Radio Suomi Lappeenranta

SaiPassa rakennetaan tietoisesti hyväksyvää ilmapiiriä seksuaalivähemmistöjä kohtaan - "Kaikki toimintaan mukaan omana itsenään"

 • 13 min
 • toistaiseksi

Suvaitsevaisuus otetaan vakavasti myös Liiga-joukkueiden keskuudessa. SaiPassa valmentajat eivät näe, että jääkiekkojoukkueiden sisällä olisi ongelmia esimerkiksi homoihin suhtautumisessa vaan paineet tulevat ulkoa päin. Keskustelu syttyi aiheesta, kun tubettaja Tuure Boelius teki jääkiekkoilijoiden homoutta käsittelevän "Lätkäjätkä-Ville"-biisin/hitin. Laulun julkaisun jälkeen tubettaja on saanut jopa tappouhkausia. Miia Roivaisen kanssa aiheesta puhumassa olivat SaiPan B-junioreiden valmentaja Ville Hämäläinen ja taitovalmentaja Sami Nikkinen.

Lähetykset

 • ti 8.5.2018 15.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Oulun ja Helsingin alaikäisiin tyttöihin kohdistuneet raiskaustapaukset ovat järkyttäneet laajalti ja saaneet monet vanhemmat miettimään miten teini-ikäisten älypuhelinten käyttäjiä voisi valistaa ja suojella mahdollisilta uhilta. Lappeenrannan kaupungin digi- ja osallisuusasiantuntija Sami Taponen opastaa vanhempia puhumaan asiasta suoraan, mutta syyllistämättä. Hänet tapaa Elli Sormunen ja Miia Roivainen.

 • Tuskin 1990-luvulla mestarivaatturiksi opiskellut Arman Alizad uskoi olevansa 20 vuotta myöhemmin Kultaisella Venlalla palkittu tuottaja ja juontaja, jonka sarjoja katsotaan yli sadassa maassa. Arman Alizadia haastattelee Ville Toijonen.

 • Lappeenrantalainen Turkka Valjakka on päässyt kansainvälisen jalkapalloliiton FIFAn avustavaksi erotuomariksi. Valjakka kävi Yle Lappeenrannan aamussa Juha-Pekka Taskisen ja Ville Toijosen vieraana.

 • Pentti Pitkänen on työskennellyt Lemin kunnan talousasioiden parissa 35,5 vuotta. Hänen viimeinen työpäivänsä on maanantaina 17. joulukuuta, kun valtuusto kokoontuu päättämään ensi vuoden talousarviosta. Riitta Väisänen kävi tapaamassa eläkkeelle jäävää talous- ja hallintojohtajaa, kun työaamuja oli jäljellä 12.

 • Imatralainen paralympiamitalisti Matti Suur-Hamari vietti itsenäisyyspäivää presidentin juhlavastaanotolla. Viime viikonloppuna kilpailukautensa kahdella voitolla aloittanut lumilautailija Suur-Hamari sai ennen itsenäisyyspäivää presidentiltä Suomen leijonan 1. -luokan ritarimerkin. Toimittajat Ville Toijonen ja Juha-Pekka Taskinen tavoittivat Suur-Hamarin Helsingistä itsenäisyyspäiväjuhlien jälkeisenä aamuna.

 • Luumäellä Tarja Uusi-Illikaisen tilalle kesällä syntynyt Arttu-varsa voi hyvin. Irlannincob-varsa syntyi pahasti sairastuneena keskosena. Sillä oli verenmyrkytys ja etujaloissa olleen asentovirheen takia, varsa ei päässyt itse nousemaan seisomaan, eivätkä jalat kantaneet seisoessa.
  Nyt varsa on kuitenkin toipunut ja etujalkojen tuet ovat kuntouttaneet varsaa vauhdilla. Toimittaja Ville Toijonen kävi tilalla tapaamassa Arttua sekä omistajaa Tarja Uusi-Illikaista.

 • Tv-sarja Sorjosen päähenkilö ratkoo henkirikoksia Lappeenrannassa. Rikostutkija Sorjonen käyttää paljon muistitekniikoita ja päättelyä. Todellisuudessa henkirikosten selvittäminen on monen tekijän yhteistyötä. Myös tietokoneella istutaan paljon, mikä ei tietysti tv-sarjoissa olisi kovin kiinnostavaa näytettävää.
  Toimittaja Ville Toijonen tapasi rikosylikonstaapeli Ilkka Vainikan Kaakkois-Suomen poliisista. Vainikka on ratkonut henkirikoksia jo yli 30 vuotta niin Lappeenrannassa kuin Helsingissäkin.

 • Imatran kaupunki aikoo sijoittaa Linnalan koulun 300 oppilasta Kulttuuritalo Virtaan. Virrassa olisi tilat kymmenelle opetusryhmälle, mutta kuudelle ryhmälle kaupungin tarvitsee vielä etsiä uusia väistötiloja. Linnalan koulun sisäilmaongelmat ovat niin pahoja, että oppilaiden ja opettajien on päästävä pois koulusta mahdollisimman pian. Toimittaja Ville Toijonen haastattelee kaupungin palveluverkkouudistuksen projektipäällikköä Mari Routtia.

 • Jääpalloseura Lappeenrannan Veiterä haluaa nostaa monitoimihallin rinnalle Kisapuiston tekojään kattamisen.

  Jääpallon bandyliigassa pelaava Veiterä ei hyödy Lappeenrantaan kaavailtavasta monitoimiareenasta, vaan suosisi tekojään kattamista. Tekojään kattamisen hinta voisi asettua kolmen ja neljän miljoonan euron välille. Asiasta Juha-Pekka Taskisen ja Vesa Winbergin kanssa keskustelevat Veiterän toiminnassa pitkään olleet Topiantti Äikäs ja Kansainvälisen jääpalloliiton varapresidentti Leo Segerman.

  Tekojään kattaminen tarjoaisi esimerkiksi yleisöluistelulle kunnon tilat,

 • Kulutuksen karsiminen on pienen ihmisen paras ympäristöteko, sanoo professori Lassi Linnanen. Sirkka Haverinen otti professorin mukaan kauppaan tekemään viisaita valintoja ympäristön kannalta.

 • Usean hittibiisin albumit olivat yleisiä vielä 1980-luvulla. Nykyään musiikin julkaisemisen painopiste on suoratoistopalveluissa ja se onkin hävittänyt hittipotpureita sisältävät levyt. Palaavatko ne käsikädessä nyt, kun vinyylilevy on tekemässä vahvaa paluuta. Asiaa lappeenrantalaisen huipputuottaja Anssi Kipon kanssa pohtii Juha-Pekka Taskinen.

 • Lappeenrannassa mietitään jäähallin tulevaisuutta. Vaihtoehtoina on monitoimiareenan rakentaminen keskustaan tai Kisapuistoon. Vaihtoehdoille etsitään nyt ulkopuolisia rahoittajia. Maanantai-iltana kokoontunut valtuusto päätti selvittää myös nykyisen Kisapuiston jäähallin korjaamista samalla, kun uudelle hallille etsitään rahoittajia. Valtuutettu Päivi Löfman (kok.) on sitä mieltä, että nykyisen jäähallin korjaaminen ei kannata. Hän oli valtuutetuista ainoa, joka toi tämän mielipiteen selkeästi esiin kokouksessa. Joni Takalo haastattelee.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Myytinmurtajat TV-ohjelmasta tuttu Jamie Hyneman vieraili Lappeennrannassa kesäkuussa 2017. Tuolloin hän kertoi Ylen toimittaja Kalle Schönbergille ajatuksiaan tieteestä, keksinnöistä, myyteistä ja uuden luomisesta. Kuuntele 14.6.2017 tehty englanninkielinen haastattelu tästä.

 • Maajoukkuepelaaja Vilma Kesänen palaa naisten Korisliigaan muutaman ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen. Lappeenrannan Catz saa kovan ja tutun vahvistuksen, sillä Kesänen pelasi Catzin paidassa kausina 2007-2012.
  Toimittaja Ville Toijonen vei Kesäsen Lappeenrannan Urheilutalolle puhumaan ammattilaisuudesta ulkomailla.

 • 1.11.2017 Ruokolahden Eukkoaukiolla paljastettiin leijonapatsas muistuttamaan kesällä 1992 Ruokolahdella tavatusta leijonasta. Toimittaja Petri Kivimäki tapasi kesällä 1992 jahtipäällikkönä olleen Antti Väisäsen patsaanpaljastuksen yhteydessä.

 • Saksan pääkaupuki Berliinistä on tullut lukuisten suomalaisten suosittu matkakohde sekä parin tuhannen suomalaisen uusi koti. Lappeenrannan Joutsenosta kotoisin oleva Nea Auhtola saapui Berliiniin ensimmäisen kerran vuonna 2009 ja huomasi yhtäkkiä asuvansa Berliinissä vakituisesti. Lähde Nea Auhtolan ja toimittaja Petri Kivimäen kanssa puolen tunnin kävelyretkelle Berliiniin.

 • Kansanedustajat Kaj Turunen Jani Mäkelä kertovat olevansa hyvissä väleissä edelleen, vaikka savonlinnalainen Turunen siirtyi Sininen tulevaisuus -ryhmään ja Mäkelä jäi Perussuomalaisten riveihin. Miehet olivat Yle Lappeenrannan radiohaastattelussa maanantaina aamupäivällä. Toimittajana on Juha-Pekka Taskinen.

 • Suomalainen ryhmä vieraili 18. maaliskuuta 1973 Svetogorskin rakennustyömaalla. Toimittajana Kosti-Heikki Lahti.

 • Poliisi on jatkanut Imatran ampumatapauksen tutkintaa. Poliisi on kuulustellut esitutkinnan aikana yli kymmentä todistajaa ja käynyt läpi valvontakameran tallenteita tapahtuma-alueelta. Kuuntele tästä tutkinnajohtaja Saku Tielisen haastattelu. Toimittajana on Jari Tanskanen. Haastattelu on tehty Imatralla 5.12.2016 puolen päivän aikoihin.

 • Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen jätti maanantaina 24.10.2016 eronpyyntönsä Imatran kaupunginvaltuustolle. Hän jää eläkkeelle syksyllä 2017. Pertti Lintunen vieraili tiistaina Radio Suomen vieraana Imatran studiolla. Haastattelussa hän kertoo ajatuksiaan Imatran kouluista sekä ruotii aikaansa Imatran kaupunginjohtajana. Toimittajina Juha-Pekka Taskinen ja Ani Malmi.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä