Radio Suomi Lappeenranta

SaiPassa rakennetaan tietoisesti hyväksyvää ilmapiiriä seksuaalivähemmistöjä kohtaan - "Kaikki toimintaan mukaan omana itsenään"

 • 13 min
 • toistaiseksi

Suvaitsevaisuus otetaan vakavasti myös Liiga-joukkueiden keskuudessa. SaiPassa valmentajat eivät näe, että jääkiekkojoukkueiden sisällä olisi ongelmia esimerkiksi homoihin suhtautumisessa vaan paineet tulevat ulkoa päin. Keskustelu syttyi aiheesta, kun tubettaja Tuure Boelius teki jääkiekkoilijoiden homoutta käsittelevän "Lätkäjätkä-Ville"-biisin/hitin. Laulun julkaisun jälkeen tubettaja on saanut jopa tappouhkausia. Miia Roivaisen kanssa aiheesta puhumassa olivat SaiPan B-junioreiden valmentaja Ville Hämäläinen ja taitovalmentaja Sami Nikkinen.

Lähetykset

 • ti 8.5.2018 15.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Suomen Latu haluaa listata Suomen jokamiehenoikeudet Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Jokamiehenoikeuksien hyödyntäminen on kuitenkin herättänyt keskustelun siitä, että tulisiko oikeudet rajata vain suomalaisille. Näin Helsingin Sanomien yleisönosastokirjoituksessaan esitti imatralainen matkaopas Riitta Mustonen. Aihe herätti Radio Suomen kaakon iltapäivälähetyksessä vilkasta keskustelua sekä soittajien että WhatsApp-kirjoittajien joukossa. Kuuntele kahden ääripään näkemykset Miia Roivaisen ja Vesa Winbergin lähetyksestä.

 • Lappeenrannassa asuvan Outi Mykkäsen arkisia askareita katselee yli 51 000 silmäparia. Hän on 54-vuotias Outimami, joka sosiaalisen median Snapchat-sovelluksessa on hurmannut seuraajikseen erityisesti nuoret. Outimami kokkailee, siivoaa ja tekee käsitöitä. Outimamia eli Outi Mykkästä haastattelee toimittaja Miia Roivainen.

 • Teatterinjohtajan valintaa varten perustettu työryhmä esittää yksimielisesti teatteri-ilmaisun ohjaaja ja kasvatustieteen maisteri Iiris Ranniota uudeksi Lappeenrannan kaupunginteatterin johtajaksi 1.8.2019 alkaen. Iiris Rannio oli Sirkka Haverisen aamuvieraana ennen kuin työryhmä julkisti päätöksensä.

 • Sami Partanen aloitti taipaleensa pesäpallon parissa IPV:n paidassa vuonna 1988. Sen jälkeen hänen tiensä on vienyt kohti lajin mainetekoja. Kaikkiaan hän pelannut urallaan 572 runkosarjan ottelua tehoilla 24 + 386. Kaikkiaan hän on voittanut Superpesiksessä kolme mestaruutta ja kaikkiaan yhdeksän mitalia. Nyt edessä on paluu IPV:n paitaan. Sami Partasta haastattelee Vesa Winberg.

 • 18-vuotias Kira Hilli on opiskellut kolme viime vuotta Saksassa. Lahjakas tanssija sai kevään aikana tarjouksen seitsemästä eri baletista. Hän valitsi Hollannin kansallisbaletin, koska tahtoi jäädä vielä Eurooppaan. Hilli tanssii pitkästä aikaa Suomessa 24. ja 25 elokuuta Lappeenrannan Balettigaalassa.
  Toimittaja Ville Toijonen tapasi taitavan baletin ammattilaisen.

 • Imatralainen Piia Neuvonen on seurannut toista vuotta tyttärensä oirehtimista. Tytöllä on ollut päivittäisiä pääkipuja. Äiti kertoo, kuinka viidesluokkainen tytär on valmis vaihtamaan koulua sisäilmaongelmien takia, vaikka tytön ystävät jäisivät kouluun. Piia Neuvosen tapasi Elli Sormunen.

 • Lappeenrantalainen jääkiekkoseura SaiPa teetti Digitaalisen markkinatutkimuksen. Sen perusteella SaiPa on talousalueen kokoon suhteutettuna Liigan kiinnostavin joukkue online-markkinassa. Etelä-Karjalassa myös Imatran Ketterä on hyvin suosittu ja vahva sosiaalisessa mediassa.
  Toimittajat Ville Toijonen ja Juha-Pekka Taskinen haastattelevat SaiPan viestintä- ja markkinointijohtaja Jussi Viljakaista (kuvassa vasemmalla) ja Imatran Ketterän puheenjohtajaa Mikko Partasta.

 • Lappeenrantalainen dosentti Tapio Saarelainen on koonnut tarkentunutta tietoa kirjan kansiin talvisodan myyttisestä tarkka-ampujasta Simo Häyhästä. Löytyneistä päiväkirjoista on löytynyt uutta tietoa mm. Häyhän tarkoista osumista talvisodssa. Sen sijaan Häyhän aseen sijainti on edelleen arvoitus. Tapio Saarelaista haastattelee Vesa Winberg.

 • Kuuntele tietokoneen 14.6.2018 kello 9 tekemä musiikki, joka kuvaa sääennustetta Lappeenrantaan. Kesto on 5'44".

 • Suvaitsevaisuus otetaan vakavasti myös Liiga-joukkueiden keskuudessa. SaiPassa valmentajat eivät näe, että jääkiekkojoukkueiden sisällä olisi ongelmia esimerkiksi homoihin suhtautumisessa vaan paineet tulevat ulkoa päin. Keskustelu syttyi aiheesta, kun tubettaja Tuure Boelius teki jääkiekkoilijoiden homoutta käsittelevän "Lätkäjätkä-Ville"-biisin/hitin. Laulun julkaisun jälkeen tubettaja on saanut jopa tappouhkausia. Miia Roivaisen kanssa aiheesta puhumassa olivat SaiPan B-junioreiden valmentaja Ville Hämäläinen ja taitovalmentaja Sami Nikkinen.

 • Jouko Tykkyläinen äänitti viitakerttusta Parikkalassa kesällä 2010.

 • Jos ihminen haluaa, hän pystyy itse torjumaan ilmastonmuutosta.

  Tämä oli ratkaiseva oivallus, kun Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkijaryhmä selvitti yksilön mahdollisuuksia vaikuttaa ilmastonmuutoksen hidastamiseen. Kuluttajan ostopäätösten taakse kätkeytyy tutkijoiden mukaan iso, toistaiseksi käyttämätön mahdollisuus.

  Tästä ja ostamattomuuteen ohjaavasta älypuhelinsovellutuksesta Antje Tolpon kanssa keskustelee ympäristötekniikan professori Lassi Linnanen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Myytinmurtajat TV-ohjelmasta tuttu Jamie Hyneman vieraili Lappeennrannassa kesäkuussa 2017. Tuolloin hän kertoi Ylen toimittaja Kalle Schönbergille ajatuksiaan tieteestä, keksinnöistä, myyteistä ja uuden luomisesta. Kuuntele 14.6.2017 tehty englanninkielinen haastattelu tästä.

 • Maajoukkuepelaaja Vilma Kesänen palaa naisten Korisliigaan muutaman ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen. Lappeenrannan Catz saa kovan ja tutun vahvistuksen, sillä Kesänen pelasi Catzin paidassa kausina 2007-2012.
  Toimittaja Ville Toijonen vei Kesäsen Lappeenrannan Urheilutalolle puhumaan ammattilaisuudesta ulkomailla.

 • 1.11.2017 Ruokolahden Eukkoaukiolla paljastettiin leijonapatsas muistuttamaan kesällä 1992 Ruokolahdella tavatusta leijonasta. Toimittaja Petri Kivimäki tapasi kesällä 1992 jahtipäällikkönä olleen Antti Väisäsen patsaanpaljastuksen yhteydessä.

 • Saksan pääkaupuki Berliinistä on tullut lukuisten suomalaisten suosittu matkakohde sekä parin tuhannen suomalaisen uusi koti. Lappeenrannan Joutsenosta kotoisin oleva Nea Auhtola saapui Berliiniin ensimmäisen kerran vuonna 2009 ja huomasi yhtäkkiä asuvansa Berliinissä vakituisesti. Lähde Nea Auhtolan ja toimittaja Petri Kivimäen kanssa puolen tunnin kävelyretkelle Berliiniin.

 • Kansanedustajat Kaj Turunen Jani Mäkelä kertovat olevansa hyvissä väleissä edelleen, vaikka savonlinnalainen Turunen siirtyi Sininen tulevaisuus -ryhmään ja Mäkelä jäi Perussuomalaisten riveihin. Miehet olivat Yle Lappeenrannan radiohaastattelussa maanantaina aamupäivällä. Toimittajana on Juha-Pekka Taskinen.

 • Suomalainen ryhmä vieraili 18. maaliskuuta 1973 Svetogorskin rakennustyömaalla. Toimittajana Kosti-Heikki Lahti.

 • Poliisi on jatkanut Imatran ampumatapauksen tutkintaa. Poliisi on kuulustellut esitutkinnan aikana yli kymmentä todistajaa ja käynyt läpi valvontakameran tallenteita tapahtuma-alueelta. Kuuntele tästä tutkinnajohtaja Saku Tielisen haastattelu. Toimittajana on Jari Tanskanen. Haastattelu on tehty Imatralla 5.12.2016 puolen päivän aikoihin.

 • Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen jätti maanantaina 24.10.2016 eronpyyntönsä Imatran kaupunginvaltuustolle. Hän jää eläkkeelle syksyllä 2017. Pertti Lintunen vieraili tiistaina Radio Suomen vieraana Imatran studiolla. Haastattelussa hän kertoo ajatuksiaan Imatran kouluista sekä ruotii aikaansa Imatran kaupunginjohtajana. Toimittajina Juha-Pekka Taskinen ja Ani Malmi.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä