Radio Suomen Päivä

Vuoden ympäristöystävällisin maatila

 • 27 min
 • ei kuunneltavissa

Ympäristöjärjestö WWF on valinnut tämän vuoden ympäristöystävällisimmän maatilan Suomessa. Haastattelussa tilan viljelijä ja WWF:n suojeluasiantuntija Jenny Jyrkänkallio-Mikkola. Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

Lähetykset

 • pe 15.6.2018 10.33 • Yle Radio Suomi Kotka

Jaksot

 • Koulutusleikkaus-pelin lopussa kaikki häviävät. Lahtelaisopettaja Mikko Tähkänen suunnitteli asiasta lautapelin. Johanna Talasterä toimittaa. Oululainen Markku Korhonen ei suostu ihmisroskaksi. Jesse Mäntysalo ja Mari Jäntti haastattelevat asunnotonta. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen

 • Ari Berghäll on valokuvannut hylättyjä huoltoasemia. Niiden tunnelmassa on nostalgiaa, kauneutta ja unohduksen kauheutta.
  Kuulijat kertovat muistojaan huoltoasemalta. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen

 • Huoltoasemia on pantu matalaksi ja uudet ketjuliikkeet ovat tulleet tilalle. Jari Mäkäräinen kyselee, millaista arkkitehtuuria on kadonnut bensa-asemien myötä. Asiantuntijana arkkitehti Harri Hautajärvi. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Miessakit ry on kerännyt väkivaltaa kokeneiden miesten kertomuksia. Jukka Vanninen haastattelee anonyymia uhria. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Nälkäpäivä-keräys alkaa. Tavoitteista kertoo SPR:n varainhankintajohtaja John Ekelund. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Danske Bankin kautta epäillään kulkeneen kymmeniä miljardeja pimeäksi epäiltyä rahaa. Pankki julkaisi keskiviikkona oman sisäisen selvitysraporttinsa. Siitä ilmenee, että tutkituista 6200:sta epäilyttävästi tilistä yli 1500 periytyy suomalaisesta pankkikonserni Sammosta, joka tuli osaksi Danskea vuonna 2006. MOT -ohjelman toimittaja Jyri Hänninen on tutkinut pitkään epäiltyä rahanpesua.

  Päiväkodeissa vietetään yhä enemmän aikaa pihalla. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa allergioita, mutta Lappeenrannassa kotapäiväkoteihin siirrytään osin rahansäästön takia. Toimittajana Elli Sormunen.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Millaisia ovat finanssialan riskit Suomessa? Finanssivalvonta on kertonut niistä tänään.
  Toimittajana Marja Ala-Kokko.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Mikseivät seurakuntavaalit kiinnosta? Ehdokkaita ja äänestäjiä on vaikea löytää. Evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntavaalit vaalin ehdokasasettelu on juuri päättynyt Noin 70 prosenttia suomalaisista kuuluu ev.lut.kirkkoon, silti äänestysinto edellisessä seurakuntavaaleissa oli vain 15,5 prosenttia. Kampanjapäällikkö Hanna Piira haastattelussa.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Millaista on arki Euroopan itärajoilla Venäjän vaikutuspiirissä? Miten Moskovan ja Brysselin päätökset näkyvät ihmiskohtaloissa? Ylelle Venäjältä raportoiva toimittaja Kerstin Kronvall kertoo havainnoistaan tuoreesta kirjassaan "Rajakansaa". Kirjasta selviää mm. se, miten tupakka, tai oikeastaan tupakkaralli, liittyy rajalla asuvien elämään.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Tiitisen listan nimet pysyvät yhä salassa. Tuoreen elämäkerran kirjoittaja Pekka Ervasti Päivi Neitiniemen haastattelussa.

  Koreat ovat neuvottelleet kolmatta kertaa. Mistä saatiin nyt sovittua? Ylen kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen raportoi.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Kasvutilannekatsaus. Syksyn viimeinen katsaus summaa, mitä kesältä jäi laariin. Pro Agrian johtava asiantuntija Sari Peltonen kertoo.

  Budjetti eduskunnan käsittelyssä. Mitä keskustelussa nousee esiin? Miten budjettikäsittely etenee? Toimittaja Elina Päivinen avaa budjetin puheenaiheita ja käsittelyn etenemistä.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Pori asuntomessujen jälkeen. Miten asunnot ovat tehneet kauppansa? Millaista on asua messualueella?
   

  Äänetoistoa muutamilla kympeillä vai sadoilla tuhansilla. 400.000 tuhannen euron äänentoistolaitteet - kuka sellaiset tarvitsee? Haastattelussa AV Plus-lehden päätoimittaja Teppo Hirvikunnas. 

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

Klipit

 • Miltä kuulostaa satojen tuhansien eurojen äänentoisto? Jari Mäkäräinen kävi kuuntelemassa neljän päätevahvistimen, yhden etuvahvistimen, parin äänilähteen, useiden ranteen paksuisten kaapeleiden ja neljän ison, miehenkorkuisen kaiutintornin "stereota" HIFI-messuilla. Teppo Hirvikunnas on AVPlus-lehden päätoimittaja ja Hifi-asiantuntija on Jari Mäkäräisen haastattelussa.

 • Lapsuuden hyvät olot luovat pohjan hyvään aikuisuuteen. Turvaton lapsuus voi johtaa turvattomaan aikuisuuteen. Pelottava lapsuuden huostaanottokokemus voi aiheuttaa ongelmia myös omassa vanhemmuudessa.
  Ylitse-projekti on SOS Lapsikylän kolmivuotinen hanke, jonka tarkoituksena on vähentää lastensuojelun ylisukupolvisia asiakkuuksia.
  Radio Suomen päivässä Kati Lahtisen ja Matti Ylösen haastateltavina ovat projektikoordinaattori Oskari Savisalo SOS Lapsikylästä ja vertaismentori Mia.

 • Leo-Pekka Tähti on millä tahansa mittarilla yksi Suomen menestyneimmistä urheilijoista. Vuoden urheilijaksi 2016 valittu Tähti on urallaan voittanut 16 arvokisakultaa ja yhteensä 27 arvokisa -eli EM, MM tai paralympiamitalia.
  Äskettäin päättyneet parayleisurheilun EM-kisat Berliinissä nousivat otsikoihin suomalaismenestyksen lisäksi raha-asioiden takia. Ilman mitalia jääville suomalaisurheilijoille oli ennen kisoja määrätty 900 euron omavastuu kisamatkan kustannuksista.
  Kolmen kullan ja yhden hopean kanssa kotiin tullut Tähti kertoo oman näkemyksensä asiasta. Samalla hän pohtii syitä omaan, odotukset ylittäneeseen kisamenestykseensä. Aki Laine haastattelee.

 • Mielenterveys- ja päihdeongelmat koskettavat lähes kaikkia, ainakin välillisesti. Puolet työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveystaustaisia. Yli puoli miljoonaa suomalaista on alkoholin kanssa ongelmissa ja joka neljäs lapsi kärsii alkoholin käytöstä.

  Päihdetyölle on siis kysyntää, mutta miten päihdetyö pärjää keskellä soten myllerryksiä ja millaista päihdetyö voisi olla vuonna 2025?

  Mutta miten kyseiset palvelut on otettu huomioon sote-uudistusta tehtäessä? Esimerkiksi näihin kysymyksiin vastaukset antaa sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhiala ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Jaana Markkula.

  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Ultra Bra-kirjan toinen kirjoittaja Ville Similä kertoi yhtyeen vaiheista. Similä pohti ensin, kuinka poliittinen yhtye Ultra Bra oli.
  Ville Similää haastattelivat Radio Suomen Päivän juontajat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen lähtee uusiin tehtäviin elokuun lopussa 2018. Millaisen Ylen hän jättää jälkeensä? Lauri Kivinen sanoo, että hänen toimistusjohtajakaudellaan suurin muutos Ylessä on ollut julkaisutavan muuttuminen. Ennen oli kanavia ja nyt on tarjotin, johon kuuluu erilaisia tekniikoita kuten Areena, verkkopalveluja ja Uutisvahti. Lauri Kivinen uskoo, että radiossa julkaisemisen tapa säilyy pitkään entisellään, sillä radio on hänestä edelleen erittäin vahva, intiimi ja koukuttava väline. Radio Suomen Päivässä toimitusjohtaja Lauri Kivistä haastattelivat Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Italialaiset Elena Favilli ja Francesca Cavallo kyllästyivät perinteisiin prinsessasatuihin ja kirjoittivat maailmanmaineeseen ampaisseen Iltasatuja kapinallisille tytöille. Myös täällä Suomessa rajoja rikkovien, omaa tietä kulkevien naisten tarinat ovat inspiroineet niin paljon, että lyhyessä ajassa peräti kolmeen kirjaan on koottu tarinoita uraauurtavista suomalaisnaisista. Ilona Turtolan haastattelussa kirjoittajista kaksi: Ida Salminen ja Elina Tuomi.

 • Ajokorttiuudistus tuli voimaan 1.7.2018 ja keskustelussa on se, miten uudistus vaikutti kuorma-autoilijoiden elämään. Radio Suomen päivän vieraana lakimies Emilia Ojala Trafista.

 • Kalevauva on yhtye, joka tekee kansanrunoutta keskustelupalstoilta. Vauva.fi keskustelupalstojen anonyymit keskustelut ovat Kalevauvan käsittelyssä taipuneet internetin maailmaa naurattaneiksi tarttuviksi kappaleiksi ja nyt jopa Kalevauvala- nimiseksi runokokoelmaksi. Anni Riit´aho haastattelee.

 • Kahvinkulutus nykyisessä mitassaan päättyy vuoden 2050 tienoillla. Näin ennakoivat tuoreessa Kahvivallankumous-kirjassaan kustannuspäällikkö Petri Leppänen ja kahvipaahtimon johtaja Lari Salomaa. Ilmastonmuutos ja kulutuksen kasvu tekevät kahvista uhanalaisen. Suomalaiset kuluttavat jopa 10 kiloa kahvia per henkilö joka vuosi, mutta siihen on tulossa muutos, sanoo Lari Salomaa.

  Elina Päivinen haastattelee.

 • Mitä digiloikka kertoo hallituksen koulutuspolitiikasta?

  Tutkijat, kasvatustieteilijä Tuomas Tervasmäki ja filosofi Tuukka Tomperi, ovat kirjoittaneet kirjan koulutuspolitiikan arvovalinnoista. Alkukesästä he julkaisivat tutkimuksen koulutuspolitiikasta, jonka mukaan elinkeinoelämä suuntaa koulutusta. Digiloikka, oppimisympäristöjen ja pedagogiikan modernisointi tulivat hallituksen koulutuspoliittisten linjausten keskeisiksi tavoitteiksi varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin.

  Mitä kaikkea tuo sanarykelmä kantaa mukanaan? Keskustelijoina Tuomas Tervasmäki ja Tuukka Tomperi.

  Toimittajana Katariina Lahtonen.

 • Vuonna 2016 perusopetuksessa otettiin käyttöön uusi opetussuunnitelma. Oppiaineisiin haluttiin lisätä uutta tieto- ja viestintäteknologiaa niin sanotun digiloikan avustuksella.

  Näin elokuussa kun perusopetus on jo alkanut niin onkin hyvä pohtia, että miten digiloikka on onnistunut, millaisia niin opettajien kuin oppilaidenkin digitaidot oikein ovat ja miten tasa-arvoisessa asemassa koulut ovat kuntien sisällä?

  Keskustelijoina ovat opetusalan ammattijärjestö OAJ:n erityisasiantuntija Jaakko Salo ja kasvatustieteiden tohtori Jari Laru Oulun yliopistosta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä