Itämainen makumatka

Sambar-kastike kuuluu intialaiseen ruokapöytään

  • 31 min
  • toistaiseksi

Intialaiset rakastavat intialaista ruokaa niin paljon, ettei heille ole mitenkään tavatonta ottaa omia ruokia mukaan matkoille. Muusikko, säveltäjä ja kirjailija Eero Hämeenniemen mukaan monet hänen intialaiset muusikkoystävänsä pakkaavat kaksi matkalaukullista ruokaa mukaansa tullessaan Suomeen vierailulle. Hämeenniemi matkusti Intiaan ensimmäisen kerran 30 vuotta sitten. Intia on vaikuttanut myös Hämeenniemen musiikkiin.

Mari Korpela on antropologi ja yhteiskuntatutkimuksen lehtori Tampereen yliopistossa. Hän on tutkinut länsimaalaisten yhteisöä Varanasissa. Korpela matkusti ensimmäisen kerran Intiaan 1990-luvulla neljän opiskelukaverinsa kanssa. Reppureissaajat kokivat yllätyksen lämpötilan suhteen.

Toimittaja Satu Kivelä tapasi Eero Hämeenniemen ja Mari Korpelan. Musiikkiosuudet ohjelmaan on toimittanut Salla Matusiak.

Ohjelman Areena-julkaisusta on musiikkiosuudet poistettu tekijänoikeussyistä.

Lähetykset

  • to 12.7.2018 12.10 • Yle Radio 1

Jaksot

  • Yle Radio 1:n Itämainen matkumatka kulkee Turkista Intian ja Thaimaan kautta Japaniin.

    Tänään on vuorossa Japani. Japanilaisille ruuassa on tärkeää esteettisyys ja maku. Laadukkaat, sesongin aikaiset ja yksinkertaiset raaka-aineet ovat japanilaisen keittiön kulmakiviä.

    Vuoden 2018 japanilaisen ruoan hyväntahdon lähettiläs ja Tokyokanin omistaja Norio Tomida on tuonut japanilaista ruokakulttuuria Suomeen. Tomida on myös Helsingin Roihuvuoressa sijaitsevan Kirsikkapuiston isä.

    Japanilaisen estetiikan dosentti Minna Eväsoja on opiskellut Kiotossa teetaidetta. Eväsoja kertoo japanilaisesta ajattelusta helsinkiläisen teehuoneen terassilla.

    Toimittaja Satu Kivelä tapasi ensin Norio Tomidan, joka valmistaa keskustelun lomassa misokeittoa.

    Ohjelman Areena-julkaisusta on musiikkiosuudet poistettu tekijänoikeussyistä.

  • Thaimaalaisille yhdessä syöminen on tärkeää. Perheet kokoontuvat ruokapöydän ääreen ja nauttivat monenlaisista ruuista. Thaimaalaisessa ruokakulttuurissa on tärkeää terveellisyys. Helsingin Itäkeskuksessa sijaitsevassa Thai Orchid Marketissa työskentelevän Wanvisa Järvisen mukaan thaimaalaiset eivät käytä ruoanlaitossa rasvaa vaan mausteita.

    Kirjailija ja vapaa toimittaja Satu Rommi on asunut Thaimaassa useaan otteeseen useita kuukausia. Rommi kiinnostui Thaimaassa asuessaan temppeleistä ja vastuullisesta matkailusta. Rommi on kirjoittanut kokemuksistaan kirjan Teetä ja temppeleitä - matkakirjoituksia Thaimaasta, Burmasta ja Kambodžasta.

    Satu Kivelä tapasi Wanvisa Järvisen ja Satu Rommin thaimaalaisia elintarvikkeita myyvässä marketissa.

    Ohjelman Areena-julkaisusta on musiikkiosuudet poistettu tekijänoikeussyistä.

  • Intialaiset rakastavat intialaista ruokaa niin paljon, ettei heille ole mitenkään tavatonta ottaa omia ruokia mukaan matkoille. Muusikko, säveltäjä ja kirjailija Eero Hämeenniemen mukaan monet hänen intialaiset muusikkoystävänsä pakkaavat kaksi matkalaukullista ruokaa mukaansa tullessaan Suomeen vierailulle. Hämeenniemi matkusti Intiaan ensimmäisen kerran 30 vuotta sitten. Intia on vaikuttanut myös Hämeenniemen musiikkiin.

    Mari Korpela on antropologi ja yhteiskuntatutkimuksen lehtori Tampereen yliopistossa. Hän on tutkinut länsimaalaisten yhteisöä Varanasissa. Korpela matkusti ensimmäisen kerran Intiaan 1990-luvulla neljän opiskelukaverinsa kanssa. Reppureissaajat kokivat yllätyksen lämpötilan suhteen.

    Toimittaja Satu Kivelä tapasi Eero Hämeenniemen ja Mari Korpelan. Musiikkiosuudet ohjelmaan on toimittanut Salla Matusiak.

    Ohjelman Areena-julkaisusta on musiikkiosuudet poistettu tekijänoikeussyistä.

  • Yle Radio 1:n Itämainen matkumatka kulkee Turkista Intian ja Thaimaan kautta Japaniin.

    Tänään on vuorossa Turkki. Turkkilaiset suhtautuvat intohimoisesti ruokaan. Ruuasta ja sen oikeaoppisesta valmistuksesta voi keskustella loputtomasti.

    Sosiaali- ja kulttuuriantropologi ja kaupunkitutkija Pekka Tuominen ihastui erityisesti turkkilaiseen aamupalaan tehdessään kenttätutkimusta yli 13 miljoonan asukkaan Istanbulissa. Tuominen tutkii muutoksia urbaaneissa ympäristöissä.

    Mikä sai sosiaali- ja kulttuuriantropologi ja kaupunkitutkija Pekka Tuomisen vuosia sitten matkustamaan Turkkiin ensimmäistä kertaa 16 vuotta sitten? Toimittaja Satu Kivelä tapasi Pekka Tuomisen Helsingin Tervasaaressa.

    Ohjelman Areena-julkaisusta on musiikkiosuudet poistettu tekijänoikeussyistä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä