Kulttuuriykkönen

"Sohva on kulttuurituottajien pahin kilpailija" - tanssin ja livemusan tuottajat houkuttelevat sinua paketoimalla elämyksiä

 • 9 s
 • toistaiseksi

Esittävät taiteet ovat riippuvaisia yleisöstä, mutta yleisö pitää nykyisin löytää uusilla tavoilla. Miten esimerkiksi tulevaan Tansin taloon houkutellaan yleisöä? Entä millaiset kokemukset yleisön löytämisestä on kaksi vuotta toiminnassa olleella musiikkiklubi G Livelabilla?

Haastateltavina Tanssin talon uusi johtaja Matti Numminen ja G Livelabin toimitusjohtaja Tanja Douglass.

Juontajana on Jonni Roos.

Lähetykset

 • to 12.7.2018 15.55 • Yle Radio 1

Jaksot

 • EU:n uusi, kohuttu tekijänoikeuslainsäädäntö on herättänyt kauhua vapaan tiedonvälityksen aktivisteissa ja tyytyväisyyttä tekijänoikeusjärjestöissä. Tekijänoikeuksista, taiteen kuluttamisesta internetissä ja median muutoksista ovat keskustelemassa Lauri Kaira Gramexista, Ahto Apajalahti Effi ry:stä ja mediasääntelyn päällikkö Janne Holopainen Yleisradiosta. Mukana myös mepit Petri Sarvamaa ja Heidi Hautala.

  Ohjelman juontaa Pietari Kylmälä.

 • Aino Sunin ensimmäinen pitkä dokumenttielokuva Ei koskaan enää seuraa Mercedes Bentson eli Linda-Maria Roineen vaiherikasta elämää usean vuoden ajan.

  Poikaystävänsä pahoinpitelemasta teini-ikäisestä narkomaanista Linda-Mariasta kasvaa itsevarma naisräppäri Mercedes Bentso. Räp-lyriikoissa silmille lyö perheväkivalta ja itseinho. Turvallisen miehen mallin nainen löytää Solvalla-Jannesta, elinkautistaan istuvasta murhaajasta Janne Ranisesta.

  Studiovieraina ovat ohjajaa-käsikirjoittaja Aino Suni ja räppäri Mercedes Bentso alias Linda-Maria Roine.

  Ei koskaan enää on Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin (20.9.-30.9.2018) ohjelmistoa.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Kisastudion vakiovieraat Annu Kemppainen, Silvia Hosseini ja Kari Enqvist perkaavat viikon ajankohtaisia kulttuuriaiheita - kotimaisen televisiosarjojen heikko taso, tarinoiden ja kokemuksellisuuden ylivalta sekä uusi runovallankumous. Tuukka Pasanen tuomaroi.

 • Tuleeko ihmisestä erilainen ja vapaampi matkoilla vai löytääkö ihminen itsensä syvällisemmin vieraassa kulttuurissa? Matkustamisen vapaudesta ja ainutkertaisuudesta keskustelevat kirjailijat Johanna Elomaa ja Mirva Saukkola. Johanna Elomaa on asunut pidempiä aikoja Aasiassa ja Intiassa. Hänen kirjassaan Kaipuun väri on sininen, teemana on oma suhde Intiaan. Mirva Saukkolan vasta ilmestynyt kirja Once in a lifetime kertoo kulttuurimatkailusta ja hyvästä luksuksesta.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola

 • Kulttuuriykkösessä keskustellaan suomalaisten musiikkifestivaalien miesvaltaisuudesta. Naisesiintyjien vähyyttä musiikkifestivaaleilla on valiteltu vuosia. Asiat eivät ole parantuneet, vaikka sukupuolten tasa-arvosta on keskusteltu. Turussa järjestettävä FemFest kiinnittää huomiota erityisesti naisten ja muunsukupuolisten esillepääsyyn.

  Vieraina musiikintutkija Anna-Elena Pääkkölä, musiikintekijä ja laulaja Helena Haaparanta, sekä musiikkitoimittaja Arttu Seppänen.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Puurakennukset hävisivät kaupungeista vaurastumisen myötä. Urbaani puurakentaminen nostaa päätään, mutta hitaasti. Arkkitehtuurin kaksivuotiskatsauksessa puu näkyi tänä vuonna vain perinnerakentamisessa ja puuverhoiluina. Puurakentamisella on puolustajansa, mutta mikä on tulppana toteutukselle?

  Lähetyksessä kuullaan arkkitehti Emmi Keskisarjaa Emmi Keskisarja & Janne Teräsvirta & Company Architects -toimistosta, rakennusliike Reposen toimistusjohtajaa ja rakennusmestaria Mika Airakselaa ja Helsingin historiallisia kerroksia ja muita kaupunkeja kuvannutta valokuvataiteilijaa Karoliina Veijoa. Lähetyksessä kuullaan myös Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon Ystävät DAMY ry:n puheenjohtajaa, arkkitehti Maire Mattista, joka on yksi Suomen arkkitehtuurin kaksivuotiskatsauksen 2018 tuomareista.

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • eSports eli elektroninen urheilu on ennusteiden mukaan ensi vuonna jo miljardiluokan bisnes. Palkintorahaa jaetaan turnauksissa kymmeniä miljoonia ja jopa sadat miljoonat seuraavat selostettuja pelejä netissä tai loppuunmyydyillä areenoilla. Tämä on vasta alkusoittoa.

  Mitä eSports oikeastaan on, mitä huipulle pääseminen vaatii ja miksi teleyritykset kuten Telia ovat siitä kiinnostuneita? Kulttuuriykkösen vieraina Ylen eSports-selostaja ja Suomen Kilpapelaamisen liiton puheenjohtaja Teemu Hiilinen, Telian eSports-yksikön Raakel Aaltonen sekä eSportsia tutkiva tutkija-projektipäällikkö Max Sjöblom. Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Kulttuuriykkösen kisastudiossa vakiovieraat Annu Kemppainen, Pia Maria Montonen ja Sami Kuusela keskustelevat siitä, miksi empatia on lisääntynyt Suomessa, naamioiduista naisoletetuista taiteilijoista ja kuinka lapsen syövästä tehdään lempeää teatteria. Pia-Maria Lehtola juontaa suoraa lähetystä Helsingin Musiikkitalosta.

 • Leena Krohn kertoo Kulttuuriykkösen haastattelussa mitkä neljä maailmankirjallisuuden lausetta ovat seuranneet häntä kirjailijana vuosikymmenten ajan. Hän on myös upottanut ne omiin teoksiinsa. Hänen uusin romaaninsa Kadotus on romaani kadotetuista tavaroista. Hylätyt tavarat kertovat nykymaailmasta hyvin paljon ja johdattavat ajattelun myös moniin maailmanlopun uhkakuviin. Leena Krohn kertoo omista kaatopaikkakokemuksistaan, ajattelustaan ja urastaan.

  Ohjelman juontaa Pietari Kylmälä.

 • Silti elokuvamusiikki ei ole pelkkää tunnevyörytystä, vaan iso osa elokuvan kerrontaa. Sen säveltäminen on ajattelutyötä.

  Elokuvamusiikin säveltämistä on opetettu Sibelius-Akatemiassa vuodesta 2015. Aiemmin elokuvamusiikkia katsottiin kieroon.

  Livemusiikki on palaamassa osaksi elokuvakokemusta. John Williamsin kulttimainetta nauttiva Tähtien sota -musiikki 41 vuoden takaa soi elokuvakonsertissa Hartwall Areenalla 8. syyskuuta 2018. Lasse Enersenin musiikki Aku Louhimiehen Tuntemattomaan peilaa yksittäisten sotamiesten tuntoja sibeliaanisessa hengessä.

  Vieraina ovat Vantaan viihdeorkesterin konserttimestari, Tähtien sota -elokuvakonsertissa esiintyvä viulisti Mikaela Palmu, Camille-ehdokas ja säveltäjä Lasse Enersen ja Sibelius-Akatemian soveltavan musiikin lehtori Päivi Takala.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Ranskassa on keskusteltu kiivaasti viimeisen vuoden aikana #metoo ja #balancetonporc -kampanjoiden tiimoilta ranskalaisen naisen kuvasta. Missä menevät häirinnän rajat ja määrin vapaan ja estottoman pariisittaren rooli kääntyy itseään vastaan?

  Entä millaista kuvaa puolestaan Venäjällä viljellään? Missä määrin neuvostoaikaiset ihanteet yhä määrittävät venäläistä naista?

  Keskustelemassa syyskuussa julkaistavan "Bibistä burkiniin - totuuksia ranskatar-myytin takaa" -kirjan kirjoittanut Ylen Pariisin kirjeenvaihtaja Annastiina Heikkilä sekä Helsingin yliopiston venäläistä feminismiä tutkinut post-doc -tutkija Saara Ratilainen. Tuukka Pasanen juontaa.

 • Abban Benny Anderssonin ja Björn Ulvaeuksen sanoittama ja sovittama Chess saa maailmanensi-iltansa Helsingissä kahdeksas syyskuuta. Kyseessä on Maria Sidin ohjaus Anders Eljaksen uudesta orkesteroinnista. Ohjaaja Maria Sid kertoo kuinka hän uudisti musikaalia ja muotisuunnittelija Teemu Muurimäki kuvailee suhdettaan Chessin musiikkiin ja uusiin luomuksiinsa. Näyttelijä Silva Lilllrank kertoo miltä tuntuu esittää ensimmäisenä naisena, The Arbiterin, tuomarin roolin.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä