Laulun paikka

Nils-Eric Fougstedt - monipuolinen musiikkimies ja Radiokuoron perustaja

 • 53 min
 • 17 pv

Monipuolinen ohjelma laulumusiikin ystäville. Inari Tilli esittelee toimittamassaan Laulun paikka -ohjelmassa Nils-Eric Fougstedtin (1910-1961) elämäntyötä. Ohjelmassa kuullaan myös radioarkiston aarteita sekä aikalaisten muistoja musiikin monitoimimiehestä. Fougstedt oli sekä kapellimestari että säveltäjä ja sovittaja. Professorina hän vaikutti kokonaiseen sukupolveen ruotsinkielisiä musiikinopiskelijoita. Lisäksi hän toimi tärkeissä luottamusviroissa sekä työskenteli musiikkikriitikkona. Fougstedt kuului avainhenkilöihin, kun Yleisradion musiikkiosasto orkestereineen ja kuoroineen nousi merkittäväksi. Hän työskenteli Yleisradion palveluksessa yli 20 vuoden ajan. Fougstedt perusti ja toimi Solistikuoron, sittemmin Radiokuoron johtajana. Radio-orkesterin kapellimestariksi hän siirtyi 1944 ja ylikapellimestariksi 1951. Uusinta elokuulta 2017.

Ohjelmassa kuultavat sävellykset:

Nils-Eric Fougstedt: Romanssi (Leif Wager ja Radio-orkesteri/Nils-Eric Fougstedt)

Nils-Eric Fougstedt: Nattlig Madonna (Akademiska Sångföreningen/Bengt Carlson)

Nils-Eric Fougstedt (sov.): Kansanlauluketju (Greta Fougstedt, sopraano, Solistikuoro ja Radio-orkesteri/Nils-Eric Fougstedt)

Maurice Ravel: Pavane (Nimeämätön orkesteri ja joht.)

Igor Stravisnky: Canticum sacrum (Nimeämätön orkesteri, kuoro ja joht.)

Johannes Brahms: Ein kleiner hübscher Vogel, kokoelmasta Liebeslieder-Walzer (Euroopan kamarikuoro/Nicol Matt sekä Friederike Haug ja Jürgen Meier, piano)

Nils-Eric Fougstedt: I folkviseton (Jubilate/Astrid Riska)

Nils-Eric Fougstedt: Aurea dicta (Radion sinfoniaorkesteri ja Radiokuoro/Paavo Berglund)

Lähetykset

 • ma 9.7.2018 13.59 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Monipuolinen ohjelma laulumusiikin ystäville. Inari Tilli esittelee toimittamassaan Laulun paikka -ohjelmassa Harald Andersénin (1919 - 2001) elämäntyötä. Kuoronjohtaja, Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosaston johtaja, professori, säveltäjä ja sovittaja on saanut lisänimen suomalaisen kuorolaulun uudistaja, eikä syyttä. Hän ei pelkästään perustanut ja johtanut useita merkittäviä suomalaiskuoroja, vaan hän sai toiminnallaan monet suomalaiset säveltäjätkin kiinnostumaan kuorolaulusta.

  Ohjelmassa kuultavat sävellykset:

  Selim Palmgren: Poppelit (Radion kamarikuoro/Harald Andersén)

  Bengt Johansson: Stabat mater (Chorus Sanctae Ceciliae/Harald Andersén)

  Jorma Panula (sov.): Jaakko-kulta (Klemetti-Opiston Kamarikuoro/Harald Andersén)

  Leevi Madetoja: Vanha luostari (Klemetti-Opiston Kamarikuoro/Harald Andersén, sol. Taru Valjakka)

  Erik Bergman: Midsummer night, sarjasta Lapponia (Klemetti-Opiston Kamarikuoro/Harald Andersén)

  Sulo Salonen: Syyslaulu (Sibelius-Akatemian kamarikuoro Cantemus/Harald Andersén)

  Carlo Gesualdo: Dolce spirito d’amore (Radion kamarikuoro/Harald Andersén)

  Bengt Johansson: The tomb at akr caar (Radion kamarikuoro/Harald Andersén, sol. Matti Lehtinen

  Joonas Kokkonen: Alleluia sarjasta Laudatio Domini (Radion kamarikuoro/Harald Andersén)

 • Monipuolinen ohjelma laulumusiikin ystäville. Inari Tilli esittelee toimittamassaan Laulun paikka -ohjelmassa Nils-Eric Fougstedtin (1910-1961) elämäntyötä. Ohjelmassa kuullaan myös radioarkiston aarteita sekä aikalaisten muistoja musiikin monitoimimiehestä. Fougstedt oli sekä kapellimestari että säveltäjä ja sovittaja. Professorina hän vaikutti kokonaiseen sukupolveen ruotsinkielisiä musiikinopiskelijoita. Lisäksi hän toimi tärkeissä luottamusviroissa sekä työskenteli musiikkikriitikkona. Fougstedt kuului avainhenkilöihin, kun Yleisradion musiikkiosasto orkestereineen ja kuoroineen nousi merkittäväksi. Hän työskenteli Yleisradion palveluksessa yli 20 vuoden ajan. Fougstedt perusti ja toimi Solistikuoron, sittemmin Radiokuoron johtajana. Radio-orkesterin kapellimestariksi hän siirtyi 1944 ja ylikapellimestariksi 1951. Uusinta elokuulta 2017.

  Ohjelmassa kuultavat sävellykset:

  Nils-Eric Fougstedt: Romanssi (Leif Wager ja Radio-orkesteri/Nils-Eric Fougstedt)

  Nils-Eric Fougstedt: Nattlig Madonna (Akademiska Sångföreningen/Bengt Carlson)

  Nils-Eric Fougstedt (sov.): Kansanlauluketju (Greta Fougstedt, sopraano, Solistikuoro ja Radio-orkesteri/Nils-Eric Fougstedt)

  Maurice Ravel: Pavane (Nimeämätön orkesteri ja joht.)

  Igor Stravisnky: Canticum sacrum (Nimeämätön orkesteri, kuoro ja joht.)

  Johannes Brahms: Ein kleiner hübscher Vogel, kokoelmasta Liebeslieder-Walzer (Euroopan kamarikuoro/Nicol Matt sekä Friederike Haug ja Jürgen Meier, piano)

  Nils-Eric Fougstedt: I folkviseton (Jubilate/Astrid Riska)

  Nils-Eric Fougstedt: Aurea dicta (Radion sinfoniaorkesteri ja Radiokuoro/Paavo Berglund)

 • Monipuolinen ohjelma laulumusiikin ystäville. Laulun paikka -ohjelmassa juhlitaan 50 vuoden ikään ehtinyttä kultaista ääntä eli Vox Aureaa. Jyväskyläläinen lapsi- ja nuorisokuoro on ponnistanut maailman huipulle omistautuvien pedagogien, oman osaamisensa sekä kuorolaisten vanhempien talkootyön voimalla jo 60-luvulta lähtien. Vox Aurea on palkittu niin kotimaisissa kuin ulkomaisissa kilpailuissa ja on tunnettu kansainvälisesti.

  Vox Aurea -kuoron perusti vuonna 1968 Torsten Lindfors Jyväskylän koulujen musiikkiluokkien oppilaista. Hänen jälkeensä kuoroa ovat johtaneet Kari Ala-Pöllänen ja Pekka Kostiainen. Vox Aurea onkin esittänyt monia Kostiaisen kuoroteoksia. Vuoden 2009 alusta kuoroa ryhtyi johtamaan Sanna Salminen, tehtyään kuoron kanssa yhteistyötä aiemmin sen pitkäaikaisena äänenmuodostajana.

  Laulun paikassa soivat Vox Aurean äänitteet vuosien varrelta. Ääneen pääsevät myös kuorolaiset sekä kuoron nykyinen johtaja Sanna Salminen. Ohjelman toimittaa Inari Tilli.

  Ohjelmassa kuultavat sävellykset:

  Aulis Raitala: Laulu synnyinseudulle

  Pekka Kostiainen: Revontulet

  Sanna Salminen: Solitude

  Karjalainen kansanlaulu: Vot i kaalina

  Kansanlaulu Etelä-Afrikasta: A vule kile masango

  Aili Järvelä: Pato

  Pekka Kostiainen: Väinämöisen perintö

 • Monipuolinen ohjelma laulumusiikin ystäville.

  Inari Tilli tarkastelee toimittamassaan Laulun paikka -ohjelmassa Yleisradion kuorojen historiaa. Kuoroja on kuultu radiossa jo ohjelmatoiminnan alkuajoista lähtien. Yksi Yleisradion varhaisimmista kuoroista oli Radion Solistikuoro, joka perustettiin vuonna 1940. Tämän jälkeen radion omia kuoroja ovat olleet Radion sinfoniakuoro, nuorisokuoro ja lapsikuoro sekä vuonna 1962 perustettu Radion kamarikuoro. Ohjelmassa kuullaan näytteitä radiokuorojen äänitteistä.

  Ohjelmassa kuultavat sävellykset:

  P.J. Hannikainen: Kevätsointuja (Radiolaulajat/R.R. Ryynänen)

  Toivo Kuula: Venelaulu (Radion Solistikuoro/Nils-Erik Fougstedt)

  Carlo Gesualdo: Dolcissima mia vita (Radion kamarikuoro/Harald Andersén)

  Jouko Törmälä (sov.): Viisi kansanlaulua Kymenlaaksosta (Radion sinfoniakuoro/Ilkka Kuusisto)

  Tauno Marttinen: Paratiisi, sarjasta Näin oli alussa (Radion lapsikuoro ja nuorisokuoro/Heinz Hofmann, sekä Esa Ruuttunen, baritoni, ja Tapio Tiitu, urut)

  Einojuhani Rautavaara: Die erste Elegie (Radion kamarikuoro/Eric-Olof Söderström)

  Ildebrando Pizzetti: Kolme kuorosävellystä (Radion kamarikuoro/Jani Sivén)

 • "Se on ihana tunne, kun on hyvässä äänessä. Lied veti minua ihan ehdottomasti. Flyygelin mutkassa minulla oli mahdottoman hyvä olla. Ja vaikka yleisönä olisi ollut vain yksi kuulija, olisin laulanut täydestä sydämestä" sanoo Tii Niemelä.

  Maaliskuussa laulajatar Tii Niemelän 100-vuotissyntymäpäiville kerääntyi hänen kotiinsa, taiteilijakoti Lallukkaan iso joukko ystäviä ja sukulaisia. Vieraat saivat huomata, että vaikka kuulo ja näkö eivät olekaan enää primakunnossa, sanavalmius ja itseironia ovat entisensä.

  Tii Niemelän laulajantaival alkoi vuonna 1937, jolloin hän pääsi opiskelemaan Konservatorioon, nykyiseen Sibelius-Akatemiaan. Jatkosodan sytyttyä hän palveli ensin kolme kuukautta rintamalottana ja sitten viihdytysjoukoissa. Ensikonserttinsa Tii Niemelä lauloi loppuvuodesta 1944.

  Tii Niemelä oli ja halusi olla ennen kaikkea liedlaulaja. Ooppera ei häntä kiinnostanut. Yhdessä aviomiehensä Pentti Koskimiehen kanssa hän konsertoi erinomaisella menestyksellä kotimaan lisäksi 1940- ja -50-luvuilla myös mm. Yhdysvalloissa, Lontoon Wigmore Hallissa ja Ruotsissa. Leikekirjaa selatessa huomio kiinnittyy kautta linjan ylistäviin arvosteluihin. Silti kaikkein hurmaavimmat kiitoksen sanat on lähettänyt marraskuussa 1948 päivätyssä kirjeessä F.E. Sillanpää:

  "Lasse Leutosää toi minut kotiin ja
  koko ajan minä höpötin Teidän taiteenne
  ihanuutta siinä kulkuvärkissä, jossa istuin.
  Te toteutatte ihastuttavasti erään
  ruotsinkielisen ohjesäännön niissä asioissa.
  Se kuuluu: konst är konst - men inte
  konster.

  Harras kiitos, että sain jaloimmilla aisteillani todeta,
  kuinka Te ainoastaan teitte taidetta ettekä harrastaneet
  joutavaa pelehtimistä."

  Toimittajana Outi Paananen.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä