Radio Suomi Tampere

Pyhimysvolvot kaartavat kesäkaduille

 • 11 min
 • toistaiseksi

Kevätaurinko kiiltää monen sellaisen auton kyljellä, joka on viettänyt talvikauden visusti tallissa. Heikki Joukasen ja Atro Jaakon kulkuvälineenä on puolet vuodesta Volvo P1800, joka tunnetaan myös nimellä Pyhimys. Anna Sirén tapasi miehet menopeliensä äärellä.

Lähetykset

 • ti 8.5.2018 12.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Päihdeohjaaja Juha Lantz sanoo, ettei tiedä montaa kaupunkia, jossa huumekauppa on yhtä avointa kuin Tampereella. Keskustan katukuvassa liikkuu yhä enemmän huumeiden vaikutuksen alaisina olevia, useimmiten nuoria ihmisiä. Toimittaja Heli Mansikka tapasi Lantzin, jolla on paitsi omakohtaista kokemusta huumeista myös painavaa sanottavaa siitä, mikä Tampereen huumehoidossa mättää.

 • Joka kolmas suomalainen sairastuu elämänsä jossakin vaiheessa syöpään. Suuri osa meistä joutuu siis työelämässä tilanteeseen, jossa kollega on vakavasti sairas. Mistä silloin voi ja saa puhua? Miten työkaveria voi tukea? Tamperelainen Satu Kankkonen sairastaa pahanlaatuista aivosyöpää ja on alusta saakka puhunut asiasta avoimesti työpaikallaan. Nainen vieraili Tampereen aamulähetyksessä Anna Sirénin haastateltavana.

 • Lempääläläisen filosofin ja ympäristötutkijan Ville Lähteen puutarhassa iloitaan sadosta ja työnteosta, mutta suurimmat onnentunteet koetaan kompostia aukoessa. Anna Sirén nappasi kainaloonsa Michael Pollanin vasta suomeksi ilmestyneen teoksen 'Toinen luonto - Puutarhurin oppivuodet' ja lähti Lempäälään etsimään luonnon rajaa ja pohtimaan puutarhanhoidon onnellistuttavaa, elintärkeää vaikutusta Ville Lähteen opastuksella.

 • Lääkärit ja vanhemmat voivat joskus olla erimielisiä intersukupuolisen lapsen hoidontarpeesta. Kolmen lapsen tamperelainen äiti Sanna Lasma kasvattaa keskimmäistään ajatuksella, että tulee mitä tulee. Toimittajana Mari Vesanummi.

 • Lempäälässä asuva Miika Korkatti on ravintolataikuuden hallitseva suomenmestari. Hänelle korttitemput ovat niin kova intohimo, että alkuaikoina yötkin kuluivat pakkoja plärätessä. Anna Sirén tapasi Miika Korkatin, ja juttua riitti mm. siitä mikä on pelottavin yleisö, miksi riitaisa avioero olisi taikureille kauhistus ja miten saadaan aikaan promokuvissa tarvittava intensiivinen katse.

 • Aivan Tampereen ydinkeskustassa, korkealla kaupungin kattojen tasalla eletään unelmaa. Pitta Innas oli vuosien ajan puutarhalehtien, -kirjojen ja -ohjelmien suurkuluttaja ja haaveili pihasta - kunnes sai parvekkeen. Nyt kahdeksannessa kerroksessa kasvaa niin kaunistusta kuin syötävääkin kymmenissä ruukuissa. Anna Sirén kävi kylässä puutarhurin paratiisissa.

 • Tamperelainen lastenmusiikkiyhtye Höpinätötterö on tarjoillut kitaralla ja kontrabassolla säestettyjä hauskoja tarinoita vuodesta 2014. Muusikot Joonas Keskinen ja Janne Laurila vierailivat Anna Sirénin emännöimässä studiossa. Visiitin aikana selviteltiin paitsi biisien syntyä ja keikkojen luonnetta myös omia musiikkimuistoja lapsuudesta. Mutta kenellä oli muurahaisia housuissa ja miksi Katri Helenan nimi nousi esiin väkivaltaisessa yhteydessä?

 • Oriveden Rönnissä vietettiin lauantaina 7. heinäkuuta Längelmäveden kesäpäivää.

  Päivän tärkeimpiin ohjelmanumeroihin kuului lasten ongintakisa. Voittajalle oli luvassa mitali.

  Veikko Eromäki kävi paikan päällä.

 • Kesällä kuuma ilma pakottaa olemaan esillä. Allit heiluvat. Armottomuus varsinkin itseä kohtaan nostaa päätään. No eihän se tervettä ole, sillä allinen käsivarsi on mainio osa kehoa. Sen avulla saa nostettua kissan syliin, punnerrettua, heitettyä palloa koiralle, tai vaikka sahattua lautaa ja nikkaroitua uuden laiturin.
  Kehopositiivisuudesta Mari Siltasen kanssa keskustelee ylöjärveläinen blogaaja Laura Kiiliäinen.

 • Kaveriporukalla käydään viettämässä viikonloppua mökillä tai kehitetään kissaristiäiset. Yksi kaveriporukka päätti järjestää monitaiteelliset festivaalit pienessä Nuutajärven kylässä Urjalassa Pirkanmaalla. Tässä elokuussa on vuorossa neljäs Mitäs Mitäs Mitäs -festivaali, joka pitää kaveriporukan tiiviinä.
  Mari Siltasen vieraina järjestäjät Maiju Viitanen ja Manu Jalonen.

 • Vesilahdelta kotoisin oleva Katri Järvelä saatetaan oppia maailmalla tuntemaan nimellä Katri Swan. 28-vuotias nainen haaveilee kansainvälisestä näyttelijänurasta ja tekee sen eteen valtavasti töitä. Näyttelijäntyön opettelemisen lisäksi päivät kuluvat pr-sähköposteja lähettäessä ja Instagram-kuvien pohtimisessa. Anna Sirén tapasi Katri Järvelän ja kyseli minkälaista vaivannäköä uran luominen tyhjästä vaatii.

 • Jopa 50 000 ihmistä keräävä suunnistuksen Jukolan viesti järjestetään Kangasalla kesäkuussa 2019. Jukolan viestin historian nuorin pääsihteeri, juuri 25 vuotta täyttänyt Antti Rantala vieraili Yle Radio Suomen Tampereen aamulähetyksessä. Jyrki Hakanen jututti.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Hollannin ja Tanskan kaupungeissa pyöräillään paljon ja mielellään. Sen vahvistaa myös diplomi-insinööri, teologian maisteri Kalle Vaismaa, joka on väitellyt Tampereen teknillisessä yliopistossa pyöräilyn edistämisen keinoista. Hänen mielestään pyöräteiden laatu korvaa määrän, ja mallia kannattaa ottaa nimenomaan Hollannista ja Tanskasta. Tiina Kokko tapasi Pälkäneellä asuvan ja TTY:ssä työskentelevän Vaismaan kaupungilla Tampereella.

 • Filippiineillä avustustyöt ovat vauhdittumassa supertaifuunin riepomilla alueilla. Unicefin tilannearvion mukaan taifuuni Hayanin jäljiltä Filippiineillä on avuntarpeessa on lähes kolmetoista miljoonaa ihmistä, joista lapsia on viisi miljoonaa. Suomen Punainen Risti lähetti maanantaina Filippiineille terveysaseman, jonka klinikka antaa perusterveydenhuoltoon kuuluvia palveluita. Tekninen avustustyöntekijä Keijo Mäkelä Pirkkalasta on lähdössä klinakalle Filippiineille perjantaina. Toimittajana Päivi Solja.

 • Neljän mesenaatin lahjoituksista alkunsa saaneet neljä museota on yhdistänyt voimansa. Kultakauden noin 50 teoksen näyttely kiertää kyseisissä museoissa Tampereella, Kokkolassa ja Raumalla. Tampereella kokeolemat ovat esillä Emil Aaltosen ja Kustaa Hiekan taidemuseoissa. Toimittaja Mari Siltanen kävi tutustumassa näyttelyihin.

 • Päälle viisikymppinen Asko Kankainen oli tiukalla kuurilla yli vuoden ja voitti tänä kesänä kehonrakennuksessa EM-hopeaa. Mies oli kisalavalla ensimmäistä kertaa, joten rääkki toi toivotun tuloksen. Omat treenit ja dieetit olivat tosin helppo nakki verrattuna vaimon hommaan. Hänen piti kestää outoa kiukkuista ja väsynyttä miestä vuoden ajan kotinurkissa.

 • Ravut ovat haluttua herkkua - jopa siinä määrin, että niitä myös varastetaan helpon rahan toivossa. Pirkanmaalla rapuvarkaita on ollut viime päivinä tiettävästi liikkeellä ainakin Nokialla. Rapujen lisäksi pitkäkyntisille kelpaavat usein myös merrat.
  Toimittajana Päivi Solja.

 • Tampereen Nekalassa on etsivätoimisto Nekala. Toimisto ei selvittele aviorikoksia tai edes lemmikkien häviämisiä. Toimiston väen erikoisalaa on yliluonnollisten ja paranormaalien asioiden tutkiminen. Mari Siltanen kysyi heti kärkeen onko toimiston väki ihan normaalia porukkaa.

 • Eerika Ala-Kantti jäi kaipaamaan Pariisia. Hän oli siellä au pairina melkein vuoden ajan ja palasi Suomeen opiskelemaan viime vuonna. Eerika lähti Ranskaan vahvistamaan kielitaitoaan ja se onnistui, mutta siinä sivussa löytyi uusia ystäviä ja perheeseenkin hän on vielä yhteydessä. Pelkästään Pariisiin ei tarvinnut tyytyä, sillä hän pääsi perheen mukana esimerkiksi Berliiniin lomamatkalle sekä kreikan ja Italian vesille purjehtimaan.

 • Näinä vuosina eläkkeelle jäävät mökin omistajat ovat pelastaneet kyläkaupat. Pirkanmaalle on tullut jopa lisää kyläkauppoja viime vuosina, sillä mökeillä viihdytään pitkään ja eläkkeelle jäätyä vielä pidempään. Tavaroiden hintakaan ei ole välttämättä paha, sillä onhan tavarat jo kuljetettu lähelle. Henry Järvenpää kiersi kyläkauppoja pitkin Pirkanmaata keräämässä aineistoa Pirkanmaan Yrittäjien projektissa.

 • Tampereen vapaa-ajattelijoita johtanut Petri Karisma on valittu koko Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtajaksi. Petri Karisman nimi on tuttu, sillä hän on mies erokirkosta.fi:n takana. Sivuston kautta on kirkosta eronnut 278 581 henkilöä. Elämän arvojen ammentaminen uskonnosta on hyvä asia, mutta uskontoon perustuva lainsäädäntö on Karisman mielestä kummallinen ajatus.

 • Mäntässä on Suomen kolmanneksi vanhin elokuvateatteri, Kino Säde. Vain vuoden itsenäistä Suomea nuorempi elokuvateatteri porskuttaa, sillä mänttäläiset ovat paikkankunnan helmeensä tyytyväisiä. Elokuvakerholaisetkin vilkastuttavat teatterin toimintaa, sillä he pyörittävät tiloissa vanhojakin elokuvia.

 • Hämeenkyrön Jumesniemellä on yhdistetty kaksi perinteistä instituutiota saman katon alle: kylässä toimii nimittäin 164 vuotta vanha kirkkokoulu. Noin kolmensadan hengen kylässä ei kirkon ja koulun yhteistyö hierrä. Anni Vähälä kävi tapaamassa kyläläisiä.

 • Valkeakoskelainen Sari Hellsten on ehtinyt kiertää kisalavoja jonkin verran, hän on muun muassa vuoden 2008 Iskelmäkaraoken Suomen mestari ja vuoden 2009 Humppakuningatar. Hellsten on tuttu kasvo myös TV2:n Uusi päivä -sarjasta. Tangomarkkinoilla nainen on koittanut onneaan kerran aikaisemminkin. Sanooko toinen kerta toden, se selviää lauantaina kun Suomi saa uuden tangokuninkaallisen. Kokelaiden matka Seinäjoelle alkaa tiistaina. Sari Hellstenin lähtötunnelmia kyseli Anna Sirén.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä