori Kirsi Niinimäki Aalto-yliopiston muodin ja tekstiilien tulevaisuustutkimusryhmästä. Toimittaja  Pirjo Auvinen.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Työttömistä on tullut hyvä bisnes yksityisille yrityksille. Valtio maksaa kymmeniä miljoonia euroja työttömien valmennuskursseista. Työllistymistä ne eivät juuri edistä. Kuulemme lisää MOT.n selvityksistä.

  Vierailemme myös Lahdessa. Siellä ovat alkaneet nuorten hiihdon MM-kilpailut.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Viha on energiapiikin antaja, joka sysää kohti hyvää tai pahaa toimintaa, sanoo psykologi, psykoanalyytikko Rauno Juntumaa Radio Suomen Päivän haastattelussa.

 • Vanhojen huonekasvien harrastus saattaa lähteä lapsesta. Huonekasviryhmissä vaihdetaan pistokkaita ja jutellaan siitä, mitä harrastajien kukille kuuluu. Hyötykasviyhdistyksen Soilikki- ja pielikkipiirissä useimpien sydän sykkii pelakuulle. Radio Suomen Päivässä harrastuksestaan kertoivat Kati Orava, Anne Kranck, Anu Ranta, Sari Haaksiala ja Eija Heinonen. Pelargonien harrastaminen voi muuttua jopa maniaksi, mutta ainakin se on seikkailu kasvien maailmassa. Toimittajana on Kaija Kellman

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. SDP:n kansanedustaja Riitta Myllerillä Joensuusta on pitkä kokemus myös EU:n päätöksenteosta Brysselissä. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Kokoomuksen Pertti Salolainen Helsingistä on ollut 38 vuotta eduskunnassa. Se riittää, mutta kaipuu jää. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayahilla on toinen kausi eduskunnassa ja kausien välillä hän on ollut europarlamentaarikkona, tärkein onnistuminen eduskunnassa liittyy vanhuspalveluihin. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Keskustan Mauri Pekkarinen Jyväskylästä on ollut eduskunnassa 40 vuotta. Viimeksi Pekkarinen on ollut 1. varapuhemiehena, mutta myös viidellä kaudella ministerinä ja niiltä ajoilta on myös Pekkariselle itselleen tärkeimmät onnistumiset. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayahilla on toinen kausi eduskunnassa ja kausien välillä hän on ollut europarlamentaarikkona. Tärkein onnistuminen eduskunnassa liittyy vanhuspalveluihin. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle, kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Sarjan viides vastaaja on keskustan kuudennen kauden kansanedustaja Matti Vanhanen Nurmijärveltä, jolle tärkein onnistuminen liittyy talouteen ja työhön. Toimittaja on Marja Ala-Kokko

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle, kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Sarjan neljäs vastaaja on ruotsalaisen kansanpuolueen rkp:n neljännen kauden kansanedustaja Mikaela Nylander Porvoosta, Nylander on tyytyväinen mm siihen, että ammattikalastajille on saatu lisää tukea. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Sarjan kolmas vastaaja on SDP:n kolmannen kauden kansanedustaja Ilkka Kantola Turusta. Hän kokee onnistuneensa työssään perustuslakivaliokunnassa ja ottaa esimerkiksi tiedustelulain. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle, kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Sarjan toinen vastaaja on perussuomalaisten ensimmäisen kauden kansanedustaja Leena Meri Hyvinkäältä, hän kertoo ensin, missä kokee onnistuneensa. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Lähes 50 vuotta sylkykuppina riittää, perusteli keskustan Seppo Kääriäinen luopumistaan eduskunnasta. Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle, kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin.

  Sarjan aloittaa vasemmistoliiton kuudennen kauden kansanedustaja Kari Uotila Espoosta, joka jättää eduskunnan keväällä. Hän kokee onnistuneensa erityisesti puolustusasioissa. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä